To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Agn - Wto 08 Lis, 2011 21:30

Admete, a jak tam Klub koneserów zbrodni? Powąchałaś już może? Bo bardzo jestem ciekawa twojej opinii. :)

Dzisiaj mnie w pracy po prostu zawaliło nowościami. Po pierwsze - NOWY STEPHEN KING!!! :excited: Dallas'63 jest już w sprzedaży. <reklama> A u nas z 20%-owym rabatem, jakby ktoś chciał... </reklama>
Poza tym dotarł Hołownia z Prokopem - wetknęłam nosek, wygląda super, wpisuję na listę książek do przeczytania.
Do tego dotarła nowa Martyna Wojciechowska. Wprawdzie Automaniaczka to trochę nie mój klimat, ale ogólnie jej reportaże bardzo dobrze mi się czytało.
Jest też Erich Emmanuel Schmitt Kiki van Beethoven, książka zawiera płytę z wybranymi przez autora utworami muzycznymi Beethovena - a zatem wpisuję na listę książek, z którymi muszę się dogłębnie zapoznać.
Była też książka Manna i Materny - Podróże małe i duże, czyli jak zostaliśmy światowcami. Znając tych panów i życie, będzie się z czego pośmiać.
Wisława Szymborska Milczenie roślin, jeśli ktoś lubi poezję.
Albumowe wydanie Marilyn Monroe - metamorfozy, muszę to przejrzeć. Na pewno jest tam mnóstwo zdjęć, pewnie obrazują, jak z Normy Jean stała się Marilyn.
Nowy Cormac McCarthy Suttree - ponoć zabawna powieść przywodząca na myśl nieco mroczniejsze Przygody Hucka Finna. Grubaśne tomiszcze, będzie co czytać.
I Jacek Dukaj Inne pieśni w audiobooku (czyta niezrównany Krzysztof Gosztyła).
A od kilku dni - nowe, bardzo ładne wydanie Draculi Brama Stokera z wyd. Vesper, z ciekawymi ilustracjami.

Normalnie tyle nówek, że nie wiedziałyśmy, w co ręce włożyć, co obczajać najpierw i za co się brać.
No, nie, kłamię, ta sytuacja była zaraz po tym, jak już wymacałyśmy z każdej strony Stephena Kinga. :mrgreen:

Iza_Jesienna - Wto 08 Lis, 2011 23:45

Agn napisał/a:

Dzisiaj mnie w pracy po prostu zawaliło nowościami. Po pierwsze - NOWY STEPHEN KING!!! :excited: Dallas'63 jest już w sprzedaży.

:cheerleader2: :cheerleader2: :excited:

Agn napisał/a:

A od kilku dni - nowe, bardzo ładne wydanie Draculi Brama Stokera z wyd. Vesper, z ciekawymi ilustracjami.

Aż sobie zerknęłam na to wydanie. Rzeczywiście grzechu warte!
(A kilka lat temu, gdy łaziłam po księgarniach opętana żądzą przeczytania Draculi, to było jak szukanie igły w stogu siana, a teraz jakiś wysyp cholera :wsciekla: )

Admete - Śro 09 Lis, 2011 07:12

Agn nie zerknęłam, bo ciagle czytam Tolkiena. Poza tym sporo czytam rzeczy pracowych. Czasu mam mało.
Agn - Śro 09 Lis, 2011 07:16

Wiem, swoje wydanie Draculi też dorwałam gdzieś pokątnie, ale że książeczka jest jakaś dziwaczna - mała, nieporęczna, drobny druk, a i tłumaczenie okrojone (co najlepiej widać na co słynniejszych zdaniach bohatera - niektóre wypowiedzi względem oryginału są pourywane), to nabędę sobie to wydanie i będę miała książkę jak się patrzy.

Jakiś czas temu wyszło wydanie z Zielonej Sowy - okładka półtwarda, ze skrzydełkami, książka jest szyta (czym zdecydowanie przewyższa wydanie Vesper). Chciałam tamto, ale że się Vesper pojawił... Nic, że klejone, bardziej mi się to wydanie podoba i już. :)

Agn - Śro 09 Lis, 2011 23:48

I dalej się posypało...

"Latarnik"! Nie, nie Sienkiewicz - Camilla Lackberg.
"Piramida" Henning Mankell Mankell (wpisane na listę do przeczytania)
Pakiet "Cukierni pod amorem"
"Mój Egipt" Jarosław Kret

Czekam na nową Kossakowską, powinnam ją mieć na dniach...

primavera - Czw 10 Lis, 2011 06:58

a ja jestem w trakcie czytania "Irlandzkiego swetra" - jest milo :)

http://merlin.pl/Irlandzk...CFcMm3godTXAYPA

praedzio - Czw 10 Lis, 2011 08:40

O, zapowiada się ciekawie. Śliczne irlandzkie błogosławieństwo na początku. :serce:
Yvain - Czw 10 Lis, 2011 10:13

Pięknie powiedziane :mrgreen:
migotka - Czw 10 Lis, 2011 10:32

Agn ile u was pakiet Cukierni?i co za Kossakowska?
Agn - Pią 11 Lis, 2011 10:22

Pakiet kosztuje 99,90 zł. Myślę, czy nie sprawić tego mamie pod choinkę. Zobaczę, jak będę stała finansowo...

Na razie czekam, aż dostępna będzie nowa książka Agnieszki Lingas-Łoniewskiej: http://zaczytani.pl/ksiazka/zaklad_o_milosc,druk
Jak znalazł na urodziny mamy. :)

Caitriona - Pią 11 Lis, 2011 12:29

migotka napisał/a:
i co za Kossakowska?

Maja Lidia Kossakowska. Jedna z lepszych polskich autorów fantastyki w Polsce. Dla mnie ulubiona ;) Wydaje nową książkę Grillbar Galaktyka http://fabrykaslow.com.pl...?id=598&flash=y

Sama jestem jeszcze ciekawa tego Swetra irlandzkiego ;) a ostatnia Cukiernia będzie prezentem dla mojej cioci.

Iza_Jesienna - Pią 11 Lis, 2011 19:09

Rzeczywiście, dostałam wczoraj oczopląsu na widok nowej Kossakowskiej w Empiku. Ale nie wiem czy kupię, bo jak dla mnie największym jej sukcesem jest zbiór opowiadań "Więzy krwi", żadna inna książka spod jej pióra tak nie podbiła mego serca :serce2:
I jeszcze coś! Nie wiem czy to świeże wydarzenie, czy nastąpiło jakiś czas temu, ale dopiero teraz zauważyłam, że wznowili "Dom sióstr" Charlotte Link! Kryminał stulecia! :excited:

Caitriona - Pią 11 Lis, 2011 19:14

Więzy krwi są świetne, ale u mnie chyba jednak Żarna niebios zajmują pierwsze miejsce. Grill będę miała na 100% :d
Agn - Pią 11 Lis, 2011 19:25

Ja miałam zgryza z "Więzami krwi", uważam, że te opowiadania mogłyby być o wiele lepsze. Zdecydowanie wolę "Żarna niebios", jeśli chodzi o opowiadania. Ale największa miłość to, oczywiście, "Siewca wiatru". :serce2: :serce2: :serce2:
"Grillbar Galaktyka" na pewno nabędę, nie ma to tamto! :mrgreen:

migotka - Pon 14 Lis, 2011 12:01

Caitriona napisał/a:
migotka napisał/a:
i co za Kossakowska?

Maja Lidia Kossakowska. Jedna z lepszych polskich autorów fantastyki w Polsce. Dla mnie ulubiona ;) Wydaje nową książkę Grillbar Galaktyka http://fabrykaslow.com.pl...?id=598&flash=y

Sama jestem jeszcze ciekawa tego Swetra irlandzkiego ;) a ostatnia Cukiernia będzie prezentem dla mojej cioci.

a to nie lubię fantastyki:)

Agn - Pon 14 Lis, 2011 14:42

Ale jak ci kiedyś wpadnie w ręce coś jej autorstwa, to zajrzyj. Spora część osób, która nie przepada za fantastyką, Kossakowską jednak docenia.
Agn - Wto 15 Lis, 2011 21:29

A teraz uwaga, bo będę się mało elegancko, acz radośnie wydzierać. Wrażliwsze osoby proszone są o opuszczenie sali...

Ahem!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
O Boże!
O Jezusicku!
O mój drogi rozmarynie!
O tempora!
O mores!
Oł maj gaaaaad!!!
Ja nie wiedziałam! Ja nie przeczuwałam!
Taka niespodziewajka!
Och, gdzie me sole trzeźwiące???
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Pisząc w skrócie - dech dziś straciłam z radości, kiedy w me rąsie wpadł Erich Maria Remarque - Na ziemi obiecanej!

Ja nie mam tej książki! Ups, pardon, poprawka - teraz to już mam, bo kupiłam niemal natychmiast (obadawszy wpierw, czy mi kitu nie wciskają, bo mi z opisu pachniało ciutkę "Cieniami w raju", ale nie, oryginalny tytuł się nie zgadza).
Ja nie znam tej książki, w życiu o niej nie słyszałam!
ŁAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :banan: :banan: :banan: :banan: :banan:

Anonymous - Wto 15 Lis, 2011 23:12

Agn napisał/a:
Ja nie znam tej książki, w życiu o niej nie słyszałam!

Hańba Ci!!!

Agn - Wto 15 Lis, 2011 23:25

Cichaj tam! Ty o niej słyszałaś? :-P
Jak by nie było - trzynaste trofeum w kolekcji. Ha! Jam dumna! :mrgreen:

Anonymous - Wto 15 Lis, 2011 23:27

Agn napisał/a:
Cichaj tam! Ty o niej słyszałaś?

A myślisz, że kto znalazł tajemniczy rękopis? :lol:

Tak Go zachwalasz, że kupię coś i poczytam. Chyba, że jest sługą Antychrysta :wink:

Agn - Wto 15 Lis, 2011 23:29

To polecam ci "Łuk tiumfalny" albo "Czas życia i czas śmierci" (moje ulubione). Ech... naprawdę kocham jego książki. :)
Anonymous - Wto 15 Lis, 2011 23:29

I właśnie na Luk poluję.....
Agn - Wto 15 Lis, 2011 23:32

Jest wznowienie, Rebis zrobił przepiękne wydanie.
http://www.matras.pl/luk-triumfalny.html
Zawsze też można poszperać po antykwariatach, może będzie starsze wydanie, tańsze. W moim ostatnio był, musiałabym zerknąć na cenę... :mysle:
Póki co: http://www.antyk-wariat.p...aty/internetowe

Caitriona - Sob 19 Lis, 2011 19:30

Wznowienie, które bardzo mnie ucieszyło. Wydawnictwo REMI wydało właśnie Szczęśliwy powrót C.S. Forestera. Jednego tylko nie rozumem, czemu zaczęli wydawać serię o Hornblowerze od części VI?... Dlatego też wstrzymam się z kupnem, aż będą wszystkie części dostępne (miejmy taką nadzieję).

http://www.wydawnictworemi.pl/

Admete - Sob 19 Lis, 2011 20:38

Thin...Mam złą wiadomość...Nie podoba mi się "Klub koneserów zbrodni". Nie mogę znieść tych pseudo - dialogów i poszatkowania fabuły. Tu kawałek historii Chłopca w pudełku, tam fragment o ciężkim dzieciństwie jednego z przyszłych agentów FBI. Nie dam rady. Zaczęłam nawet wyszukiwać dalsze cześci danej historii, skacząc po rozdziałach, ale to zbyt męczące. Wolałabym na poczatku przedstawienie stróżów prawa, a potem konkret w postaci dobrze opowiedzianej historii zbrodni i jej wykrycia. Książka pewnie będzie do oddania, bo nie mam miejsca dla rzeczy, które mi sie nie spodobały. Na razie leży...Gdyby autor zdecydował się na poczatku czy pisze powieść czy też ksiązkę dokumentalną, byłoby duzo lepiej. A tak ni pies ni wydra...Zdecydowanie wolę Stulecie detektywów.