To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

BeeMeR - Czw 26 Lut, 2026 19:10

Skończyłam Noce i dnie (serial) - spłakałam się dość konkretnie, ech.
Jak to jest rewelacyjnie zagrane :oklaski: I jak bardzo prawdziwe w wielu aspektach relacji ludzkich i rodzinnych.
Dobrze, że dorosłam do tematu i nie oglądałam na siłę wcześniej, gdy mnie serial nie interesował :P

Teraz pozostaje mi czekać na produkcję Netfliksa - oj, mogą to koncertowo zmasakrować po całości :twisted:

Trzykrotka - Pon 02 Mar, 2026 10:59

Przyjaciółka mi zarekomendowała serial turecki :banan: Ale niech wam się nie wydaje, że wyjadę z jakimiś sułtanami, albo tasiemcowym romansem.
Muzeum niewinności, 8-odcinkowy serial oparty na powieści samego Orhana Pamuka.
Lata 70, Stambuł, miłość między dalekimi kuzynami, zmysłowa i gorąca - tyle, że nieco nielegalna. Niezwykły klimat bardzo piękny kawał obyczaju - polecam dla lubiących właśnie takie tematy niekoniecznie z happy endem. Pięknie zrealizowany. Można obejrzeć na Netflixie.

BeeMeR - Nie 22 Mar, 2026 12:20

Syzyfowe prace (2000)
Podobnie jak w przypadku serialu Quo Vadis, poczułam się zmuszona do obejrzenia tego z synem, żeby lepiej wiedział o co chodzi, bo dostali tylko wybrane fragmenty do przeczytania. To jest całkiem niezły serial, dobrze oddaje temat i klimat rusyfikacji i budzącego się patriotyzmu, tylko ostatni odcinek się "rozłazi" niestety - jest nudny, pełen spojrzeń i ciszy, skupiony na pierwszej miłości bohatera zapomina żeby jakoś sensownie domknąć fabułę.

Admete - Nie 22 Mar, 2026 15:20

Jedyne wyjście, żeby coś zrozumieć z książki, jak się ma tylko fragmenty. Też poleciłam obejrzeć to dzieciom w mojej klasie. Szanowne ministerstwo dałoby przynajmniej wytyczne co do fragmentów, a najlepiej w ogóle tę książkę odpuścić.