To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Trzykrotka - Pią 06 Wrz, 2019 00:16

W Rookie romans pełną parą, a scena w bibliotece nasuwa na myśl inną scenę w bibliotece :serduszkate:

Spoiler:

Już nawet nie powiem, że był to wall kiss jakich już mało się ogląda :roll:

Admete - Pią 06 Wrz, 2019 08:19

Wall kiss, bo tam duża różnica wieku i chyba jakoś nie mogą tego przeskoczyć. Ale zasadniczo ten romans podoba mi się własnie taki - jest delikatny. Za tydzień nie ma Rookie, nastawcie się na dwa tygodnie czekania. Miss Hammurabi bardzo mi się podobało.
Trzykrotka - Pią 06 Wrz, 2019 15:02

Jak lubię oboje bohaterów, to jednak ich miłość wydaje mi się mocniej deklarowana, niż naprawdę grana, co zresztą w niczym nie przeszkadza. Przecież to nie romans. Przeszkadzało w Encounter, a tutaj wall kissy mnie zadowalają. śmieję się tylko w duchu, że już dawno nie było takich w dramalandzie, który zrobił się mocno rozcałowany.

Jaka to rozkoszna drama, ta Miss Hammurabi :banan: BeeMer, tobie by się spodobało :kwiatek: Jest jak Romantic Doctor, tylko zabawniejsza. Sprawy są przykre, dzieje się wiele smutnych rzeczy. Za to jaka gromada freaków tam pracuje! I jakie piękne, wyraziste są postaci! Już teraz moim ulubieńcem jest Mały Król - co za cuduś! A już w parze z seksowną i bystrą urzędniczką sądową przynależną do naszej trójki orzekającej to po prostu petarda :serce:
Sprawa słaby sędzia kontra młoda sędzina, którą tak orał, że doprowadził do poronienia w toku. To raczej sprawa skostniały system patriarchalny kontra miss Hammurabi :oklaski:
Uwielbiam sceny w kibelku, które zawsze kończą się tak, że młodzi, plotkujący paskudnie i złośliwie sędziowie kończą z obsikanymi własnym moczem dłońmi nie przestają mnie bawić :mrgreen: Najpierw ten sabotaż uskutecznili sędzia Im i Mały Król, teraz sam szef (ojciec z wszystkich AM, GoArze też ojcował :banan_Bablu: )

Admete - Pią 06 Wrz, 2019 15:08

Mały Król mnie tam zachwycił i zapewne pamiętasz jak odszczekiwałam wszystkie zarzuty pod adresem Go Ary, nawet Idol dał radę - zresztą musi mieć trochę talentu, bo w Last Angel Mission też dał radę. A już sędzia - mentor to był mój ulubieniec. Idealna Sekretarka :lol: Jest powaga i humor.
BeeMeR - Pią 06 Wrz, 2019 15:08

Może potem zacznę - na razie pasuje mi Mentor Kim - znikomy romans (jak na razie przynajmniej) po pięknym kissu też tu pasuje, nie dla romansu oglądam :wink: Jeztem w odcinku 6, wyłazi skrywana przeszłość, Kima i lekarki. Najmniej interesującą postacią jest pielęgniarz, ale on z tych młodych do wyglądania a nie grania :-P szefowa pielęgniarek za to też jest świetna- o niej jeszcze nie pisałam.
Admete - Pią 06 Wrz, 2019 15:09

A i jeszcze - te scenki w sądzie - niektóre są przezabawne :)
Trzykrotka - Pią 06 Wrz, 2019 15:56

Skończyłam odcinek o sędzim - nieudaczniku i czuję, że to jeszcze nie koniec spraw z nim :confused3:

Ten młody słodkousty pielęgniarz z Romantic Doctor będzie grał teraz w dramie o joseońskiej agencji matrymonialnej :wink: I zobaczcie, w segukach na wiele się zanosi. Między innymi gify z trailera My Country wpadł mi w oko, epoka to Goryeo
https://yeo-rims.tumblr.com/post/187516136349/setsmaker-my-country-10042019-action

I jeszcze Tales of Nok Du
https://namjoonddaeng.tumblr.com/post/187450510231/tales-of-nok-du-teaser-2019-jang-dong-yoon

Admete - Pią 06 Wrz, 2019 19:32

Trzykrotka napisał/a:
My Country wpadł mi w oko, epoka to Goryeo

Mam zamiar spróbować. To drugie nie dla mnie, nie lubię przebieranek w żadną stronę. Co Historynki ;) , to choć role są odwrócone, to jednak sam sposób opowiedzenia historii jest jak w starych segukach, które najbardziej lubię. Podobały mi się odcinki z tego tygodnia.

Trzykrotka - Sob 07 Wrz, 2019 10:40

Byłam wczoraj zła na siebie, ale nie mogłam wieczorem utrzymać otwartych oczu i podałam się przy Historynce. Odcinek zapowiadał się pięknie, romansowo, ale cóż poczniesz. Dziś obejrzę.
Admete - Sob 07 Wrz, 2019 11:45

Jak się człowiek nie wyśpi, to nic nie da rady.
BeeMeR - Sob 07 Wrz, 2019 11:47

Ja jestem po 7 odcinku, do szpitala przyjechał dodatkowy personel medyczny ale zamiast pomagać mąci i konbinuje jak przejąć władzę
Trzykrotka - Sob 07 Wrz, 2019 14:08

BeeMeR napisał/a:
Ja jestem po 7 odcinku, do szpitala przyjechał dodatkowy personel medyczny ale zamiast pomagać mąci i konbinuje jak przejąć władzę

Zwłaszcza nowe pielęgniarki były nieznośne i glownodowadzacy lekarz nicniepotrafiący.

BeeMeR - Sob 07 Wrz, 2019 14:14

Oj, tak, piguła z notesem jest okropna. Za to ładna była scena wspólnego spania na stole ze złączonymi rękami :serduszkate: no i jesień wciąż piękna :serduszkate:
Trzykrotka - Sob 07 Wrz, 2019 14:50

A wiesz, że widoków i jesieni kompletnie nie pamiętam :mysle: Jakoś ciągle ta drama kojarzy mi się z wnetrzami.
BeeMeR - Sob 07 Wrz, 2019 15:28

To fakt, oni żyją, pracują i na oko koczują niemal bez przerwy w szpitalu, ale kilka jesiennych ujęć też było.
To mam w oczach

Trzykrotka - Nie 08 Wrz, 2019 00:02

Tak, rzeczywiście, drama ewidentnie była kręcona jesienią.

A mnie się dziś trafiły dwa odcinki dwóch dram w tym samym nastroju: wyznań i smutku.

Rookie Historian i selekcja narzeczonej dla księcia Dowona.
I skandal przy okazji, którego bohaterką jest kronikarka Song. A wydawałoby się, że to nasza heroina znajdzie się w centrum uwagi, już-już się na to zanosiło, tymczasem nie :mysle: I naprawdę po babsku jestem ciekawa, czy rzeczywiście wyrazem jej buntu przeciwko niechcianym decyzjom o jej życiu podejmowanym za nią przez innych nie było to, że spędziła noc z następcą tronu. Czy rzeczywiście spędziła? Czy tylko książę dał jej taką furtkę do ucieczki przed ślubem z bratem? W każdym razie smutno było. I z powodu niemożliwych miłości i z powodu łez i księcia i dziewcząt, którym po raz kolejny zostało unaocznione, że praca i własne zarobki nie zmieniają ich pozycji w świecie ani na jotę.
Ciekawa jestem, czy dzisiejszy omc teść-generał i jego córka odegrają jeszcze jakąś role w opowieści. Chyba niewiele jej już zostało. Ile Rookie ma mieć odcinków?
Dwa obrazki, które bardzo mi się podobały:
Książę ma piękną quasi mapę w komnacie

Piękny backhug :serce:

W Miss Hammurabi nr 6 niewielka sprawa sądowa i wspomnienia z czasów, kiedy sędzina i sędzia Im byli uczniami i on się w niej kochał, a mały król, ich szkolny kolega, obserwował to wszystko z boku. Cieszę się, że nasz idol potrafił powiedzieć jasno i wyraźnie, że lubi swoją koleżankę. Podoba mi się coraz bardziej piękna i inteligentna sekretarka. Czy jej "drugie hobby" które jest nocne, to jazdy po mieście w charakterze kierowcy zastępczego, jak NaNa w City Hunnterze?

Aragonte - Nie 08 Wrz, 2019 00:08

Trzykrotka napisał/a:
Czy jej "drugie hobby" które jest nocne, to jazdy po mieście w charakterze kierowcy zastępczego, jak NaNa w City Hunnterze?

To druga praca, ale ma też inne hobby, które jest mi bliskie i za to ta bohaterka miała dodatkowego plusa :wink:

Oglądam po raz fafnasty pojedyncze odcinki AM 88 - pod wyszywanie oczywiście.

Admete - Nie 08 Wrz, 2019 07:15

Rookie ma mieć 20 odcinków. Już niedużo zostało.
Trzykrotka - Nie 08 Wrz, 2019 08:40

Tak myślałam, że na 18 się nie skończy, wątki za bardzo są jeszcze rozgrzebane.

Och, AM1988 :serce: Ja sobie często ogladam scenki na yt kiedy muszę rano odczekać pół godziny na śniadanie. Jakaś całościowa powtórka tez będzie.

Admete - Nie 08 Wrz, 2019 17:35

Zwiastun My Country:

https://www.youtube.com/w...0&v=B7HtrfSup5E

Trzykrotka - Nie 08 Wrz, 2019 20:45

Śliczni panowie, ładna idolka i masa krwi, co mnie lekko przeraża. Ale mam słabość do Goryeo - może spróbuję :kwiatek:
BeeMeR - Nie 08 Wrz, 2019 21:09

8 odcinek mentora Kima był przedramatyzowany :roll:
To ten z najściem agresora na salę operacyjną i śledztwem w sprawie lekarki oraz mentora.

Trzykrotka - Nie 08 Wrz, 2019 22:49

A tak :roll: Ale tam często pojawiały się takie dramatyczne do bólu sytuacje, może dlatego tak dobrze się tę dramę oglądało. Tyle widz przeżywał w trakcie jednej godziny, że czuł się jakby sam kogoś zoperował.

U mnie w Miss Hammurabi 7 na razie lekkie zwolnienie. Poświęcamy więcej czasu nie śledztwom w sprawie sądzonych akurat przypadków, tylko opowiedzeniu historii rodzin i życia obojga głównych. Na dodatek sędzia Im zbiera się na odwagę i deklaruje uczucia sędzinie Park. Robi się niezręcznie i dziwnie, a napięcie - jak dla mnie - troszkę spada. Może to i lepiej, bo stałe podbijanie bębenka z kolejnymi rozprawami mogłoby doprowadzić do jakichś absurdów. A tak, na spokojnie dowiadujemy się o złych lub nie dość dobrych dla własnych dzieci ojcach, o matce w zakładzie zamkniętym, o dobrej babci, dobrej mamie numer dwa. Jeszcze trzeba się dowiedzieć, co w tym wszystkim robi czebolski adorator naszej Ary.
No i sprawy między sekretarką a małym królem pięknie się rozwijają - teraz on ma zagwozdkę, co ona robi nocami i jaką drugą pracę wykonuje.

BeeMeR - Nie 08 Wrz, 2019 23:02

Nie mam nic przeciwko przedramatyzowaniu spraw medycznych, skrajnych przypadków i kosmicznego spiętrzenia spraw jak multiwypadek na drodze (ładne rozegranie pierwszego śniegu jako zagrożenia i przyczyny kolizji drogowej a nie romantycznego tła - no, może przez 5 sekund trzymania się za ręce ;) ) ale wątek śledczych mnie męczy :czekam2: dobrze, że wreszcie coś drgnęło (córeczka śledczego na stole operacyjnym). Generalnie dobrze się ogląda.
Trzykrotka - Pon 09 Wrz, 2019 11:15

Jeśli ktoś ma instagrama, to Ji Chang Wook (nick jichangwook :mrgreen: ) publikuje na swoim koncie bardzo fajne zajawki swojej nadchodzącej dramy.

Edit: na dramabeans jest jeden z nich
http://www.dramabeans.com...ting-me-softly/