To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Admete - Pią 04 Sty, 2019 08:21

Trzykrotka napisał/a:
Nader ostrożnie - rzekłabym

Nie ma się co dziwić ;)

Agn - Pią 04 Sty, 2019 09:00

*zapisuje w kajeciku* Zdobyć "Alhambrę" z Bogusiem...
BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 09:04

Tak się całuje cudze żony ;)

Agn napisał/a:
Zdobyć "Alhambrę" z Bogusiem...
Gdyby się udało to się podziel :mrgreen:
(Alhambra jest z Hyun Binerm ;) )

Admete - Pią 04 Sty, 2019 09:16

Pewnie ci się spodoba, bo mnie się nie podoba :wink:
Agn - Pią 04 Sty, 2019 09:53

*hamuje z piskiem opon* Eee... To gdzie jest Bogus?
BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 10:03

Jang Ok Jung - retrospekcja.

Tytułowa panna to córka wolnego człowieka i niewolnicy - a więc z definicji też niewolnica, jak to dziecko co najmniej jednego niewolnika, o czym drama jest uprzejma powtarzać w każdym odcinku jak dotąd ;) . Nacisk na różnice kastowe jest ogromny - nawet jak na seguk - nie tylko na wolnych i niewolników, ale też wśród szlachty. Dziewczynka właśnie straciła tatę, który przed śmiercią zdążył jej wykupić wolność, ale matkę zabrali łowcy niewolników a brat zaginął.
Panna trafia do cechu szwaczek, uczy się fachu i to jest pięknie pokazane - farbowanie materiałów na przykład.

Dziewczynki edukują się romansowo na malunkach znanego nam artysty - panna jest bardziej zainteresowana tym, jak się układają tkaniny ;) Panna ma przyjaciela - może będzie ważny - już był ważny o tyle, że wskutek zazdrości inna szwaczka zamknęła pannę w magazynie, do którego ktoś inny podłożył ogień, w efekcie zginęła opiekunka dziewcząt a panna ma traumę ogniową. Wujaszek panny (Sung Dong Il) ma wobec panny swoje plany jak ta podrośnie, w miejsce jego zmarłej córki uwikłanej w nieszczęśliwy romans z nie tym członkiem rodziny królewskiej którego oczekiwał.

Następca Tronu - późniejszy Świrusek - i jego niewiele starszy wujek (Nietoperz z MDBC) łobuzują, i jest to arcy zbędny materiał retrospekcyjny.

Następca poznaje pannę, inicjuje jakieś kłopoty, bójkę na targowisku rybnym, pierwsze kissu we młynie - i jest to też zupełnie niepotrzebne, tym bardziej, że młodzi aktorzy nie zachwycają. Widziałam, że notowania dramy wyraźnie spadły z pierwszego na drugi odcinek więc wyraźnie nie tylko ja tak uważam. :czekam2:

BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 10:05

Agn napisał/a:
*hamuje z piskiem opon* Eee... To gdzie jest Bogus?
Boguś i Wachlarzowa to Boyfriend - ponoć nudnawa drama, ale są i tacy którym się podoba :kwiatek:
BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 10:45

Uwaga - spam.

Jestem już w dorosłej części i polubiłam się z dramą ;) - Drama ma swoje zalety, nie jest tak idylliczna jak Dong Yi (tj. nie ma opcji żeby królewska trójka mieszkała zgodnie jak wielka kochająca się rodzinna, panny już za sobą nie przepadają :P ), tj. jest idylliczna ale w innych akcentach tj. głównie w wątku miłosnym i pewnych głupotkach, które się pojawiają chwilami w postaci kliszy goniącej kliszę, ale jest to ładnie sfilmowane więc póki co nie narzekam (prócz retrospekcji :P ). Drama jest właśnie dla takich segukofilów jak ja no i ma dobrych aktorów - na razie pierwszy odcinek skradła Ra Mi Ran :serce:

ale teraz zniknęła a wrócił Świrusek i ma fajnego wujaszka w zbliżonym wieku więc zdecydowanie nie jest źle ;)

Przyszły król Sukjong (Yoo Ah In) i jego kobiety: pierwsza królowa Inkyung (różowa panna z Chuno), druga królowa In Hyun (księżniczka nr1 z TPM), ukochana faworyta Jang Ok Jung (aktorka drażniła mnie z Irysie a w My Princess była ok) i druga faworyta Choi (poprzednio Dong Yi, tu jeszcze nie ma imienia innego niż "psia kupa" ;) )

BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 10:55

Ponieważ główna panna jest szwaczką, poznajemy ją przy okazji pokazu mody połączonego z zakupami hanboków i akcesoriów przez bogate szlachcianki, co daje możliwość zaprezentowania orgii kolorów i ozdóbek.

Waluta płatnicza

Trzykrotka - Pią 04 Sty, 2019 11:13

Jaka ciuchowa drama, coś pieknego :excited:

Agn, sorki za zamieszanie. Hyun Bina ogladam, Bogusia wsadziłam na avek, ale u niego co ujęcie to gotowy obrazek. Dekoracyjny jest nad podziw. Boguś z żoną kumpla - Wachlarza grają w romansie Boyfriend, albo Encounter, a Memories of Alhambra to przygodowy thriller z Hyun Binem (wiem, że nie lubisz, ale łobuz świetny jest) i PSH.

BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 11:17

Następcę tronu i jego księcia-wujka poznajemy w czasie nudnego bankietu na cześć emisariuszy Qing

oraz w walce - tej dla zabawy i bardziej na serio w krzywym lesie :serce:

mama (niezła pałacowa wydra, świetna postać :twisted: ), siostra następcy tronu oraz babcia

Wskutek omyłki pałacowych dwórek książęta dostają omyłkowe wskazówki gdzie mają się udać - i tak wujaszek trafi na ustawiony zamach na przyszłą królową (oczywiście jej rodzina chciała stworzyć udawana "przeznaczenie" z przyszłym królem by potem gdy spotkają się na wyborze żony już ją znał i wybrał ;) )

a następca trafia tam, gdzie narzeczona jego wujka chciała mu sprawić szaty - czyli trafia na pannę która fachowo i ładnie dokonuje stosownych pomiarów:

Hej hej na na na :serduszkate: - kolejny dowód na to, że retrospekcja była zbędna :P znajomość mogła się spokojnie zacząć tu :P

BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 11:27

A potem mamy kolejne "przypadkowe" spotkania pary - i tu klisza na kliszy ale ogląda się dobrze :mrgreen:

na przyjęciu księcia-wujka u którego spotyka się sama śmietanka szlachty wypatrując bogatego współmałżonka (a najlepiej następcę tronu ;) )

i w bibliotece na pochwałę czytelnictwa (chowają się coby nie krępować migdalącej się tam pary całuśnie ;) )

BeeMeR - Pią 04 Sty, 2019 11:46

Panna ma ambicje stworzyć zbroję dla joseońskigo wojska na przetarg pałacowy - ponoć w owym czasie były głównie materiałowe z usztywnianych warstw tkanin i mało skuteczne - w każdym razie panna chodzi i szkicuje wojaków - piórem (!) albo węglem

dla dramy daje to pole do wyprawy z księciem wujkiem który się w niej podkochuje celem podejrzenia wojaków w walce... tak, zbóje są wszędzie panna spada z mini-klifu/wodospadu i znika mu na kilka dni...

znajdując się w tajnym obozie szkoleniowym następcy gdzie testuje on przeszmuglowaną skądeś broń palną i gdzie panna kontynuuje badania nad męskimi zbrojami i ruchami w walce ;) Oczywiście musi być porwana, uratowana przez następcę, zbiera goździk chiński (niby doskonały do farbowania ubrań) i sama słyszy hej hej na na na :serduszkate:

Oczywiście wszystko na nic, jej zbroja podoba się następcy, ale przetarg dawno był ustawiony inaczej, jak to bywa...

No, pospamowałam do woli, może nie zanudziłam ciąg dalszy pałacowy tj. wybory małżonki następcy później. Jak widać jestem w swoim żywiole :banan:

Obejrzałam w/w film o Konfucjuszu - ciekawy.

Alicja - Pią 04 Sty, 2019 14:38

BeeMer, jakie piękne sceny i kolorki :-D

Zaglądacie na różne fora lub wątki - czy ktoś wie kiedy będzie kolejny odc. Less than evil? :mysle:

Są już Dzieci niczyje, scena z pobity dzieckiem i razami od laski mierzonymi linijką, ach,jakbym w pracy była :roll: Albo ojciec-nie ojciec hodowca psów i zboczeniec - u nas też ciężko takiemu udowodnić, że krzywdzi dziecko :(

Admete - Pią 04 Sty, 2019 15:19

Alicja napisał/a:
czy ktoś wie kiedy będzie kolejny odc. Less than evil?

W poniedziałek na pewno. Po prostu przerwa na sylwestra.

Alicja napisał/a:
u nas też ciężko takiemu udowodnić, że krzywdzi dziecko :(

Dlatego detektyw tak przeżywa.

Trzykrotka - Sob 05 Sty, 2019 01:14

Cieszę się, że nowa Alhambra już jutro, bo będę miała najnowsze wydarzenia w ciągu. I proszę, proszę, niech już nie będzie zombie :obrzydzenie: Na dłuższą metę sekwencja z nimi i walką w lochach Alhambry zmeczyła mnie bardziej niż jakakolwiek inna scena. Piraci z Malagi - o, to była klasa, a nie jakieś byle co! Za to pojawienie się widmowego sojusznika złamało mi serce. Bardzo, ale to bardzo żal mi tej postaci, choć rozumiem, że prócz Marco i prezesa Cha ktoś jeszcze musiał umrzeć, najlepiej z drugoplanowych postaci.
Zgodnie z przewidywaniami na Soompi, to profesor Cha wysuwa się na prowadzenie jak chodzi o czarność charakteru. Zawsze wydawało mi się, że jego syn jest nie wrogiem, a ofiarą. Ciekawe, co powiedziała mu ex-żona numer 2 Hyun Bina. A już miałam nadzieję, że się jej pozbywamy :roll:
Zakład, że na widok tego ujęcia z zapowiedzi odcinka fanki PSH i Hyun Bina już są nieprzytomne ze szczęścia? :lol:

Admete - Sob 05 Sty, 2019 06:15

Trzykrotka napisał/a:
Zakład, że na widok tego ujęcia z zapowiedzi odcinka fanki PSH i Hyun Bina już są nieprzytomne ze szczęścia?

Na pewno są :) Mnie powtarzalność motywów w tym serialu strasznie zmęczyła. Brakuje mi akcji, napięcia - wiem, to dziwnie brzmi, ale nic się nie dzieje z mojego punktu widzenia ;) Drepczemy i drepczemy. Jak się widz nie angażuje, to nic z tego nie będzie. Obejrzę końcówkę. Sky Castle mnie teraz odrobinę rozczarowało - dodali idiotyczny motyw z nieślubną córką, która się chce mścić - jak z groszowego romansu dla kucharek. Mam dwa wyjścia - nazbierać i obejrzeć hurtem albo oglądać przewijając ten motyw.
Nadal bardzo podoba mi się postać detektywa w Children, bardzo dobrze zagrana, naprawdę ciekawy jest ten młody aktor. Ktoś na soompi tak napisał o jego postaci:

Cytat:
Agree. My first time watching Lee Yi Kyung, will not be my last. I like the way he carries himself; calm and assured; you can relate to the character; there's a sense of authenticity in his acting. (...)

Ji heon's character personifies the criminal justice system the victims want to appeal to exist. His character in the drama exists not solely so that the others are judged by his standards, but for the fact we need someone like him to maintain hope and order for our society. He started strongly believes that each life is precious. At the end of this journey, he became less rigid, learned to connect with people, sees each person beyond the facts and circumstances. He opened his heart to reasons. He sympathizes with the grey area between black and white. All which makes him a better police officer. However, it doesn't change the fundamental things that make him Jiheon. The sense of fairness now amplified with empathy, a more grounded understanding of his role as a protector for victims, the need to protect all lives whether they are scums or angels. Just as we need to feel death to appreciate life, Jiheon looks into the darkness of our humanity and realizes the importance of rising above hate on our own character to recover and move on. If we fall into the same hate as the person that we despise, we are no better.

Admete - Sob 05 Sty, 2019 16:15

Oczywiście w Alhambrze najbardziej przeżywają dziś kissu ;)
Trzykrotka - Nie 06 Sty, 2019 00:19

Admete napisał/a:
Oczywiście w Alhambrze najbardziej przeżywają dziś kissu ;)

Byłam pewna, że tak będzie :lol: Kissu zresztą całkiem ładny i ładnie filmowany. I w ogóle - obym się nie myliła - dramie wyraźnie posłużyło odejście na chwilę od gry i zajęcie się życiem w realu. Odcinki 9-10 były niestety nudne, a quest nad podziw bez pomysłu innego poza tłumami zombie. W rezultacie śmierć sprzymierzeńca i jego przejście w stan życia w grze okazały się najciekawszymi punktami obu odcinków. Dziś było bardzo dobrze. Wydawało się, że już niewiele gorszego może przydarzyć się Jin Woo, ale nie, to był dopiero początek. Teraz jest obdarty już ze wszystkiego, obciążony winą za dwie śmierci, pozbawiony wsparcia, przyjaciół. Profesor Cha rzeczywiście wyszedł z cienia, a jak wyszedł to już z przytupem. W rezultacie jedyną osobą, która Jin Woo pozostała po tym, jak nowy prezes dał mu ostatnią przyjacielska radę, jest Hee Ju. Podobno w wywiadzie na temat Alhambry PSH powiedziała, że Emma (a zatem i HeeJu) jest uzdrowicielką. I rzeczywiście dotąd była już kilka razy. Teraz to ona dosłownie wyciągnęła Jin Woo z kazamatów Alhambry i uratowała przed zombie, wcześniej była jego żywą tarczą przed nieprzyjacielem. Naturalną koleją rzeczy teraz powinien nastąpić romans... Jeśli będzie nienachalny, to powinno posłużyć dramie. Zresztą pozostałe kobiety - obie eks-żony Jin Woo tez jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa.
Mam wielką nadzieję na dobrą końcówkę. Jeszcze tylko 5 odcinków do końca.

Tłumaczyłam trochę 7 odcinek Paintera. Czy mnie się dobrze wydaje, że drama idzie lekko w stronę King and the Clown? I mistrz zaczyna czuć do "ucznia" więcej niż sympatię i wysłuchujemy opowieści o tym, jak to pewien szlachcic zabrał sobie młodego pięknego chłopca z trupy wędrownej i "zrobił z nim to." Ale przede wszystkim mamy motyw artysty - naszego Yun Boka, który staje się oczami i uszami króla. Król nie wychodzi z pałacu, więc nie zna nastrojów ludu. Młody niebacznie maluje mu obrazy, które są małymi donosami - i król zaczyna sprzątać, trochę chyba na oślep i bez głowy. Oj, odium możnych i wpływowych może skrupić się na artyście. A ten i tak już dużo sobie nagrabił.

Admete - Nie 06 Sty, 2019 10:43

Oglądalność Sky Castle:

Nationwide: 15.78%/3.951 Million Viewers
Seoul: 17.254%/2.028 Million Viewers.

A to drama JTBC - kablówki.

BeeMeR - Nie 06 Sty, 2019 14:00

Trzykrotka napisał/a:
przede wszystkim mamy motyw artysty - naszego Yun Boka, który staje się oczami i uszami króla. Król nie wychodzi z pałacu, więc nie zna nastrojów ludu. Młody niebacznie maluje mu obrazy, które są małymi donosami - i król zaczyna sprzątać, trochę chyba na oślep i bez głowy.
Też tak to odbierałam, że król dość przypadkowo i bez większego planu czy pomysłu wali tu czy tam w jakąś jednostkę, zamiast się zająć szerszym ujęciem tematu albo poważniejszymi problemami.
Ja oglądam swoją bajkę - pewnie pospamuję jutro ;)
Właściwie obecnie to nie bajka a dramat, właśnie mi pierwsza królowa zmarła ;)

Admete - Nie 06 Sty, 2019 14:24

U mnie był odcinek God's Quiz - za tydzień koniec dramy. Od czasu jak zajęli się główną zbrodnią sprzed lat, to zrobiło się naprawdę interesująco.
Alhambra rzeczywiście lepsza, jak nie opowiada głównie o grze. Reżyser robi co może, ale nie zawsze ma na czym pracować. Całość można by spokojnie zmieścić w 6, góra 8 odcinkach.

Zwiastun serialu OCN - Trap:

https://www.youtube.com/w...0&v=4w0d3BWelPs

Aragonte - Nie 06 Sty, 2019 16:04

Tak zaglądam w przelocie :wink:

Wrzucę dwa linki, które zawdzięczam koleżance z pracy, tej, co to Wachlarz jej się spodobał :wink:
Coś dla fanek Queen - pewien cover:
https://www.youtube.com/watch?v=WbnNjIpmyF0
I coś z kategorii do podziwiania (głownie), akrobatycznych i niewykonalnych :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=uc-1-Y4Mnro

Uprzedzam, że piosenka z drugiego linka wżera się w mózg :wink:

I już mnie nie ma :zawstydzona2:

Admete - Nie 06 Sty, 2019 18:36

Nie uciekaj ;) Czytam wpisy pod "What were watching" na dramabeans i cieszę się, że dużo ludzi ogląda i docenia Children of nobody.
Aragonte - Nie 06 Sty, 2019 18:40

Uciekam, bo nie oglądam, tylko czytam wasze wpisy :wink: