To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Trzykrotka - Pon 17 Lip, 2017 13:56

Wróciłam już i będę mogła wziąć udział w rozmowie :banan:
Agn, co za cudny sen miałaś :serduszkate: Zazdroszczę z całego serca. Za jakąś mhhhoczną rolą, albo komediową albo jakąkolwiek rolą seksownego ajussi stęskniłam się już bezgranicznie. Może on jest muzą sióstr Hong i wyprodukują coś bardzo, bardzo dobrego z CSW w roli głównej? Na drugiego Dokko Jina nie powiem nie.

Niestety, za Secret Forest wezmę się kiedy będzie już zakończony, więc pewnie nie będę wtedy miała z kim rozmawiać, ale przykład Lookout pokazał mi po raz kolejny, że tego typu dramy lepiej ogląda mi się w całości, ciurkiem. Circle chcę zobaczyć i Siedmiodniową Królową zanim zacznie się Cryminal Minds. A póki co mam mojego letniego cukiereczka, czyli Yoon Si Yoona odkrytego na nowo :banan:
Ten chłopak jest po prostu urodzonym zwierzęciem ekranowym. Oczu od niego nie mogę oderwać i naprawdę współczuję młodziakowi-słodziakowi, który miał chyba w założeniu być jego przeciwwagą dramową, bo po prostu nie jest w stanie dotrzymać mu kroku. Nie to, że jest zły, po prostu - ginie. Scena występu; młody tańczy, a starszy stoi z boku i majta ze znudzeniem luźnym końcem paska. Pokazują go ot tak, od niechcenia, na moment, kamera skupia się na występie młodszego. A i tak starszy kradnie tym majtaniem cały show :serce2: Kiedy za chwilę wejdzie na scenę, człowiek ma ochotę bić brawo i wiwatować, jak reszta publiczności. Wczoraj miałam intensywny dzień, do kompa zasiadłam dopiero koło północy, a i tak pół odcineczka Best Hit musiałam sobie obejrzeć i chichrałam się przed snem jak głupia.
C.D.N

Admete - Pon 17 Lip, 2017 14:30

Secret forest to ja każdy odcinek oglądam dwa razy, a potem jeszcze nsceny z Shi Mokiem. Ale rozumiem podejście, by oglądać ciągiem. Koniec za dwa tygodnie. Trochę się boje tego końca. Lookout do tej pory nie obejrzałam.
Aragonte - Pon 17 Lip, 2017 15:05

Trzykrotka napisał/a:
Niestety, za Secret Forest wezmę się kiedy będzie już zakończony, więc pewnie nie będę wtedy miała z kim rozmawiać

A to nie jest takie pewne, bo Agn jest na początku (nawet nie jestem pewna, czy zaczęła), a Admete i ja pewnie będziemy się jeszcze upewniać, czy Hwang Shi Mok w idealnie skrojonych garniturach od Armaniego jest naprawdę taki freaking handsome :serduszkate: jak piszą na Soompi :mrgreen:
Do podziwiania jest też pewien Przystojny Karaluch :mrgreen: :mrgreen: Szuja, ale jaka ciekawa postać.
Poza tym nie wykluczam powtórki całości po zakończeniu dramy (no, chyba że finał mnie tak wkurzy lub zasmuci, że będę musiała ją odstawić na jakiś czas).

Trzykrotka - Pon 17 Lip, 2017 15:08

Pewnie jak zacznę oglądać, to też się bardzo wciągnę, ale na razie chcę iść za porządkiem gromadzenia. Jeszcze ostatni odcinek FFMW czeka.

Co do Lookout - drama jest naprawdę świetną sensacją z gatunku raczej pobożnożyczeniowej niż prawdopodobnej. W niczym jej to nie umniejsza zresztą. Kto z nas nie marzyłby o wyrównaniu niesprawiedliwości tego świata przez zorganizowanie grupki super-herosów i walkę ze złem własnymi rękami? Ci super-herosi są bardzo współcześni: prokurator, eks-policjantka, dwójka hakerów, wszyscy zmotywowani i pełni angstu. Ogląda się świetnie, zwłaszcza dzięki udziałowi Plagi, jak już nie raz i nie dwa mówiłyśmy z Admete, który w tej dramie trafił na rolę godną siebie i wyciągnął z niej wszystko. Czysta perfidia ubrana w kolekcję rewelacyjnych garniturów i olśniewający uśmiech.
Mam jednakowoż zastrzeżenia do samej końcówki. Przede wszystkim, nie podoba mi się, że ktoś musiał oddać życie, żeby udało się "ukarać" najgorsze monstrum ze wszystkich. Śmierć złoczyńcy nie jest dla mnie żadną karą. Karą byłoby zdemaskowanie go, oddane w ręce sprawiedliwości i poddanie go takim samym represjom, na jakie skazani zostali inni, winni czy niewinni. Może twórcy uznali, że poprawczak to za mało. Bić gada się nie godziło, bo nieletni. Nic, tylko śmierć pozostała, która nie daje widzowi pełnej satysfakcji. Widz dręczony przez ZUego i smażony na ruszcie "jak ja nienawidzę jego uśmieszku" musi mieć swój moment ulgi, kiedy ZUy zostaje ukarany fizycznie, namacalnie i najlepiej boleśnie. Tutaj tego mi brakowało, a już na śmierć któregoś ze sprawiedliwych nie godzę się i już.
Drugie zastrzeżenie - nie wydaje mi się możliwe, żeby nastolatek trzymał na sznurku wykwalifikowane ekipy policyjne i śledcze i był mądrzejszy on nich wszystkich. Efektowne, ale naciągane IMO. Trzecie zastrzeżenie to sama końcówka, w której nasza super-policjantka sama jedna rozwala gołymi rękami gang z sześciu rosłych bandziorów. Bez jaj, że tak powiem. Ale generalnie seans był świetny i bardzo go polecam.

Aragonte - Pon 17 Lip, 2017 15:54

Monotematyczna trochę będę :wink:

A w tej scenie biłam Yeo Jin brawo :mrgreen:

Admete - Pon 17 Lip, 2017 16:12

Sa już gify z tego zwiastuna? ;) Ta piątka z miną Shi Moka :lol: Doceniam te drobne momenty humoru w poważnym serialu. Jest tak zrobiony, że widz zanurza się całkowicie w świecie przedstawionym. Przynajmniej ja tak mam, odbieram zdarzenia bardzo osobiście. Martwię się o bohaterów, są bardzo realni. Yeo Jin jest wyjątkowa, nie tylko Shi Mok uważa ją za niezastąpioną, ja też ;) Widać, że stacja telewizyjna miała sporo pieniędzy, ale też ich nie zmarnowała. To jest odrębna jakość w produkcjach tego typu, Signal było bardzo dobre, ale tutaj mam wrażenie weszli na jeszcze wyższy poziom.
Jeśli chodzi o Lookout to właśnie na koniec napięcie nieco siadło. Drama nie była z gatunku realistycznych, więc mogli jakoś inaczej poprowadzić wątki, a widz i tak by łyknął. Bardzo ciekawy artykuł o tym, jak Netflix poszerza możliwości koreańskiej produkcji telewizyjnej:

Cytat:
By Yun Suh-young The Korea Times

Korean drama producers are enjoying their second heyday with Netflix rising as their new prime purchaser instead of China.

Over the past year, Korean broadcasters have been suffering from a prolonged downturn from the Chinese market, which had been the biggest buyer of Korean dramas, due to the prohibition of Korean content by the Chinese government in retaliation of Korea's decision to deploy a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) system in the country. The political tension trickled over to the cultural sector, damaging business opportunities and cultural exchanges.

However, Netflix opened opportunities for Korean producers and broadcasters to sell their content to a wider global market.

TvN's popular series "Stranger" benefitted from Netflix's purchase of the 16-episode cable drama for $200,000 per episode. The series is simultaneously being aired on cable TV and Netflix and the latter purchased the series under the condition of being the sole global distributor to 190 countries, excluding Korea and China.

The purchase of this drama is highly dependent on the appearance of actress Bae Doo-na who is widely recognized overseas for her appearance in Netflix's original drama "Sense8" and other films by the Wachowski siblings.

OCN's new drama "Black" which will be aired later this year is also under negotiation with Netflix. The series features hallyu star Song Seung-heon and is written by Choi Ran who wrote "Whisper" which was remade into the American TV series "Somewhere Between."

The change in Netflix's business strategy also expanded opportunities for Korean producers. Netflix had initially demanded sole distribution rights for the content it purchased but now it agrees to the sale of its copyright to other distributors three months after Netflix ends streaming.

Netflix bought JTBC's "Man to Man" which was aired earlier this year at $350,000 per episode and also agreed with JTBC to sell the copyright of the content to overseas broadcasters, excluding streaming services such as Netflix, once the airing of the series ends on Netflix. The series features celebrity actor Park Hae-jin and reaped some benefits from the actor's popularity when Netflix's expansion in Thailand coincided with the purchase.

In the case of MBC's "Nightless City," aired in January, it was sold to Netflix after the series ended. For the Korean broadcaster, it was a breakthrough at a time when the Chinese market was blocked.

For smaller productions such as the web drama "My Only Love Song," Netflix became a basket of hope after the drama was blocked by China although it was produced for the Chinese market. Netflix bought its copyright.

For both Korean producers and Netflix, the sales and purchases amount to a win-win situation at a time when expansion into China is limited for Korea and expansion throughout Asia is crucial for Netflix. Netflix benefits from the popularity of Korean content in Asia while Korean broadcasters may be able to reap bigger profits from selling to Netflix than selling content separately to several countries.

Yet some producers say Korean broadcasters should be careful when signing contracts with Netflix which may require them to sell the global copyrights solely to Netflix and do this at a lower price than they could have negotiated.

ysy@ktimes.com

Aragonte - Pon 17 Lip, 2017 17:03

Piątka niepochopna, powiedziałabym :lol:
A na tę scenę zwróciłaś uwagę, Admete?
http://kdramafeed.tumblr.com/post/163068967778
Na Soompi już ktoś zasugerował, że Yeo Jin może bawić się w swatkę :wink:
Ale i tak nic z tego nie będzie :-P

Admete - Pon 17 Lip, 2017 17:58

Na pewno była ciekawa, próbowała nawet dopytać Eun Soo potem, ale zrezygnowała ;) Cóż ona jest badass, ale też kobieta w 100% :) No nic z tego nie będzie raczej. Jeszcze mi się fabryka chleba przypomniała ;)
Aragonte - Pon 17 Lip, 2017 20:01

Fabryka chleba? Czekaj, nie kojarzę :mysle:
Admete - Pon 17 Lip, 2017 20:44

Jak się ktoś z zespołu zapytał, co powiedzą w restauracji, gdy zapytają, gdzie pracują. Yeo Jin stwierdziła, że w fabryce chleba :wink:
Aragonte - Pon 17 Lip, 2017 21:55

A, zapomniałam :lol:
Właczyłam sobie pierwszy odcinek SF z polskim sosem :wink:

Agn - Pon 17 Lip, 2017 22:13

Dobra, biorę się za nadrabianie. Coś trzeba oglądać, nim się Falsify i Criminal minds zaczną. Na CM to już czekam jak na szpilkach... A wiecie, że to już za tydzień?!!!! :excited:
Admete - Wto 18 Lip, 2017 05:46

Wiemy, wiemy - pilnujemy terminów ;) Też czekam na nowe seriale. Aragonte napisz jak to tłumaczenie. Też mam ochotę powtórzyć serial od początku.

Ta wieść mnie ucieszyła:

http://www.dramabeans.com...s-city-of-evil/

Aragonte - Wto 18 Lip, 2017 09:57

A to widziałyście?
http://www.dramabeans.com...es-star-lineup/
Fajnie, że BYH zagra w dramie, choc chyba na drugim planie, gorzej, że będzie to drama pani KES :wink:

Z komentarzy:
To Yoo Yeon Seok and Byun Yo Han,

Please be the scene stealers. Please be the scene stealers.

That's all I asked.

BYH umie kraśc sceny, nie ma obaw :wink:

Admete - Wto 18 Lip, 2017 10:07

Oj ja tej pani i jej scenariuszy nie znoszę organicznie, więc szkoda.
Trzykrotka - Wto 18 Lip, 2017 10:36

Goblin podobno zły nie był, a i Descendants na milę odjechało od jej zwyczajowych opowieści o doopkowatych czebolach. Drama Mr Sunshine już burzy krew Amerykankom, bo do głównej roli zaangażowano aktorkę młodszą o 27 lat od głownego aktora. Ja tam i Jasia i Ji Soo (niech wreszcie ma "swoją' rolę :trzyma_kciuki: ) chętnie w dramie zobaczę.
Pewnie, że odliczamy dni do Cryminal Minds :love_shower:

Gdyby któraś z was chciała spróbować, to wrzuciłam Best Hit do naszej skrzyneczki. Bałaganiarsko, nie po kolei, ale może się w tym połapiecie. Admete :kwiatek: co stamtąd zabrałam, tego już nie ma. Dziś będę kontynuować zbieractwo.
Będę resetować komputer i sprowadzać do ustawień fabrycznych, bo w tej chwili praca na nim jest niemożliwa. Po prostu stoi w miejscu i już. Mam nadzieję, że wtedy jakość życia pożeracza dram też mi się zmieni :kwiatek:

BeeMer :kwiatek: czy mogłabym cię pięknie prosić o wrzucenie Valid Love? Trzymam kciuki z całej siły żebyś miała :kwiatek:

Admete - Wto 18 Lip, 2017 12:10

Goblin miał dobry pomysł, ale by tak rozwodniony i potem nudny, ze szkoda gadać. Ona nie umie pisać scenariuszy, choć ma pomysły. Powinna z kimś współpracować. Muszę sobie sprawdzić, kto tam poza Jaśkiem gra. Zaraz zajrzę, gdzie trzeba.
Trzykrotka - Wto 18 Lip, 2017 12:23

Gra ten gość z kaloryferem na brzuchu, ten co grywał wszystkich Azjatów w Hollywoodzie :lol: Co do KES to masz niestety rację. Scenariusze jej się rozjeżdżają, choćby początek był dobry. Ja do dziś nie mogę odżałować Kropek. Tak świetnie się zaczynało, a potem ilość miłych głupotek (jak wypad naszej pary pod namiot) czy zupełnych kosmicznych wymysłów (jak akcja z Północnikiem w szpitalu) zakryła potencjalnie rewelacyjną opowieść o wielkiej miłości.
BTW - podobno Big Boss i Piękna znali się grubo przed Kropkami i od dawna czuli do siebie miętę. Ślub nie wyskoczył jak diabeł z pudełka :wink:

Admete - Wto 18 Lip, 2017 12:49

Tego aktora, co ma grać główną rolę widziałam ostatnio jako gangstera w Inside Man. Strasznie brzydki, na gangstera pasował. Grać chyba umie, choć ja tam patrzyłam na Cho Seung Woo głównie ;) Dlaczego go wybrali? Faktycznie ma dużo lat w stosunku do głównej. Może to jakoś uzasadnią?
Trzykrotka - Wto 18 Lip, 2017 13:19

Może... choć sama nie wiem. W Goblinie nie uzasadniali. Może mnie Yo Han zachęci do oglądania, bo na razie jakoś się nie palę :czekam2:

Edit:
We *wczorajszym Best Hit YSY przeszedł makeover. Bo do tej pory nosił się i czesał jak na lata 90 przystało - spodnie i koszule workowate, włosy podwiązane bandamką zamiast grzyba (jak mu ładnie było z tą bandamką). Poszedł do fryzjera i wyszedł od niego z roztrzepanymi włosami, a wielgaśne pory i takież bluzy zamienił na zgrabne wąskie bojówki i niebieską koszulę. Normalnie :serduszkate: I od razu pewne oznaki na niebie i ziemi pokazały, że od odcinka 15 zaczyna się nam snuć wątek romansowy - i młodziak i starszak upatrzyli sobie jedną charakterną dziewczynę. Widziałam, że potem będą kissy i w ogóle. Co do kissów - proszę bardzo, byle dramatoz nie było :trzyma_kciuki:

*wczorajszy - tzn. oglądany wczoraj, czyli numer 15.

Admete - Wto 18 Lip, 2017 15:53

W Goblinie uzasadnili faktem, że ogólnie to miał 900 lat, więc spoko ;) Ja sobie dam spokój z dramami pani od kropek.
Aragonte - Wto 18 Lip, 2017 16:27

Ja raczej obadam - najwyżej będę oglądać tylko sceny z Jaśkiem :wink:
Admete - Wto 18 Lip, 2017 19:01

To też jest jakieś podejście, tyle, że u niej nie ma czego grać. Tam jest parę konkretnych scen, a potem zaczyna sie wata.
Aragonte - Wto 18 Lip, 2017 19:09

Wierzę w Jaśka - umiał wyciągnąć maksimum z najdrobniejszej sceny.
Tęskno mi za nim trochę :wink:

Admete - Wto 18 Lip, 2017 19:17

No zobaczymy, jeśli zobaczymy ;) Dziś sobie zacznę powtarzać SF w mojej wypasionej wersji.