To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

Admete - Śro 13 Lip, 2022 16:58

To animacja, więc odcinki są krótkie, po 20 minut. Sezonów jest 4, dwa mają po 15 odcinków, a 2 po 22. Prawie skończyłam. Na wieczór został mi ostatni, dłuższy. Kolejny plus - wykorzystują muzykę z klasycznych ST.

EDIT: Skończyłam - bardzo sympatyczna przygoda.

Aragonte - Czw 14 Lip, 2022 23:31

A ja lecę z pierwszym sezonem Rebeliantów :mrgreen: Do tej pory była czysta przygodówka, ale odcinek w świątyni był całkiem klimatyczny i nawet się wzruszyłam (no przy kreskówce, a co? :-P ).
To czekam z ciekawością na dalszy rozwój młodego padawana :mrgreen:

Edit: a niech to, Lando się pojawił :lol:

Admete - Pią 15 Lip, 2022 09:40

Aragonte napisał/a:
Do tej pory była czysta przygodówka, ale odcinek w świątyni był całkiem klimatyczny i nawet się wzruszyłam (no przy kreskówce, a co? ).

Z biegiem czasu więcej będzie takich odcinków jak ten ze świątynią - na koniec też mi się oczy pociły. Na kreskówce, a co - Aragonte przybij piątkę :banan:

Aragonte - Pią 15 Lip, 2022 13:16

Admete napisał/a:
Z biegiem czasu więcej będzie takich odcinków jak ten ze świątynią - na koniec też mi się oczy pociły. Na kreskówce, a co - Aragonte przybij piątkę :banan:

Z przyjemnością :mrgreen: :high5:
Bardzo dobrze wchodzą mi Rebelianci. Oglądam pod wyszywanie, więc z dubbingiem, ale ten dubbing kojarzy mi się dobrze, bo Ezrę dubbinguje ten sam aktor co Czkawkę (w serialu, w filmie chyba był inny).

Admete - Pią 15 Lip, 2022 23:36

Zrobiłam sobie powtórkę z Kenobiego. Bardzo podoba mi się walka z ostatniego odcinka i zdjęcia. Niektóre są wyjątkowo klimatyczne, zwłaszcza te w prawdziwych plenerach. Koreańczyk je robił, pracował wcześniej przy Oldboy'u, Miss Vengeance i Handmaiden. Muzyka oryginalna też mi wyjątkowo pasowała plus wykorzystanie motywu Kenobiego skomponowanego przez Williamsa - pewnie jeszcze do tej trylogii z początku lat 2000. Teraz czeka mnie powtórka z Łotra 1 - to chyba najlepszy z tych nowszych filmów.
annmichelle - Sob 16 Lip, 2022 09:08

"Rogue One" bardzo lubię. :serce:
Dla mnie jest wśród top 5 najlepszych filmów GW w ogóle. :love_shower:

Admete - Sob 16 Lip, 2022 09:19

Mam w planach wszystko sobie powtórzyć - waham się tylko przy tej trylogii z lat 2000 - nie przepadam za nią.
annmichelle - Sob 16 Lip, 2022 09:49

Ja też nie, oprócz "Zemsty Sithów", którą lubię za emocjonalne sceny.

Jakiś czas temu (pisałam zresztą o tym na forum) zrobiłam sobie powtórkę trzech trylogi plus RO - obejrzałam je tak, jak dzieje się akcja, czyli prequele, RO, stara trylogia i nowa trylogia. Fajnie spędziłam czas. :-)
Największy zgrzyt miałam między "Zemstą Sithów" a "RO" - tzn. wizualny. :-)
Natomiast nie miałam takiego czegoś między "RO" a "Nową nadzieją" (mimo, że dzieli je tyyyyyle lat), podobnie między starą a nową trylogią.
Czyli widać, ż twórcy współcześni przyłożyli się, żeby oddać scenografią, kostiumami i aktorstwem ducha starej trylogii.

A w jakim porządku Ty planujesz oglądać? :mysle:

Admete - Sob 16 Lip, 2022 09:55

Na razie pomijam Trylogię z początku 2000, ale mam zamiar obejrzeć animowane Wojny Klonów. Zacznę od Hana Solo ( średniak, ale obejrzę ponownie ), potem po kolei.
annmichelle - Sob 16 Lip, 2022 11:07

Miłego oglądania. :-)
Admete - Sob 16 Lip, 2022 14:06

Oglądam teraz Hana Solo i nawet nieźle się bawię. Zapomniałam, że tam jest L3 i wyzwalanie klasy pracującej 😉 Chyba jestem teraz na tyle wciągnięta w ST, że mi się podoba bardziej niż kiedyś w kinie.
BeeMeR - Sob 16 Lip, 2022 20:27

Stwierdziłam, że może też dam szansę Gwiezdnym Wojnom ponownie, acz nie mam ambicji oglądać wszystkiego :P
Stwierdziłam, zacznę tam gdzie je porzuciłam, tj. w epizodzie drugim. Pierwszy obejrzałam lata temu, dotąd Jar Jara nie znoszę, wyścigi były dla mnie za długie i monotonne, nic mnie nie zachęci do powtórki :P
W drugim poprzednio się znudziłam i odpadłam w trakcie, nic nie pamiętałam, dziś powtórzyłam, trochę jednym okiem, pod różne czynności domowe, bo znów mnie nie bardzo wciągnęło :P
To jest dramatycznie nudne, a dialogi sztywne. Galaktyczne rozwałki to nie całkiem moja bajka jednak
Christopher Lee jednakowoż mnie ucieszył, Ewan McGregor też.
Dooku brzmiało w pewnym momencie jak "du(p)ku" :lol:
Niech żyje dubbing ;)

Admete - Sob 16 Lip, 2022 20:48

Z dubbingiem nie oglądam. Nie ma tam skomplikowanych dialogów, nie muszę nawet czytać napisów. Rebeliantów też tak oglądałam. Dziś wieczorem Łotr 1. Przynajmniej część. Tych filmów z początku 2000 chyba nie powtórzę. Raz widziałam i wystarczy 😉
BeeMeR - Sob 16 Lip, 2022 20:53

No ja właśnie zamierzam raz obejrzeć i też mi wystarczy, a potem przejść do ciekawszych ;)
Oglądam z dubbingiem bo mi czasami Adam przez ramię zagląda, niektóre sceny obejrzał ze mną, wybiórczo. Kiedyś sobie nadrobi. Na razie woli krótsze formy odcinkowe.

Admete - Sob 16 Lip, 2022 21:02

Jasne, tak ci wygodniej. Widzę teraz w Łotrze nawiązania.do Rebeliantów. Saw Gerera na ten przykład. 31 sierpnia na Disney+ pojawi się Andor nawiązujący do Łotra.
Edit: Odwrotnie - to Rebelianci rozwijają motywy z Łotra. Oczywiście na wersji dla dzieci.

annmichelle - Sob 16 Lip, 2022 23:51

"Andor" mnie zaciekawił jakiś czas temu dopiero gdy zobaczyłam zwiastun i to chyba jedyny serial ze SW, którego jestem ciekawa, także ze względu na obsadę.
Ale tak jak już wspomniałam o nim w tym temacie - mam nadzieję, że będzie coś nowego (wiadomo jak skończy się ta historia dzięki RO), a nie odgrzewany kotlet i gra na sentymentach.
Pożyjemy-zobaczymy. :-)

Admete - Nie 17 Lip, 2022 10:02

Mój stosunek do SW jest sentymentalny :) Pamiętam siebie, gdy po raz pierwszy obejrzałam Nową Nadzieję ( nie miała wtedy takiego tytułu, wiadomo ) - pamiętam jak się czułam, co robiłam, mam w pamięci swoje reakcje. Tak silnie na mnie ten film podziałał. I najwyraźniej ta reakcja we mnie przetrwała. Nie mam nic przeciwko sentymentalnemu wykorzystywaniu starych wątków, to pozwala mi przywołać moje wewnętrzne dziecko.
BeeMeR - Nie 17 Lip, 2022 10:24

Ja mam stosunek sentymentalny tylko do tych trzech starych części :wink:
Admete - Nie 17 Lip, 2022 10:30

To się rozumie samo przez się ;) A o których SW piszę? SW to klasyczna trylogia - reszta to ff ;) Muszę jednak stwierdzić, że dialogi w Hanie Solo dobrze nawiązywały do tych klasycznych. Lando też mi się podobał. Dziś dokończę Łotra 1 - ten film jest inny, bo pokazuje więcej szarości niż zwykle mamy w SW - szpiedzy, zabójcy, niekoniecznie chwalebne czyny, które jednak ostatecznie prowadzą do chwalebnego końca. Lubię nowe droidy - L3, K - 2SO z głosem Alana Tudyka, a moim ulubieńcem jest animowany Chopper z Rebeliantów - bardzo niezależny droid z wolną wolą :lol: Aragonte w jednej ze scen Łotra 1 na Yavin 4 z głośników słychać wezwanie, żeby do sztabu zgłosiła się generał Syndulla. Podobno widać też gdzieś Choppera, ale nie wyłapałam.

EDIT: Łotr 1 jest nadal tak dobry jak kiedyś. Trzeci raz oglądam, a jeszcze się nie znudziłam. Cała końcowa walka o przesłanie danych ze Scariff jest epicka.

annmichelle - Nie 17 Lip, 2022 12:15

A ja już bym chciała, żeby przestali wracać do Dartha Vadera. :roll:
Wiem, że fani i fanatycy tego oczekują, ale może zajęliby się wreszcie czym innym w świecie Star Wars niż Vader, rycerze Jedi i Imperator?

Co do Alana Tudyk to bardzo lubię go w RO (bo jednak fizycznie grał :-) , co widać na materiałach making of, więc to nie tylko dubbing w jego wykonaniu) i cieszę się, że będzie w serialu "Andor". :-D
Paradoksalnie, znany jest przede wszystkim jako aktor komediowy, a dla mnie na zawsze pozostanie weterynarzem z "3:10 do Yumy" - świetna, dramatyczna rola. :-)

Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 13:22

Admete napisał/a:
moim ulubieńcem jest animowany Chopper z Rebeliantów - bardzo niezależny droid z wolną wolą :lol: Aragonte w jednej ze scen Łotra 1 na Yavin 4 z głośników słychać wezwanie, żeby do sztabu zgłosiła się generał Syndulla. Podobno widać też gdzieś Choppera, ale nie wyłapałam.

Będę śledzić, bo bardzo lubię Choppera :mrgreen: Generał Syndulla? Nasza pani pilot? :-D
Komentarz pod filmikiem, który linkowałaś "the best of Chopper":
"I like how the writers said that since R2-D2 was supposed to be like a loyal dog they decided to make Chopper like a disobedient cat".

Wiecie, że nie oglądałam tych nowych części? :rumieniec: Jakoś nie miałam przekonania po tym, jak wynudziłam się na nowej trylogii. Teraz zresztą włączyłam pożyczonego od brata blu-raya (po co on to kupił, skoro tego nie lubią, nie ogarniam :-P ) z I częścią i wyłączyłam w trakcie :confused3: Chyba będę powtarzać tylko starą trylogię, bo do niej nadal mam sentyment. No, może zaryzykuję trójkę :roll:
Podczas oglądania czy to Mandaloriana, czy Rebeliantów, jak najbardziej jadę na sentymencie i na radości wewnętrznego dziecka, nie oczekuję czegoś szczególnie głębokiego i wyrafinowanego :-P Toż to SW :wink: Cały ten świat jest przecież rodem z kosmicznej baśni, a nie s-f.

Admete - Nie 17 Lip, 2022 13:52

annmichelle napisał/a:
rycerze Jedi

Ależ bez rycerzy Jedi to nie to samo. Potrzebuję ich ;) Bez tego nie ma dla mnie SW.

Aragonte napisał/a:
Generał Syndulla? Nasza pani pilot?

Tak, nasza pani pilot. A Chopper jest szalony :lol:

Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 13:57

A propos postaci, którą mają uśmiercić w Rebeliantach
Spoiler:
to będzie Kanan, tak? I jego oraz Herę coś łączyło?

Osią SW jest koncepcja Mocy i Jedi. Bez tego byłaby to tylko zwykła space opera i kosmiczna przewalanka.

Admete - Nie 17 Lip, 2022 15:41

Tak, dobrze się domyślasz. I nie łączyło, tylko cały czas łączy, co będzie wyraźne później. W innym animowanym serialu - Parszywa zgraja - pojawia się na chwilę młody Kanan jako Caleb Dume, a w którymś odcinku także młoda Hera. Sprawdziłam i nastoletnia Hera jest w 11 i 12 odcinku Parszywej zgrai. Chciałabym serial o tym, jak się Kanan i Hera spotkali ;)
annmichelle - Nie 17 Lip, 2022 15:54

Cóż, nie zgadzam się, że bez Jedi nie ma SW. :wink:
"Rogue One" jest świetny bez Jedi, umówmy się, że Vader nim już nie jest (bo nie jest), dla mnie mogłoby go w RO też nie być. :lol: Film jest świetnym kinem wojennym, nie potrzebuje "superheroes".
W "Mandalorian" też jakoś tych Jedi nie widać (w pierwszym sezonie chyba ich w ogóle nie ma - przypomnijcie mi, bo już nie pamiętam) i mi ich tam nie brakuje. :-P

Oczywiście, każdy lubi i oczekuje czegoś innego, ale dla mnie właśnie pokazanie życia zwykłych ludzi jest jak najbardziej ok. Dlatego ciekawi mnie ten "Andor". :-)