Komunikaty - Do moderatorów i zainteresowanych - kwestie porządkowe
praedzio - Pon 06 Maj, 2013 22:29
[tu była lista Praedzio - sorki! Aragonte]
Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam.
Aragonte - Pon 06 Maj, 2013 22:38
Praedzio, dzięki
Wzięłam się już za łączenie, ale raczej skończę to jutro.
praedzio - Pon 06 Maj, 2013 22:49
Odpocznij sobie dziś. Jutro będziesz miała świeżą głowę.
Aragonte - Pon 06 Maj, 2013 23:34
Ej tam, ej tam
Scaliłam i wysłałam, zgłaszajcie usterki, bo mogłam się rąbnąć przy tym scalaniu.
Praedzio, wyedytuję Twego posta z listą, OK?
praedzio - Wto 07 Maj, 2013 05:22
OK. Ja już byłam średnio przytomna, kiedy ją tworzyłam.
Akaterine - Wto 07 Maj, 2013 09:25
| Aragonte napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Napisałam w tej sprawie do admina. Które watki miałaby dostać Akaterine? |
Akaterine, a które byś chciała? Bo ja chętnie się z Tobą podzielę
Pisałam już Admete na PW, że zachowałabym chętnie Fantastykę, Na każdy temat i Komunikaty, części XIX-wiecznych z chęcią się pozbędę |
To mogę część XIX-wiecznych wziąć.
Caroline - Wto 07 Maj, 2013 23:54
Drodzy,
Po 1.
Przepraszam za dotychczasowe milczenie w tak ważnej dla forum sprawie. Forum jest mi cały czas bliskie, ale sprawy prywatne mnie zasysają.
Po 2.
Chciałabym dobrze zrozumieć, jakie zmiany są planowane. Czy mogłybyście, proszę, potwierdzić, że dobrze rozumiem?
- usuwamy konta osób, które zalogowały się dawno temu i mają 0 wpisów
- tworzymy drugi stopień dostępu do niektórych wątków (żeby zobaczyć "Przy kawie" trzeba być zarejestrowanym i zalogowanym - to pierwszy stopień)
- te wątki to:
kciuki w górę
ściana płaczu
pomoc Asi
Hipochondrycy
Kilogramy
Pupile
Dzieci
PLUS ich wersje archiwalne
- dostęp do drugiego stopnia dostępu dostają "aktywni" użytkownicy
- użytkownicy, którzy są zarejestrowani, ale "dawno" ich nie było, nie widzą tych wątków, ale jeśli zaczną się udzielać, to będą widzieć
- tworzymy specjalnego moderatora do spraw użytkowników
- jakieś starsze wątki usuwamy - ????
po 3.
Pytania - do zastanowienia też dla nas:
- jakie jest kryterium kwalifikacji do "aktywnych" i posiadających dostęp?
- jakie jest kryterium dla "dawno" w przypadku osób, które się kiedyś odzywały, ale przestały? i jak to będzie oceniane?
- jakie starsze wątki usuwamy, wg jakich kryteriów?
- jaka jest rola moderatora "bez teki"?
po 4. moje zdanie
Jestem za tymi zmianami, ale wg mnie powinny one być:
- oparte na obiektywnych przesłankach - czyli np. dostęp ma ktoś, kto napisał 10 postów, "dawno" oznacza, że nie logował się ileś miesięcy
- powinny być możliwe do zrealizowania możliwie automatycznie bez ręcznego włączania i wyłączania przez moderatorów (albo co gorsza admina) - chyba są takie możliwości na forum, np. dostęp do wątku po 10 wpisach? Jeśli to nie jest możliwe, to tym bardziej kryteria powinny być obiektywne.
- admin powinien być przy tych zmianach minimalnie obciążony (po wejściu w życie - wcale!)
Jestem przeciwna temu, żeby z pozycji moderatora decydować, że ktoś "ma widzieć, a ktoś ma nie widzieć, bo jej/go nie lubię". To powinno być obiektywne i jasno napisane w regulaminie.
- kryterium wyłączenia wątków 0 też powinno być jasne - ile czasu dajemy osobom, które zarejestrowały się niedawno? Wielokrotnie było tak, że ktoś czytał nawet przez kilka miesięcy forum i dopiero wtedy się oficjalnie witał, przedstawiał, zaczynał udzielać etc. Moim zdaniem takim użytkownikom też trzeba dać szansę i nikogo nie straszyć, że jak się nie odezwie, to się go wywali.
Wybaczcie, ale postulat "kilku dni" jest napisany z perspektywy bardzo aktywnych osób, a na forum są też milczki, ekhm To że ktoś się mało odzywa nie znaczy, że jest wrogi, wścibski, oceniający czy cokolwiek...
To jest mój głos - Małomównego w obronie Małomównych
Dajcie, proszę znać, jeśli jest coś do zrobienia. Mogę się włączyć w przygotowanie list, zebranie jakichś ustaleń, spisanie czegoś etc.
Jestem za tymi zmianami, ale moim zdaniem, trzeba je dobrze zaplanować. Np. jeśli usunie się stare wątki, nagle pojawią się osoby, które mają 0 postów, choć wcześniej miały kilka, może zrobić się bałagan. Dlatego usuwanie wątków zrobiłabym w drugiej kolejności za jakiś czas - przy kolejnym technicznym czyszczeniu forum, które zakładam, że będzie powtarzane co parę miesięcy. W ogóle róbmy to może stopniowo? Zobaczmy, jak zmiany się wprowadzają, czy nie ma problemów, choćby technicznych. Na początek zróbmy nowych adminów, żeby się oswoili.
Na koniec jedna rzecz - co do samej idei ukrywania tematów. Zresztą kilkakrotnie padło to w tym wątku - jesteśmy w internecie, jeśli ktoś będzie chciał dostać się do prywatnych materiałów w ukrytych wątkach i zrobić z nich zły użytek, to się dostanie. To nie są zapory nie do pokonania. W dalszym ciągu każdy musi mieć świadomość, że na własną odpowiedzialność publikuje informacje o sobie.
Nie chcę straszyć, ale przykład skrajnie złej woli zobaczyłam w wątku o pupilach. Ktoś wiedział, że to temat, który wzbudza duże emocje, ktoś zobaczył, że pisząc byle bzdurę łatwo można obrazić lub zranić kilka osób, po czym bez większego wysiłku przygotował szpilę i ją chamsko wbił.
Myślę, że inteligentny byt, który ma tyle cierpliwości, żeby siedzieć tyle miesięcy na forum, gdzie był banowany, obrażany, czasem wręcz niedwuznacznie wyganiany, jest zdolny do tego, żeby podszyć się pod "zwykłego" użytkownika i w przeciągu kilku dni zyskać dostęp do ukrytych wątków.
Nie chciałabym, żeby ktoś miał fałszywe poczucie bezpieczeństwa w wątkach ukrytych.
Nie chciałabym, żeby z powodu takich postaci jak "byt", forum zamieniło się w nieprzyjazną dla nowych twierdzę, gdzie na wejściu stawia się warunki i pokazuje, że ktoś jest obywatelem drugiej kategorii.
Nie zmieniajmy zasad z powodu Mag, to byłoby jej zwycięstwo. Zmieńmy je dla porządku, komfortu i wygody WSZYSTKICH użytkowników - starych i tych, którzy starymi się dopiero staną za jakiś czas.
Anonymous - Śro 08 Maj, 2013 00:08
| Caroline napisał/a: | | To jest mój głos - Małomównego w obronie Małomównych |
Tak, fajnie tylko już było wspomniane o tym, że obecność na forum wiąże się z udziałem - czynnym.
Zresztą lepiej niż ja bym to uczyniła, napisali inni już.
Caroline - Śro 08 Maj, 2013 00:43
| lady_kasiek napisał/a: | | Tak, fajnie tylko już było wspomniane o tym, że obecność na forum wiąże się z udziałem - czynnym. |
No tak, ale co to znaczy "czynnym"? Będziemy się teraz ścigać, żeby na siłę posty produkować? W czym przeszkadza nam to, że ktoś więcej czyta niż mówi?
Powiedziałabym, że jeśli ktoś nie czuje się komfortowo z tym, że jest czytany, to w Przy kawie powinien publikować treści, które są przeznaczone dla tych (nadal jeszcze) 439 osób, a w wątkach ogólnych - dla każdego, kto tu wejdzie.
BeeMeR - Śro 08 Maj, 2013 00:44
| Caroline napisał/a: | | jesteśmy w internecie, jeśli ktoś będzie chciał dostać się do prywatnych materiałów w ukrytych wątkach i zrobić z nich zły użytek, to się dostanie. To nie są zapory nie do pokonania. W dalszym ciągu każdy musi mieć świadomość, że na własną odpowiedzialność publikuje informacje o sobie. | Święte słowa.
Co do ukrywania tematów - ja w ogóle jestem za zostawieniem tego, co już powstało jak jest, by dalej zachęcało nowych i starych do pisania, a tworzeniem nowych: O Asi, galerii bardziej osobistej itd.
Anonymous - Śro 08 Maj, 2013 00:54
Caroline, ja już swoje powiedziałam. Poczytaj co było napisane. Ja wolę się nie odzywać.
Anaru - Śro 08 Maj, 2013 00:54
| Caroline napisał/a: | | W czym przeszkadza nam to, że ktoś więcej czyta niż mówi? |
Więcej oznacza, że mówi cokolwiek, a są tacy, którzy milczą li i jedynie czytając .
Są tacy, którym to nie przeszkadza i tacy, którzy woleliby rozmawiać w gronie chociaż częściowo gadającym, a tak to gada tylko kilka/naście/dziesiąt (nie wiem ile dokładnie, zależy od wątku) osób, a przysłuchuje się ileś kompletnie nieznanych. Niektórym to przeszkadza.
Uważam, że jak ktoś jest czasem nawet i parę lat zarejestrowany na forum, wchodzi w miarę regularnie i czyta, to miał czas się oswoić. Nie gryziemy.
(Zazwyczaj )
Anonymous - Śro 08 Maj, 2013 01:01
| Anaru napisał/a: | Więcej oznacza, że mówi cokolwiek, a są tacy, którzy milczą li i jedynie czytając .
Są tacy, którym to nie przeszkadza i tacy, którzy woleliby rozmawiać w gronie chociaż częściowo gadającym, a tak to gada tylko kilka/naście/dziesiąt (nie wiem ile dokładnie, zależy od wątku) osób, a przysłuchuje się ileś kompletnie nieznanych. Niektórym to przeszkadza. |
Dobrze i takie Milczki sobie niech czytają ogólne fora.
Po diabła im prywatne informacje? Skoro nic o sobie nie mówią, dlaczego mają się dowiadywać, że mi ósemkę wydarli, a Aine kupiła nowe piwo, a Praedzia zachwyca się nowym cydrem?
Ogólne forum to ogólne, tam można sobie poczytać o filmach, książkach czy muzyce.
Ale sapienti sat.
Ja ide w kimę. Zanim po głowie dostanę, że się odzywam.
Caroline - Śro 08 Maj, 2013 01:35
Kasiek,
1. przeczytałam cały wątek, po prostu upewniam się, że dobrze rozumiem
2. chyba nie ma sporu, po prostu Ty nie przeczytałaś mojego postu
Uno: Potwierdziłam, że dla mnie zamknięcie tych kilku wątków dla aktywnych użytkowników (aktywny = logowany "niedawno", więcej niż "xx" postów) jest ok - pod warunkiem ustalenia jasnych kryteriów
Due: w sprawie milczków chodzi mi przede wszystkim o wycinanie ludzi, w tym w szczególności o zmuszanie nowo zarejestrowanych do pisania w ciągu kilku dni pod groźbą wycięcia.
Dwie kompletnie różne sprawy.
Skopiowałam sobie wszystkich użytkowników do Excela, żeby pomóc w robieniu list pod różnymi kryteriami.
Wychodzą ciekawe rzeczy.
Na przykład:
- 49 osób ma 0 postów. Ale 17 z nich logowało się w 2013 roku, w tym 7 osób jeszcze w kwietniu.
- Niemal połowa forum ma mniej niż 10 postów!
- Z drugiej strony są osoby, które mają ponad 1000 postów, ale dawno się nie logowały
Chętnie się podzielę plikiem, jeśli ktoś z modów jest na etapie kompilowania list i może mu się to przydać. Sama też mogę zrobić jakąś propozycję.
Anaru - Śro 08 Maj, 2013 01:45
Jesteśmy na etapie kompilowania list, jak najbardziej. Pewnie jutro uzgodnimy do końca.
Admete - Śro 08 Maj, 2013 08:17
Wszyscy, którzy byli, sa aktywnie to będą na pewno.
W nowym dziale będzie galeria i proponuję ogólna pogaduchownię, nowy wątek Asi, dzieci, pupile. Nic więcej. Stare wątki trzeba usunąc lub przeczyścić. Ja na przykład wiem, że w tym całkiem ukrytym to nie będę jakos szaleć. Zdjęc i tak nie wkleje, dzieci nie mam, zwierząt tez nie Zostaje Asia i pogaduchownia.
Aragonte - Śro 08 Maj, 2013 08:43
Caroline, wyślij mi tę listę osób, jeśli ją masz, bo chyba dysponuję wszystkimi propozycjami
I też mi się wydaje, że sporu nie ma, na miejscu Caroline też bym wolała dopytać się o szczegóły i sposób rozumienia pewnych spraw Nie ma w tym jak dla mnie nic dziwnego.
Anaru - Śro 08 Maj, 2013 09:06
| Admete napisał/a: | | Stare wątki trzeba usunąc lub przeczyścić. |
Zostaw stare wątki, nie wywalaj.
Tam były i tak rzeczy, które pisaliśmy jak mieli dostęp absolutnie wszyscy zalogowani czyli "Niewiadomokto", nic tam przecież nie było takiego co by trzeba było na gwałt wywalać, za to było dużo fajnych rzeczy.
Caroline, po prostu dorzuć się z listą do naszych propozycji.
praedzio - Śro 08 Maj, 2013 09:23
Ja jednak obstaję przy tym, żeby te stare-prywatne jeśli nie wyrzucać, to przynajmniej przerzucić do części zamkniętej. Ładnie, ładnie proszę.
Anaru - Śro 08 Maj, 2013 09:28
Absolutnie nie wyrzucać , więc jak coś to tylko przerzucić.
Anaru - Śro 08 Maj, 2013 09:29
Aaa, czytanie ze zrozumieniem sie kłania - stare-prywatne? Prywatne można przerzucić
Akaterine - Śro 08 Maj, 2013 09:36
| Caroline napisał/a: | Jestem za tymi zmianami, ale wg mnie powinny one być:
- oparte na obiektywnych przesłankach - czyli np. dostęp ma ktoś, kto napisał 10 postów, "dawno" oznacza, że nie logował się ileś miesięcy
- powinny być możliwe do zrealizowania możliwie automatycznie bez ręcznego włączania i wyłączania przez moderatorów (albo co gorsza admina) - chyba są takie możliwości na forum, np. dostęp do wątku po 10 wpisach? Jeśli to nie jest możliwe, to tym bardziej kryteria powinny być obiektywne. |
Według mnie właśnie nie mogą być obiektywne, bo ktoś w ciągu kilku minut może nabić sobie 10 postów o niczym i automatycznie mieć dostęp.
Anonymous - Śro 08 Maj, 2013 16:11
przeslanki obiektywne sa ok. tylko ich zasady powinny zostac ustalone. Ilosc postow jest bezsensowna. Samo logowanie tez. Moze mozna ustalic, ze aby byc obecnym na forum bez likwidowania konta, trzeba napisac np. 20-50 postow w roku lub milczenie roczne (przy w miare regularnym logowaniu).
Jednakze przeslanki nadrzedne rowniez powinny zostac respektowane. Tak jak napisalam, jest dla mnie nie do przyjecia obecnosc 2 uzytkownikow w czesci tajnej. Wiem o 2 osobach, ktore maja kolejnych kandydatow.
Mozna tez zaznaczyc, ze jesli ktos naduzy zaufania i bedzie wykorzystywal osobiste informacje, zostanie wydalony z dzialu ukrytego.
Osobiscie jestem w tej frakcji, ktorej calkowicie nieprzeszkadza milczenie - szczegolnie przy ukryciu watkow osobistych. mnie jest po prostu wszystko jedno...
Caroline - Śro 08 Maj, 2013 16:16
Po przemyśleniu sprawy, przejrzeniu listy wszystkich użytkowników etc - propozycja rozwiązania dla sekcji prywatnej i uzasadnienie
Wstęp - to co oczywiste
Forum istnieje już 7 lat. (gratulacje dla nas). Powstało jako typowo wirtualna platforma kontaktu dla osób, które łączą te same zainteresowania. W ciągu tych 7 lat zdążyliśmy się jednak lepiej poznać, mamy znajomości i przyjaźnie, które wyszły poza świat wirtualny. Pojawiła się więc potrzeba, aby cały czas w ramach forum, dać użytkownikom możliwość bardziej osobistego kontaktu, który odpowiadałby rzeczywistemu charakterowi ich relacji.
Propozycja sekcji "Relacje prywatne" (nazwa robocza)
Stworzenie kilku nowych zamkniętych tematów, które byłyby przeznaczone dla użytkowników:
1. znających się osobiście
2. którzy logowali się do forum w przeciągu ostatnich 6 miesięcy
3. którzy wyrażą chęć uczestnictwa w takiej sekcji i podadzą swoje imię i nazwisko (uzasadnienie poniżej)
Oczywiście wszystkie warunki działają łącznie.
Uzasadnienie
Dlaczego znających się osobiście?
- Bo dla nikogo moim zdaniem nie powinna być problemem sekcja na forum przeznaczona dla osób, które znają się osobiście - naturalny krąg znajomych
- Bo takie kryterium dobrze oddaje charakter relacji między uczestnikami
- Bo dołączanie nowych użytkowników będzie przebiegało na czytelnych zasadach i wraz z naturalnym rozwojem znajomości
- Bo daje to gwarancję, że osoba w sekcji prywatnej nie jest "bytem"
Co z osobami, których nie znamy osobiście - np. ktoś mieszka za granicą i nigdy nie był na spotkaniu, ale znamy go/ją dobrze, choć wirtualnie - jest na forum od dawna, jest bardzo aktywny etc, koresponduje z kimś na bieżąco i od dawna?
Taka sytuacja może się zdarzyć i dla takich osób stworzyłabym wyjątek, ale działający na zasadzie "rekomendacji/poręczenia" - tzn. ktoś z sekcji prywatnej mówi "nie znam jej/jego osobiście, ale dobrze się znamy w necie, to nie troll, jest ok. Biorę za niego/nią odpowiedzialność".
Zobaczmy, ile takich przypadków jest. Może w ogóle nie ma takiego problemu?
Dlaczego logowanie w ostatnich 6 miesiącach?
- Bo pojawiła się wątpliwość, co z użytkownikami kiedyś aktywnymi, a teraz nieobecnymi - dlaczego po długiej nieobecności mają mieć wgląd w prywatne treści. I to jest zrozumiałe.
- Jakieś kryterium bezwzględne powinno być a liczba postów się nie nadaje (choćby ze względów, o których pisze Akaterin na górze)
Dlaczego potrzebna jest zgoda na chęć uczestnictwa w takiej sekcji i podanie imienia i nazwiska?
- Wbrew pozorom myślę, że nie wszyscy palą się do czytania wpisów na prywatne tematy
- Myślę, że niektórzy mogą chcieć powiedzieć "Czniam Waszą sekcję prywatną! Wiem, że mnie tam nie chcecie, więc się nie wpycham. Będę super merytorycznym użytkownikiem w sekcji otwartej."
- imię i nazwisko - bardzo podstawowe względy bezpieczeństwa, skoro mówimy o publikowani treści prywatnych. Dla osób znających się osobiście to żaden problem.
Nie byłoby to publikowane na stronie, tylko "mod bez teki" prowadziłby taką listę offline.
Dlaczego stworzenie kilku nowych, a nie zamknięcie starych wątków?
Przejrzałam listę osób proponowanych do włączenia do "wewnętrznego" kręgu i nie ma tam nicków osób, które wypowiadały się w wątkach typowanych do ykrycia. Moim zdaniem, nie możemy zamykać tematu przed kimś, kto zamieszczał w nim posty. To po prostu nie fair.
Te tematy powinny zostać tak jak są, a na potrzeby sekcji prywatnej mogłyby być stworzone nowe.
Warunek uruchomienia sekcji i technikalia
- Włączania i wyłączania użytkowników do sekcji dokonują modowie - może potrzebują dodatkowych uprawnień (admin nie jest tym obciążony)
- Aktualizacja sekcji - co 2 miesiące (na przykład). Nowi użytkownicy - na bieżąco wraz z pojawiającymi się potrzebami Wbrew pozorom, myślę, że rotacja nie będzie duża.
Z tego co widzę, lista kompilowana przez modów idzie mniej więcej w tym kierunku. Pojawiają się jednak dylematy, które są rozstrzygane bez jakiejś odgórnie przyjętej zasady i bywają oparte na osobistej sympatii (albo antypatii modów) albo innych trudnych do uchwycenia przesłankach. Stąd moja propozycja.
Sprawa dotyczy wszystkich, więc wklejam ją tutaj.
Powiedzcie proszę, co myślicie.
Zalezy mi na tym, żeby tego rodzaju zmiany i sposób ich wprowadzenia były fair wobec wszystkich użytkowników.
Anonymous - Śro 08 Maj, 2013 16:20
| Caroline napisał/a: | | Powiedzcie proszę, co myślicie. |
Jak dla mnie super.
Dzięki Caroline, że poświęciłaś tyle czasu. Naprawdę wyważone i fair
|
|
|