To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Agn - Pią 23 Paź, 2015 17:19

Ehm... jak by tak... :flirtuje1:
Caitriona - Wto 17 Lis, 2015 21:00

Oglądam sobie dalej The Last Kingdom i sprawia mi to dużą przyjemność. Są oczywiście cięcia w stosunku do powieści, ale to nie dziwi, bo książki są dość rozbudowane.
Ciągle jednak mam wrażenie, że postać Uhtreda mogłaby być lepiej obsadzona. Chłopak który go gra jest niezły, jest przystojny, ale brakuje mu czegoś. Pierwsze książki czytałam kilka lat do tyłu, wydaje mi się jednak, że książkowy Uthred był postawniejszy, bardziej pewny siebie i odważniejszy. No, ale nic, może to tylko moje wrażenie. Podoba mi się za to król Alfred. Niezła jest muzyka, scenografia i kostiumy. Niestety zostały mi chyba tylko dwa odcinki...

Agn - Wto 17 Lis, 2015 21:04

Czekaj... to przypadkiem nie na podstawie powieści Cornwella? Chyba tak. I chyba ktoś o tym wspominał już.
Cathie - Wto 17 Lis, 2015 21:13

Caitriona napisał/a:
Oglądam sobie dalej The Last Kingdom i sprawia mi to dużą przyjemność.

Ja również oglądam z wielką przyjemnością.
Caitriona napisał/a:
Podoba mi się za to król Alfred.

Mnie również. Przez moment się zastanawiałam skąd znam aktora, ale szybko przyszło olśnienie pan Best z "Ripper Street".

Caitriona - Wto 17 Lis, 2015 21:18

Agn napisał/a:
to przypadkiem nie na podstawie powieści Cornwella?

Tak, to jest ekranizacja jego powieści znanych jako Wojny wikingów/The Saxon Stories. Cornwell napisał już dziewięć części, u nas dostępne jest pięć pierwszych.

Agn napisał/a:
I chyba ktoś o tym wspominał już.

Harry i ja ;)

Cytat:
Mnie również. Przez moment się zastanawiałam skąd znam aktora, ale szybko przyszło olśnienie pan Best z "Ripper Street".

Niezły jest, prawda? Powściągliwy, inteligentny. Podoba mi się.

Harry_the_Cat - Wto 17 Lis, 2015 21:53

A ja jakos poplynelam przy pierwszym odcinku... Nie czytalam i jakos nie moglam sie polapac.
Akaterine - Nie 29 Lis, 2015 14:59

DA się skończyło, więc Fellowes wziął się za nowy serial:
http://serialebrytyjskie....-zaatakuje.html

A mi się marzy, żeby powstał serial, którego akcja będzie osadzona na początku XIX wieku, takie Regency Downton ;) .

Cathie - Pon 30 Lis, 2015 20:19

Poldark obejrzany. Bardzo mi się podobał. Czekam na drugi sezon. :-D
Ech... Jak to ludzie się zmieniają - zastanawiałam się skąd kojarzę Prudie (służąca Rossa), jak pogrzebałam w obsadzie, to się okazało, że to Beatie Edney, niezapominana Heather z Nieśmiertelnego.
Szkoda, że książki nie są wydane po polsku. Chętnie bym przeczytała.

arlekin - Sob 12 Gru, 2015 23:55

Agn mnie tu przysłała. Przejrzałam posty i dalej nic nie wiem.
Razem z mamą rozkochalyśmy sie ponownie w serialach kostiumowych. Może coś pomozecie znaleźć.
Tyle tylko że musi być po polsku - moja mama niestety nie jest lingwistką - i mieć optymistyczne zakończenie (to dla mnie :mrgreen: )
Dziękuje za pomoc.

Akaterine - Nie 13 Gru, 2015 07:29

Łatwiej byłoby coś polecić, gdybyśmy wiedzieli, co już widziałyście.
arlekin - Nie 13 Gru, 2015 21:15

Ok. Austen oczywiście, Północ południe Gaskell, Wichrowe wzgórza, Jane Eyre, Z pamiętnika położnej, Granchester. Tyle pamiętam.
Agn - Nie 13 Gru, 2015 21:26

POLDARK! POLDARK! POLDARK! POLDARK! POLDARK! POLDARK! POLDARK!
*podskakuje i skanduje*
:love_shower: :love_shower: :love_shower: :love_shower: :love_shower:

Akaterine - Nie 13 Gru, 2015 21:50

arlekin napisał/a:
Północ południe Gaskell

A Żony i córki Gaskell?
Z innej bajki - Downton Abbey? :mrgreen: Albo Mr Selfridge. Z tematyki wojennej - brytyjski Crimson Field i australijski Anzac Girls (o sanitariuszkach w czasie I wojny), albo Home Fires (II wojna światowa, życie kobiet w niewielkim miasteczku) - ale nie wiem, czy do tych są polskie napisy. Indian Summers - życie brytyjskich elit w Indiach w latach 30. - też nie wiem, czy są napisy, poza tym nie do końca serial z tych lekkich, łatwych i przyjemnych. Jeżeli lubicie kryminały to oczywiście ekranizacje Agathy Christie, albo serial Endeavour.

arlekin - Pon 14 Gru, 2015 21:22

Dzięki
Cathie - Pon 14 Gru, 2015 22:18

Agn napisał/a:
*podskakuje i skanduje*
:love_shower: :love_shower: :love_shower: :love_shower: :love_shower:

Polecam :love_shower: :love_shower: :love_shower:

Akaterine napisał/a:
Indian Summers - życie brytyjskich elit w Indiach w latach 30. - też nie wiem, czy są napisy, poza tym nie do końca serial z tych lekkich, łatwych i przyjemnych.

Są napisy.

arlekin - Wto 15 Gru, 2015 22:14

To biorę się za szukanie :mrgreen:
Akaterine - Nie 10 Sty, 2016 18:50

Jest już nowy sezon pana Selfridge'a. Zaszaleli bardziej niż w Downton - przeskok w stosunku do poprzedniego sezonu wynosi 9 lat, czyli jest 20 lat w stosunku do początku serialu. I co z tego, że wszyscy dalej są piękni i młodzi ;) . Jest rok 1928-29, więc pewnie w połowie lub pod koniec serialu zacznie się wielki kryzys.
Harry_the_Cat - Pon 11 Sty, 2016 20:27

Ten to porzucilam po pierwszym sezonie ;)
Akaterine - Pon 11 Sty, 2016 20:35

A ja bardzo lubię ten serial.
Caitriona - Sob 23 Sty, 2016 21:42

Ogląda ktoś Jericho?

Ja oglądam i mam ochotę przyłożyć gł. bohaterce po łepetynie. Ogólnie serial jak dla mnie jest ok.

Admete - Sob 23 Sty, 2016 21:47

Aktorce nie służy ta okropna peruka. Wygląda 10 lat starzej.
Caitriona - Sob 23 Sty, 2016 21:49

Miała w niej chyba wyglądać dostojnie, ale wygląda źle. Poza tym nie rozumiem czemu tylko ona jedna ma ciągle w części rozpuszczone te włosy, jakby innego uczesania nie znała.
Admete - Sob 23 Sty, 2016 21:54

No właśnie. Mogłaby choćby warkocz nosić, upiąć do góry. Cokolwiek.
Caitriona - Sob 23 Sty, 2016 22:07

Nawet panie lekkich obyczajów mają ładne fryzury. Nie mam pojęcia czemu się na taki zabieg zdecydowali. No nic, trudno. Póki co ciekawa jestem tajemnicy odejścia z domu Johnny'ego ;)
asiek - Nie 24 Sty, 2016 00:19

Caitriona napisał/a:
Ogląda ktoś Jericho?

Obejrzałam dwa odcinki i podobało mi się.

Admete napisał/a:
Aktorce nie służy ta okropna peruka. Wygląda 10 lat starzej.

W moim odczuciu to celowy zabieg, aby wyglądała poważniej niż córka. :wink: Gdyby aktorce nie dodali lat, to wyglądałaby na jej nieco starszą koleżankę. :wink: