To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Admete - Pią 21 Sie, 2015 07:16

Odpuszczam sobie. Nie dla mnie w takim razie.
Trzykrotka - Pią 21 Sie, 2015 10:09

Hmmmm... Już wersja z Seanem Beanem była dość ostra IMO. Ja się chyba na tę nie skuszę, jak Admete.
Caroline - Sob 29 Sie, 2015 23:06

Czy ktoś widział ten film: "A little chaos"?
https://www.youtube.com/watch?v=ENSjt4naxlE

Fantastyczna obsada! Kate Winslet i Alan Rickman znów razem na ekranie. A poza tym m.in. Matthias Schoenaerts, Jennifer Ehle.

Genialne są natomiast komentarze pod tym trailerem. Wybrane:
:rotfl: :mrgreen:

Caroline - Sob 29 Sie, 2015 23:12

I jeszcze jeden z Kate, chociaż ten bardziej współczesny, The Dressmaker:
https://www.youtube.com/watch?v=i4ZcdUm3ZlM
Premiera na świecie we wrześniu.

Caitriona - Sob 29 Sie, 2015 23:41

Caroline napisał/a:
Czy ktoś widział ten film: "A little chaos"?

Ja widziałam. Film nudny i rozwlekły. Nie widziałam żadnej chemii między gł. bohaterami. Za to Alan Rickman genialny, kradł każdą scenę i ogólnie ukradł wszystkim film.

Caroline napisał/a:
I jeszcze jeden z Kate, chociaż ten bardziej współczesny, The Dressmaker:

Na to czekam z niecierpliwością ;)

Caitriona - Czw 17 Wrz, 2015 22:09

The Go-Beetween ekranizacja powieści L. P. Hartley'a (nie znam): https://www.youtube.com/watch?v=tzVQhJ9Eyy4
Caitriona - Pon 12 Paź, 2015 21:26

I obejrzałam sobie The Go-beetween: piękny film, szczególnie wizualnie. Historia miłosna, historia dojrzewania, cudny był chłopiec, który grał gł. bohatera. Polecam.
Caitriona - Pon 12 Paź, 2015 21:34

Zaczął się nowy serial: The Last Kingdom, wg książek Bernarda Cornwella. Anglia, koniec IX wieku, na słabe królestwa saksońskie najeżdżają wikingowie. W to wszystko wplątany zostaje mały chłopiec, Uthred, który z czasem staje się znanym wojownikiem, który będzie walczył dla Alfreda Wielkiego, ostatniego niezaleznego króla anglo-saksońskiego.
Mnie się dwa pierwsze odcinki podobały. Uthreda nieco inaczej sobie zawsze wyobrażałam, ale chłopak w sumie jest ok (i jest przystojny). Walk za dużo póki co nie było, ale był już mur tarcz i tez wyglądał ok. Muzyka mi się podoba. Na pewno będę oglądać dalej :D

Harry_the_Cat - Pon 12 Paź, 2015 21:40

Pamietam ze swego czasu dawalam link do trailera - wiesz na czym to leci?

Ps. sprawdzilam sobie na BBC2 bedzie 22 pazdziernika.

Admete - Wto 13 Paź, 2015 07:45

Mam w planach :)
Harry_the_Cat - Wto 13 Paź, 2015 21:48

Akurat w piatek wieczorem mam plany a 23-go mam wolne, to w sam raz :mrgreen:
Caitriona - Śro 14 Paź, 2015 21:05

Mnie się ten serial podoba, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu :mysle: ;)
Agn - Pon 19 Paź, 2015 10:28

Wczoraj na chwilę oderwałam się od koreańskich dram (doprawdy, nie wiem jak) i zerknęłam sobie na pierwszy odcinek Poldarka, boście go na forum zachwalały. Podobał mi się ten pierwszy odcinek. Trzeba by obejrzeć i drugi, co zaraz uczynię. :)
trifle - Pon 19 Paź, 2015 22:21

Oglądaj! Kornwalia :serce2:
Anaru - Pon 19 Paź, 2015 22:50

trifle napisał/a:
Oglądaj! Kornwalia :serce2:

To starczy za zachętę :cheerleader2:

Agn - Wto 20 Paź, 2015 00:29

Muszę przyznać, że drugi odcinek mnie w pełni usatysfakcjonował. Żałuję jedynie, że nie dane mi było wziąć w ręce książek - bardzo bym chciała poznać oryginał.
Aidan Turner najbardziej i tak podobał mi się jako Kili, ale tu mi nie przeszkadza. Nie podoba mi się panna, która gra Elisabeth. Za to podobają mi się leniwi służący (taksówkarz z pierwszego odcinka Sherlocka), podoba mi się Demelza, cała gama świetnych postaci i to znakomicie zagrana. Przepiękne widoki, śliczny świat elegancji (ale przykurzony) i ciężkiej pracy (Orzeszkowa byłaby dumna). Ładna muzyka. Miodzio. :)
Anaru napisał/a:
To starczy za zachętę

Dotaszczyć?
Niestety, wgrane polskie napisy. Ale tłumaczenie jest prima sort. :)

Agn - Wto 20 Paź, 2015 19:12

Trójka za mną - w następnym odcinku będzie pewnie więcej o kopalni, co mnie bardzo ciekawi, bo chciałabym, żeby Ross wyciągnął się choćby za uszy ze swej sytuacji. A gospodarzem jest pracowitym i widzę, że chce być fair wobec swoich ludzi.
Ciut za szybko przespał się jak dla mnie z Demelzą, acz takiego zakończenia tej sytuacji to się nie spodziewałam. :shock: Pomyślałam sobie: "Jaja sobie robi?!", acz z drugiej strony ze swoją wybranką (nie wiem, co on w niej widzi, ale niech tam) już się chajtnąć nie może. Tylko nie chciałbym, by przez szybką decyzję unieszczęśliwił Demelzę. Ona jest dobrą dziewczyną, jak ją wyszorował, to się okazała także piękna, że pracowita, to nawet nie wspomnę. Teraz Ross przez małżeństwo wciągnął ją do swojej sfery (a siebie pewnie obniżył w notowaniach nadętych małpiszonów) - ale będzie gadanie! Biedna dziewczyna się pewnie nacierpi. :(

Agn - Wto 20 Paź, 2015 20:50

I czwóka - znaleźli miedź!!! :excited:
Anaru - Wto 20 Paź, 2015 21:58

Agn napisał/a:
Dotaszczyć?

Mam od Basi, chyba ta sama wersja ;)

BeeMeR - Śro 21 Paź, 2015 10:17

Anaru napisał/a:
Mam od Basi, chyba ta sama wersja ;)
Chyba owszem ;)
Zabiorę się za to jak skończę Outlandera - zawisłam na zbieraniu podatków...

Harry_the_Cat - Śro 21 Paź, 2015 20:09

Agn napisał/a:
I czwóka - znaleźli miedź!!! :excited:

Bards sie ciesze, ze Ci sie podoba, tym bardziej ze kreca dalej!
Ksiazek jest cale mnostwo w tej serii, autor plodny!

Agn - Śro 21 Paź, 2015 23:35

Harry_the_Cat napisał/a:
Ksiazek jest cale mnostwo w tej serii, autor plodny!

Czytałaś którąś? Jak się czyta?
Zerkałam na półki w bibliotece, ale nie mają tego autora. Szkoda. :(
Harry_the_Cat napisał/a:
Bards sie ciesze, ze Ci sie podoba, tym bardziej ze kreca dalej!

I to mnie może odstraszyć, bo ja i sezony... ale z drugiej strony na Sherlocki czekam, seriale angielskie zawsze lubiłam. To może przy Poldarku zostanę, bo serio podoba mi się. :)

Harry_the_Cat - Śro 21 Paź, 2015 23:42

Mam ebooks, ale jeszcze nie zaczelam.
Agn - Śro 21 Paź, 2015 23:45

Po polsku? :mysle:
Harry_the_Cat - Pią 23 Paź, 2015 16:44

No nie, ja mam po angielsku.