To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Duma i uprzedzenie

Alison - Sob 18 Lis, 2006 14:47

Gosia napisał/a:
Rozumiemy, rozumiemy, ja tez musze miec natchnienie ;)
A ostatnio to cos nie bardzo w nastroju do s-e-x-u bylam .... :? ??:

No wiem, wiem, ale już lepiej?
Oczywiście nie pytam o sex ;-)

Gosia - Sob 18 Lis, 2006 14:58

Lepiej ......nie mowic, Ali :? ??:
Maryann - Sob 18 Lis, 2006 21:26

Alison napisał/a:
Gosia napisał/a:
Ali, dziekuje za fanficzek, nawet niezle napisany (chodzi mi o styl), gdyby nie to, ze strona erotyczna wywoluje :roll:

Tylko?
U mnie to wywołuje :roll: :roll: :roll: :? ??:

Co do strony erotycznej, to mi najzupełniej wystarcza ta z "Mistress of Pemberley".

Anonymous - Sob 18 Lis, 2006 21:37

Maryann napisał/a:
Alison napisał/a:
Gosia napisał/a:
Ali, dziekuje za fanficzek, nawet niezle napisany (chodzi mi o styl), gdyby nie to, ze strona erotyczna wywoluje :roll:

Tylko?
U mnie to wywołuje :roll: :roll: :roll: :? ??:

Co do strony erotycznej, to mi najzupełniej wystarcza ta z "Mistress of Pemberley".

Co gdzie? Jak ? Po polsku?

Maryann - Sob 18 Lis, 2006 22:11

No nie, po polsku nie mam - przynajmniej na razie. Kiedyś w przypływie zapału udało mi się przełożyć szczątkowe fragmenty.
Ale chyba po naszym megafanfiku do tego wrócę, bo to - jak na razie - najlepszy sequel do DiU, jaki miałam okazję czytać.

Agnesse - Nie 19 Lis, 2006 00:17

Jakos to nie ta Elizabeth i nie ten Darcy. Cos to wszystko nie tak... Takie to jakies bezbarwne.

Ale Alison, znaczy Szacownie-Nam-Panujaca-Szanowna-Matko-Przedluzona chetnie przeczytalabym Twoj fanfik, o ile oczywiscie zapalasz checia podzielenia sie nim.

Maryann - Nie 19 Lis, 2006 11:20

Czyli tak jak napisała Alison - niech się chłop do takich rzeczy nie bierze...
Agnesse napisał/a:
Ale Alison, znaczy Szacownie-Nam-Panujaca-Szanowna-Matko-Przedluzona chetnie przeczytalabym Twoj fanfik

Ja też... :smile:
Alison napisał/a:
Może jak z powrotem wejdę w te romansowe sprawy Darcy'ego i Lizzy, tłumacząc ten megafanfik, to się jakoś "roztenteguję" w tej sprawie. Wiecie, rozumiecie...;-)

Wiemy, rozumiemy i czekamy... :wink:

MiMi - Nie 19 Lis, 2006 12:54

Ja też chcę! Wiem, że rzadko coś piszę, ale nie mam czasu. Mimo tego zaglądam tu kiedy tylko mogę i czytam co nowego. Mój mail miriampojda@wp.pl
Trzykrotka - Nie 19 Lis, 2006 23:18

To ja się też nieśmiało dopisuję na listę: bardzo proszę :grin: nawyspe@wp.pl
Mag - Pon 20 Lis, 2006 10:25

Chciałam Was zapytać o delikatną kwestię i mam nadzieję ,że nikt nie poczuje się urażony.
Jeśli jednak temat Wam się nie spodoba to można go "wyciąć"

Na innym forum spotkałam sie z opinią, że Darcy w momencie pierwszych oświadczyn "wyczuł" , że Lizzy ma okres i to spowodowało gwałtowną reakcję :roll:

Moje pytanie brzmi, czy Wy czytając zastanawiacie się w w jakim momencie cyklu rozgrywają sie dane sceny???????
Bo mi nigdy nie przyszło to do głowy, żeby pod tym kątem rozpatrywać różne motywy postępowania bohaterów- może mam za słabą wyobraźnię?

Nooka - Pon 20 Lis, 2006 10:44

Może osoba, która to pisała sama miała okres i stąd te refleksje? :)

A tak w ogóle to cześć. Jestem tu nowa ale bardzo mi się podoba to forum i zamierzam zostać na dłużej :) Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko...

Caitriona - Pon 20 Lis, 2006 10:49

Oczywiście że nie Nooka! Witaj! :) I zapraszamy do przywitalni ( http://forum.northandsout...p?p=43627#43627 )
Marija - Pon 20 Lis, 2006 10:53

Mag napisał/a:
Chciałam Was zapytać o delikatną kwestię i mam nadzieję ,że nikt nie poczuje się urażony.
Jeśli jednak temat Wam się nie spodoba to można go "wyciąć"

Na innym forum spotkałam sie z opinią, że Darcy w momencie pierwszych oświadczyn "wyczuł" , że Lizzy ma okres i to spowodowało gwałtowną reakcję :roll:

Moje pytanie brzmi, czy Wy czytając zastanawiacie się w w jakim momencie cyklu rozgrywają sie dane sceny???????
Bo mi nigdy nie przyszło to do głowy, żeby pod tym kątem rozpatrywać różne motywy postępowania bohaterów- może mam za słabą wyobraźnię?

Aine zrobiła dziką awanturę osobniczce, która taką nieestetyczna tezę wysnuła :twisted: Zresztą popieram naszą Miotełkę w całej rozciągłości, nie przesadzajmy z tym naturalizmem, nie te klimaty, nie to forum, fuj........ :? ??:

Mag - Pon 20 Lis, 2006 11:23

Ja wiem,że Aine "zamiotła " sprawę , tylko chciałam wiedzieć , czy tylko mi wyobraźni nie starcza..... :mrgreen:
Marija - Pon 20 Lis, 2006 11:34

Mag napisał/a:
Ja wiem,że Aine "zamiotła " sprawę , tylko chciałam wiedzieć , czy tylko mi wyobraźni nie starcza..... :mrgreen:
Wachlarz zboczeń i odchyleń jest niewyobrażalnie szeroki, niestety :shock:
Alison - Pon 20 Lis, 2006 13:53

Ja bym tam nie przesadzała z tymi zboczeniami. Wszystkie jesteśmy herbu "Miesiąc utajony" i wiadomo jakie to czasem pociaga za soba konsekwencje w życiu codziennym. Mamy lepsze i gorsze dni. Zastanawiam się tylko po co przy okazji akurat "Dumy i uprzedzenia" zastanawiać się nad takimi sprawami? :grin:
Wiadomo, ze wszystkie bohaterki wraz z autorką co miesiąc miały gorsze dni i na pewno sie to jakoś na ich życie przekładało. Na tym proponuję skończyć temat. :cool:

Marija - Pon 20 Lis, 2006 14:35

Alison napisał/a:
Ja bym tam nie przesadzała z tymi zboczeniami. Wszystkie jesteśmy herbu "Miesiąc utajony" i wiadomo jakie to czasem pociaga za soba konsekwencje w życiu codziennym. Mamy lepsze i gorsze dni. Zastanawiam się tylko po co przy okazji akurat "Dumy i uprzedzenia" zastanawiać się nad takimi sprawami? :grin:
Wiadomo, ze wszystkie bohaterki wraz z autorką co miesiąc miały gorsze dni i na pewno sie to jakoś na ich życie przekładało. Na tym proponuję skończyć temat. :cool:
Ali, lytości :mrgreen: Jak miały te "trudne dni", to leżały plackiem z globusem, jak sądzę. Ja bym tam na konwersacje nie miała siły bez wspomagaczy farmaceutycznych :thud: Posądzanie JA o takie drugie czy trzecie (podświadome) dno jej powieści to wicie..... Aine, zrób z nimi porządek :wink:
Marija - Pon 20 Lis, 2006 14:36

Amen :mrgreen:
Dione - Czw 07 Gru, 2006 12:32

To "Droga Posiadaczko fanficka" gdybyś znalazła chwilkę czasu, żeby przesłać go również do mnie, to podaję adresik: dione0@op.pl Serdecznie mocno dziękuję!
Marija - Czw 07 Gru, 2006 13:25

Dione, Ty mnie pytasz? Bo dawno tu nie byłam i coś mi się zacięło w pamięci :neutral:
Alison - Czw 07 Gru, 2006 13:40

Marija napisał/a:
Dione, Ty mnie pytasz? Bo dawno tu nie byłam i coś mi się zacięło w pamięci :neutral:

Tego to nikt nie wie, ale ja juz Dione poslałam tę reklamę proszku do prania, o ile to o to chodziło :wink:

Marija - Czw 07 Gru, 2006 14:14

Dzieki; pewnie o to :wink:
Dione - Czw 07 Gru, 2006 14:29

Alison napisał/a:
Marija napisał/a:

Tego to nikt nie wie, ale ja juz Dione poslałam tę reklamę proszku do prania, o ile to o to chodziło :wink:

Oczywiście, że o tę reklamę proszku. Planuję sobie ją przeczytać, a jeśli moich oczekiwań nie spełni, to poświęcę noc, albo dwie i napiszę własną wersję. Jeśli tak się stanie, to oczywiście podzielę się nią z Wami.
Alison, vielen Dank fur alles :kwiatek:

Marija - Czw 07 Gru, 2006 14:32

Dione napisał/a:
Oczywiście, że o tę reklamę proszku. Planuję sobie ją przeczytać, a jeśli moich oczekiwań nie spełni, to poświęcę noc, albo dwie i napiszę własną wersję. Jeśli tak się stanie, to oczywiście podzielę się nią z Wami.
Nareszcie ktoś się metodycznie za to zabierze :razz: :banan:
lady_ania - Pon 19 Lut, 2007 08:55

Czy ja też mogę prosić o reklamę w całości??

PLEASE!!

Moj e-mail lady_ania@wp.pl