Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22
Trzykrotka - Czw 06 Lut, 2025 13:35
Już widzę jak to jest zrobione: będziemy kolejno wydawać panny za mąż, tak sądzę. Przy czym każda trochę inaczej to robi.
Przy czym była to jedna z piękniejszych scen ślubów jakie u Chińczyków widziałam. Ten zachwyt i szczęście na twarzy pana młodego - bezcenne.
A zaraz potem mamy następny ślub...
Aragonte - Czw 06 Lut, 2025 13:38
| Trzykrotka napisał/a: | Edit: no i pierwsza para zaklepana. Trochę załuję, że to już. Ale strategia przedślubna obu obozów była taka, że niech się Napoleon ze sztabem schowa Chwała Bogu pokazali, że i panna młoda miała coś do powiedzenia w swojej sprawie, bo na kilka odcinków praktycznie odebrali jej głos. |
Która zaklepana? Tj. która córka?
Zaczęłam wczoraj oglądać i dobrze się bawię Faktycznie są skojarzenia z DiU i panią Bennett
Trzykrotka - Czw 06 Lut, 2025 13:42
Aragonte, w spoilerze.
Prawda, że zabawa jest? Dawno nie miałam dramy chińskiej bez walki, wojny, mieczy i gwałtu wszelkiego. Domowe awantury - co za mila odmiana.
Podoba ci się Mr. Chai? O jego grę pytam, nie twarz.
BeeMeR - Czw 06 Lut, 2025 13:53
Zaczęłam Dreaming Back to the Qing Dynasty
Główna para jest bardzo fajna, młoda, żywa, sympatyczna, ale fabularnie drama zgrzyta, bo zupełnie nie może się zdecydować czy mieć ciasto czy zjeść ciasto i próbuje chwytać obydwie sroki za ogon.
Po pierwsze nie może zdecydować czy posłać pana w przyszłość czy panią w przeszłość no więc mamy wszystko po trochu. Po drugie jak już pana pośle do pani to nie wiadomo czy jest on u niej fizycznie (bo na dzień dobry umie ją pocałować i uratować przed spadającą lampą i nawet ma rankę z czego zaciesza po powrocie do siebie) czy tylko astralnie (bo nagle nie może łapać rzeczy ani dziewczyny i dlatego ona mu każe spadać do siebie bo co to za związek bez skinshipu). A na koniec drama nie mogła zdecydować, czy główni mają pamiętać spotkanie w przyszłości (i mają piękne emocjonalne spotkanie ) czy może zapomnieć i zaczynać znajomość niejako od nowa - i to mnie ostatecznie dobiło, bo było niepotrzebne i zniszczyło trochę tą ich nić powiązania, tajemnicę, która ich łączyła.
Mam za sobą 7 czy 8 odcinków, para jest jako rzekłam bardzo na plus, ale drama - przynajmniej z początku - mogła być lepiej przemyślana. Łyknę każdą bzdurę że on się u niej pojawia nawet bez jakiegoś konkretnego powodu, niech sobie będzie latarnia, ale niech istnieją jakieś konkretne zasady, a nie raz tak raz śmiak.
RaczejRozwazna - Czw 06 Lut, 2025 14:35
No niestety z tą dramą już tak jest - fabularnie zgrzyta. Ja oglądałam tylko dla głównej pary bo bardzo, ale to bardzo mi się spodobali. A poza tym bardzo mi się podobał cesarz- ojciec. Czuć było w nim te północne, trochę dzikie, ogromne Chiny. Mam teraz porównanie z Galaxy - cesarz ma fajną rolę ale za młody zdecydowanie.
Poczekaj, gdy zobaczysz akcję z niedźwiedziem na polowaniu Ale potem sceny namiotowe bardzo ładne
Łyse pały Cię nie drażnią?
A mnie się bardzo spodobał trzynasty odcinek Galaxy I szpital polowy, i fajna współpraca - zalążek przyjaźni głównej z panem nr dwa (ładnie się rozwija ten bohater, już go rozróżniam ), i interakcje generała z cesarzem (jak cudownie ozdrowiał na wieść, że trzeba jechać zawieźć dekret wujowi głównej: ). No i klimat mi się wreszcie podoba bo tutaj jest największa jak dla mnie niekonsekwencja tej dramy - raz mrocznie, raz komediowo, nie zawsze z sensem, raz krwawo. Obawiam się, że dalej też tak będzie ale na razie cieszę się chwilą.
BeeMeR - Czw 06 Lut, 2025 14:40
Nie drażnią, ale nie wszystkich odróżniam, zwłaszcza w scenie zbiorowej
Dobrze, że oni do siebie mówią numerami to łapię kto co
Cesarz w Galaxy mi się podobał
Musiał być młody, skoro przyjaźnił się z równie młodym generałem
RaczejRozwazna - Czw 06 Lut, 2025 14:43
Eee, ja zrozumiałam że on go wychowywał jak ojciec?
No fajny jest tylko ten wiek mi zgrzyta.
Admete - Czw 06 Lut, 2025 18:00
To ja w Perfect Match dojadę do 9 i zobaczę, czy pozostałe siostry i ich kandydaci mnie interesują. Chyba już nie będzie tak przystojnego aktora chiński pan Darcy Gra też bardzo dobrze. On się jakoś tak wyróżnia spośród jednakowych chińskich panów. W serialach koreańskich nigdy nie miałam takiego problemu z odróżnieniem jednego od drugiego, czy jednej od drugiej.
BeeMeR - Czw 06 Lut, 2025 18:12
| Cytat: | | zrozumiałam że on go wychowywał jak ojciec? | możliwe, że pomyliłam dramy i cesarzy, ten mi się spodobał, bo jako pierwszy i.jedyny kazał głównej przestać się użalać nad sobą tylko wziąć do nadrabiania zaległości. Potem cały wątek cesarski przewijałam, to się nie wypowiem
Admete - Czw 06 Lut, 2025 20:30
A ślub był w 10 odcinku Bardzo ładny i naprawdę było widać cierpienie chińskiego Darcy'ego. Nawet nietrafione oświadczyny były. Przy czym stwierdzam, że na razie starczy mi te 10 odcinków - para poślubiona, reszta nie budzi na razie mojego zainteresowania, ale pewnie wrócę, bo tak za jednym razem, to nie dam rady. Filmik z Panną Trzecią i chińskim Darcy'm :
https://www.youtube.com/watch?v=GyrbrUYGV5U
BeeMeR - Czw 06 Lut, 2025 21:37
A ja jestem w 10 odcinku Dreaming, do ślubu daleko acz pan to już w pierwszym odcinku się deklarował matrymonialnie
Na razie jednak ma dwóch konkurentów wśród braci.
Jeździmy na wycieczki krajoznwcze, z 13 nad jezioro, z 4 na mokradła a teraz szykuje się zimowa wyprawa gdzieś indziej
Admete - Czw 06 Lut, 2025 22:19
Ja mam do chińskich dram te same zastrzeżenia co zawsze plus stwierdzam, że oni są jednak słabi pod kątem romansów. Nadal jest zbyt duży chaos, za wiele wątków i postaci, sporo niekonsekwencji fabularnych, jednakowi panowie i niemal takie same panie. Rozpraszają mnie te koafiury z pierdylionem ozdób, 😉
RaczejRozwazna - Czw 06 Lut, 2025 22:24
A u mnie panna się zaręczyła, ale nie z Trulowem ale z panem nr 2. Bardzo to wszystko dziecinne, niewinne, słodkie i tak sobie myślę, że ten wybór nie byłby najgorszy. Oboje idealistyczni, niezepsuci, a on wpatrzony w nią jak w obrazek. Sceny teścia i zięcia per se były urocze Ale to teksty cesarza wymiatają - właśnie opieprzył ojca głównej, że spłodził tylko jedną córkę (bo już był zauważył, że generał mocno czuje miętę )
Natomiast matka wtargnęła jak huragan i sprowadziła idealistyczne towarzystwo na ziemię
Natomiast pan nr 1 i nr 3 cierpią
Trzykrotka - Czw 06 Lut, 2025 22:40
Ktoś musi cierpieć, żeby nie cierpieć mógł ktoś że tak metoforycznie powiem. Matka ma dużo racji. Ale pamiętam, że powód rozstania narzeczonego numer 1 z jego narzeczoną numer 2 był z gatunku horrorów. Takie ta drama ma skoki.
Admete, prawda, ze Mr. Darcy to wielce ognisty kawaler? Pięknie romans umie wyromansować i męski jest. Zięć numer jeden to w założeniu ciepłe kluchy - choć dalej przestaje tyle zawodzić i staje się postacią wprowadzającą humor. Ale zięć numer trzy No po prostu.... Jeśli będzie romans, to późnomałżeński. Niestety, chyba najlepsze załatwili na początku, potem jest oczywiście nadal dużo zabawy i interakcji między nie tylko siostrami, ale ich mężami (istny Klub Zięciów Rodziny Li sobie stworzyli) ale to już nie to samo.
RaczejRozwazna - Czw 06 Lut, 2025 22:56
Tak, matka podchodzi do tego życiowo, ale zupełnie współcześnie Uświadamia np. głównej, że małżeństwo to nie tylko wspólne ratowanie świata, a żona ma również inne obowiązki. I słusznie zauważa, że córka narzeczonego nie kocha. Niemniej mnie się jednak wydaje, że taka dwójka dzieciaków ma naprawdę duże szanse dobrego i spokojnego życia razem. On przy niej dojrzewa i mężnieje, ona nabiera wiary w siebie, pod wpływem jego (prawdziwych!) komplementów. Poza tym widzi w nim podobieństwo do ukochanego ojca, a to już bardzo wiele.
Beemer - a jak ci się podobają konkurenci do ręki panny? Lubiłam te wycieczki krajoznawcze
Trzykrotka - Pią 07 Lut, 2025 00:10
Tam była - w tym narzeczeństwie numer 1 - jedna poważna przeszkoda, która potem już będzie zawsze towarzyszyć pannie - nierówność poziomów towarzyskich. Jej rodzina uważana była za gorszą i nieatrakcyjną na rynku małżeńskim na dodatek panna niewychowana, nieokrzesana i nie znała się na siedmiu cnotach i czymś tam jeszcze. A chłopak miał wybitnie pod górkę we własnej rodzinie. I to matka też wiedziała - że jak córka tam pójdzie, to ją zjedzą żywcem.
BeeMeR - Pią 07 Lut, 2025 06:56
Młodzian był sympatyczny i po uszy zakochany, ale sam wcswojej sprawie nie miał nic do powiedzenia, a co dopiero żona.
Z kandydatów najbardziej mi się podoba 4, oczywiście oprócz 13, który ma z panną najbardziej beztroską, bezpośrednią i radosną relację - oni się tu gonią po dziedzińcach pałacowycj kal Nadech z Yayą po plaży w GRGR - to jest ten sam typ młodzieńczej, pięknej miłości i tak samo dobrze sięto ogląda
RaczejRozwazna - Pią 07 Lut, 2025 09:39
Prawda? Naprawdę ujęła mnie ta relacja i ci młodzi aktorzy. Książę nr cztery jest niezłym aktorem, ładnie mu się oczy świecą Jak ci si podoba braterstwo czwórki i trzynastki? Bardzo dobry wątek
Co to GRGR?
Co do Galaxy - podejrzewałam, że tam może być ten wątek nierówności i nieakceptacji. Ale ja ich widziałabym w jakiejś stanicy z dala od rodziny, podobnie jak żyje wujostwo głównej, chłopak mówił, że chce być oficjelem (w sensie ambasadorem?). Jest drugim synem w rodzinie więc miałby szansę trochę się oderwać.
W ogóle podoba się ten wątek beztroskiej, młodzieńczej "miłości-przyjazni", właściwie platonicznej. W tym momencie generał jest dla niej zbyt intensywny, ona musi dojrzeć.
Loana - Pią 07 Lut, 2025 12:31
Gubię się w Waszych opisach, o jakich dramach piszecie Wszystkie chińskie, tyle wyłapuję, i ktoś ogląda "Perfect Match" na Netflixie.
U mnie nadal marazm dramowy, bo praca i zlot, do którego musiałam szyć. Ale ruszyłam przy tym szyciu jeden odcinek "Moving" i w sumie jestem już na początku 6. Pojawiają się nowe postacie i coraz więcej powiązań. W piątym odcinku bohaterka-uczennica (w sumie nie wiem, czy tu są dwie główne postacie - raczej będzie ich więcej) wspominała swoją poprzednią szkołę i to było ciężkie - bo pokazali znęcanie się uczniów nad innymi. Aż mi się nie chce wierzyć, że tam tak olewają fizyczną przemoc, tzn że pozwalają, żeby uczniowie tak się prali -_- mi się słabo robiło od patrzenia jak kopią i uderzają w głowy, okropność. Ale obawiam się, że aż tak dalekie od prawdy to nie jest Przyznam, że to jest mocno realistycznie okrutny film, bo wcześniej sceny zabijania były mocno "malownicze" i widowiskowe - ale te sceny w szkole mnie najbardziej ruszyły, bo były zbyt realistyczne. Tak czy siak nadal bardzo podoba mi się dwójka uczniów - zwłaszcza lubię tego zawsze uśmiechniętego jedzącego chłopaczka
RaczejRozwazna - Pią 07 Lut, 2025 13:19
Beemer ogląda "Dreaming back to The Qing dynasty" (ja to oglądałam w grudniu, bardzo mi się podobała para), Admete i Trzykrotka "Perfect Match" (i chińskiego pana Darcy ) a ja Love like The Galaxy
Admete - Pią 07 Lut, 2025 13:27
| Trzykrotka napisał/a: | | Admete, prawda, ze Mr. Darcy to wielce ognisty kawaler? |
Bardzo Liczę, że chłopak nie zrobi nic głupiego i będzie grać dalej.
BeeMeR - Pią 07 Lut, 2025 13:37
Ja oglądam Dreaming Back to the Qing Dynasty
Panna trafiła do pałacu sprzed 300 lat i jej odwaga oraz niekonwencjonalność budzi zainteresowanie książąt, niekoniecznie romansowe, ale też - bo to przecież najłatwiej wziąć sobie nową konkubinę ew. żonę - inna odmiana Scarlet Heart i Bu bu cośtam - drama nie jest bez wad, ale młodzi są uroczy i pięknie grają do siebie. Pana bym chętnie zobaczyła w jakiejś ludzkiej fryzurze bo te łyse pały i warkoczyki po tyłek są niedorzeczne (4 też!) za to pani ma bardzo twarzowe, dziewczęce fryzury. Stroje pani mniej mi się podobają, jakieś takie bezkształtne.
https://www.youtube.com/watch?v=koIM_cq9Zk8
Było polowanie i był niedźwiedź!
Przepiękna zimowa sceneria, super zdjęcia, trąby, ogary, sokoły i narysowany (na szczęście, tj. mnie bardzo odpowiada to, że oni rysują zwierzęta, nie męczą prawdziwych) niedźwiedź, przy którym drama poszła na całość, jeśli chodzi o brak sensu i logiki, ale co tam - wzięłam to na klatę, ważne, że panna spędziła noc w namiocie odpowiedniego księcia, który magicznie ozdrowiał następnego dnia
GRGR to jedna z moich dramowych miłości bzdura na resorach o wielkiej miłości na małej wyspie, ale para wielce urocza
https://www.youtube.com/watch?v=lUZPqw-yVW8
tu wcześnie małżeńskie życie
https://www.youtube.com/watch?v=V_D0lEy1s98
RaczejRozwazna - Pią 07 Lut, 2025 14:38
| BeeMeR napisał/a: |
Było polowanie i był niedźwiedź!
Przepiękna zimowa sceneria, super zdjęcia, trąby, ogary, sokoły i narysowany (na szczęście, tj. mnie bardzo odpowiada to, że oni rysują zwierzęta, nie męczą prawdziwych) niedźwiedź, przy którym drama poszła na całość, jeśli chodzi o brak sensu i logiki, ale co tam - wzięłam to na klatę, ważne, że panna spędziła noc w namiocie odpowiedniego księcia, który magicznie ozdrowiał następnego dnia
|
Tak właśnie!! Poza kwikogennymi szczegółami to polowanie było właśnie takie jak powinno. Ze śniegiem, parą z ust, radością konnego pędu i "zawodami" książątek w szybkości tego pędu. I cesarz dmący w trąbę, obwieszczając rozpoczęcie - bardzo mi się to podobało, będę wracać, w ogóle ten odcinek jest chyba moim ulubionym. Teraz będzie trochę perturbacji i krótkie rozstanie (ojcu się nie odmawia, zwłaszcza gdy to cesarz😏), trochę pałacowych i rodzinnych dramatoz ale jeszcze co najmniej kilka odcinków jest ładnie.
Te zwiastuny przypominają mi Twoje zachwyty nad tą "tajską" (?) dramą.
Admete - Pią 07 Lut, 2025 14:52
W związku z para z ust...W Perfect Match kręcili często w takim zimnie ( w pomieszczeniach ), że para szła z ust. Wielkie Chiny, a nie potrafią ogrzać planu dla aktorów. Strasznie to dziwnie wyglądało.
BeeMeR - Pią 07 Lut, 2025 15:23
W koreańskich dramach tak samo,para z ust a oni cieniutko ubrani...
W Dreaming cesarz wyjechał i już tu intrygi na całego.
|
|
|