To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

Admete - Nie 17 Lip, 2022 16:07

Nie do końca nas rozumiesz - Moc jest wszędzie. I chciałabym serialik tylko o Jedi ;) Obiecałam sobie, że już nigdy się nie będę z tobą spierać, bo to źle wpływa na Forum. A tłumaczyć mi się nie chce, bo wolę, jak ktoś mnie rozumie bez nadmiernego tłumaczenia jak Aragonte na ten przykład ;) Możliwe, ze czasem się zgadzamy, ale nie nadajemy na tych samych falach :kwiatek: Mandalorian też dostaje swój miecz - Darksaber ;) A w Łotrze 1 mamy kyber, świątynię Jedi na Jedha, Opiekunów świątyni, modlitwę Mocy i nadzieję - rebelie zbudowane są na nadziei ;) I na Mocy.

Aragonte mam w planach kupić sobie jakiś kubeczek nawiązujący do Mandalorianina i zabrać go do pracy, tylko nie mogę się zdecydować który ( najlepiej taki, żeby się ludzie nieco dziwili ;) Koleżanka, która lubiła F i SF poszła na emeryturę ze trzy lata temu i teraz już nie ma nikogo łapiącego aluzje... ). Znalazłam też wisiorek ze srebra z symbolem Jedi, ale drogi.

Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 18:02

Admete, pokaż kubeczki :mrgreen:
annmichelle napisał/a:
Cóż, nie zgadzam się, że bez Jedi nie ma SW. :wink:
"Rogue One" jest świetny bez Jedi, umówmy się, że Vader nim już nie jest (bo nie jest), dla mnie mogłoby go w RO też nie być. :lol: Film jest świetnym kinem wojennym, nie potrzebuje "superheroes".
W "Mandalorian" też jakoś tych Jedi nie widać (w pierwszym sezonie chyba ich w ogóle nie ma - przypomnijcie mi, bo już nie pamiętam) i mi ich tam nie brakuje. :-P

Oczywiście, każdy lubi i oczekuje czegoś innego, ale dla mnie właśnie pokazanie życia zwykłych ludzi jest jak najbardziej ok. Dlatego ciekawi mnie ten "Andor". :-)

Annmichelle, to już rozumiem, o co ci chodzi :mrgreen:
Ja się odnosiłam do całości uniwersum SW - że tym, co wyróżnia ten świat od innych space oper jest koncepcja Mocy i rycerzy Jedi (Sithów). Jak najbardziej wyobrażam sobie pojedyncze produkcje, które do tego bezpośrednio się nie odnoszą, sama podałaś przykład Łotra. Ale już Mandalorian tylko z pozoru jest bez Jedi :-P W końcu cała fabuła kręci się wokół malutkiego ucznia Jedi, czyli Grogu, nie ma znaczenia, że nie pada to wprost w I sezonie. I każdy, kto widział klasyczne SW, od razu będzie miał w głowie wizerunek mistrza Yody i skojarzy sobie co nieco :wink: zwłaszcza że Grogu używa Mocy, by uratować Mando, i to bodajże w drugim odcinku.
Chodzi mi o to, że nawet jeśli nie ma machających mieczami świetlnymi, to ta koncepcja jest tam obecna gdzieś w tle, nie da się jej wymazać. I dobrze, IMHO.
Co do pokazania zwykłych "ludzi" (czy raczej kosmitów) - pewnie, że to może być fajne :-D

Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 18:10

Sprawdziłam ofertę Emp Shopu - oczywiście mają różne gadżety mandaloriańskie:
https://www.emp-shop.pl/m...?start=60&sz=60
ale obiecuję nie skusić się na nic, np. na taką koszulkę :-P
https://www.emp-shop.pl/p...ogu/530071.html
bo kompletnie nie mam już miejsca na nowe ciuchy, koszulki zwłaszcza. I kubki też.
This is the way.

Admete, kubeczek dla ciebie :mrgreen:
https://www.emp-shop.pl/p...ogu/478746.html

Admete - Nie 17 Lip, 2022 19:26

Przeglądałam ich ofertę, na allegro też coś się znajdzie 😉
BeeMeR - Nie 17 Lip, 2022 19:43

Ja bym mogła mieć na kubku coś w ten deseń

Ale już kubków mam dość :wink:

Admete - Nie 17 Lip, 2022 20:15

Koszulka fajna :) Ja akurat nie mam żadnych gadżetów, a kubki w pracy rozbijam regularnie, więc nie wiem czy ostatecznie jakiś kupię ;)

Aragonte - chyba w komentarzach na YT doczytałam, że R2D2 miał mieć na początku rączki, ale potem z nich zrezygnowano, więc twórcy Rebeliantów dali te rączki Chopperowi. W kreskówce wyszło to rewelacyjnie. Napisz mi, jak dojdziesz do odcinka, w którym Chopper ukradł zapasową nogę :lol:

Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 22:21

Chopper ma rączki i nie waha się ich używać :twisted:

Dam znać - jestem przy 13. odcinku II sezonu. Mocno zdenerwowany Kanan chce się zemścić za zranienie naszej kapitan :mrgreen:

annmichelle - Pon 18 Lip, 2022 07:42

Aragonte napisał/a:
Chodzi mi o to, że nawet jeśli nie ma machających mieczami świetlnymi, to ta koncepcja jest tam obecna gdzieś w tle, nie da się jej wymazać. I dobrze, IMHO.

Mnie nie chodzi o samą koncepcję Mocy, ale właśnie o te "wymachiwania mieczami" i w każdej nowej produkcji (z tych co widziałam :wink: ) powracają do starych postaci, nawet jeśli te już dawno zginęły. Fani chcą Vadera, Luke'a, Leię, Hana, Imperatora, Boba i "dajta nam pojedynek na miecze" - i to dostają. :roll:
A chciałabym zobaczyć coś nowego, coś obok tych starych wątków.
Wiem, że wracanie wciąż do tych samych postaci i historii przez twórców jest bezpieczne marketingowo, ale następuje też "zmęczenie materiału". Oczywiście, jest ogromna rzesza widzów, którzy "łykną" wszystko jeśli pojawi się miecz albo postać z oryginalnej trylogii, tyle, że z czasem nie uniknie się bzdurek fabularnych, typu zmartwychwstanie Dartha Maula czy Imperatora lub tych jakie zaserwowano w "Obi-Wan Kenobi".
Jak Rian Johnson spróbował czegoś nowego (ale, broń Boże, nie rewolucyjnego) w "Ostatnim Jedi" to został w większości zjechany. :roll:
W "RO" mówili o Mocy i Jedi, ale właśnie z dystansu (plus walka Vadera i Leia dla fanów, bo inaczej to wg nich nie byłyby SW :-| ), w "Mandalorianie" do pewnego momentu też (Grogu to Grogu :-P - dla mnie zawsze był bytem niezależnym, a nie kopią Yody, który akurat jest mi postacią dosyć obojętną w świecie SW).
No nic - lubię SW, ale na pewno nie jestem fanką vel fanatyczką :wink: .
Chodzą słuchy o nowych filmach kinowych, a reżyserią ma się zająć Taika Waititi. Jako, że mi z tym reżyserem nie po drodze to ciekawa jestem jedynie - czego dotyczyć będą te filmy i kiedy będzie działa się akcja.

Admete - Pon 18 Lip, 2022 08:18

W tym tygodniu obejrzę klasyczne SW, a potem to już pomału, stopniowo będę oglądać animacje. A Rebelianci zostaną chyba moją ulubioną kreskówką ze świata SW. Przede wszystkim akcja rozgrywa się przed klasycznymi filmami, które dla mnie po prostu są SW. Jest w Rebeliantach wszystko co lubię i co pierwotnie przyciągnęło mnie do SW.

Przyznam się też, że po prostu lubię kosmiczne bitwy i walki na miecze ( świetlne lub nie ;) ).

Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 13:47

Donosiłam na bieżąco Admete na Messengerze, jak ogląda mi się Rebeliantów (a ogląda się bardzo dobrze :banan_czerwony: ), a tutaj tylko zaznaczę, że dokończyłam drugi sezon, a ta końcówka była dość dramatyczna :paddotylu:
Teraz będzie chyba faktycznie smutniej i mroczniej, a młody padawan musi się jeszcze sporo nauczyć o Mocy i nie tylko :wink:
Z zabawnych odcinków - ten o Chopperze, nodze i uwalnianiu imperialnego droida jest cudny :rotfl: Mam nadzieję, że nowy kumpel Choppera będzie dalej się pojawiał.

Admete - Wto 19 Lip, 2022 13:59

Aragonte napisał/a:
Mam nadzieję, że nowy kumpel Choppera będzie dalej się pojawiał

Pojawi się od czasu do czasu ;)

Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 14:24

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Mam nadzieję, że nowy kumpel Choppera będzie dalej się pojawiał

Pojawi się od czasu do czasu ;)

No liczę na to :mrgreen:

Doniosę też, że obejrzałam Hana Solo, ale tak jednym okiem, wyszywając w trakcie, więc nie oceniam głębi przekazu i stylu :wink: Ot, chciałam po prostu wiedzieć, co tam się dzieje. Łotra 1 zamierzam obejrzeć już porządnie, bez haftu w łapkach.

BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 15:43

Ja skończyłam Zemstę Sithów - ech, bardzo chciałam, żeby to był lepszy film niż poprzedni, przełączyłam nawet na dźwięk oryginalny, nie pomogło, lokacje sztuczne, dialogi dalej drętwe, a najbardziej Padme i Anakina :roll:
Anakin to w ogole jest niestety imho nietrafiony obsadowo :roll:
Czułam się trochę, jakbym odrabiała dawne, zaległe a nudne zadanie domowe, samodzielnie nałożone :wink:
zaliczone, następny będzie Han Solo :wink:

annmichelle - Wto 19 Lip, 2022 15:51

BeeMeR napisał/a:
najbardziej Padme i Anakina :roll:

U mnie - zdecydowanie najgorsza jest Natalie Portman. :roll: I to nie tylko w SW, ale i np. w serii "Thora". Widziałam ją też w kilku dramatach i kompletnie nie rozumiem fenomenu tej aktorki, takie tam OT.
Natomiast Anakin w "Zemście Sithów" mi się nawet podobał, w sensie aktorsko. Bez porównania z tym co "grał" w "Wojnie klonów". Ale dla mnie nr. 1 w "ZS" jest Ewan McGregor.

Admete - Wto 19 Lip, 2022 15:55

BeeMeR napisał/a:
Anakin to w ogole jest niestety imho nietrafiony obsadowo

Oj bardzo. Nigdy mi ten aktor nie pasował do roli. Za to zawsze mi się podobał Ewan McGregor jako Kenobi.

BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 15:57

Kiedy ona miała zadanie "wyglądać ładnie" i wyglądała. Nie czepiam się, było ok. On zaś zupełnie w moim odczuciu nie dźwignął roli, dramatu, rozterek :roll:
Ale to też kiepsko było napisane, imho, przynajmniej do mnie nie trafiło.
"Będziesz się nazywał lord Vader" phi, słabiej się nie dało :roll: No ale wiem jak powstał :wink:

annmichelle - Wto 19 Lip, 2022 18:48

BeeMeR napisał/a:
Kiedy ona miała zadanie "wyglądać ładnie" i wyglądała. Nie czepiam się, było ok.

Tam była zerowa chemia między Amidalą a Anakinem :-| , a powinno być wielkie uczucie.
Scenariusz scenariuszem, ale zabrakło charyzmy albo chociaż dobrego warsztatu aktorskiego. :-|

Ale akurat "Zemstę Sithów" uważam za najlepszą część prequeli. Tak jak napisałam - Ewan McGregor odwalił tam kawał dobrej roboty, choć po latach mówił, że żałuje udziału w SW.
Jak widać żal mu przeszedł skoro zagrał w serialu "Obi-Wan Kenobi", a już 3-4 lata temu wklejał filmiki, gdzie ostro ćwiczył, bo "chciałby znów zagrać Obi-Wana". :-P Logiki zero, ale kto zrozumie artystę... :lol:

Admete - Wto 19 Lip, 2022 19:39

Czytałam, że potem dowiedział się, że dla wielu osób, które oglądały wersję z lat 2000 jako dzieci, te filmy były ważne. Nie pamiętam już gdzie się spotkałam z tą wypowiedzią - w jakimś wywiadzie. Poza tym to dla niego teraz powrót do młodości. Co ciekawe czytałam też niedawno wypowiedzi osób po filmami z tych części na YT i tam ludzie wypowiadali się o nich pozytywnie. Pamiętam też, jak bardzo nasza Agn była w nie wciągnięta. Pewnie wiele zależy od tego, ile się miało lat i jak się odebrało film pierwotnie.
Obi Wana obejrzałam już dwa razy, a walkę z Vaderem już ileś razy - powtarzam lubię ładne walki w kosmosie i na miecze ;) Ale i tak Rebelianci wygrywają ;)

BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 19:49

Cytat:
Tam była zerowa chemia między Amidalą a Anakinem,
oczywiście, ale oni mieli dość wyjątkowo głupie teksty, przynajmniej mnie tam bardziej raziły dialogi niż aktorzy :roll:
Ewan jest ok, przynajmniej do niego nie mam ale (ani do Sarumana :wink: )

Admete - Czw 21 Lip, 2022 21:28

Obejrzałam niedawno Nową Nadzieję, a teraz oglądam Imperium kontratakuje. Dobrze im wyszła bitwa na Hoth. Ciekawe, że dopiero teraz dostrzegam pewne detale, elementy. Bardzo dawno nie oglądałam tych filmów. Aragonte jak tam Rebelianci?
Aragonte - Czw 21 Lip, 2022 21:57

Zaraz do nich usiądę, dopiero niedawno z pracy wróciłam :-) Miałam pracowy maraton, więc stanęłam na początku trzeciego sezonu.
Admete - Czw 21 Lip, 2022 23:03

A to może nie siedź do późna. U mnie końcówka Imperium, które nic nie straciły na dramaturgii. Wczuwam się, jakbym pierwszy raz widziała 😉 W Imperium do pisania scenariusza dołączył Kasdan, co wyszło filmowi na dobre. Widać też, że fundusze mieli większe i technika poszła do przodu. Nabrałam też ochoty na powtórkę Poszukiwaczy zaginionej Arki.
BeeMeR - Czw 21 Lip, 2022 23:06

Ja jestem w połowie Hana Solo - ogląda mi się lepiej niż dwa poprzednie filmy, niekoniecznie jest mądrze ale przynajmniej jest rozrywkowo.
Aragonte - Pią 22 Lip, 2022 11:54

Tak, rozrywkowe to było, brakowało mi Harrisona i dlatego marudzę :-P

Admete, obejrzałam w nocy dwa kolejne odcinki Rebeliantów - super jest, teraz to już nijak nie jest typowa przygodówka z co i rusz nowym motywem co odcinek. Młody zaczyna mądrzeć i nawet z przekonaniem nazywa Kanana mistrzem :wink: Ile właściwie ma lat Ezra? Jak zakładasz?

BeeMeR - Pią 22 Lip, 2022 12:21

No nie ma Harrisona, ale młody nie jest tak dramatycznie zły jak Hayden Christensen, dynamika filmu jest w porządku jak na przygodówkę i do obsady generalnie zastrzeżeń nie mam, Woody Harrelson, Paul Bettany zwłaszcza są ok.
Daenerys nie poznałam w pierwszym momencie bo tu wygląda zupełnie inaczej i nie jest tak drewniana jak w GoT :wink:

Biedny Brzeszczot, buu, taka piękna katastrofa...