To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Agn - Sob 19 Lis, 2011 21:34

Chłopiec w pudełku przewija się przez tę książkę aż do rozwiązania, to taka jakby rama dla historii. No trudno, mnie się piekielnie podobała.
Admete - Sob 19 Lis, 2011 22:13

Historię Chłopca znam z jednego odcinka Cold Case - był to jeden z najlepszych i chyba najsmutniejszy odcinek tego serialu. Do dziś go pamiętam. Nie przejmuj się mna. Mnie jest teraz trudno znaleźć coś, co mi się podoba. Tak już mam. Wolę zostać przy sprawdzonych rzeczach i 25 raz przeczytać Tolkiena.
Niestety autor ksiązki w moim odczuciu silił się na powieśc, a nie ma wystarczającego talentu. Dialogi głównych bohaterów są straszne. Dostawałam bólu zębów od razu. Natomiast świetnie mu wychodziło opisywanie samego konkretu, budowanie nastroju w opisach i szkoda, że przy tym nie pozostał.

Agn - Sob 19 Lis, 2011 22:19

Ja wiem? Mnie te dialogi wcale nie męczyły. Ale możliwe, że byłam wkręcona w tę historię, to mogło mi umknąć.
Ech...
Za to dorwałam Profil mordercy. Podoba mi się, choć niektóre zbrodnie są... delikatnie pisząc, okropne.

Fibula - Sob 19 Lis, 2011 22:21

Gdyby ktoś przeoczył, jest przedostatni Cadfael i kolejny Sharpe.
Admete - Sob 19 Lis, 2011 22:22

Profil mordercy czytałam fragmentami, bo książka zamula okropnie. No i oddałam potem do biblioteki, bo tego sie nie da czytac drugi raz.
Na razie Klub koneserów polezy na półce. Moze do niego wrócę, a może nie. Nie mogłam się wciągnąc w historię, bo była poszatkowana.

Aragonte - Sob 19 Lis, 2011 22:31

Fibula napisał/a:
Gdyby ktoś przeoczył, jest przedostatni Cadfael i kolejny Sharpe.

O Cadfaelu wiem, ale jeszcze nie nabyłam. Może kupię jakoś z najbliższej pensji.

Agn - Sob 19 Lis, 2011 22:34

Ja tam Profil... czytam ciurkiem. Vivat podróże, dużo czasu w pociągu, jest w końcu należyty czas na czytanie. :)
W chwili obecnej zatem czytam 3 książki na raz. Bastion Stephena Kinga, Profil mordercy Paula Brittona i biografię Coco Chanel. Niezły misz-masz, ale każda mi się podoba. :mrgreen:

Admete - Nie 20 Lis, 2011 08:31

Dzieki za informacje o Cadfaelu. Kupię w grudniu razem z Martinem.
Caitriona - Nie 20 Lis, 2011 16:47

Też teraz czytam Profil mordercy, ale musiałam jakoś od niego odpocząć, więc zaczęłam Zwiastuna burzy Cornwella.

O nowym Sharpie wiem, ale chyba kupować nie będę ;)

Anonymous - Nie 20 Lis, 2011 20:37

Caitriona napisał/a:
O nowym Sharpie wiem, ale chyba kupować nie będę

Widziałam w Wltbildzie, ale nie miałam poprzednich części to kupiłam Mamie, jako pamiątkę z najpiękniejszego dnia mego życia "Mój Egipt" Kreta... Się ucieszyła :serduszkate:

milenaj - Śro 23 Lis, 2011 12:54

Zakupiłam książkę Danuty Wałęsy. Miałam nie kupować, ale przez te wszystkie wywiady nabrałam ochoty i jest. A teraz nie zabiorę się za nią prędko, bo mama i babcia stwierdziły, że one też chcą przeczytać. :mrgreen:

A do tego mam też "Oblężenie" Arturo Perez - Reverte. Zapowiada się smakowicie.

Anonymous - Śro 23 Lis, 2011 13:02

Oj chyba jutroo kupię książkę Wałęsowej, Mama coś już mi wspominała. A ja zbankrutuję...
Agn - Śro 23 Lis, 2011 19:26

Poprzednim razem ludzkość tak się rzuciła na jakąś książkę przy "Kapuściński non fiction". Słowo daję, lud z szaleństwem w oczach wypytywał, czy aby jest książka Danuty Wałęsy. No jest, jest. Z rabatem, jakby co. :-P
milenaj - Śro 23 Lis, 2011 19:29

A właśnie się zastanawiałam jak tam sprzedawalność w pierwszym dniu. U mnie w Empiku jakichś szalonych tłumów nie było, ale może za wcześnie? :mrgreen:

Moja niewiele czytająca babcia jest na 100 stronie i mówie, że jest ciekawie.
Zobaczym, jak przyjdzie moja kolej. :mrgreen:

Admete - Śro 23 Lis, 2011 19:30

Chyba sama tego nie napisała? Mnie akurat zupełnie do takich rzeczy nie ciągnie.
milenaj - Śro 23 Lis, 2011 19:32

Nie ona opowiadała, ktoś opracował.
Agn - Śro 23 Lis, 2011 19:38

Tak czy siak książka funkcjonuje pod hasłem "książka Danuty Wałęsy". Nie zaglądałam do niej, na okładce napisane jest jej nazwisko, jakby pisała. No mniejsza. I tak wszyscy wiedzą, o co biega. Mnie tam bardziej ruszyła książka Magdy Zawadzkiej "Gustaw i ja". :)
Ania Aga - Śro 23 Lis, 2011 20:27

Agn napisał/a:
Mnie tam bardziej ruszyła książka Magdy Zawadzkiej "Gustaw i ja".

Czytałas już?

Anonymous - Śro 23 Lis, 2011 20:29

Tosz ja wolę książkę Basi, ale Mamie się zbliżają imieniny i chce Wałęsę.... ale jak Tuskowa, albo Komorowska napisze książkę to po moim trupie ktoś to do domu wniesie... chociaż tej kobiecie za 8 dzieciów należą się brawa...
Ania Aga - Śro 23 Lis, 2011 20:34

lady_kasiek napisał/a:
za 8 dzieciów należą się brawa...

a nie za 5?

Anonymous - Śro 23 Lis, 2011 20:45

Z tego co wiem 8, ale jeśli mi nie wierzysz możesz posprawdzać.
Agn - Śro 23 Lis, 2011 20:50

Ania Aga napisał/a:
Agn napisał/a:
Mnie tam bardziej ruszyła książka Magdy Zawadzkiej "Gustaw i ja".

Czytałas już?

Wnikliwie przejrzałam. W chwili obecnej czytam 3 książki na raz, nie dołożę sobie czwartej...

Aragonte - Czw 24 Lis, 2011 00:49

Nie wiem, gdzie to wkleić, po namysle uznałam, że tutaj najbardziej jest na miejscu.

Achtung, achtung, osoby zainteresowane najnowszym Cadfaelem, czyli "Świątobliwym złodziejem"! Proszę o sprawdzenie - przed zakupem - jak są umiejscowione strony od 121 do 144, bo u mnie akurat one są do góry nogami :? I zastanawiam się, czy cały skład jest spaprany, czy tylko część.

Agn - macie może to u siebie książki Ellis Peters? Jeśli macie, to zerknij, pliss, bo chyba spróbuję to zareklamować... aczkolwiek może nie ma to najmniejszego sensu :-|

Admete - Czw 24 Lis, 2011 06:56

Dobrze wiedzieć, bo ja zawsze kupuję przez Internet.
Agn - Czw 24 Lis, 2011 09:27

Aragonte, mamy książki Elis Peters.
A zareklamować możesz, przecież to wada techniczna.