To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"

Ania Aga - Wto 22 Lip, 2025 20:22

Oby udało się producentom znaleźć te 10 mln, które miała włożyć TVP
Tamara - Wto 22 Lip, 2025 22:05

https://www.pap.pl/aktual...walem-za-oferte
Producent twierdzi że już ma kosponsorów.

Loana - Śro 23 Lip, 2025 12:18

Moja koleżanka* zna producenta tej Lalki i też ją zapytałam, czy będą mieli kasę na zrobienie tego filmu i potwierdziła, że ma. Teraz tylko pytanie, czy nas na statystowanie nagrywała pani z ramienia TVP czy GigantFilms. Bo jak z TVP to możemy jednak nie mieć tego statystowania :(

*tak mnie właśnie naszło, że to nie tylko moja koleżanka, ale Wasza też, bo to Elbereth :P

annmichelle - Śro 23 Lip, 2025 16:04

Wczoraj ruszyły zdjęcia: https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,32122225,zdjecia-do-lalki-ruszyly-do-obsady-dolaczyly-jeszcze-inne.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1726&do_a=1726&do_upid=1316_ti&do_utid=32122225&do_uvid=1753245956241&s=BoxOpImg7
achata - Śro 23 Lip, 2025 16:18

A tutaj można już zobaczyć Kamilę Urzędowska jako Belcię

https://www.filmweb.pl/ne...wa+Prusa-162145

Tamara - Śro 23 Lip, 2025 16:49

Jezu jak beznadziejnie uszyta suknia i jaki poliester :thud: :zalamka: :paddotylu:
Żaka jak Dalskiego w ogóle nie widzę :confused3:

Ania Aga - Śro 23 Lip, 2025 18:44

Karolina Gruszka będzie grać Florentynę, dobry wybór
annmichelle - Śro 23 Lip, 2025 19:22

Na tym zdjęciu za bardzo ją wymalowali, niestety. :roll: Wygląda jak podrasowana 40-stka i zdecydowanie ten makijaż nie pasuje do epoki...
Ta aktorka nie potrzebuje kilograma tapety, bo jest naturalnie ładną kobietą. :-)

achata - Śro 23 Lip, 2025 19:43

Żak wygląda na prostodusznego idiotę i to pasuje. Nie przekonuje mnie wiek i brak arystokratycznej dystynkcji ale fajnie, że w filmie jego wątek się znajdzie. U Hasa dużo takich wątków pobocznych wycięli.
Chciałabym jeszcze żeby była Stawska....

Tamara - Czw 24 Lip, 2025 20:15

Urzędowska ma na zdjęciach z planu ciemne odrosty na jasnych włosach :paddotylu: :zalamka:
Ania Aga - Sob 02 Sie, 2025 16:23

Słuchowisko Lalka z 1997 r
Obsada
https://dubbingpedia.pl/wiki/Lalka_(audioserial_1997)

https://www.youtube.com/watch?v=53DX2Hct-W0

Tamara - Sob 02 Sie, 2025 20:07

Brzmi świetnie :oklaski: cóż jednak poradzić, że czuję dysonans, gdyż jako właściwie słyszę głosy aktorów z serialu :wink: :serce2:
achata - Nie 03 Sie, 2025 12:45

Obsada roli Wąsowskiej ukłonem w stronę roli Kaliny Jędrusik w filmie Hasa?
Kazię zagra aktorka która odtwarzała postać Kaliny Jędrusik w jej biografii.
https://film.interia.pl/wiadomosci/news-kolejna-gwiazda-w-obsadzie-tylu-znakomitosci-nie-mial-zaden-,nId,8006171

Ania Aga - Nie 03 Sie, 2025 14:37

Maria Dębska jest piękną kobietą, nie znam jej jako aktorki, podobno utalentowana
Tamara - Pon 04 Sie, 2025 08:09

Wydaje się, że fizycznie aktorka dobrana doskonale do roli fertycznej wdówki, oby dała radę .
achata - Sob 16 Sie, 2025 16:25

Taki artykuł dzisiaj zobaczyłam.
https://tygodnik.interia.pl/news-izabela-lecka-dziewczyna-z-dubaju-bedzie-aktywistka-klimatyc,nId,8010185
W sumie opinia taka jak na forum.
Słucham sobie obecnie podpiętej tu na Youtube "Lalki" w audio i muszę przyznać że zaskakujący jest obraz Wokulskiego w tej wersji. Po odsłuchaniu pierwszej godziny zaczynam się poważnie zastanawiać czy on naprawdę był zakochany w Łęckiej - jest tutaj dużo fragmentów w których ją w myślach wyśmiewa, krytykuje, albo stwierdza że to tylko ładna panna a jak go nie zechce to bez problemu pocieszy się z inną. Jak można kochać kogoś kogo się nie lubi i nie akceptuje takim jakim naprawdę jest? On tutaj jest tak cyniczny i zupełnie nie zaślepiony miłością. Ciekawego wyboru fragmentów dokonano w tym słuchowisku. Daje mi to po raz kolejny zupełnie nowy odbiór historii, którą myślałam że po serialu odswiezylam sobie dość dobrze...
No i jeszcze nowinka nie ujęta chyba w innych adaptacjach- rozmowa Rzeckiego z Wokulskim o kobietach gdzie ten pierwszy przyznaje się że był kiedyś zakochany ale został oszukany i ostrzega Wokulskiego. Nie taki ten subiekt naiwny jak się wydawał.
Głosy bardzo podobne do aktorów z serialu tylko Rzecki brzmi inaczej i chyba hrabia Łęcki też

Admete - Sob 16 Sie, 2025 20:24

Po co kręcić znów "Lalkę" - "Emancypantki" mogliby zrobić...
Nie lubię "Lalki", dwa razy czytałam, bo musiałam, widziałam film, bo mi go puścili w szkole. Serialu nie widziałam. Nie da się ukryć, że do mnie Prus nie przemawia. Ogólnie pozytywizm do mnie nie przemawia - wybitnie nudna epoka, choć pożyteczna ;) Nie mogę czytać powieści, w których nikogo nie lubię. Te wszystkie rozkminy Wokulskiego - jak był bogaty, to mógł sobie używać życia, a nie zabijać się, czy co tam zrobił. Belcia - czysta idiotka - powinna wyjść za mąż dla pieniędzy jak Charlotta Lucas. Rzecki - o mój ty panie Boże ( wiem, lubicie go ;) ). Prawie wszyscy do leczenia psychiatrycznego i na terapię :wink: :-P :-) Z tych samych powodów ( plus kilka innych ) nie mogłam czytać Dostojewskiego - jaka to męka była. Nie przeczytałam w końcu niczego, choć groziło mi, że nie zdam egzaminu z pozytywizmu, bo w tamtych czasach na polonistyce pytano nas także z najważniejszych pozycji z innych krajów i nie było uproś. Zdaję sobie sprawę, że moje wrażenia po tylu latach są powierzchowne, ale na samą myśl, że miałabym to czytać albo oglądać - o nie.

Tamara - Pon 18 Sie, 2025 11:56

achata napisał/a:
przyznaje się że był kiedyś zakochany ale został oszukany i ostrzega Wokulskiego

Cały jeden raz i na podstawie jednostkowego nieudanego doświadczenia hurtem wszystko ocenia :wink: głupi a nie naiwny.

achata napisał/a:
odsłuchaniu pierwszej godziny zaczynam się poważnie zastanawiać czy on naprawdę był zakochany w Łęckiej - jest tutaj dużo fragmentów w których ją w myślach wyśmiewa, krytykuje, albo stwierdza że to tylko ładna panna a jak go nie zechce to bez problemu pocieszy się z inną

Zgadza się - Wokulski nie kochał Łęckiej, tylko swoje o niej wyobrażenie, to nie była miłość tylko niezdrowa fascynacja z przebłyskami zdrowego rozsądku, które jednakowoż były tłumione przez wybujałą wyobraźnię. Facet był niedojrzały emocjonalnie i tyle. Dziś pewnie siedziałby na forum redpillowców :-P
Co mi w niczym nie przeszkadza uwielbiać "Lalki" :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 18 Sie, 2025 20:27

Ja też kocham Lalkę, czytuję ją sobie - choć wybiórczo - dla przyjemności. Ale nie dla Wokulskiego, juz prędzej dla Izabeli - cudownie ironicznie jest opisana.

Mateusz Damięcki zagra Kazia Starskiego w wersji filmowej

https://www.filmweb.pl/ne...arskiego-162501

Tamara - Pon 18 Sie, 2025 21:20

Własnie też chciałam o Kaziu napisać :mrgreen: zdecydowanie przystojniejszy niż Wilhelmi, pytanie czy da radę być cynicznym pięknym Kaziem-uwodzicielem i bankrutem o uroku starego sera :-P :mrgreen:
Admete - Pon 18 Sie, 2025 21:35

W przeciwieństwie do powieści angielskich z 19 wieku, u nas nie ma bohaterów, którym mogłabym kibicować. Sami nieudacznicy albo mają pomieszane w głowach.
RaczejRozwazna - Pon 18 Sie, 2025 21:53

E tam Wołodyjowski zawsze da radę :wink:
akne - Pon 18 Sie, 2025 23:33

W Lalce kibicowałam Wąsowskiej. Lubiłam Zasławską, Ochockiego, Stawską, Węgiełka.
Pozytywizm i graniczne kocham.
Rządzi Reymont :ciacho zre: W każdej ilości.

Bardzo ciekawe biografie autorów z tamtej epoki.

Tamara - Wto 19 Sie, 2025 09:17

Admete napisał/a:
W przeciwieństwie do powieści angielskich z 19 wieku, u nas nie ma bohaterów, którym mogłabym kibicować. Sami nieudacznicy albo mają pomieszane w głowach.

Znaczy nasza literatura jest realistyczna,w przeciwieństwie do moralizatorskiej angielskiej :wink: inne warunki społeczne i historia, więc i bohaterowie inni.

Admete - Wto 19 Sie, 2025 11:18

Tamara napisał/a:
inne warunki społeczne i historia, więc i bohaterowie inni

Dlatego zawsze twierdziłam, że nie ma we mnie kropli krwi słowiańskiej :lol: Ja nie stąd - wszystkie te nasze rozkminy, nie są moje. Reymont mi odpowiada, zawsze kibicowałam tam Hance. Tam są postacie, których można polubić. Żeromski natomiast też mnie odrzucał - te wszystkie Judymy i inni dziwni ludzie. Noce i dnie - przeczytałam, bo musiałam, nie wróciłam, serialu nie oglądałam. Ta znerwicowana Barbara, te Tomaszki i Agnieszki. Ewidentnie jakaś pomyłka, powinnam być z Anglii ;) Sienkiewicza przynajmniej się dobrze czytało w latach nastoletnich jako historyczną przygodówkę, bo teraz takiego "Quo vadis" znieść nie mogę :lol: