To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Admete - Sob 25 Lip, 2015 23:12

Tez lubiłam czołówkę :) Historia Oriego i Madaline była strasznie melodramatyczna. A jaka Ashley była cudnie wredna, jak z telenoweli żywcem ;)
Harry_the_Cat - Sob 25 Lip, 2015 23:20

Admete napisał/a:
Tez lubiłam czołówkę :) Historia Oriego i Madaline była strasznie melodramatyczna. A jaka Ashley była cudnie wredna, jak z telenoweli żywcem ;)

Co za kunszt!! :lol:

Czekalam z ustesknieniem co tydzien.

Admete - Sob 25 Lip, 2015 23:22

Ja też, nawet jakiś plakacik z bohaterami miałam czy zdjęcie ( z Filmu bodajże ).
Trzykrotka - Pon 27 Lip, 2015 11:15

To ja chyba należałam do niechlubnych wyjątków, bo mimo sympatii dla poszczególnych aktorów, serialu nie byłam w stanie obejrzeć.
Admete - Pon 27 Lip, 2015 11:47

Może byłaś na innym etapie życiowym niż ja :) Ja tam lubie takie freski - saga rodzinna z wojną w tle.
Harry_the_Cat - Wto 28 Lip, 2015 08:13

Zapowiedz nowej produkcji - http://m.iwcp.co.uk/news/...Fm.facebook.com

Bohaterka na jednym ze zdjeć ma jakby znajomy wzór na stroju :wink:

Caroline - Wto 28 Lip, 2015 19:48

Oj poszedł recykling kiecki :)
Eeva - Śro 29 Lip, 2015 08:28

Harry_the_Cat napisał/a:
Bohaterka na jednym ze zdjeć ma jakby znajomy wzór na stroj

Serdecznie proszę o podpowiedź, bo ja nie kojarzę stroju :-)

Trzykrotka - Śro 29 Lip, 2015 13:41

Ja też nie kojarzę :mysle: ale też mało teraz oglądam produkcji BBC.

Admete napisał/a:
Może byłaś na innym etapie życiowym niż ja :) Ja tam lubie takie freski - saga rodzinna z wojną w tle.

Pewnie tak. Pamiętam, że byłam w stanie przewidzieć wydarzenia na trzy odcinki w przód. a bohaterowie wydali mi się współczesnymi Amerykanami przebranymi dla niepoznaki w stroje z Przeminęło z wiatrem. Ale wiem, że serial robił furorę wśród koleżanek :kwiatek:

Szafran - Śro 29 Lip, 2015 14:08

Ja uwielbiałam we wczesnej podstawówce. Ale jak troszkę podrosłam i spróbowałam obejrzeć... Troszku nie mogłam:D.
Anaru - Śro 29 Lip, 2015 14:18

Ja go bardzo lubiłam wiele, wiele lat temu, ale jak była chyba z rok temu powtórka to już nie dałam rady ;) .
BeeMeR - Śro 29 Lip, 2015 14:26

Ja przy nim i przy Dynastii dokonałam wiekopomnego odkrycia, że aktorzy nie są tożsami charakterem z odtwarzanymi postaciami ;) konkretnie że "Zły" może być sympatycznym człowiekiem a "Dobra" może być nieznośna jędzą ;)
Do powtórki Północ - Południe (z Patrickiem) się kiedyś zbierałam ale się nie zebrałam i chyba już nie zbiorę :P
W/W suknia jest chyba z North & South z Rysiem :mysle: Tą czerwoną też już gdzieś widziałam :mysle:

Trzykrotka - Śro 29 Lip, 2015 14:32

BeeMeR napisał/a:

W/W suknia jest chyba z North & South z Rysiem :mysle:

No przecież :zalamka:

Eeva - Śro 29 Lip, 2015 14:36

BeeMeR napisał/a:
W/W suknia jest chyba z North & South z Rysiem

No tak! Oczywiscie!
Rany ale sie popisałam :D

olenka1108 - Śro 29 Lip, 2015 14:53

A dokładnie z której sceny N&S? Nadal nie kojarzę. Jakaś amnezja mnie dopadła :rumieniec:
BeeMeR - Śro 29 Lip, 2015 14:55

olenka1108 napisał/a:
A dokładnie z której sceny N&S?
Peronowej ;)
https://www.youtube.com/watch?v=Kp3gUnD-IE4

olenka1108 - Śro 29 Lip, 2015 14:59

No tak, dzięki. Suknia trochę przerobiona na bardziej arystokratyczną :wink:
Akaterine - Śro 29 Lip, 2015 15:11

Wydaje mi się, że nie przerobiona, ale po prostu uszyta z takiego samego materiału.
Admete - Śro 29 Lip, 2015 17:21

Mnie się wtedy podobało i sentyment mi został. Jasne, że widzę kiczowatość wątków i postaci ( teraz ;) ), oczywiście, ze aktorzy wymalowani jak na lata 80 przystało ;) Bogiem a prawda jednak i w dzisiejszych kostiumowych przebija nasza współczesność. Jak długo istnieje kinematografia, to tak było.
Trzykrotka - Czw 30 Lip, 2015 10:30

Kiedy to nie o makijaż i fryzury chodzi, w ogóle nie o wygląd, tylko o charakter postaci, które działają tak, jakby zyły w latach 80 XX wieku, a nie w czasie wojny secesyjnej. To zresztą jest zarzut do całej masy produkcji, zwłaszcza amerykańskich. Angielskich też, DiU z Keirą jest najlepszą ilustracją tego trendu. Mnie się to czasem podoba, na przykład Gladiatora z Maksimusem - kandydatem na współczesnego senatora USA łykam bez popijania. Północy i Południa nie łyknęłam.
Ale i bez mojego poparcia serial sobie świetnie radził :wink:

Kiecka jednak wydaje mi się recyklingowaną :wink: Pamiętacie tę stronę z sukniami, które przewijają się przez trz - cztery produkcje? Na pewno wypada to oszczędniej, niż szyć od nowa.

Admete - Czw 30 Lip, 2015 10:34

Nie sądzę, żebym jakoś szczególnie zwracała wtedy uwagę na takie rzeczy - w wieku 15 lat widzi się, co się widzi ;)
Aragonte - Czw 30 Lip, 2015 10:38

Admete napisał/a:
Dziś przypomniałam sobie serial z moich nastolatkowych lat - North and South ( amerykańska produkcja z połowy lat 80) - szalałam za tym serialem. Motyw przewodni z serialu:

Oglądałam, czytałam też książki, wtedy mi się całkiem podobało. Dzisiaj chyba bym się znudziła, za dużo melodramatu :wink:
George'a lubiłam :)
A co do książek - zniechęciłam się, kiedy w zakończeniu którejś części wróg nr 1 (nie pomnę, jak się nazywał) zamordował żonę George'a.

Trzykrotka - Czw 30 Lip, 2015 10:40

Teraz tv puszcza taki koszmarny serial o młodej Marii Stuart. Trafiłam na to kiedyś, szukając czegoś, co by mi brzęczało, kiedy robię duże porządki. Boszszszsz.... to jest dopiero kosmos :confused3: :zalamka: i świat równoległy!
praedzio - Czw 30 Lip, 2015 11:33

Ja dzielnie obejrzałam pierwszy sezon. :mrgreen:
Trzykrotka - Czw 30 Lip, 2015 12:06

O, to faktycznie dzielna jesteś :-D