To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Admete - Pią 07 Lut, 2025 15:44

Teraz już tego w dramach koreańskich nie widzę. Chodzi mi o to, że ta para była naprawdę wyraźna. A tu niby są w pałacu, domu.

Wzruszyłam się w czasie oglądania dzisiejszego odcinka Love Scout - dużo było o pogodzeniu się z faktem śmierci bliskich. Bardzo to ładnie pokazano.

BeeMeR - Pią 07 Lut, 2025 22:34

Dotarłam w Dreaming do ślubu.
Wariacja na temat "noble idiocy" w postacji czystej kalkulacji "ufam, że sama się zorientujesz że mnie kochasz i do mnie przyjdziesz" mi pasuje, ale okropnie poprzedłużali zanim panna wreszcie się zdecydowała, aż prawie straciłam cierpliwość do dramy :czekam2:
Obejrzałam też samą końcówkę - nie całkiem o taką fryzurę mi chodziło, ale zawsze to lepsze niż warkoczyk :wink:

Książę 14 umie całować :mrgreen: - nie główną oczywiście, główni nie mieli dotąd porządnego kissu, więc już pewnie nie będzie :wink:

Edit. Rywalizacja ze służącą jest durna, drama chyba nie chce, żebym.kontynuowała oglądanie :czekam2:

RaczejRozwazna - Sob 08 Lut, 2025 08:47

Tak, było trochę perturbacji przed ślubem :wink:
Możesz porzucić teraz albo po dramatozie, która już wkrótce. Tam będzie jeszcze powtórne, bardzo ładne spotkanie. :serduszkate: A kissu będzie ale retrospekcyjny - samej sceny nie było w dramie.

Ja jednak z dwojga złego wolę warkoczyk. :lol: To co zrobili z głównym w ostatnim odcinku to... :uzi: :rotfl:

BeeMeR - Sob 08 Lut, 2025 09:08

Ano owszem.... też jestem daleka od zachwytu.... ale fruwające kłaki zawsze można obciąć :-P
Utknęłam na razie na intrydze z rzekomą ciążą konkubiny... a ona to takie aktorskie drewno.... następca tronu natomiast mi się podoba, pasuje do roli znakomicie. Wszystko jednak słabo zainscenizowane, a cesarz też mnie nie zachwyca

Admete - Sob 08 Lut, 2025 09:59

Zaczęłam wczoraj chiński Reset i bardzo mi się podoba. Jak raz serial nie wydaje mi się przekombinowany, czy żenujący - zwykle tak odbierałam ich współczesne produkcje. Podoba mi się pomysł, główna para, starszy kapitan ichniejsze policji, choć...Od razu widać, że to państwo z demokracją na bakier. Wszechobecne kamery, łatwość wyśledzenia, przesłuchania rodem z technologicznego totalitaryzmu, żadnych adwokatów czy domniemania niewinności do czasu udowodnienia winy.
RaczejRozwazna - Sob 08 Lut, 2025 10:40

Słyszałam na temat Resetu sporo zachwytów.

Beemer - to i tak jesteś dobra w oglądaniu - ja wątki poboczne, drewniane konkubiny, psychopatyczne siostry i kłótliwe służące (ale akurat ta jest o dobrym sercu - zobaczysz) przewijałam bez mrugnięcia okiem :lol:
A 14 książę, owszem, całować umie :wink: ale ponieważ nie mogłam strawić tego, z kim go sparowali, jego też przewijałam. :lol: Zresztą uważam, że nie wykorzystano w dramie potencjału tej postaci.

BeeMeR - Sob 08 Lut, 2025 11:17

Dreaming też przewijam, dlatego tak szybko idzie :wink:
Średnich braci nie odróżniam tak, nigdy nie eiem czy to 8, 10 czy 14, o ile ich nie określą w dialogu. Zła siostra mi się podoba znacznie bardziej niż w/w konkubina, ale szkoda, że postać jest jednowymiarowa. Ogólnie drama to taki średniak, wielu postaci i wątków nie wykorzystuje należycie.
13 siedzi obecnie w więzieniu.

Reset bardzo mi się podobał, policjant zwłaszcza oraz to, ze główni działają jako para, bez pojedynczych amnezji. Wprawdzie drama nie odpowiada na pytanie podstawowe (dlaczego tak, dlaczego oni), a ostatnie dwa odcinki retrospekcyjne potrzebują imho przyspieszenia, ale to i tak jedna z lepszych chińskich dram jakie widziałam.
Permanentna inwigilacja i brak domniemania niewinności też zwrócił moją uwagę.

Admete - Sob 08 Lut, 2025 20:35

Co robiłam cały dzień? Oglądałam Reset - bardzo mi się podobało, a 13 odcinek świetny był. Chcę więcej akcji, bo mi się przejadły te wszystkie romanse, ale takie seriale to rzadkość.
RaczejRozwazna - Sob 08 Lut, 2025 20:47

widzę, że główna w Reset to główna z "The Royal Princess" - podobała mi się ta aktorka, młodziutka ale dojrzała.
Admete - Sob 08 Lut, 2025 20:53

Bardzo dobrze wszyscy grali. Co ciekawe był pokazany kawałek zwykłych Chin. Główna para szalenie mi się podobała, ale spodobał mi się tez kapitan i jego narwany podwładny.
A tak dodatkowo odkryłam, że na Viki mają Smoki - Six Flying Dragons. Powtórka dawno za mną chodziła.

BeeMeR - Sob 08 Lut, 2025 21:55

Ona grała też w Śnieżycy z panem od Galaxy- to snuj, ale romans piękny :serduszkate:
https://youtu.be/lRTLzrc6z4g?si=pWeWXuIJAEf8LqLf
https://youtu.be/GXlHbDe3D80?si=Le505w6q78Tu7v1J

Admete - Sob 08 Lut, 2025 22:04

Nie chce mi się oglądać romansów. Mój brak zainteresowania serialami wynika obecne z faktu, że nic nie ma poza romansami... ;) Rozważna - serial jest na YT.

https://www.youtube.com/w...NFvMHXEaasydD9i

RaczejRozwazna - Sob 08 Lut, 2025 22:28

O Resecie pamiętam, ale ja ostatnio tylko kostiumowe i romanse :-P Ten drugi też zapisuję. :kwiatek: Edit. Tam i pan (Darcy) z Double grał, jak widzę. Obsada zachęcająca.
BeeMeR - Sob 08 Lut, 2025 23:17

Tak, grał, był bratem głównej pani, chodzil w garniturach :serduszkate: i miał własny niedorobiony wątek miłosny :wink:

Drugie pół Dreaming jest imho nieoglądalne. Nawet mi się przewijać nie chce. Czas poszukać czegoś innego.

RaczejRozwazna - Nie 09 Lut, 2025 08:40

Tak jak uprzedzałam. A do którego momentu dojechalaś?
BeeMeR - Nie 09 Lut, 2025 10:39

Gdzieś do połowy, ale to już i tak przewijałam ostro. Pamiętam, że 13 był w więzieniu, panna się podłożyła za niego u imperatora i została skazana na samobójstwo, po czym magicznie zmartwychwstała i incognito - jako służąca trafiła do posiadłości męża, no ale wszyscy szybko o wszystkim wiedzieli więc dostała dość szybko nową tożsamość i ponownie legalizację związku z ukochanym od tego samego cesarza który ją wcześniej skazał - bez sensu i logiki....
No więc zerknęłam już tylko na to, kto zostanie nowym imperatorem (mnie pasuje), jak skończy zła (i jestem rozczarowana tym, że wszystko uszło jej na sucho) i jak zniknie panna z przeszłości (ale nie mam pewności, chyba tak ot, sama z siebie) i co z jej ukochanym ( :roll: ).
Ogólnie - wątek miłosny w pierwszej połowie był naprawdę ładny i pięknie, ciepło zagrany, ale cała reszta zdecydowanie nie wykorzystała potencjału i tak tylko coś się kręciło żeby kręcić.
Czyli jak dla mnie odwrotnie niż Moon Lovers, który miał logiczny rozwój wypadków i postaci, książęta mi się nie mylili, ale romans główny zupełnie do mnie nie trafiał. Za to romans z 4 i jego zakończenie był o wiele lepiej poprowadzony.

Szczególnie niewiarygodne wydawały mi się tu sceny ze służbą - albo ich nie było wcale (a raczej królewskie głowy pilnowano, zwłaszcza tego na tronie) albo jedna osoba w ogromnej posiadłości :roll: . Dwa - wyprawy panny na "randki" za pałac z książętami tak, żeby nikt nic nie zauważył - no ale drama rządzi się własnymi prawami ;)

Właściwie to dojrzałam do obejrzenia Bu bu Jing Xin porównawczo :mysle:
I nawet już znalazłam ;)

RaczejRozwazna - Nie 09 Lut, 2025 12:57

No to masz bardzo podobne przemyślenia. Ja oglądałam tę dramę tylko dla romansu i tylko do "zmartwychwstania" ;)
Trzykrotka - Nie 09 Lut, 2025 23:12

A The Perfect Match dobrze jadło ale zdechło :confused3: Po pełnych werwy dziesięciu odcinkach romansu/komedii następne dziesięć ciągną w nieznośny sposób. Jak można było po tak fajnej pierwszej parze wtrynić tego mydłkowatego i nudnego jak flaki z olejem kolejnego - pożal się Boże - amanta? Siostra numer dwa z kolei jest posągowa i piękna i przez to aż nieruchawa i nudna.
Wymęczyłam do 17 odcinka grając jednocześnie na komórce, ale już chyba nie dam rady, bo znów widzę słowo "divorce" w zapowiedzi kolejnego... Nie zniese. Dwie siuśmajtkowate siostry nie interesują mnie ani trochę.
Mus wrócić do LMH w Kosmosie :czekam2:

RaczejRozwazna - Pon 10 Lut, 2025 09:11

Czyli klasyka gatunku :wink:

A jak w ogóle ten kosmos?

Trzykrotka - Pon 10 Lut, 2025 10:24

Kosmos bardzo OK, ale wyprany jak dla mnie z emocji. Widziałam dwa odcinki, więc mało to miarodajne. Tak czy inaczej jeszcze spróbuję z szacunku dla scenarzysty, który zafundował nam swego czasu moją :serduszkate: :serduszkate: :serduszkate: dramę Jealousy Incarnate.
BeeMeR - Pon 10 Lut, 2025 21:47

Zaczęłam Perfect Match, jestem w drugim odcinku, ale bez zachwytu. Podoba mi się pomysł, że matka z kilkoma pannami na wydaniu (no i wydaną za nicponia na stanie również) pojawia się w miasteczku ma trudne zadanie znaleźć im kandydatów, ale nie bardzo trafia do mnie sfera dialogu i sytuacji. Niby nie jest źle, ale też nie wciąga, a panien nie rozróżniam. Pewnie dam szansę do ślubu pierwszej pary ;)
Loana - Wto 11 Lut, 2025 18:04

BeeMeR napisał/a:
Ja oglądam Dreaming Back to the Qing Dynasty

Aaa, to już nawet widziałam filmiki z tej dramy, które wrzucałaś (albo ktoś wrzucał :P ).
Fajna aktorka gra główną rolę, ale te fryzury panów są takie mocno se :P

BeeMeR napisał/a:
Było polowanie i był niedźwiedź! :excited: :rotfl:
niedźwiedź, przy którym drama poszła na całość, jeśli chodzi o brak sensu i logiki, ale co tam - wzięłam to na klatę, ważne, że panna spędziła noc w namio

No nawet w tym fragmencie w teledysku widać było, że niedźwiedź przeorał panu ramię, krew z rany w sumie w ogóle nie płynęła (miło ze strony krwi, ale może było za zimno na to :P ), pan miał jeszcze krew na ustach (nie wiem, próbował ugryźć tego niedźwiedzia) i zemdlał po pokonaniu miśka, ale nie wiem od czego, chyba z nerwów. No to w takim wypadku mógł spokojnie ozdrowieć następnego dnia, oprócz rany po pazurach (ale lekkiej, ciała mu nie wyrwało :P ) to nic mu nie było :P

Loana - Wto 11 Lut, 2025 18:09

BeeMeR napisał/a:
GRGR to jedna z moich dramowych miłości ;) bzdura na resorach o wielkiej miłości na małej wyspie, ale para wielce urocza :serce2:
https://www.youtube.com/watch?v=lUZPqw-yVW8

Pamiętam tę dramę jak ją oglądałaś - ale teledysk świetnie zrobiony, bardzo zabawny i dużo się dzieje interakcji :)

Ja obejrzałam następny odcinek Moving, chociaż trochę musiałam przewijać,bo są nieprzyjemne dla mnie walki. Za to doszłam do tego romansu, który mi się kiedyś w filmikach na Youtubie mocno pokazywał. Fajnie zobaczyć to w całości :P

BeeMeR - Wto 11 Lut, 2025 19:20

Loana napisał/a:
No nawet w tym fragmencie w teledysku widać było, że niedźwiedź przeorał panu ramię, krew z rany w sumie w ogóle nie płynęła (miło ze strony krwi, ale może było za zimno na to ), pan miał jeszcze krew na ustach (nie wiem, próbował ugryźć tego niedźwiedzia) i zemdlał po pokonaniu miśka, ale nie wiem od czego, chyba z nerwów. No to w takim wypadku mógł spokojnie ozdrowieć następnego dnia, oprócz rany po pazurach (ale lekkiej, ciała mu nie wyrwało ) to nic mu nie było
Tam jeszcze lepsze cuda na kiju były, jak jazda na na koniu z małym misiem pod pachą, by odciągnąć szarżującą niedźwiedzicę od cesarza, a potem prośba, by tą niedźwiedzicę poszatkowaną włóczniami w tym chyba w oko wyleczyć i puścić wolno z w/w misiem bo to przecież matka i dziecko :czekam2: No i tak odeszły w siną dal dwa misie, niewątpliwie wyleczone po tym polowaniu :zalamka:
za książę w istocie dostał łapą przez bark, potem zemdlał, całą noc nikt prócz panny się nim nie zainteresował (już to widzę jak księcia zostawiają całkiem samego rannego i nieprzytomnego - niech gnije - widać eunuchowie mieli już fajrant :wink: No niestety, wiarygodność nie była mocną stroną tej dramy ;)

Obejrzałam jeszcze ze trzy odcinki Perfect Match ale to nie jest moja drama.
Widzę i doceniam pewne nawiązania do DiU, ale nie widzę chemii między główną parą, ani zainteresowania ze strony pani, a odrzuca mnie to, że siostry rozwiązują problemy biciem - (i mamuśka właściwie też, szczotką po łapach) - i to bez sprawdzenia czy się należy temu kogo o cośtam obwiniają oraz bez wytłumaczenia za co nawet gdy delikwent pyta. I to mnie najbardziej zniechęca, że tu nie ma dialogu, współpracy pary, tylko jedno o czymś decyduje i oznajmia drugiemu i nie słucha co druga osoba o tym myśli. Może potem jest inaczej, ale raczej muszę poszukać sobie innej dramy.

Trzykrotka - Śro 12 Lut, 2025 12:23

BeeMeR napisał/a:
Pewnie dam szansę do ślubu pierwszej pary ;)

Po ślubie pierwszej pary nie ma już czego zbierać, to kompletnie zmarnowana drama i fajna obsada.