To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Witamy w dramalandzie! - odcinek 6

Admete - Pią 15 Maj, 2015 19:46

Ale on tam ma swoje mordercze książki...
BeeMeR - Pią 15 Maj, 2015 20:08

No tak, ale Misiek krzywdził inne, bezbronne i niewinne książki ;)
Agn - Pią 15 Maj, 2015 20:42

Zooshe napisał/a:
Ja już tradycyjnie będę robić za alternatywę

Spokojna głowa, już niedługo z tobą będę to oglądać. Tylko zakończę należycie Kobitki.
Zooshe napisał/a:
żadnych duchów czy wadliwego serca, ale kroi się tajemnica narodzin.

Yeah! :twisted:
BeeMeR napisał/a:
No tak, ale Misiek krzywdził inne, bezbronne i niewinne książki

Zapiszę sobie chyba to zdanie. :lol:

Agn - Pią 15 Maj, 2015 21:54

Oglądam 10tkę Hwajung. Świetna akcja na początku z ucieczką.
I nic nie chcę mówić, ale Przodownik niewąsko wywija nóżkami w walce. Musi jakieś tae kwon do ćwiczyć, bo widać. :mrgreen:

BeeMeR - Pią 15 Maj, 2015 22:05

Ja się właśnie irytuję na 7 Hwajung - rewelacyjne sceny wybuchu wulkanu, zamieszania, ratowania (zachwyconam wciąż i coraz bardziej :excited: ), tylko to jest zbyt poszatkowane i zmieszane z intrygami dworskimi, które mnie jak wiadomo znacznie mniej interesują (nie poradzę) i wybijam się z rytmu i zaangażowania - i na to poszatkowanie jestem złą, wrr :roll: wolałabym najpierw jeden wątek potem drugi, w większych blokach tematycznych.
Wątek dworski jest też interesujący tutaj, ale nie w tym samym stopniu.

Agn - Pią 15 Maj, 2015 22:22

To zależy kto ogląda, bo dla mnie było idealnie. Oba wątki są dla mnie interesujące, nic nie poradzę, że mnie się ta drama podoba od A do Z (i oby tak zostało). W którymś odcinku (nie wiem, czy nie w 8 przypadkiem... albo 9? tak, chyba 9) pod koniec jest w ogóle bardzo wszystko przeszatkowanie i prawie jednocześnie lecą sceny z księżniczką i Gwanghae. Szykuj się. :)

Płynę sobie do Joseonu... :)

zooshe - Pią 15 Maj, 2015 22:27

Agn napisał/a:
Zooshe napisał/a:
Ja już tradycyjnie będę robić za alternatywę

Spokojna głowa, już niedługo z tobą będę to oglądać. Tylko zakończę należycie Kobitki.

Myślę ze trzykrotka też chętnie się skusi. :wink:

Z innej beczki dziś premierę mają Producersi. :excited:
Ciekawe ile trzeba będzie czekać na napisy. :mysle:

A z ogłoszeń parafialnych.
31 maja na Torwarze odbędzie się Matsuri - czyli piknik z kulturą Japońską.
http://www.pl.emb-japan.go.jp/matsuri.html
Ja tradycyjnie pójdę wyśmiać moja przyjaciółę, która będzie tańczyć na scenia a dla smakoszy polecam żarełko. Dobre choć nie tanie.

A propo żarełko jadłam ostatnio udon. :slina: Pycha.

Otworzyli też nową koreańską restauracje Koreana. :excited:
https://www.facebook.com/...?type=1&theater

Agn - Pią 15 Maj, 2015 22:33

zooshe napisał/a:
Z innej beczki dziś premierę mają Producersi.

...a do tego jakoś mnie nie ciągnie.
zooshe napisał/a:
Ja tradycyjnie pójdę wyśmiać moja przyjaciółę, która będzie tańczyć na scenia

To pewnie ta, którą i ja miałam przyjemność poznać. :D
Pozdrów ją ode mnie! 31-ego to ja będę z Warszawy wyjeżdżać. :(
Szkoda. Ech... Nie można mieć wszystkiego.

BeeMeR - Pią 15 Maj, 2015 22:42

Hwajung 07 - spoilery

W drugiej części odcinka drama się uspokoiła z tym szatkowaniem i jest ok.
Gwanghae przeszedł na ciemną stronę mocy, hehe - a jednak :twisted:
Przez chwilę się bałam, że mi ulubionego knuja ubiją, ale oczywiście zginął kto inny.
Bardzo mi się obecnie podoba młody dozorca młodzieży z kopalni (nie z urody ;) ). A królewnie dał odpowiedniego kopa do działania :oklaski:
Ergo: drama jest cudna :serce:
ps. Och, bohaterowie dorośli - ciekawe czy ci sami mi się będą podobać :mrgreen:

Agn - Pią 15 Maj, 2015 22:44

BeeMeR napisał/a:
Bardzo mi się obecnie podoba młody dozorca młodzieży z kopalni (nie z urody ). A królewnie dał odpowiedniego kopa do działania

Też go polubiłam!!! Niby z początku taki typ, że by się nie dało lubić, ale jednak! :) Kopa da kiedy trzeba, stawia na nogi i jest naprawdę wiernym przyjacielem. A przy tym zdaje się być pogodzony ze swoim losem, nie narzeka, po prostu "jedzie z koksem". Świetna postać.

Który to twój ulubiony knuj?

Swoją szosą - Gwanghae miał szpiega... i męczy mnie, gdzie widziałam już tę gębę. Bo gdzieś musiałam widzieć. :mysle:
Konkretnie - ten po lewej:

BeeMeR - Pią 15 Maj, 2015 22:57

Agn napisał/a:
męczy mnie, gdzie widziałam już tę gębę.
SKKS nauczyciel od nocnika? Papa w śpiączce z KMHM? Mojego knuja masz po prawej ;)
Agn - Pią 15 Maj, 2015 23:06

BeeMeR napisał/a:
Papa w śpiączce z KMHM?

W tym rzecz, że papa-śpiączka z KMHM nie ma Hwajung w swojej filmografii. :mysle:
Edycja II: No, jedna dramawiki pokazała go w spisie (ale na stronie aktora już nie). I to mnie męczyło.

Edycja: No i wreszcie mamy dorosłego In Woo! Ten to miał należyte WEJŚCIE! I od razu wykazał się niezłą spostrzegawczością. :mrgreen:
Będzie dobrze. Ciekawa jestem, jak królewna z tej sytuacji wybrnie. :mrgreen:

Agn - Sob 16 Maj, 2015 06:46

Głupotka na dziś - 9 postaci z dramalandu, z którymi każda chciałaby się umawiać:
http://www.dramafever.com...d-love-to-date/
Nie wiem, czy każda. Nie chciałabym się umawiać z 9tką za cholerę (acz z Healerem - owszem!). Ale głupotka do poczytania fajna. :D

Admete - Sob 16 Maj, 2015 12:46

Właśnie oglądam The Client :
http://asianwiki.com/The_...Korean_Movie%29

Doskonała obsada i wciągający scenariusz. Jestem właśnie w trakcie i za grosz nie mam pewności czy oskarżony jest winny, czy niewinny.

BeeMeR - Sob 16 Maj, 2015 13:39

Hwajung 7 w obrazkach:

Dalej jestem zachwycona :love_shower: - o starszych wersjach wypowiadać się będę później.

Agn - Sob 16 Maj, 2015 14:18

BeeMeR napisał/a:
o starszych wersjach wypowiadać się będę później.

Czekam, czekam. :)
Z Joo Wonem mam problem. Postać szalenie lubię, ale aktor mi się średnio podoba. Jak wydaje rozkazy w większej akcji - jest okej, ale poza tym ma twarz nieruchawą.

Dobra, lecę dalej pracować.

BeeMeR - Sob 16 Maj, 2015 20:25

Agn napisał/a:
Z Joo Wonem mam problem.
Ja na razie nie - pożyjemy zobaczymy. Na pierwszy rzut oka dziewczyna jest ok, on też, za to przodownik kopalni ma durnowatą fryzurę ale nie razi, natomiast to ten trzeci, najmłodszy a obecnie grubasek mnie irytuje - nie tuszą, acz wydaje mi się niemożliwa przy żywieniu w stylu 2 ziemniaki dziennie :roll: . Ale ok, teraz są elitą kopalnianą to jedzą zapewne więcej. Przede wszystkim jednak aktor mi zgrzyta okropecznie :confused3: za nic nie pasuje do chłopca 5 lat wstecz. :confused3:

Sensory 13

Dokończyłam odcinek i jak wspominałam podobał mi się - z zastrzeżeniem rzucania i deptania książek, jak wspominałam, oraz niepotrzebnych scen ppl i niewiele wnoszących romantycznych - tj. mnie osobiście postać Miśka strasznie irytowała w drugiej części tego odcinka :nudelkula1_zolta:
Końcowa akcja pt. "jestem Healer" znowuż jednak mi się podobała :twisted:

BeeMeR - Sob 16 Maj, 2015 23:39

Hwajung 08

Awwww :serce:
Zachwycająco zachwycający odcinek :serce2: Zachwyconam :love_shower:

Bardziej merytorycznie wypowiem się jutro. :grobek:

Admete - Nie 17 Maj, 2015 06:15

Dokończyłam The Client i całościowo polecam. Historia śledztwa i procesu w sprawie zabójstwa kobiety przy czym nie odnaleziono ciała, a proces jest poszlakowy. Starcie dwóch osobowości prawnika, który uważa, że każdy ma prawo do obrony i cynicznego prokuratora, który nie cofa się przed niczym, by dowieść winy. Scenariusz skonstruowano tak, ze widz cały czas zastanawia się, kto ma rację i ciągle waha się pomiędzy winą a niewinnością. Nie znam aktora grającego prawnika - dobry był, tak samo dobrze zagrał aktor w roli prokuratora - mam teraz okazję oglądać go w Missing Noir M. Poza tym gra też Gun i starszy aktor znany mi z It's ok, it's love ( grał psychiatrę ). Film jest bardzo równy, nie ma w nim żadnej dramatozy, słabych momentów, żadnych udziwnień.
Agn - Nie 17 Maj, 2015 08:26

BeeMeR napisał/a:
Przede wszystkim jednak aktor mi zgrzyta okropecznie za nic nie pasuje do chłopca 5 lat wstecz.

Mnie nie wadzi. Nie zwracam na niego większej uwagi (acz grzywkę ma po prostu śmieszną). A te ziemniaki, które jadł, musiały mu się trafić wyjątkowo kaloryczne. :lol:
Chyba że ich właściciel (jak on się tam zwie? Coś na M) poszedł po rozum do głowy i zaczął karmić swoich niewolników.
BeeMeR napisał/a:
Hwajung 08

Awwww
Zachwycająco zachwycający odcinek Zachwyconam

Oooo! Koniecznie napisz w detalach, bo rzadko kiedy jesteś od A do Z zachwycona. :mrgreen:

Ja się pochwalę, że wczorajszą Noc Muzeów miałam malusi akcencik koreański. Otóż na sam koniec byłyśmy w narodowym i się jakoś rozdzieliłyśmy. Kiedy już skończyłam oglądanie, to zeszłam sobie na dół do głównej sali, gdzie była kompletnie dla mnie niezrozumiała w urodzie sztuka współczesna. No i leciał sobie filmik z jakimś artystą, który ze swoją sztalugą stawał wszędzie i wszędzie malował - na środku ulicy, w muzeum (pewnie był jako eksponat), na cmentarzu, wśród jakichś ogromniastych liści... i nagle pokazano ulicę Seulu, a tam wejście do sklepu, przed którym stał sobie kartonowy Lee Min Ho. :mrgreen:

BeeMeR - Nie 17 Maj, 2015 09:14

Hwajung 8

Agn napisał/a:
Oooo! Koniecznie napisz w detalach, bo rzadko kiedy jesteś od A do Z zachwycona. :mrgreen:
Wystarczyło, że po przeskoku czasowym, 10 lat po objęciu tronu przez Gwanghee (widać tyle było trzeba :P ) przestano wreszcie omawiać wte i wewte śmierć poprzedniego króla a zrobiono pokaz broni palnej :excited: i fajerwerków :twisted:
Da się zrobić wątek królewski tak ciekawy jak królewny? Da się - no to moja się cieszyć :mrgreen: jako i ministrowie, wśród których znalazł się obecnie i Yama :serce:

A CSW ze strzelbą? Tez chętnie :serce: - no i teraz król podoba mi się znacznie bardziej niż w początkowym niezdecydowaniu.

Królewna też pięknie i ładnie - przeprawia się przez granicę trochę tak z przymrużeniem oka, bo nie trzeba się zastanawiać wnikliwie - na kilometr widać, że to dziewczyna, a puszczają ją w doskonale odpowiedniej chwili - przyjechał konwój, trzeba ryms twarzą w glebę i powitać. Spoko - zwłaszcza, że kapelutki, stroje, wystroje są tak piękne, że nie ma się co czepiać dramowatości w dramie :mrgreen:

Wątek ponownego spotkania i wspólnej przygody głównej pary - ucieczki przez bandą złoczyńców - miodzio - zwłaszcza te wiklinowe kosze na głowach :rotfl:

Nie nudziłam się ani chwili - nasyciłam oczy pięknymi widokami i ciekawą akcją - no to zachwyconam :banan: No i jeszcze akuratnie kwitną wiśnie :serduszkate:

Mnie tam Joo Won (aktor) nie przeszkadza - urodę ma specyficzną, zwłaszcza ust pąkowie, ale oczy ma spoko, nie obnosi zwiędłej miny ani innego czegoś śmierdzącego pod nosem - jest ok.

Męczy mnie z to, skąd ja znam królową - żonę Gwanghee: :mysle:

Agn - Nie 17 Maj, 2015 09:51

BeeMeR napisał/a:
przestano wreszcie omawiać wte i wewte śmierć poprzedniego króla a zrobiono pokaz broni palnej :excited: i fajerwerków :twisted:

I tak trwało krócej niż u nas sprawa Smoleńska. Tylko 8 odcinków = 8 godzin. :P
Mnie nie wadziło, bo starałam się zorientować, czy Gwanghae nie udaje.
BeeMeR napisał/a:
Da się zrobić wątek królewski tak ciekawy jak królewny?

Wiesz, że mnie się od początku oba wątki na równi podobały. ;)
BeeMeR napisał/a:
zwłaszcza te wiklinowe kosze na głowach :rotfl:

To musi być ciekawy odłam wiary. :lol:
BeeMeR napisał/a:
ministrowie, wśród których znalazł się obecnie i Yama :serce:

:shock: Dlaczego ja go nigdy nie rozpoznaję??? Który to? :mysle:
BeeMeR napisał/a:
teraz król podoba mi się znacznie bardziej niż w początkowym niezdecydowaniu.

Mnie też, jako rzekłam. Zresztą CSW w tej wersji lepiej się chyba czuje. :serce:
BeeMeR napisał/a:
No i jeszcze akuratnie kwitną wiśnie :serduszkate:

No ba.
BeeMeR napisał/a:
Mnie tam Joo Won (aktor) nie przeszkadza - urodę ma specyficzną, zwłaszcza ust pąkowie, ale oczy ma spoko, nie obnosi zwiędłej miny ani innego czegoś śmierdzącego pod nosem - jest ok.

Ja mam wrażenie, że jemu mięśnie nie drgają ani trochę, chyba że mówi. Może jest po jakiejś inwazji chirurgicznej. :?
BeeMeR napisał/a:
Męczy mnie z to, skąd ja znam królową - żonę Gwanghee: :mysle:

Już ją kiedyś pstryknęłam i też napisałam, że mnie męczy, skąd ją znam.

BeeMeR - Nie 17 Maj, 2015 10:01

Agn napisał/a:
I tak trwało krócej niż u nas sprawa Smoleńska.
Doceniam :lol:

Agn napisał/a:
:shock: Dlaczego ja go nigdy nie rozpoznaję??? Który to? :mysle:
ten tuż przed Krakenicą w moich obrazkach - która mi tu nie wadzi bo się nie wytrzeszcza, ale brzydka jest okropecznie pooperacyjnie :confused3:
Ja Yamę rozpoznaję i po rysach i po głosie - to jeden z moich ulubionych koreańskich aktorów charakterystycznych :serce:

Agn napisał/a:
Zresztą CSW w tej wersji lepiej się chyba czuje. :serce:
I znacznie lepiej wypada - tj. mnie on nie przekonuje w hamletowskim zawieszeniu i rozważaniu co tu zrobić, ale jako człowiek zdecydowany, ale nie z gruntu zły jak knuj i knujnica, tylko tak samoistnie skazany na potępienie także przez siebie - a może głównie przez siebie, bo to czasem mi wygląda na to, że on sam sobą gardzi, ale działający już bez wahania - miodzio :twisted: Jeszcze trochę a nim jako postacią też mogę być zachwycona - na razie ją wreszcie kupiłam.
Nie wiem czy jasno napisałam o co mi chodzi - ważne, że wątek i postać gra obecnie i dla mnie.

Cytat:
Ja mam wrażenie, że jemu mięśnie nie drgają ani trochę, chyba że mówi. Może jest po jakiejś inwazji chirurgicznej. :?
Ja nie mam takiego wrażenia, ale kto wie.
Caroline - Nie 17 Maj, 2015 10:13

Trochę z innej bajki, ale w koreańskim klimacie - piękna sesja zdjęciowa
Agn - Nie 17 Maj, 2015 10:51

BeeMeR napisał/a:
Nie wiem czy jasno napisałam o co mi chodzi - ważne, że wątek i postać gra obecnie i dla mnie.

Bardzo jasno, przynajmniej ja pojęłam o co biega. Bo i też prawdę piszesz - lepiej mu teraz. Jak już się zdecydował, to i rysów charakterologicznych odpowiednich nabrał i postaciowej barwy. Siedzi na tronie i nie da się z niego zrzucić.
Czekam chwili, gdy skapnie się, że minister Kang mocno kombinuje swoje interesy i że dzięki temu on na owym tronie siedzi.
I co z tym zrobi. :)
Ale jego relacja z Joo Wonem jest miooodziooo. ^^
Caroline napisał/a:
Trochę z innej bajki, ale w koreańskim klimacie - piękna sesja zdjęciowa

O jeżu kolczasty, śliczna!!! :serce: Dzięki za namiary! :kwiatki_wyciaga:
*Agn wcale nie siedzi w pracy i nie obija się*