To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Disney oraz Krewni i Znajomi Królika ;-)

Loana - Czw 03 Paź, 2024 13:48

Ja to mam nawet te komiksy w domu, bo je bardzo lubiłam :)
W sumie ten trailer nie wygląda źle, bałam się, że te komputerowe efekty całkowicie zepsują tę adaptację.

Loana - Pią 18 Paź, 2024 10:41

Aragonte napisał/a:
Hm, czy tylko mnie umknęło, że będzie Moana/Vaiana 2?
https://www.youtube.com/watch?v=5GGjmx6p-Qs

W kinach od 27/11/2024 będzie - idę na to do kina! :) Nieważne historia, ale widzę, że znowu będą piękne sceny z oceanem i chciałabym to zobaczyć na dużym ekranie :)

Admete - Pią 18 Paź, 2024 16:49

Pierwszej części nie widziałam w kinie, a bardzo mi się podobała wizualnie. Może się teraz wybiorę do kina?
annmichelle - Sob 02 Lis, 2024 20:08

Zrobiłam sobie którąś już tam powtórkę z lubianego przeze mnie Tangled/Rapunzel/Zaplątani (tytuł do wyboru :-P ) - i w necie trafiłam na bardzo zgrabnie zmontowany przez pewną Finkę filmik z piosenką w językach, w jakich ten film był dubbingowany. Słuchałam jakby to było śpiewane w jednym języku (brawa za edycję).
Polecam trzy i pół minuty w 33 językach:
https://www.youtube.com/watch?v=SEdfsxz274I

Aragonte - Sob 02 Lis, 2024 22:53

Loana napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Hm, czy tylko mnie umknęło, że będzie Moana/Vaiana 2?
https://www.youtube.com/watch?v=5GGjmx6p-Qs

W kinach od 27/11/2024 będzie - idę na to do kina! :) Nieważne historia, ale widzę, że znowu będą piękne sceny z oceanem i chciałabym to zobaczyć na dużym ekranie :)

Ooo! To ja też idę koniecznie, sceny na oceanie wyjątkowo mi się podobały w Vaianie :serce:

Zaplątanych też bardzo lubię :serce:

annmichelle - Sob 02 Lis, 2024 23:07

Aragonte napisał/a:
Zaplątanych też bardzo lubię :serce:

:cheers:
Mam pewne wątpliwości co do niektórych modulacji głosu Macieja Stuhra (może dlatego, że nie pasują mi trochę z dubbingami angielskim i niemieckim), ale już się przyzwyczaiłam, bo ma też swoje mocne momenty w tym filmie.
Za to interpretację piosenki "Marzenie mam" (w tej spelunie) uważam za mistrzostwo polskiego dubbingu (tekst, interpretacja, polskie wtręty typu "Szła dzieweczka do laseczka" i "(Góralu) czy ci nie żal). :mrgreen:

annmichelle - Śro 13 Lis, 2024 23:17

Obejrzałam "W głowie się nie mieści 2".
Już "W głowie się nie mieści" to był dla mnie średniak (acz ładny wizualnie), a druga część jest jeszcze bardziej przeciętna.
O ile jedynkę obejrzałam 2 razy (kiedyś i dzisiaj, żeby z marszu obejrzeć 1 i 2), to raczej już do tych animacji nie wrócę.
Niby wszystko w nich jest, a jednak nie wywołały u mnie, nomen omen, emocji. :wink:
Ani mnie ta historia nie poruszyła, ani nie wciągnęła. Było ok (nie spoglądałam na zegarek ile jeszcze do końca), ale dla mnie do jednorazowego obejrzenia.
Szkoda.
Mam jeszcze do obejrzenia kilka animacji (szczególnie tych z ostatnich lat) Disneya i Pixara, odkurzam mój Disney Plus, bo od kilku miesięcy w ogóle nic tam nie oglądałam. :-|

annmichelle - Nie 20 Lip, 2025 22:48

Nadrabiam moje zaległości w animacjach. :wink:
Raya i ostatni smok - ok film, w jednym momencie się wzruszyłam, ale poza tym to "bezpieczna", typowa animacja, nie wrócę do niej.

Między nami żywiołami - pod względem animacji - pięknie. Trochę przypominała mi "Zwierzogród" (tylko bez wątku kryminalnego), porusza tematy dyskryminacji, różnic społecznych, oczekiwań rodziców wobec dzieci, nietolerancji, trzymania się tradycji i swojej kultury. Plus wątek miłosny trochę jak Romeo i Julia. :wink:
Bardzo przyjemnie mi się oglądało, brawo za dubbing, tłumaczenie, ciekawe "przewrotki językowe" i zabawę słowem. :-P

Loana - Pon 21 Lip, 2025 11:52

annmichelle napisał/a:
Nadrabiam moje zaległości w animacjach.

Też ciągle planuję, bo trochę juz mam do nadrobienia z Disneya zwłaszcza.

annmichelle napisał/a:
Raya i ostatni smok - ok film, w jednym momencie się wzruszyłam, ale poza tym to "bezpieczna", typowa animacja, nie wrócę do niej.

A mi się podobała, zwłaszcza wizualnie. Sama historia też okej, chociaz przyznaję, że nie do częstego wracania. Ale smoka bym obejrzała jeszcze raz :P

annmichelle napisał/a:
Między nami żywiołami - pod względem animacji - pięknie. Trochę przypominała mi "Zwierzogród" (tylko bez wątku kryminalnego), porusza tematy dyskryminacji, różnic społecznych, oczekiwań rodziców wobec dzieci, nietolerancji, trzymania się tradycji i swojej kultury. Plus wątek miłosny trochę jak Romeo i Julia. :wink:
Bardzo przyjemnie mi się oglądało, brawo za dubbing, tłumaczenie, ciekawe "przewrotki językowe" i zabawę słowem. :-P

O, to zobaczę :) Dzięki za polecajkę!

Admete - Pon 21 Lip, 2025 18:45

Między nami żywiołami oglądałam z 5 klasami, podobało im się.
Aragonte - Wto 17 Lut, 2026 14:30

Nie wiedziałam, gdzie to wkleić - trenerka psów poddaje analizie niektóre sceny z HTTYD, oczywiście ze Szczerbatkiem :-D
https://www.youtube.com/watch?v=R93yS9NdeCo