Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP
annmichelle - Śro 01 Cze, 2022 09:03
Swoją drogą - pisałaś, że akcja filmów ma obejmować lata 1926-45.
Tymczasem mamy trzeci film (z pięciu planowanych), a minął dopiero ROK.
Wspominają o tym na początku trzeciego filmu, że Jacob poznał Newta przed rokiem.
Nawet, jeśli przyjmiemy, że akcja trzeciego filmu trwa kilka miesięcy, to wciąż mamy kilkanaście lat do nadrobienia w dwa filmy.
Acha, w ogóle mi nie brakowało postaci Tiny w tej części.
Jakaś taka bezbarwna ta bohaterka, nie wiem, czy to wina scenariusza czy aktorki.
Już w drugiej części była zmarginalizowana. Ciekawe czy zupenie z niej zrezygnują?
Choć czytałam wg znawców świata Rowling, że wnuk Tiny i Newta ożenił się z Luną, bodajże.
Czyli, jeśli będą się trzymać kanonu, to będą musieli pociągnąć wątek romantyczny tej pary.
Agn - Czw 02 Cze, 2022 06:08
Mnie tez jej nie brakowalo. Nie wiem, czy ktos w ogole tesknil za ta bohaterka. Jest wlasnie taka... malo ciekawa.
No tak, filmy takie lata maja objac. Trzeci dzieje sie w latach 30tych, wiec juz kilka lat minelo. Nie pamietam tego tekstu Jacoba, musze obejrzec film jeszcze raz.
Mozliwe, ze to po prostu blad w scenariuszu.
Tamara - Czw 02 Cze, 2022 14:42
| annmichelle napisał/a: | | Ciekawe czy zupenie z niej zrezygnują? |
nie zrezygnują, gdyż albowiem w książkowej wersji Fantastycznych zwierząt we wstępie jest napisane, że pan Scamander jest na emeryturze i mieszka gdzieś tam z żoną Tiną i trzema kugucharami , imion nie pamiętam
Admete - Śro 29 Cze, 2022 15:11
Trzecia część mi się podobała chyba najbardziej z dotychczasowych. W końcu nie skupiali się na stworzeniach, tylko na konkretniejszej akcji w czarodziejskim świecie. Law jest świetny jako Dumbledore, idealnie zagrany. Mikkelsen przekonuje mnie jako Grindewald. Deppa w tej roli nie lubiłam. On ogólnie od jakiegoś czasu grywał już jedna i ta sama rolę. Piękne efekty i malownicze walki. Tiny nie brakowało mi wcale.
Loana - Śro 29 Cze, 2022 17:04
A ja bym powiedziała, że dla mnie trochę za mroczna ta trzecia część była. Za mało fantastyczna, a za bardzo realistyczna i przez to straszna. Nadal najbardziej mi podchodzi pierwsza część
Admete - Śro 29 Cze, 2022 17:12
Ale że serio straszna? Mamy odmienne wyobrażenia straszności Tam nie było nic strasznego. Kategoria wiekowa chyba 12.
Loana - Śro 29 Cze, 2022 18:15
| Admete napisał/a: | Ale że serio straszna? Mamy odmienne wyobrażenia straszności Tam nie było nic strasznego. Kategoria wiekowa chyba 12. |
Nie no, wiem, że kategoria wiekowa 12, poszłam w końcu na ten maraton z dwójką córek, młodsza ma 11 lat I tak, technicznie tam nie było nic strasznego aż tak. Tylko było ciągłe ocieranie się o wydarzenia w naszym świecie - te wiece, te niepokoje. No klimat przed wojną jak się patrzy, a ja bardzo mocno odczuwam niepokój i strach, bo boję się wojny. Więc pod tym względem dla mnie ten film był straszny, przez klimat tej nadchodzącej wojny.
Admete - Śro 29 Cze, 2022 20:09
To obawiam się, że to się będzie pogłębia. Nie ma inaczej - te dwa światy, dwie rzeczywistości będą się przeplatać. Na tym polega pomysł. Mnie się pewnie dlatego bardziej podoba.
Tamara - Śro 31 Sie, 2022 08:50
No to żem obejrzała wczoraj . I co by tu powiedzieć - Mikkelsen zdecydowanie lepszy od Deppa, wątek Dumbledore-Grindelwald bardzo ładnie wygrany , ale w sumie - nie bijcie ! wynudziłam się okrutnie, nie tak jak w drugiej części, ale jednak też. Jakieś to wszystko bezjajeczne mi się zdało . Cały czas miałam wrażenie że kompletnie nic się nie dzieje , że coś dopiero ma nastąpić- ale nie nastąpiło nic. Poza tym znowu część akcji jest w ciemnościach i nic nie widać Nadal nie wiadomo czego chcą od Grindelwalda, bo nadal poza jednym zdaniem, że został uniewinniony od zbrodni na mugolach nic o nim nie wiadomo, zbrodni nie pokazano ani na mugolach ani na nikim innym, więc nie wiadomo, czemu jest tym złym.
Co do tego że Queenie wygląda starzej - będąc pod wpływem Grindelwalda jest rzeczywiście zmieniona, w zimnych kolorach , nawet włosy ma zrobione na platynę , ale potem wraca do dawnego wyglądu. Teenie mi wcale nie brakuje, bo faktycznie ona nijaka taka, że nawet nie widać, że jej nie ma . W Tezeuszu nadal widzę pana Franka Churchilla od razu
Ogólnie czegoś mi w tym filmie brakuje, jakiegoś lepiszcza, które uzasadni wszystko i połączy, brakuje mi oryginalnych rozwiązań i intrygi , bo stale mam wrażenie, że wzięli zbitkę filmów propagandowych z III Rzeszy (te tłumy wyborców i przemówienia, plus monumentalna architektura magicznego Berlina, doprawili nieco Indianą Jonesem - te pogonie przed wyborami w Bhutanie , a generalnie zabrakło wciągającej intrygi i ciekawego poprowadzenia bohaterów. Odnoszę niemiłe wrażenie że Rowling wystrzelała się z inwencji twórczej. Bo w HP wszystko aż skrzyło , akcja toczyła się wartko, zaskakiwała nieoczekiwanymi zwrotami , a tu jest po prostu nuuuudno i cięęęężko. Jakby chciała a nie mogła. No i zakończenie które nic nie rozwiązuje , sugerując ciąg dalszy , Grindelwald uciśniona niewinność mówiąca, że nigdy nie był niczyim wrogiem a w ogóle nie widać napięć między światem czarodziejów a światem mugoli , które mogłyby stanowić podstawę do stanowiska Grindelwalda czy skutek jego jątrzenia i wzbudzania nienawiści jednych przeciw drugim. Kredens pałętający się jakoś bez sensu - do tej pory nie łapię, do czego on Grindelwaldowi potrzebny .
Ogólnie lepiej niż część druga, ale nadal gorzej niż pierwsza.
Może mi się ocena poprawi, kiedy kupie płytę i obejrzę jeszcze raz, z oryginalnym dźwiękiem, bo to była wersja z dubbingiem, którego nienawidzę
Admete - Śro 31 Sie, 2022 08:52
Ta trzecia cześć była lepsza od drugiej, ale ogólnie zgadzam się z twoją opinią.
Tamara - Śro 31 Sie, 2022 09:04
I jeszcze ten robiący wrażenie poopalanego nad ogniem feniks, który lata w okolicach Kredensa też bez sensu i wygląda jak wyleniała miotła do kurzu chyba że ma taki być , bo Kredens produkuje obscurusy, więc jest skażony złą magią i dlatego feniks też musi być upaskudzony ale, to się kupy razem nie trzyma. I dlaczego feniks nie może Kredensa chociaż trochę uzdrowić, skoro uzdrawianie to jedna z jego charakterystycznych cech ?
Loana - Czw 01 Wrz, 2022 12:37
Oj, współczuję dubbingu. Jednak oryginalne głosy w takich filmach to ważna część.
Jak teraz czytam Twoją opinię to w sumie się z Tobą zgadzam. Mogła ta część być bardziej trzymająca się kupy. Nadal jestem fanką pierwszej części najbardziej. Wątek z Kredensem to w ogóle jakiś zonk, prawie w ogóle go nie wykorzystali, gdzieś tam się ten Kredens snuł i w ogóle nie wiem, po co go chciał Grindelwald do siebie przekonać.
Szkoda potencjału, to się zgodzę, bo wizualnie to ładne filmy są.
Tamara - Czw 01 Wrz, 2022 14:13
No właśnie, po co Kredens Grindelwaldowi i po co on w ogóle tam się kręci , bo nawet obscurusów już nie produkuje, poza kłótnią z Dumbledorem, kiedy i tak mu nie wychodzi . Na logikę można domniemywać, że Grindelwald chciał wykorzystać umiejętności Kredensa do zniszczenia świata mugoli , ale po pierwsze nie widać, żeby on w ogóle coś mugolom robił, po drugie musiałby Kredensa przekonać, że musi się wkurzać na mugoli, bo przecież obscurus powstawał wtedy, kiedy Kredens się wkurzył . Pierwsza część dawała nadzieję na następne, ale następne są coraz beznadziejniejsze.
No i prawie wszyscy (pomijając Kowalskiego, Dumbledore'a i Grindelwalda) stale mają jeden zafrasowany wyraz twarzy, niezależnie od tego co się dzieje. Albo robią w kółko takie same miny. Ale tutaj to reżyser nawalił moim zdaniem.
Aragonte - Czw 02 Lut, 2023 14:37
Wrzucę link tutaj, bo temat jest okołopotterowski - Czerw ma znowu wspólny odcinek z Krzysztofem Majem Sugeruję puścić to pod jakieś nudne zajęcie, które nie wymaga uwagi, bo filmik ma 2 godziny. Ale jest śmiechowy, że zacytuję Wiolę Polecam!
https://www.youtube.com/watch?v=S1o0R985PvI
Tamara - Wto 04 Kwi, 2023 12:59
Ponoć HBO szykuje serial - każdy sezon będzie obejmował jeden tom . Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Admete - Wto 04 Kwi, 2023 13:33
Nie ma jeszcze chyba pewności czy to seriale na podstawie książek, czy coś innego. Pewnie i tak będzie do bólu poprawnie politycznie, więc nie czekam.
Loana - Wto 04 Kwi, 2023 13:34
| Tamara napisał/a: | | Ponoć HBO szykuje serial - każdy sezon będzie obejmował jeden tom . Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
Serio??? A to nie jakiś PrimaAprilis?
Chociaż w sumie ta historia mogłaby być ciekawym serialem. Tylko nie wiem, czy nie jest za bardzo kultowa i może nie wyjść im.
Aragonte - Wto 04 Kwi, 2023 16:06
| Loana napisał/a: | | Tamara napisał/a: | | Ponoć HBO szykuje serial - każdy sezon będzie obejmował jeden tom . Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
Serio??? A to nie jakiś PrimaAprilis?
Chociaż w sumie ta historia mogłaby być ciekawym serialem. Tylko nie wiem, czy nie jest za bardzo kultowa i może nie wyjść im. |
Po co serial, skoro jest seria dobrych filmów Ech. Nie nastawiam się na oglądanie.
annmichelle - Wto 04 Kwi, 2023 19:09
Tu jest info:
https://lubimyczytac.pl/harry-potter-powraca-jako-serial-warner-bros-blisko-podpisania-umowy-z-rowling
Admete - Wto 04 Kwi, 2023 19:26
Niech robią, zauważyłam, że te nowe rzeczy nie są już dla mnie. Zostanę przy książkach.
BeeMeR - Wto 04 Kwi, 2023 19:42
Niech robią, byle dobrze. Ja już si8ę przyzwyczaiłam do tych filmów i zmian, które są.
Tamara - Śro 05 Kwi, 2023 08:51
Jeżeli zrobią dobrze, to czemu nie .
BeeMeR - Śro 05 Kwi, 2023 09:22
Bo jak zrobią mega poprawnie politycznie to khem...
Nie piszę się
Tamara - Śro 05 Kwi, 2023 11:26
Ale w HP akurat chyba nie ma co poprawiać pod względem poprawności .
BeeMeR - Śro 05 Kwi, 2023 12:07
Zawsze można zmienić komuś płeć, kolor skóry, orientację, wypaczyć fabułę by nie przypominała wyjściowej, jak w tej niedawnej serialowej Ani, co to wcale nie przypominała tej z Zielonego Wzgórza.
No nic, obaczym.
|
|
|