To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Admete - Pon 07 Sty, 2019 20:32

Ja się już dawno nie fazuję. Wolę oglądać dla scenariusza, dla postaci.
Alicja - Pon 07 Sty, 2019 21:24

Admete napisał/a:
A co mąż cię sprawdza, co piszesz o aktorach? ;)

:rotfl: :rotfl: nie,ale gdybym mu wrzuciła zdjęcie z pierwszego odcinka Moon lovers z księciuniami w łaźni - na 100% dostałabym szlaban na dramy :mrgreen: albo nastąpiłaby konfiskata laptopu :rotfl:

Trzykrotka - Pon 07 Sty, 2019 23:23

Toteż niemanie męża oraz wyłączność do pilota i komputera to luksusy, jakimi się cieszę :mrgreen: Moja mama na przykład ma skomplikowany układ z tatą na temat dziennej proporcji polityki do seriali w telewizji.
W Moon Lovers natomiast jak chodzi o wątek romansowy, to nastąpiła dość kuriozalna sytuacja, niespotykana na ogół w dramach. Ale tego nawet w spoiler nie wrzucę, bo byłoby po zabawie - sama zobaczysz jeśli dotrwasz. No i oczywiście, że Jun Ki, tylko dwaj książęta mieli w pełni co grać i zrobili to świetnie - numer 8 i numer 10 :serce2:
Miałaś już scenę, w której Hae Soo śpiewa 10 księciu piosenkę urodzinową? Przepiękna, jedna z moich ulubionych.

Aragonte :kwiatek: naszukałam się, ale znalazłam. Jakość kiepska, ale jest - Jun Ki tańczy Ringa Linga na fanmityngu
http://winnerbangs.tumblr...ringa-linga-his

Dooglądałam na ostrym przewijaniu Mama Fairy and the Woodcutter. Słodka i bardzo miła bajka to jest. Jeśli ktoś będzie miał na takie klimaty ochotę, to polecam. Pewnie teraz Szpinak wróci znów do dram problemowych, więc choćby dla niego w lekkim repertuarze warto zerknąć. Mój ulubiony wątek to kot piszący erotyczną gejowską powieść w odcinkach - miodzio :lol:

Aragonte - Pon 07 Sty, 2019 23:45

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte naszukałam się, ale znalazłam. Jakość kiepska, ale jest - Jun Ki tańczy Ringa Linga na fanmityngu

No i tym razem miałam ochotę zerwac (bez skojarzeń proszę :mrgreen: ) porcięta z Junkiego, bo dali mu takie, których nie znoszę. Ale jak miło było go znowu zobaczyc, i to w ruchu :serduszkate: Aż mi się za jakąś dramą z nim zatęskniło...

Trzykrotko, pisałam ci już w esemsku - odkurzyłam Kima :wink: Wielkich efektów na razie nie ma, ale coś tam robię.

Trzykrotka - Wto 08 Sty, 2019 00:04

Porcięta okropne. Miałam dokładnie tę samą mysl.
Kim :przytul: :love_shower: :banan: Ciągle szykuję się na wielką chwilę, w której czebolowicz wkroczy do działu rozliczeń finansowych jako podwładny Kima :mrgreen:

Aragonte - Wto 08 Sty, 2019 00:25

Trzykrotka napisał/a:
Ciągle szykuję się na wielką chwilę, w której czebolowicz wkroczy do działu rozliczeń finansowych jako podwładny Kima

Oj, to jeszcze nieprędko :mrgreen: Ale Czebolowicz będzie miał sporo fajnych scen :wink:
Postaram się tłumaczyc Kima nr 8 chocby po malusim kawałeczku, żeby nie odpaśc na tak długi czas jak ostatnio :kwiatek: I proszę o przypominajki, to mnie mobilizuje.

Alicja - Wto 08 Sty, 2019 06:53

Trzykrotka napisał/a:
numer 8 i numer 10

Nr 8 mnie wnerwia, nr 10 jest wesolutki, ale dzieciuch. Ja wiem dla niektórych może słodki, ale nadal dzieciuch.

Odc5 i 6, na ostrym przewijaniu. Przestało być wesoło, poznaję już książęta po twarzy i numeracja mi się wyświetla w mózgu :-P - pewnie zamierzony zabieg scenarzystów czyli poznaliśmy wszystkich to ich pokolei ukatrupimy :mysle: Zdałam sobie sprawę, że to drama raczej oparta na historycznych faktach lub istniejących królach, a w ichnich krajach, przy takiej ilości pretendentów do tronu życie było intensywne aczkolwiek krótkie :rotfl: No nic, pewnie mi wytną bohaterów. Postaram się do nich nie przywiązywać. NIC MI NIE PODPOWIADAJCIE, wytrwam chociaż na przewijaniu tylko po to by zobaczyć kto przeżyje :wink: Nie spodziewam się słodkiego zakończenia, bo przecież Hae Soo jest z przyszłości i musi do niej wrócić :mysle: Chyba, że z księciuniem nr 4 :mysle:
Wracając do wątku, żona umarła na plecach, oczywiście nr 8 siąka nosem,że przecież ją kochał :confused3: ma wyczucie czasu chłopina. Ślub z królem który się nie odbył i wredna królowa-matka która gnoi nr 4 na każdym kroku. Ilość konkubin króla nawet mnie zabiła :omg:

Czekam na większą ilość odcinków Children i Less than evil :( ehh....Po jednym nie będę oglądać, bo mi tylko ciśnienie podskoczy. Nic innego mnie narazie nie interesuje.

Trzykrotka napisał/a:
niemanie męża oraz wyłączność do pilota i komputera to luksusy, jakimi się cieszę
Niby racja. Moja logika: mamy 2 piloty, które mnie wcale nie interesują :rotfl: Mój mąż może sobie trzymać je w ręku ile chce. I laptop oraz komp syna ( kupiony zaznaczę za zarabiane przez niego 2 lata pieniądze :serce: ). Kłótni brak :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Moja mama na przykład ma skomplikowany układ z tatą na temat dziennej proporcji polityki do seriali w telewizji.

moi też :rotfl: więc wyniosłam nauki, a mamę zawiozłam do sklepu i musieli kupić drugi mały tv stojący w kuchni :sprytny: Komplikacje rozwiązane.

Aragonte napisał/a:
odkurzyłam Kima

pamiętaj,że pamiętam o obietnicy napisów gdy skończysz :lol:

Trzykrotka - Wto 08 Sty, 2019 07:08

Numer 8 i 4, wczoraj miałam poprawić, ale zapomnialam :kwiatek: 10 ma tę jedną rzecz dla której jest ważny, ale dzieckiem będzie na zawszze.
Moi rodzice mieszkają w sporej ciasnocie, nawet na ścianie trudno byloby powiesić telewizor tak, zeby wygodnie się go oglądało. A ja sobie bardzo cenię fakt, że kiedy zamknę za sobą drzwi mieszkania od wewnątrz, moj czas i sprzęt jest mój :mrgreen:

Admete - Wto 08 Sty, 2019 09:03

Trzykrotka napisał/a:
Moja mama na przykład ma skomplikowany układ z tatą na temat dziennej proporcji polityki do seriali w telewizji.

Moja też, choć ostatnio ojciec jakby zrozumiał, że oboje już są starzy, może niedługo już razem i złagodniał.

Alicja napisał/a:
Po jednym nie będę oglądać, bo mi tylko ciśnienie podskoczy. Nic innego mnie narazie nie interesuje.

Wszystkie odcinki bieżące Children wrzuciłam, niewiele już zostało. Jak czegoś nie wrzuciłam, to mów - powinno być 26.

Cytat:
a mamę zawiozłam do sklepu i musieli kupić drugi mały tv stojący w kuchni

A mój ojciec się na to nie zgodził, ale na szczęście ostatnio jakoś się dogadują.

Trzykrotka - Wto 08 Sty, 2019 09:25

Tym bardziej, że po ósmym Kimie będziemy już w połowie stawki :banan:
Admete - Wto 08 Sty, 2019 09:26

BeeMeR napisał/a:
mam swój komputer, ale może czas i na tv w nowej pięknej kuchni (jak już będzie )

To trzymam za nową, piękną kuchnię ( przyjadę podziwiać :) ) i telewizor.

Aragonte - Wto 08 Sty, 2019 09:32

Trzykrotka napisał/a:
Tym bardziej, że po ósmym Kimie będziemy już w połowie stawki :banan:

Dopiero po 10., niestety :wink:

BeeMeR - Wto 08 Sty, 2019 09:40

Jang Ok Jung - postaram się pokrótce, świadoma, że tylko ja się jaram tą dramą ;)

Królowa babka straciła cierpliwość do oczekiwania aż młodzi wezmą sprawy w swoje ręce bo chodzili po pałacu jak po omacku i podstawiła wnukowi wykąpaną pannę pod nos (wie, że się znali wcześniej i że król patrzy na pannę jakby chciał ją schrupać - oni są oboje (aktorzy) nieszczególnie piękni, ale napięcie seksualne ze strony króla jest w tej dramie wyraźne - co ciekawe, bo w Dong Yi nie istniało :P )

W każdym razie król wszedł w tryb: "popraw mi te szaty tu i teraz bo ta za ciasna, ta za luźna, ten szew nie takli, a tamten smok nieziemsko brzydki - a ja tu sobie poczytam... :sprytny: "

straszne cudawianki miałam tu w związku ze śmiercią pierwszej i wyborem następnej królowej oraz konkubiny, rzekłabym, ze wyjątkowo mało historyczne ;) takie tam zakaźne czarne ospy usuwające pierwszą królową (bardzo mi się podobał fakt, że król przeprosił ją, że ją wykorzystał - użył przeciw innej i jej ojcu którego nie znosi)

odwiedziny w szwalni by ukradkiem schwycić pannę za rączkę i dalszy powolny rozwój relacji, ratowanie wrośniętej w ziemię świętej krowy przed szarżującym koniem na oczach przyszłej małżonki, królewskie śpiączki, okupione przez królową matkę kąpielą w lodowatej wodzie i inne cuda

zwiedzione miłości Drugich i inne dramowe sztuczki - nic to, ważne, że pokładziny z przyszłą konkubiną wyszły ładnie i były dobrze wpisane w wydarzenia oraz miejsce z dala od pałacu (wrzucałam kiedyś scenkę) :serduszkate:

BeeMeR - Wto 08 Sty, 2019 09:41

Admete napisał/a:
przyjadę podziwiać )
zapraszam latem na grilla - do wakacji pewnie się wygrzebiemy :trzyma_kciuki:
Admete - Wto 08 Sty, 2019 09:57

Oby szybciej, ale na grilla chętnie :)
BeeMeR - Wto 08 Sty, 2019 10:00

Bardzo zacny był zamach na króla - nieudany, a książę pragnący tronu został zdekapitowany i potem przywidywał się królowi :twisted:

A jak się król z innym księciem ululał to mieliśmy okazję obserwować jak paskudzi na własny pałac oraz królewski nocnik :lol:

Jeszcze przed pokładzinami mieliśmy intrygę z rytualnym hanbokiem dla przyszłej młodej królowej (która ponownie jest już wybrana tylko król się certoli i zwleka) - który za złym podszeptem "życzliwej" przymierzyła panna i król zobaczył w niej swoją ukochaną (i bardzo wyraźnie zaczął się ślinić ;) ) zamiast przyszłej żony, co było zamiarem królowej wdowy ;)

Nowa królowa - Inhyun jednak ostatecznie do pałacu przybyła i królową została.

Mały bonus od tłomaczki oraz próba spalenia panny

Aragonte - Wto 08 Sty, 2019 10:02

BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
przyjadę podziwiać )
zapraszam latem na grilla - do wakacji pewnie się wygrzebiemy :trzyma_kciuki:

Ja się może też wproszę :wink: jeśli jakaś krakowianka mnie potem przenocuje :wink:

BeeMeR - Wto 08 Sty, 2019 10:04

I widoczki:

ps. kuchnia powinna być przez Wielkanocą, wszystko zależy ile się da zrobić teraz w ferie jak Tomek bierze urlop, bo on z tych, którzy wszystko muszą sami inaczej są niezadowoleni z efektu końcowego bardziej niż Usterka ;) , ale kiedy dosprzątamy po remoncie i się przeprowadzę to obaczym ;)

Admete - Wto 08 Sty, 2019 10:06

Tak myślałam, że wy to własną siłą roboczą wszystko, dlatego tak długo ;)
BeeMeR - Wto 08 Sty, 2019 11:27

Owszem, tzw. metoda gospodarska, ale może widziałaś jak zrobił łazienkę na mieszkaniu - czasem warto poczekać :wink:

Aragonte - zapraszam również :kwiatek:

Admete - Wto 08 Sty, 2019 12:46

Wklejałaś zdjęcia, na pewno będzie pięknie :) No i taniej niż płacić komuś.
Admete - Wto 08 Sty, 2019 18:10

Zaczęłam The Crowned Clown - reżyseruje pani od Money Flower - piękne kadry, bardzo starannie przemyślane sceny. Ma do tego rękę, tak samo było w MF. Ten młody aktor bardzo dobry, znam go z Circle - tam też zwracał na siebie uwagę. Chyba pooglądam trochę.
Alicja - Wto 08 Sty, 2019 20:55

Admete napisał/a:
Zaczęłam The Crowned Clown

słyszałam ,że luźno na podstawie Twaina. Napisz potem, jakie są twoje odczucia.

Children... jak na razie mam wszystkie tylko nie oglądam, bo chcę usiąść i tak w kilka wieczorów obejrzeć do końca. Ten serial wymaga ode mnie zawsze poukładania sobie w głowie smutniejszych historii. Pomimo,że to fikcja.

BeeMeR napisał/a:
Ja powoli dojrzewam do telewizora w kuchni

Ja dojrzałam po latach do TV w sypialni, zamontowanego nad łóżkiem, na bocznej ścianie na wysięgniku. Li i jedynie do pendrivea, bo sam program tv mnie nie interesuje, za to z uwagi na mój powypadkowy kręgosłup - burżuazyjne oglądanie na leżąco :sprytny: Z zaznaczeniem mężowi podczas instalacji, że jeśli idę spać to TV będzie wyłączany bez możliwości odwołania, gdyż zasypiam w ciszy i ciemności.
Więc gdy mnie pupa boli przy laptopie, idę do sypialni, ale tylko z wczytanymi napisami w dramy.
W mojej kuchni tylko rozmawiamy przy stole albo czytamy przy jedzeniu :wink:

BeeMeR napisał/a:
tzw. metoda gospodarska,

wszystko tak remontujemy w domu, od hydrauliki do kafelkowania

BeeMeR napisał/a:
on ma typowo męską skłonność do skakania po programach czego ja organicznie nie znoszę

Skąd my to znamy?

Moon lovers ciąg dalszy...

Trzykrotka - Wto 08 Sty, 2019 23:17

BeeMeR napisał/a:
Jang Ok Jung - postaram się pokrótce, świadoma, że tylko ja się jaram tą dramą

A wcale nie! Przecież tam gra Ah In. Sama pewnie dla niego obejrzałabym, gdybym miała ją gdzie wcisnąć czasowo :kwiatek: Sumiennie czytam, tylko trochę gubię się w intrygach :kwiatek:

Aragonte - Wto 08 Sty, 2019 23:47

Ja na pewno sumiennie i z przyjemnością oglądam zdjęcia :mrgreen:

Trzykrotko, wiesz, że nasz przystojny Małpi Król dostał nagrodę za Master of the House? Ależ on tu wygląda :serce2:
https://www.youtube.com/watch?v=lyYOrU2P6aI