To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Chirurdzy - Grey's Anatomy

Anonymous - Pon 12 Paź, 2009 02:11

Dziwny odcinek kolejnego serialu... Derek ratuje sytuację... desperacja Cristiny.... za bardzo oklepana, dziwne wątki, dziwnie prowadzone.... Nadal ukrywają ciążę Mer...ale wkręcenie Cristyny w ten zabieg było niezłe.... a i początek z niedźwiedziem/jeleniem świetny.... bo kleszcz mnie zbrzydził ;)
BeeMeR - Wto 13 Paź, 2009 13:25

Czy ja wiem czy dziwny? :mysle: 6x04
taki se, ot. Ani dobry, ani zły.

Poranek z niedźwiedziem/jeleniem zabawny :mrgreen:
z kleszczem mniej :P

Mer zasłaniają czym się da, kto wie - gdybym nie wiedziała, to może bym i nie zauważyła ;)
Lexie nie budzi moich uczuć wyższych :P w ogóle - choćby nie wiem co się działo, a tu się dziej :roll: Mer w sumie też nie za bardzo :mysle:
Co innego panowie - nawet Szef zaczął niedawno - oj, nie chciałabym byc na jego miejscu :mysle:

Gosia - Wto 13 Paź, 2009 16:51

Myślę, że co do Mer, też bym się nie zorientowała, tak sprytnie to robią.
BeeMeR - Śro 14 Paź, 2009 08:18

Dobrze ją zasłaniają, to fakt - ja nie zauważyłam, dowiedziałam się od was jak obejrzałam odcinek 6x0102 - włąściwie teraz mam wrażenie, że bardziej widać na zbliżeniach, że fartuch układa się pod dziwnym kątem ;) niż na dopracowanych kadrach, gdzie pokazują jej całą sylwetkę :mysle:

I jeszcze kilka fotek z pierwszych odcinków szóstej serii:

Gosia - Pią 16 Paź, 2009 18:08

Spoilery!

"Invasion"

Cristina była zawsze ćpunem operacyjnym. Ale chyba po raz pierwszy wypowiedziała to, co i ja myślę - brak Burke`a. Owen jest zupełnie inny i w sumie wkurzający, nie widać jego wsparcia. A Burke był jej partnerem w szpitalu, operowali razem, tworzyli drużynę. Zresztą zawsze lubiłam tę parę - Burke i Cristina, on mimo wszystko miał nawet talent komiczny, robił zabawne miny i czasem zachowywał się jak młody chłopak.
Byłam zaszokowana płaczem Cristiny, tak rzadko to robiła, a teraz już nie wytrzymała.
Faktycznie ta fuzja jest czymś bardzo nieciekawym dla rezydentów Seattle Grace. Przychodzą nowi i jest rywalizacja, służy to jak najgorzej pacjentom. Takie dyskusje przy pacjentach nie powinny mieć miejsca. Każdy chce być mądrzejszy od drugiego.
Ten przydzielony Izzie wydawał się normalny, a okazał się kimś zupełnie innym.
Czy naprawdę zwolnili Izzie i ona już nie powróci? Dziwne to było. Jedna rozmowa i out? Ktoś kto był od początku Greysów? Czy mieli zamiar faktycznie usunąć ją z serialu, a nie chcieli by stało się to przez chorobę, bo by w ten sposób nie dawali żadnej nadziei chorym?
Szkoda, że Mer jest w łóżku, bo mam wrażenie, że jest bardzo potrzebna w akcji, ale jej rola w tym odcinku wypada na plus. Dobrze, że choć raz odwiedził ją Derek.
Reakcja Alexa mnie nieco zaskoczyła, ale rozumiem, że to jeszcze do niego nie dotarło, że Izzie odeszła. Chyba dowie się, że została zwolniona i zrozumie o co chodzi...
Szef ma ogólnie coraz gorsze notowania...
Odczuwam brak ciekawych operacji, obcięli im budżet na film?

Nowi z Mercy West:
http://greys.blox.pl/2009...przybywaja.html

P.S.

A propos 6 sezonu (ze strony Grey Matters):
Question:
- Can you tell us what emotions us MerDer fans will be feeling in S6?
Answer:
- Yeah. Longing. Cause you guys are always longing for more. No matter how much Mer/Der we give you, you long for more. And we're going to give you lots of MerDer. Lots. And it's going to be so good it will just make you want more. Like donuts. :mrgreen:

Question:
- Is “good stuff” coming for MD, too (not just 30 second filler scenes for the first half of the season)?
Answer:
- If by “good stuff” you mean juicy, happy, McWonderful, McGlorious scenes between Mer and Der, then the answer is, quite simply, yes. :mrgreen:

BeeMeR - Pon 19 Paź, 2009 08:29

Gosia napisał/a:
brak Burke`a. Owen jest zupełnie inny i w sumie wkurzający, nie widać jego wsparcia. A Burke był jej partnerem w szpitalu, operowali razem, tworzyli drużynę.
No pewnie - to oczywiste, że było inaczej - tylko, że Burke faworyzował Christinę i to znacznie - wbrew temu, co ona uważa. Być może faktycznie ze względu na jej zdolności - ale być może nie tylko, Christina ma przecież bardzo mocną osobowość silnie skoncentrowaną na tym, czego chce i nie zawaha się użyć żadnych dostępnych środków (kłamstwa, szantaż typu: "przecież jesteśmy parą"), żeby to (tj. operacje) otrzymać i wkurza się/obraża gdy tego nie dostaje. Ja akurat bardziej rozumiem Owena (nota bene mnie nie wkurza, choć Burka też mi szkoda, że go nie ma), że nie chce być marionetką w jej rękach. :mysle:
BeeMeR - Pon 19 Paź, 2009 08:46

Gosia napisał/a:
Reakcja Alexa mnie nieco zaskoczyła
To znaczy w czym? Że był w szoku i niemal się rozryczał jak dziecko? :mysle: Mnie właśnie pasowała jako typowe zawieszenie końca odcinka nad przepaścią - pewnie będą tłumaczyć, rozważać to później - i myślę, że to nie koniec z Izzie. :)

Ogólnie odcinek budzi u mnie mieszane odczucia - pojawiło się sporo nowych osób, każde ma jakąś tam historię do opowiedzenia, ale ja nie jestem pewna, czy jestem ich ciekawa :roll: To mi przypomina zabieg z House - chyba czwartej serii: wprowadzimy sporo nowych bohaterów, zobaczymy którzy się spodobają i zostaną, hmmm... :mysle:
A już najbardziej durnym pomysłem (aczkolwiek teoretycznie medialnym :P ) wydało mi się przypisanie pacjentów na 1 pomarańczowego na 1 niebieskiego doktora :roll: - toż to mądre nie jest i tylko świadczy (niby ;) ) o szefie tego bajzlu, że się nie domyśla, jakie pierze będzie latać w tej rywalizacji :roll: i że nic dobrego dla pacjentów z tego nie wyniknie - swoją drogą uważam, że chowają ciekawsze przypadki na później, teraz stawiając na zamieszanie związane z fuzją.

Mer sprytnie unieruchomili pooperacyjnie na łóżku :mrgreen: pewnie do porodu :-P
Callie ma okropny, tłusty makijaż w tym odcinku :confused3:
a m/w pod koniec była ładna piosenka :mrgreen:

zuza - Czw 22 Paź, 2009 15:48

Och jak mnie denerwuje, ze nie moge ogladac tego sezonu na biezaco, wrrrr, jestem walnieta, ale czytam z zapartym tchem wszystko, co piszecie :slina:
Gosia - Czw 22 Paź, 2009 17:43

A inne sezony oglądałaś, jak mniemam? ;)
zuza - Czw 22 Paź, 2009 18:28

Tak, tak, do końca piątego widzialam wszystko :)
Gosia - Pią 23 Paź, 2009 19:52

SPOILERY! UPRZEDZAM!

I Saw What I Saw

Odcinek 6 jest moim zdaniem bardzo dobry. Nawiązuje do tych odcinków z poprzednich sezonów, a kilka ich było, w których najpierw pokazywali wynik końcowy, a potem, jak do tego doszło. Szybka akcja, choć w sumie wszystko działo się na jednej dużej sali, częściowo podzielonej na boxy (w nim leżał ten poparzony). Było wyraźnie widać, że lekarze miotali się od pacjenta do pacjenta, każdy po trochu się tą kobietą zajmował, nikt na stałe, a skończyło się, jak wiemy. Lekarzy co chwila coś odrywało do innych, pozornie ważniejszych przypadków. Alex wiszący na telefonie w takim momencie, to trochę za wiele - dobrze, że w końcu roztrzaskał tę komórkę. Lexie miotała się, nie wiedząc kim ma się zajmować, czy oparzonym, z którym początkowo sobie nie radziła, czy tą kobietą - myślałam, że to w rezultacie Lexie zawini - padło jednak na tę z Mercy West - kiedy nie zajrzała do gardła, wiedziałam, że to był błąd - pewnie każdy tak pomyślał.
Nie wiem, czy po tym jednym wypadku zwolniliby lekarza, już były przypadki pomyłek w Greysach i nie zaowocowało to wylaniem, ale powiedzmy, że jesteśmy na etapie "merger" i lekarzy jest zbyt dużo.
W każdym razie odcinek z szybkim tempem i bardzo ciekawy.
Mało MerDer i mało prywatnego życia innych (w sumie Caillie i Hunta, a nawet Bailey prawie wcale nie było), ale oglądało się to nieźle. Jeden taki inny odcinek raz na jakiś czas nie zawadzi. Oczywiście chcę powrotu Meredith i Dereka do akcji - i myślę tu także o szpitalu.
Wyraźnie widać, że szef podejmuje złe decyzje, a Derek powoli, ale systematycznie wyrasta na nowego szefa.

Piosenka z 6 odcinka GA: Metric - "Blindness"
http://www.youtube.com/watch?v=FVbWcPyoQfM

BeeMer - myślałam, że Alex zareaguje w odc. 5 bardziej emocjonalnie, tak jak właśnie w tym, 6 odcinku.

A propos, a tu piosenka z odcinka 5 GA: Greg Laswell - Your Ghost
http://www.youtube.com/watch?v=DejH3qnhQrA

Alicja - Sob 24 Paź, 2009 17:04

każda z piosenek Grega była dobrze dobrana do sceny z serialu, ciekawe której teraz towarzyszy
Gosia - Sob 24 Paź, 2009 18:25

Jak zwykle ważnej i w tym przypadku końcowej. Najczęściej na końcu każdego odcinka jest najlepsza piosenka, choć czasem, ale dość rzadko, na początku.
Greg Laswell faktycznie dobrze wypada wśród Greysowych wykonawców. W swoim The Best of GA mam kilka jego piosenek ;)

Anonymous - Nie 25 Paź, 2009 09:37

Oglądnęłam najnowszy odcinek..... oj znowu zaczynają mnie irytować Chirurdzy ten przypadek jest zmałpowany z Hałsa.... tam była podobna akcja..... nie lubię takich wałkowanych odcinków gdzie każdą klatkę się powtarza po kilka razy. Ogromny bałagan na ER za dużo ludzi którzy błądzą jak dzieci we mgle.....
mimo że nie lubie takiej konwencji odcinka to nie był to jakiś najgorszy..... bywały gorsze

Alicja - Nie 25 Paź, 2009 13:15

Gosia napisał/a:
W swoim The Best of GA mam kilka jego piosenek

ja w swoim w mam wszystkie jego piosenki :wink: słuchanie piosenek z Greysów nadal mnie nie znudziło, właściwie słucham ich bez przerw na inne utwory

dzisiaj moim faworytem jest:
Speaking A Dead Language" - Joy Williams
http://www.youtube.com/watch?v=c0SZhu-b_yQ

Gosiu :kwiatek:

Gosia - Pon 26 Paź, 2009 19:31

Przypomniałam sobie dwa ostatnie odcinki (ze wspomaganiem).
W sumie nieźle się oglądało, mimo że nie było wiele MerDer.
A ktoś tu mówił, że dla nich TYLKO oglądam ten serial ;)

asiek - Śro 28 Paź, 2009 17:15

Nakręcili 6 szezon ?! :shock: OMG ! :lol: ... A ja utknęłam w połowie 5 sezonu, historia Izzy była dla mnie niestrawna. :?
Gosia - Sob 31 Paź, 2009 16:17

Kręcą cały czas, jak sądzę. Obecnie mamy 6 odcinek 6 sezonu.
Teraz się zajmują zupełnie innymi kwestiami.

Spoiler!

Nowy odcinek. Tym razem bardzo chirurgiczny z dr Shepherdem w roli głównej :mrgreen:
Dla mnie bomba! Choć pewnie niektórzy będą narzekać, że jednostronny.
Ale mnie już bardzo brakowało neochirurgicznych przypadków. Tym razem Derek podjął się dokonać niemożliwego. Zrobić coś, czego nikt się dotychczas nie podjął, bo każdy zły ruch mógł sparaliżować pacjenta. Jednak Derek postanowił spróbować, choć oznaczało to ogromne ryzyko.
Zabawna była scena w domu, kiedy rysował na ścianie rdzeń kręgowy i guz tak, żeby Meredith mogła się zapoznać z przypadkiem.
Podobała mi się też ostatnia scena.
Było trochę Hunta i Cristiny, choć jakoś trudno mi uwierzyć, że Cristina spudłowała, pamiętam jak kiedyś pobiła szefa.
A właśnie, co do szefa - robi się już naprawdę irytujący, to co powiedział Derekowi - nie mógł się pogodzić z tym, że nie miał racji.
Podobało mi się, jak wszyscy starali się pomóc Shepherdowi w tej operacji i kryli go przed szefem.
Odcinek mi zleciał błyskawicznie.

P.S. Dopiero teraz się zorientowałam, że specjalnie wybrali banknot, na którym był Washington (Isaiah Washington - dr Burke)
Żal mi było Alexa, czy Izzie nie chce się leczyć?

Dr Shepherd w akcji:

Cristina i Hunt:

Alex z tą nową lekarką z Mercy West:

trifle - Sob 31 Paź, 2009 16:56

Też obejrzałam siódmy odcinek. I też bardzo mi się podobał. Wreszcie coś ciekawego! Podobał mi się ta ich niemalże dziecięca fascynacja "cudem" natury.
Świetny był aktor grający pacjenta z guzem, wczoraj oglądałam, a już nie pamiętam imienia...
Szef jest niemożebnie irytujący!

Czemu banknot ma mieć jakieś znaczenie? Czy nie chodziło o to, że to najmniejszy nominał po prostu? Kto to w ogóle skojarzył? :shock:

Żal mi Cristiny, jakoś ostatnio rzeczywiście wszyscy ją olewają.

Co do poprzedniego odcinka - zupełnie mi się nie podobał. Tzn nie cierpię takiej konstrukcji, powtarzania jednego fragmentu z różnych perspektyw. Nuda jak dla mnie. A już to, że ta lekarka została za to zwolniona? Pff :roll:

Gosia - Sob 31 Paź, 2009 17:01

Co do poprzedniego odcinka, dużo się działo i mi się to podobało. Miałam skojarzenia ze "Złotą godziną" (Golden Hour - miniserialem o lekarzach pogotowia ratunkowego) bo tam też była taka formuła z powtarzaniem sekwencji i pokazywaniem, jak doszło do wypadku.

Co do ostatniego odcinka.
Mogli przecież użyć zupełnie innej kartki z czymś tam narysowanym, a wybrali banknot z WASHINGTONEM. W dodatku trenowała na nim Cristina.
To nie jest bez znaczenia. To taka aluzja. Zagrali na nosie (nota bene!) dr Burke`owi.

P.S. Ten odcinek podobno reżyserowała po raz pierwszy! Miranda Bailes (Chandra Wilson)!

trifle - Sob 31 Paź, 2009 17:34

O właśnie! Golden Hour! Nie mogłam sobie przypomnieć!
Ja to bym nigdy nie skojarzyła takich rzeczy ... Z imienia i nazwiska znam tylko aktorów grających Mer, Dereka, Izzie, Owena.. I to niestety tyle.

Anonymous - Sob 31 Paź, 2009 18:23

Oglądnęłam i ja... podzielam Wasze uczucia. Odcinek się skończył nim się zorientowałam.
Gdyby Szef zwolnił Dereka to byłby idiotą.... tylko, że ostatnio on nie jest normalny.... niestety.
No i Mer musi mieć niezły brzuszek już skoro nawet spod kołdry nie wychodzi...

trifle - Sob 31 Paź, 2009 18:58

A mnie trochę śmieszy to ukrywanie brzuszka, tzn śmieszy mnie przypatrywanie się JAK próbują to zrobić. Nie wiem, czy, gdybym nie wiedziała o ciąży aktorki, zorientowałabym się, że coś jest na rzeczy.
Gosia - Nie 01 Lis, 2009 09:14

Była wtedy już w 8 miesiącu, więc trudno ten brzuszek ukryć.

Zgadzam się z twórcami filmu, którzy napisali na stronie Greys Matters, że to niesamowite, jak Patrick Dempsey potrafi skupić na sobie uwagę widza jednym spojrzeniem. On tam stoi coś do siebie mrucząc, nic nie robiąc, tylko patrząc w lupę, a czasem na współoperujących (czy wchodzących do sali), czy mówiąc do nich kilka słów, a my patrzymy na niego tak, jakby tam była jakaś niesamowita akcja. Bardzo mi się ten odcinek podobał :serduszkate:

PIosenka z ostatniego (siódmego) odcinka Greysów:
Bat For Lashes - Moon and Moon
http://www.youtube.com/watch?v=hMzua0mwrVk

Oczywiście trafiła do mojego The Best of GA :wink:

Edit: na stronie Greys Matters i na polskim forum GA ten odcinek zebrał bardzo dobre oceny.

Admete - Śro 04 Lis, 2009 12:57

Ja tylko na chwilę, żeby poinformować, że w następnym odcinku Supernatural zostaną sparodiowane różne telewizyjne produkcje, między innymi Grey's Anatomy ;) szczegóły w spoilerze Praedzi w odpowiednim wątku ;)