To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Trzykrotka - Wto 27 Sie, 2019 16:10

Tutaj jest bardzo fajna. Nie podobała mi się w zadnej innej roli, ale Smoków nie oglądałam. Natomiast kronikarką jest bardzo dobrą. Ma piękny głos i dużo wdzięku.
Admete - Wto 27 Sie, 2019 21:10

W Smokach była dobra tak do połowy serialu. Nie obwiniałabym jej jednak za bardzo - scenarzyści potem trochę nie mieli pomysłu na jej postać. Na końcu mnie jednak wzruszyła.
Aragonte - Wto 27 Sie, 2019 22:17

Nie była zła na pewno.

Scena kąpieli strażników oczami (duszy) książątka - no cudo :rotfl:
I te fangirlowskie piski :rotfl:

BeeMeR - Wto 27 Sie, 2019 23:02

U mnie szopka przedwyborcza trwa - tańce, loterie, obietnice, zjadanie wszelkich podsuwanych kąsków na targu, łapanie złodzieja na wizji itd. itp.
zaczynam się zastanawiać jak długo to jeszcze potrwa...

Trzykrotka - Śro 28 Sie, 2019 10:49

Trochę potrawa, BeeMer :kwiatek: Oglądając kawałki o kampanii wyborczej byłam szczęśliwa, że u nas nie jest ona az tak natrętna. Tam pomysł z otwartymi samochodami, z których polityk z ekipą wydziera się do wyborców jest upiorny. Dodajmy, że ekipa często-gęsto tańczy synchronicznie za jego plecami :paddotylu: Tradycyjnie zapewniam: warto poczekać, bo po wejściu oszusta do ichniego sejmu będą się piękne pisanki działy :cheerleader2:

My Mister - wczorajszy odcinek trochę jest dla mnie zmarnowany, bo byłam półżywa i trochę przysypiałam. Jednak końcówka, w której Dong Hoon w końcu spotyka się z lichwiarzem i bije się z nim, nazywając Ji An swoją rodziną, a ona, podsłuchawszy to, tak strasznie płacze, jest wspaniała. Jak chodzi o rodzinę, to trochę nie dziwię się żonie, że poszukała sobie zastępstwa - ten jej mąż, choć dobry z kościami, naprawdę ma oczy i serce tylko dla matki i braci. Syn i żona są gdzieś w dalekiej perspektywie :mysle:

Miss Hammurabi 3 i sprawa o molestowanie stażystki przez kierownika obleśnymi tekstami i smsami. Seksowna urzędniczka sądowa z departamentu robi pokaz dla wymądrzającego się na ten temat Małego Króla, demonstrując mu małą różnice między rozsądkiem, a utratą kontroli :rotfl:

Admete - Śro 28 Sie, 2019 11:21

Historia Sekretarki i Małego Króla bardzo mi się podobała :)
Trzykrotka - Śro 28 Sie, 2019 11:52

Ja nie mogę :rotfl: Teraz sędzina Park zaprowadziła Małego Króla i sędziego Im na targ, a tam już ich ajummy wzrokiem i słownie zmacały :rotfl: Zaraz się przekonają, jak to miło jest słuchać takich "komplementów."
Bardzo edukacyjna drama w epoce #metoo :rotfl:

Admete - Śro 28 Sie, 2019 11:58

O tak - ajummy na targu - będą się jeszcze pojawiać ;) Bezbłędne są. Scenariusz napisano na podstawie felietonów prawdziwego sędziego.
Aragonte - Śro 28 Sie, 2019 12:10

Trzykrotko, wymieniasz te elementy, które i mnie szalenie się podobały :-D

A ja dojechałam do 11. odcinka Rookie Historian - strajk już był :lol: I bijatyka urzędników z historykami :lol:

Admete - Śro 28 Sie, 2019 12:20

Przydałaby się czasem taka bijatyka u was ;)
Trzykrotka - Śro 28 Sie, 2019 12:28

Aragonte napisał/a:
strajk już był :lol: I bijatyka urzędników z historykami :lol:

O, to teraz będą królewskie podchody a potem pieśń o bażancie :rotfl:

Chichram się nadal przy Miss Hammurabi, choć podejrzewam, że to tylko chwilowa przerwa dla przełamania nastroju.

BeeMeR - Śro 28 Sie, 2019 12:38

Oj, mam kryzys, bo debata polityczna i panowie przekrzykujący się wzajem "a u was biją Murzynów!" to ostatnie co bym wybrała do oglądania :roll: no, na równi z wrzeszczącymi reklamami :uzi:
A potem jeszcze te cyrki podczas kampanii, ech. Niemniej drama nie jest zła, no i ma bardzo dobre role.

Aragonte - Śro 28 Sie, 2019 15:18

Przetrzymaj :kwiatek: Całościowo drama jest udana, IMHO.

A co do Rookie Historian - mimo lekkości całej dramy jest tam sporo w treści rzeczy, które są bardzo aktualne i teraz, jak chociażby stwierdzenia o tym, że historycy-kronikarze kierują się prawem, a nie rozkazami króla, bo to prawo jest dla nich najważniejsze :oklaski: Nie mam pojęcia, czy to element zaczerpnięty z historii Joseonu, czy współczesny, ale podobało mi się to oczywiście.

Trzykrotka - Śro 28 Sie, 2019 15:27

Obejrzałam 3 odcinek Miss Hammurabi - z wielką przyjemnością. Sprawa molestowania seksualnego w pracy nadal na pierwszym planie i choć przykre to było, to końcowe oddanie sprawiedliwości ofierze było bardzo satysfakcjonujące. Drama naprawdę ma edukacyjne zacięcie pokazując problem od każdej strony i na wszelkie sposoby. Jest manager wysyłający obleśne smsy, ale tylko stażystkom, które nie mają jeszcze oparcia w związkach zawodowych czy dyrekcji firmy, jest nauczyciel w szkole córek sędziego, który zawsze włazi do szatni kiedy przebierają się po w-fie, czy - odwrotnie - młodsza córka w za krótkiej spódniczce szkolnej. Podobała mi się konfrontacja młodych sędziów z ajumami na targu, które dokładnie omówiły ich khem… zalety... Panowie na pewno już w życiu nie powiedzą, że kobieta powinna z takich uwag się cieszyć.
Nasz mały team sędziowski chyba można uznać już za sformowany :oklaski: Bałam się, że sędzia- mentor będzie się tylko darł na A Rę, ale nie, na szczęście widać, że nie jest twardogłowy, a jej kilka lekcji rozsądku też się przydało.
Bardzo mi się drama podoba :oklaski:

Uwaga, uwaga!! Jest już (nic nie mówiący) teaser Melting Me Softly, czyli powojskowej dramy Ji Chang Woka
https://kdramaomo.tumblr.com/post/187305313280/the-teaser-of-melting-me-softly-is-out-i-just

Admete - Śro 28 Sie, 2019 16:31

Nie ma tam prostych rozwiązań. Starszego sędziego bardzo lubiłam. Doświadczony i rozsądny człowiek.
Alicja - Śro 28 Sie, 2019 19:02

Watcher - lecę z rozpędu, większość wątków zamknięta, czekam tylko, kto zabił matkę młodego policjanta. Zastanawiam się jeszcze na grzyba włączył się w to były mąż pani adwokat? Wątek z jego zemstą i próbą odcięcia kciuków młodemu nieprzekonujący. Scena z fałszywymi lekarstwami i atakiem serca przesłuchiwanego zastępcy komisarza niepotrzebna :? Dokończę choćby nie wiem co.

Justice odc. 4 - dopiero teraz zrozumiałam jaka historia z przeszłości - własnoręczne zabójstwo młodych mężczyzn podejrzanych o śmierć brata - łączy adwokata z prezesem firmy. Sumienie adwokata zaczyna się odzywać , gdy zrozumiał, że zabito niewłaściwe osoby? Ciekawe co wspólnego ma prezes Song Woo-Yong z zaginięciami aktorek :mysle: Do tego wątek prokurator i jej ojca, chyba uczciwego. Zaczyna być ciekawiej, chociaż nadal uważam, że akcja mogłaby toczyć się szybciej.

Idę teraz na Doctor John cz. 5

Aragonte - Śro 28 Sie, 2019 23:41

Rookie Historian 11, cd.
Bunt historyków trwa dalej, dołączyli się uczeni z Sungkyunkwan, a króla pewnie trafia szlag. Podejrzewam, że jednak tak do końca różowo nie może być w końcu tej dramy :mysle:
Dalej tropię w tym współczesne motywy albo może aktualne i wtedy, i teraz.

Trzykrotka napisał/a:
Ja wcześniej jeszcze miałam głupawkę kiedy to sekretariat królewski i departament historii wzięli się za łby na dziedzińcu, a kronikarki walczyły równie dzielnie jak kronikarze :rotfl:

Miotłami, ścierami i miską z wodą :lol: Parę razy to sobie powtórzyłam, tak mnie to rozśmieszyło.
Świetna jest ta ekipa historyków - bawi mnie historyk nr 1, tchórz, ale z zasadami, dobrze napisany i zagrany.
Strajk, bunt, dywersja kibelkowa, bijatyka, czego tam w tym 11. odcinku nie było :rotfl:

Został mi dwunasty odcinek, ale może zostawię go sobie na jutro, żeby mieć jeszcze coś w zapasie.

Trzykrotka - Czw 29 Sie, 2019 00:13

Dziś był kolejny :banan: czekam tylko na sos, czyli seans jutro.
12 odcinek jest prześmieszny, ale też ważny w kwestii niezawisłości kronikarzy - bardzo mi się podobał. Nasza kronikarka zrobiła duże wrażenie na potencjalnie ważnej dla jej przyszłości osobie. No i na Książątku - nieustająco :serce:

Ojj, jak kronikarze gremialnie biegali do toalety w 11 odcinku :rotfl:

W My Mister już tylko 6 do końca i coraz bardziej tężeje atmosfera. Ji An jest przerażąjąco skuteczna i zawsze 5 kroków do przodu przed innymi. A jednocześnie patrzy takim bezbronnym wzrokiem małej psiny. Nie mam pojęcia, jak ta cała pracowa kicha się skończy - oby dobrze :trzyma_kciuki:

Admete - Czw 29 Sie, 2019 06:53

Skończy się zadowalająco :) Zobaczysz, nie będzie źle.
BeeMeR - Czw 29 Sie, 2019 07:08

A u mnie była konferencja prasowa i wycofanie się z wyborów jednego z kandydatów :lol:
Czyja jest piosenka, której słów użył Siwon, Super Juniors? :lol:
Teraz czekam na wyniki wyborów - to jakieś cuda na kiju z tymi procentami :rotfl:

BeeMeR - Czw 29 Sie, 2019 09:04

No i po wyborach :mrgreen: wyniki są okropecznie zmanipulowane, ale komu by to przeszkadzało :wink:
Trzykrotka - Czw 29 Sie, 2019 10:28

Kampania była mocno zmanipulowana - naprawdę dobry i uczciwy kandydat odpadł w przedbiegach, sprytny oszust doszedł do finału bez specjalnej zadyszki - samo życie :czekam2:

Wynalazłam sobie dwa snuje - One Spring Night i The Light In Your Eyes. Obie dramy zaczęłam i straciłam cierpliwość - na teraz będą idealne :oklaski: Chcę je obejrzeć, bo obie zebrały znakomite opinie i na pewno będą w moim guście, tylko nie na pełnię lata po ruchliwym dniu na wakacjach. Jeśli dobrze pójdzie, to dorzucę jeszcze Something In The Rain, bo czeka od dawna na drugie podejście.
Jestem bardzo zadowolona, że udało mi się zobaczyć kilka z tych odkładanych na kiedyś dram.

Edit: jeszcze raz: Ji Chang Wook i pani z Just Between Lovers
http://www.dramabeans.com...-drama-melt-me/

BeeMeR - Czw 29 Sie, 2019 12:03

Ano samo życie- najwyższe notowania miał (do czasu) największy pieniacz i pan "znajdźcie mi haka na każdego" - aż dziwne że nic nie odkrył na Siwona, ani uczelni sni ojca, acz on się początkowo za mało liczył by tracić na niego czas. Oczywiście kto mieczem wojuje ten od miecza ginie, znalazł się hak i na pieniacza...

Ja mam w planie odkładaną od dawna Seoj Duk - jak się szkoła zacznie.

Trzykrotka - Czw 29 Sie, 2019 16:52

My Mister powoli się kończy, ale nic się jeszcze nie domyka, przeciwnie - kolejne postaci dowiadują się coraz więcej i więcej o innych postaciach, a także i my się dowiadujemy. Jeden z braci stwierdza bezsens swojej egzystencji, drugi wyznaje beznadziejną miłość aktorce, aktorka cierpi na depresję i jest nieszczęśliwa, podobnie właścicielka restauracji - zagłusza ból i zranienie kolejnymi nasiadówkami z "paczą z jednego podwórka." Dong Hoona jątrzy rana po zdradzie żony, żonę dręczy sumienie, Ji An usiłuje się chyba odkochać i kłamie babci, że płacze ze szczęścia. Sam Dong Hoon jedzie do przyjaciela - mnicha, który uświadamia mu, że tak się żyć nie da. Czysta desperacja. Dobrze, że to już za mną, bo przecież takim nagromadzeniem frustracji załamać się można.

Mam nadzieję, że Rookie Historan mnie pocieszy.

Admete - Czw 29 Sie, 2019 18:21

Trzykrotka napisał/a:
Dobrze, że to już za mną, bo przecież takim nagromadzeniem frustracji załamać się można.

Ja to oglądałam przez ileż tam tygodni, ty masz od razu ;) Wczorajszy odcinek Rookie historian za mną. Na początku reakcje po kissu, a potem już historia przybysza z Zachodu. A przy okazji polowanie na katolików na dworze królewskim. Postać tego Francuza jest najwyraźniej związana z Ho-dam...Sama bohaterka jest najwyraźniej kimś innym niż wszyscy ( oraz ona sama ) myśleli. Ale nie wiadomo jeszcze kim.

Trailer Vagabond - no proszę jak wybuchowo ;) :

https://www.instagram.com/p/B1r6VAiHS9M/