To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ulubione cytaty

Ania Aga - Wto 31 Gru, 2019 22:58

Cytat z kryminału "To porządny facet. On tylko trochę wyglądu nie posiada." :lol:
Trzykrotka - Śro 01 Sty, 2020 01:14

:mrgreen: Piękne :oklaski: Równie ładne jak czubaszkowa "nienachalna z urody" :mrgreen:
Ania Aga - Śro 01 Sty, 2020 10:24

Ten sam styl.
praedzio - Pią 01 Paź, 2021 09:19

Aaaaaa... :excited: Tak bardzo ja:

"Paszczak obudził się powoli i gdy tylko stwierdził, że jest sobą, zapragnął być kimś innym, kimś kogo nie znał. Czuł się jeszcze bardziej zmęczony niż wtedy, kiedy kładł się spać, a tu tymczasem nastał już nowy dzień, który będzie trwał aż do wieczora, a potem przyjdzie następny i jeszcze następny i ten znów będzie taki sam, jak wszystkie dni w życiu Paszczaka.
Schował się więc pod kołdrę i zagrzebał nos w poduszkę, potem przesunął się brzuchem na brzeg łóżka, gdzie było chłodne prześcieradło, a potem rozłożył się na całym łóżku, wyciągając ręce i nogi i wciąż czekał na przyjemny sen, który nie nadchodził. Wreszcie zwinął się w kłębek i zrobił się malutki, ale i to nie pomogło. Starał się być Paszczakiem, którego wszyscy lubią, i starał się być Paszczakiem, którego nikt nie lubi. Lecz co z tego, kiedy i tak ciągle był tylko Paszczakiem, który wszystko robi, jak może najlepiej, ale nic mu naprawdę dobrze nie wychodzi".

Tove Jansson "Dolina Muminków w listopadzie"

Akaterine - Pią 01 Paź, 2021 09:47

I dlatego Muminki są ponadczasowe, i nie tylko dla dzieci :paddotylu: . Przy następnej wizycie u rodziców zabieram wszystkie moje tomiki :mrgreen: .
Trzykrotka - Pią 01 Paź, 2021 09:50

Powiedziałabym, że dzieci również mogą je czytać, one są dla dorosłych. Ja sobie zrobiłam krzywdę próbując czytać w dzieciństwie ten oto tom, który paredzio cytuje. Na długo zraziłam się do Muminków - a to przecież genialne.
Cytat - jak ja dobrze to znam ten stan - a raczej prochy mi pomogły od niego uciec...

Aragonte - Pią 01 Paź, 2021 10:11

Akaterine napisał/a:
I dlatego Muminki są ponadczasowe, i nie tylko dla dzieci :paddotylu: . Przy następnej wizycie u rodziców zabieram wszystkie moje tomiki :mrgreen: .

A ja chyba powinnam to wreszcie przeczytać od A do Zet.
Biedny Paszczak, jak ja go rozumiem :przytul:

Admete - Pią 01 Paź, 2021 12:20

Ja tam od razu wstaję ;) Nie mam czasu na rozkminy ;)
BeeMeR - Pią 01 Paź, 2021 13:30

Ja też od razu wstaję- ale to ostatnie zdanie to o mnie :wink:
Tamara - Pią 01 Paź, 2021 15:11

Ja Muminki zaczęłam od Opowiadań z Doliny Muminków w wieku chyba 13 albo 14 lat i przepadłam od razu :serce: :serce: :serce: :serce:
Admete - Pią 01 Paź, 2021 15:11

Mnie tam czasem wychodzi ;) Na przykład dostałam właśnie wierszyk pochwalny od uczennicy napisany na sprawdzianie ( nic nie umiała, ale wierszyk wymyśliła :lol: ).
Tamara - Pią 01 Paź, 2021 15:13

Ja się po prostu przestałam przejmować tym, że mi nie wychodzi , widać nie może :wink: