Fantastyka - Star Wars
Admete - Nie 17 Lip, 2022 16:07
Nie do końca nas rozumiesz - Moc jest wszędzie. I chciałabym serialik tylko o Jedi Obiecałam sobie, że już nigdy się nie będę z tobą spierać, bo to źle wpływa na Forum. A tłumaczyć mi się nie chce, bo wolę, jak ktoś mnie rozumie bez nadmiernego tłumaczenia jak Aragonte na ten przykład Możliwe, ze czasem się zgadzamy, ale nie nadajemy na tych samych falach Mandalorian też dostaje swój miecz - Darksaber A w Łotrze 1 mamy kyber, świątynię Jedi na Jedha, Opiekunów świątyni, modlitwę Mocy i nadzieję - rebelie zbudowane są na nadziei I na Mocy.
Aragonte mam w planach kupić sobie jakiś kubeczek nawiązujący do Mandalorianina i zabrać go do pracy, tylko nie mogę się zdecydować który ( najlepiej taki, żeby się ludzie nieco dziwili Koleżanka, która lubiła F i SF poszła na emeryturę ze trzy lata temu i teraz już nie ma nikogo łapiącego aluzje... ). Znalazłam też wisiorek ze srebra z symbolem Jedi, ale drogi.
Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 18:02
Admete, pokaż kubeczki
| annmichelle napisał/a: | Cóż, nie zgadzam się, że bez Jedi nie ma SW.
"Rogue One" jest świetny bez Jedi, umówmy się, że Vader nim już nie jest (bo nie jest), dla mnie mogłoby go w RO też nie być. Film jest świetnym kinem wojennym, nie potrzebuje "superheroes".
W "Mandalorian" też jakoś tych Jedi nie widać (w pierwszym sezonie chyba ich w ogóle nie ma - przypomnijcie mi, bo już nie pamiętam) i mi ich tam nie brakuje.
Oczywiście, każdy lubi i oczekuje czegoś innego, ale dla mnie właśnie pokazanie życia zwykłych ludzi jest jak najbardziej ok. Dlatego ciekawi mnie ten "Andor". |
Annmichelle, to już rozumiem, o co ci chodzi
Ja się odnosiłam do całości uniwersum SW - że tym, co wyróżnia ten świat od innych space oper jest koncepcja Mocy i rycerzy Jedi (Sithów). Jak najbardziej wyobrażam sobie pojedyncze produkcje, które do tego bezpośrednio się nie odnoszą, sama podałaś przykład Łotra. Ale już Mandalorian tylko z pozoru jest bez Jedi W końcu cała fabuła kręci się wokół malutkiego ucznia Jedi, czyli Grogu, nie ma znaczenia, że nie pada to wprost w I sezonie. I każdy, kto widział klasyczne SW, od razu będzie miał w głowie wizerunek mistrza Yody i skojarzy sobie co nieco zwłaszcza że Grogu używa Mocy, by uratować Mando, i to bodajże w drugim odcinku.
Chodzi mi o to, że nawet jeśli nie ma machających mieczami świetlnymi, to ta koncepcja jest tam obecna gdzieś w tle, nie da się jej wymazać. I dobrze, IMHO.
Co do pokazania zwykłych "ludzi" (czy raczej kosmitów) - pewnie, że to może być fajne
Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 18:10
Sprawdziłam ofertę Emp Shopu - oczywiście mają różne gadżety mandaloriańskie:
https://www.emp-shop.pl/m...?start=60&sz=60
ale obiecuję nie skusić się na nic, np. na taką koszulkę
https://www.emp-shop.pl/p...ogu/530071.html
bo kompletnie nie mam już miejsca na nowe ciuchy, koszulki zwłaszcza. I kubki też.
This is the way.
Admete, kubeczek dla ciebie
https://www.emp-shop.pl/p...ogu/478746.html
Admete - Nie 17 Lip, 2022 19:26
Przeglądałam ich ofertę, na allegro też coś się znajdzie 😉
BeeMeR - Nie 17 Lip, 2022 19:43
Ja bym mogła mieć na kubku coś w ten deseń
Ale już kubków mam dość
Admete - Nie 17 Lip, 2022 20:15
Koszulka fajna Ja akurat nie mam żadnych gadżetów, a kubki w pracy rozbijam regularnie, więc nie wiem czy ostatecznie jakiś kupię
Aragonte - chyba w komentarzach na YT doczytałam, że R2D2 miał mieć na początku rączki, ale potem z nich zrezygnowano, więc twórcy Rebeliantów dali te rączki Chopperowi. W kreskówce wyszło to rewelacyjnie. Napisz mi, jak dojdziesz do odcinka, w którym Chopper ukradł zapasową nogę
Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 22:21
Chopper ma rączki i nie waha się ich używać
Dam znać - jestem przy 13. odcinku II sezonu. Mocno zdenerwowany Kanan chce się zemścić za zranienie naszej kapitan
annmichelle - Pon 18 Lip, 2022 07:42
| Aragonte napisał/a: | | Chodzi mi o to, że nawet jeśli nie ma machających mieczami świetlnymi, to ta koncepcja jest tam obecna gdzieś w tle, nie da się jej wymazać. I dobrze, IMHO. |
Mnie nie chodzi o samą koncepcję Mocy, ale właśnie o te "wymachiwania mieczami" i w każdej nowej produkcji (z tych co widziałam ) powracają do starych postaci, nawet jeśli te już dawno zginęły. Fani chcą Vadera, Luke'a, Leię, Hana, Imperatora, Boba i "dajta nam pojedynek na miecze" - i to dostają.
A chciałabym zobaczyć coś nowego, coś obok tych starych wątków.
Wiem, że wracanie wciąż do tych samych postaci i historii przez twórców jest bezpieczne marketingowo, ale następuje też "zmęczenie materiału". Oczywiście, jest ogromna rzesza widzów, którzy "łykną" wszystko jeśli pojawi się miecz albo postać z oryginalnej trylogii, tyle, że z czasem nie uniknie się bzdurek fabularnych, typu zmartwychwstanie Dartha Maula czy Imperatora lub tych jakie zaserwowano w "Obi-Wan Kenobi".
Jak Rian Johnson spróbował czegoś nowego (ale, broń Boże, nie rewolucyjnego) w "Ostatnim Jedi" to został w większości zjechany.
W "RO" mówili o Mocy i Jedi, ale właśnie z dystansu (plus walka Vadera i Leia dla fanów, bo inaczej to wg nich nie byłyby SW ), w "Mandalorianie" do pewnego momentu też (Grogu to Grogu - dla mnie zawsze był bytem niezależnym, a nie kopią Yody, który akurat jest mi postacią dosyć obojętną w świecie SW).
No nic - lubię SW, ale na pewno nie jestem fanką vel fanatyczką .
Chodzą słuchy o nowych filmach kinowych, a reżyserią ma się zająć Taika Waititi. Jako, że mi z tym reżyserem nie po drodze to ciekawa jestem jedynie - czego dotyczyć będą te filmy i kiedy będzie działa się akcja.
Admete - Pon 18 Lip, 2022 08:18
W tym tygodniu obejrzę klasyczne SW, a potem to już pomału, stopniowo będę oglądać animacje. A Rebelianci zostaną chyba moją ulubioną kreskówką ze świata SW. Przede wszystkim akcja rozgrywa się przed klasycznymi filmami, które dla mnie po prostu są SW. Jest w Rebeliantach wszystko co lubię i co pierwotnie przyciągnęło mnie do SW.
Przyznam się też, że po prostu lubię kosmiczne bitwy i walki na miecze ( świetlne lub nie ).
Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 13:47
Donosiłam na bieżąco Admete na Messengerze, jak ogląda mi się Rebeliantów (a ogląda się bardzo dobrze ), a tutaj tylko zaznaczę, że dokończyłam drugi sezon, a ta końcówka była dość dramatyczna
Teraz będzie chyba faktycznie smutniej i mroczniej, a młody padawan musi się jeszcze sporo nauczyć o Mocy i nie tylko
Z zabawnych odcinków - ten o Chopperze, nodze i uwalnianiu imperialnego droida jest cudny Mam nadzieję, że nowy kumpel Choppera będzie dalej się pojawiał.
Admete - Wto 19 Lip, 2022 13:59
| Aragonte napisał/a: | | Mam nadzieję, że nowy kumpel Choppera będzie dalej się pojawiał |
Pojawi się od czasu do czasu
Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 14:24
| Admete napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Mam nadzieję, że nowy kumpel Choppera będzie dalej się pojawiał |
Pojawi się od czasu do czasu |
No liczę na to
Doniosę też, że obejrzałam Hana Solo, ale tak jednym okiem, wyszywając w trakcie, więc nie oceniam głębi przekazu i stylu Ot, chciałam po prostu wiedzieć, co tam się dzieje. Łotra 1 zamierzam obejrzeć już porządnie, bez haftu w łapkach.
BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 15:43
Ja skończyłam Zemstę Sithów - ech, bardzo chciałam, żeby to był lepszy film niż poprzedni, przełączyłam nawet na dźwięk oryginalny, nie pomogło, lokacje sztuczne, dialogi dalej drętwe, a najbardziej Padme i Anakina
Anakin to w ogole jest niestety imho nietrafiony obsadowo
Czułam się trochę, jakbym odrabiała dawne, zaległe a nudne zadanie domowe, samodzielnie nałożone
zaliczone, następny będzie Han Solo
annmichelle - Wto 19 Lip, 2022 15:51
| BeeMeR napisał/a: | najbardziej Padme i Anakina |
U mnie - zdecydowanie najgorsza jest Natalie Portman. I to nie tylko w SW, ale i np. w serii "Thora". Widziałam ją też w kilku dramatach i kompletnie nie rozumiem fenomenu tej aktorki, takie tam OT.
Natomiast Anakin w "Zemście Sithów" mi się nawet podobał, w sensie aktorsko. Bez porównania z tym co "grał" w "Wojnie klonów". Ale dla mnie nr. 1 w "ZS" jest Ewan McGregor.
Admete - Wto 19 Lip, 2022 15:55
| BeeMeR napisał/a: | | Anakin to w ogole jest niestety imho nietrafiony obsadowo |
Oj bardzo. Nigdy mi ten aktor nie pasował do roli. Za to zawsze mi się podobał Ewan McGregor jako Kenobi.
BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 15:57
Kiedy ona miała zadanie "wyglądać ładnie" i wyglądała. Nie czepiam się, było ok. On zaś zupełnie w moim odczuciu nie dźwignął roli, dramatu, rozterek
Ale to też kiepsko było napisane, imho, przynajmniej do mnie nie trafiło.
"Będziesz się nazywał lord Vader" phi, słabiej się nie dało No ale wiem jak powstał
annmichelle - Wto 19 Lip, 2022 18:48
| BeeMeR napisał/a: | | Kiedy ona miała zadanie "wyglądać ładnie" i wyglądała. Nie czepiam się, było ok. |
Tam była zerowa chemia między Amidalą a Anakinem , a powinno być wielkie uczucie.
Scenariusz scenariuszem, ale zabrakło charyzmy albo chociaż dobrego warsztatu aktorskiego.
Ale akurat "Zemstę Sithów" uważam za najlepszą część prequeli. Tak jak napisałam - Ewan McGregor odwalił tam kawał dobrej roboty, choć po latach mówił, że żałuje udziału w SW.
Jak widać żal mu przeszedł skoro zagrał w serialu "Obi-Wan Kenobi", a już 3-4 lata temu wklejał filmiki, gdzie ostro ćwiczył, bo "chciałby znów zagrać Obi-Wana". Logiki zero, ale kto zrozumie artystę...
Admete - Wto 19 Lip, 2022 19:39
Czytałam, że potem dowiedział się, że dla wielu osób, które oglądały wersję z lat 2000 jako dzieci, te filmy były ważne. Nie pamiętam już gdzie się spotkałam z tą wypowiedzią - w jakimś wywiadzie. Poza tym to dla niego teraz powrót do młodości. Co ciekawe czytałam też niedawno wypowiedzi osób po filmami z tych części na YT i tam ludzie wypowiadali się o nich pozytywnie. Pamiętam też, jak bardzo nasza Agn była w nie wciągnięta. Pewnie wiele zależy od tego, ile się miało lat i jak się odebrało film pierwotnie.
Obi Wana obejrzałam już dwa razy, a walkę z Vaderem już ileś razy - powtarzam lubię ładne walki w kosmosie i na miecze Ale i tak Rebelianci wygrywają
BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 19:49
| Cytat: | | Tam była zerowa chemia między Amidalą a Anakinem, | oczywiście, ale oni mieli dość wyjątkowo głupie teksty, przynajmniej mnie tam bardziej raziły dialogi niż aktorzy
Ewan jest ok, przynajmniej do niego nie mam ale (ani do Sarumana )
Admete - Czw 21 Lip, 2022 21:28
Obejrzałam niedawno Nową Nadzieję, a teraz oglądam Imperium kontratakuje. Dobrze im wyszła bitwa na Hoth. Ciekawe, że dopiero teraz dostrzegam pewne detale, elementy. Bardzo dawno nie oglądałam tych filmów. Aragonte jak tam Rebelianci?
Aragonte - Czw 21 Lip, 2022 21:57
Zaraz do nich usiądę, dopiero niedawno z pracy wróciłam Miałam pracowy maraton, więc stanęłam na początku trzeciego sezonu.
Admete - Czw 21 Lip, 2022 23:03
A to może nie siedź do późna. U mnie końcówka Imperium, które nic nie straciły na dramaturgii. Wczuwam się, jakbym pierwszy raz widziała 😉 W Imperium do pisania scenariusza dołączył Kasdan, co wyszło filmowi na dobre. Widać też, że fundusze mieli większe i technika poszła do przodu. Nabrałam też ochoty na powtórkę Poszukiwaczy zaginionej Arki.
BeeMeR - Czw 21 Lip, 2022 23:06
Ja jestem w połowie Hana Solo - ogląda mi się lepiej niż dwa poprzednie filmy, niekoniecznie jest mądrze ale przynajmniej jest rozrywkowo.
Aragonte - Pią 22 Lip, 2022 11:54
Tak, rozrywkowe to było, brakowało mi Harrisona i dlatego marudzę
Admete, obejrzałam w nocy dwa kolejne odcinki Rebeliantów - super jest, teraz to już nijak nie jest typowa przygodówka z co i rusz nowym motywem co odcinek. Młody zaczyna mądrzeć i nawet z przekonaniem nazywa Kanana mistrzem Ile właściwie ma lat Ezra? Jak zakładasz?
BeeMeR - Pią 22 Lip, 2022 12:21
No nie ma Harrisona, ale młody nie jest tak dramatycznie zły jak Hayden Christensen, dynamika filmu jest w porządku jak na przygodówkę i do obsady generalnie zastrzeżeń nie mam, Woody Harrelson, Paul Bettany zwłaszcza są ok.
Daenerys nie poznałam w pierwszym momencie bo tu wygląda zupełnie inaczej i nie jest tak drewniana jak w GoT
Biedny Brzeszczot, buu, taka piękna katastrofa...
|
|
|