To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...

Caitriona - Śro 19 Maj, 2010 20:56

Ponieważ moje uzależnienie sięgnęło zenitu oraz dlatego że mam więcej czasu, bo nie mogę jeździć na rowerze w deszcz, znalazłam sobie kolejny serial.....

Justified - jego głównym bohaterem jest US Marshall Rayland Givens, którego gra Timothy Olyfant. I właśnie on, tzn jego postać, przykuła moją uwagę. Rayland jest dość specyficznym stróżem prawa: konsekwentny, pełen uroku, ale jeśli wyciąga broń, to po to by strzelić, a strzela by zabić. Mam wrażenie, że cudownie by się czuł na prawdziwym Dzikim Zachodzie. Broń nosi przy pasku, szybko ją wyciąga, a swojego kapelusza właściwie nie zdejmuje.
Pozostali bohaterowie nie są aż tak wyraźni jak Givens, no może z wyjątkiem gł. zułego, z resztą dawnego kolegi marshala, który raz na jakiś czas wraca. Ale wszyscy mówią z cudownym południowym akcentem ;)
Nikogo na ten serial jakoś szczególnie nie namawiam, ale mnie się podoba :D

Czołówka: http://www.youtube.com/wa...feature=related
Video (nie jest najlepsze, ale nie ma dużego wyboru): http://www.youtube.com/wa...feature=related

(Ja go oglądam tu: http://iitv.info/justified/ )

Alicja - Pon 24 Maj, 2010 22:00

lubię Południe i południowy akcent, przydałaby się szklanka zimnej lemoniady do oglądania :wink:
Admete - Pon 24 Maj, 2010 22:09

Obejrzę sobie ten serial w czasie wakacji :)
Caitriona - Pon 24 Maj, 2010 23:33

Ciekawa jestem czy Ci się spodoba ;) Mnie Rayland niesamowicie ujął :D
BeeMeR - Śro 26 Maj, 2010 16:07

Im dalej oglądam The Good Wife tym bardziej mi się ten serial podoba :mrgreen: :cheerleader2:
świetnie wykreowane postaci, humor i napięcie oraz rewelacyjni sędziowie :mrgreen:
Jeszcze trochę, a dooglądam sezon i pójdę czytać odnośny wątek ;)

aneby - Śro 26 Maj, 2010 22:32

Nooo :mrgreen: czekamy :wink:
BeeMeR - Śro 26 Maj, 2010 23:00

Ja też :mrgreen:
A mój kolega jest wiernym fanem Kalindy - jej urody i metod działania :mrgreen:

Admete - Czw 27 Maj, 2010 05:39

Caitriona napisał/a:
Ciekawa jestem czy Ci się spodoba ;) Mnie Rayland niesamowicie ujął :D

Obejrzałam pilota! Caitri! Cos ty mi zrobiła?! :D Jestem absolutnie zakochana w Raylanie :) I w całym serialu. Podoba mi się umiejscowienie akcji w Kentucky, klimat kowbojski, dialogi, postacie. Umarłam ze śmiechu przy napadzie na bank i w scenie, gdy szeryf szuka na mapie miejscowości, z której pochodzi Raylan ;) A na dodatek taka ładna strzelanina w wykonaniu ludzi szeryfa. Jako bonus przewiduję trochę angstu, bo widzę na horyzoncie jakieś nierozwiązane sprawy na linii tatuś-synek ;) Strzał w dziesiątkę ;)
Masz jakieś avki z serialu?

Caitriona - Czw 27 Maj, 2010 12:36

HA! Nie jestem sama w swoim uwielbieniu dla Raylana :D :D :D Prawda, ze facet jest świetny? Ten kapelusz, uśmiech, akcent, rewelacja.
Szef też jest fajną postacią, ja jeszcze lubię, choć to czarny charakter, Boyda Crowdera.
Mnie też się podoba umiescowienie akcji na południu, wcześniej oglądałam TB oraz SoA i jakoś tak polubiłam te rejony ;)

Avki będę miała niedługo, bo znalzałam wreszcie screenki ;)
Ale na pulpicie mam takiego Raylana:

praedzio - Czw 27 Maj, 2010 12:45

Kolejny serial, którego nie obejrzę. :-|
Admete - Czw 27 Maj, 2010 13:17

Caitri wklej tapetkę z Raylanem w odpowiednim watku i większą, dobrze? Poczekam na avki ;)
Raylan - niezły jest, w każdym względzie ;) To Boyd jeszcze się pojawi?
Praedzio, dlaczego nie obejrzysz?

praedzio - Czw 27 Maj, 2010 13:31

Kiedy? :roll:
Admete - Czw 27 Maj, 2010 13:35

Dasz radę. To nowy serial, ma tylko 11 odcinków.
praedzio - Czw 27 Maj, 2010 13:37

Ale ja mam zaległości w pozostałych. SPN, Castle, V, FF... Te najpierw muszę pokończyć.
Admete - Czw 27 Maj, 2010 13:43

Dobre podejście. Tez tak próbuję, ale średnio mi wychodzi ;)
Caitriona - Czw 27 Maj, 2010 14:59

Justified ma już zapewniony drugi sezon ;) Ja nie mam nic przeciw temu.

Tapetkę wkleję ;)

Cytat:
To Boyd jeszcze się pojawi?

Ano tak, powróci jeszcze :D

aneby - Pią 28 Maj, 2010 22:36

Ech, FF też się tak kończy, że palce można poobgryzać z emocji :thud: Mam nadzieję, ze jednak będzie dalszy ciąg :wink:
Admete - Pią 28 Maj, 2010 23:06

Dlatego postanowiłam nie oglądać ostatniego odcinka FF ;)
Anaru - Pią 28 Maj, 2010 23:15

Admete napisał/a:
Dlatego postanowiłam nie oglądać ostatniego odcinka FF ;)

A ja sobie właśnie ostatnie dwa skombinowałam i mam zamiar zasiąść do konsumpcji ;)
Ile on w ogóle ma mieć odcinków?

aneby - Pią 28 Maj, 2010 23:35

Chyba 22 jest ostatni ...
Admete - Sob 29 Maj, 2010 09:23

Obejrzałam dwa kolejne odcinki Justified - ojciec Raylana jest niezły ;) Nic dziwnego, że syn ma go trochę dość. Te nagrobki przed domem :shock: :lol: I chyba będzie jakaś vendetta ze strony Crowderów ;)

Strasznie podoba mi się postac Raylana. Aktor ma świetną figurę ;) , ale w gruncie rzeczy chodzi o to, jak ta postać jest zagrana, "zrobiona". Sposób w jaki sie porusza, jak mu robią ujęcia - genialnie to wychodzi. Do tego akcent, kapelusz i broń wyciagana sprawnym ruchem rewolwerowca ;)

BeeMeR - Sob 29 Maj, 2010 11:54

Obejrzałam FlashForward do końca - podobało mi się :mrgreen:

Jak uważam, że w trakcie były lepsze i gorsze odcinki, tak ten był jednym z decydowanie jednym z lepszych - wartka akcja, przegląd bohaterów wraz z lekkim nawiązaniem do wizji, niekoniecznie spełnionych

oraz dużo strzelanek (Mark Benford w roli głównej ;) ) i wybuchowa końcówka ;)

Generalnie nie sądzę żebym wracała do FF, ale oglądało mi się dobrze :)

Alicja - Sob 29 Maj, 2010 14:14

tylko ostatni odcinek FF przede mną :-D postanowiłam obejrzeć go późnym wieczorem, gdy nikt nie będzie mnie rozpraszał :wink: szkoda, że już koniec
Caitriona - Sob 29 Maj, 2010 17:55

Admete napisał/a:
I chyba będzie jakaś vendetta ze strony Crowderów ;)

No chyba jakaś będzie. Jeszcze do tego nie doszłam ;) Ale bardzo jestem tego ciekawa, jak ten wątek dalej się rozwinie.

Cytat:
Strasznie podoba mi się postac Raylana. Aktor ma świetną figurę ;) , ale w gruncie rzeczy chodzi o to, jak ta postać jest zagrana, "zrobiona". Sposób w jaki sie porusza, jak mu robią ujęcia - genialnie to wychodzi. Do tego akcent, kapelusz i broń wyciagana sprawnym ruchem rewolwerowca ;)

Timothy Olyfant jest całkiem niezły, ale tak naprawdę to nie on mi się podoba tylko właśnie Rayland. Facet idelanie się zgrał z postacią, te jego ruchy, pozorny spokój, ten kapelusz, akcent, no wszystko to co wymieniłaś: mnie normalnie w jakiś sposób to właśnie zaczarowało ;) Gdyby nie on, nie oglądałabym pewnie tego serialu.

Caitriona - Sob 29 Maj, 2010 18:04

A ja widziałam jeszcze jeden naprawdę niezły serial, no pierwsze jego odcnki: Luther. Coś jest w tych serialach brytyjskich, że chce się je oglądać. Jestem po trzech odcinkach i już serial zrobił na mnie duże wrażenie. I znowu, jak w przypadku Justified, jest to przede wszytskim zasługa głównego bohatera. DSI Luthor jest dużym, inteligentnym, czasami gwałtownym, charyzmatycznym facetem. Do tego mamy w ciekawej roli Ruth Wilson, a ją po Jane Eyre już chyba zawsze będę lubić. Do tego przez ekran przewija się raz na jakiś czas Paul McGann ;) Ciekawe sprawy, jeden, dwa wątki wiążące całość: bardzo dobry serial kryminalny.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b00s8jk0