To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Kontynuacja "Potopu" Sienkiewicza

Ulka - Nie 10 Gru, 2006 21:30
Temat postu: Kontynuacja "Potopu" Sienkiewicza
zakładam ten temat w celu ściśle użytkowym :rumieniec: mam nadzieję, że jest to w miarę odpowiednie miejsce na Forum? kiedyś, dawno temu :wink: moja polonistka wspominała o nowelkach mających stanowić opis dalszych losów Sienkiewiczowskiego Kmicica. miał je napisać chyba znany lub mniej znany polski pisarz, a dodatkowo przedstawiać miały jakby dwie różne drogi, którymi pan Andrzej mógł pójść. niestety, wtedy nie zanotowałam tej informacji i teraz nie wiem nawet kto był autorem a dręczy mnie to strasznie :cry2: może Wy macie jakieś informacje na ten temat, bo jak dotąd ni śladu ni popiołu, żadnego tropu złapać nie mogę. proszę o pomoc :kwiatek:
Kaziuta - Pon 11 Gru, 2006 17:17

Droga Ulenko. Jedyna rzecz o której słyszałam to "W ręku Boga" Andrzeja Stojowskiego, ale to sa dalsze losy bohaterów trylogii, a nie Kmicica. :sad:

http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/124531

Agn - Pon 11 Gru, 2006 17:48

Na domiar złego mój padre ową książkę dostał na którąć gwiazdkę i po lekturze schował ją głęboko, bym nie miała szansy popełnić nierozważnego czynu i przeczytać, a w wyniku owego czynu dostać ataku piany na ustach. (Reymont to wypłosz!) Prawdopodobnie to wystarczy za recenzję.

Co do dwóch różnych dróg Andrzeja Kmicica, to było to w samym "Potopie". Jest tam taki fragment, gdzie Kmicic może iść na wojnę i bić się za ojczyznę, zmazać swoje winy, może zginąć. A mógł też pojechać do Oleńki, bo przecież wojna nie zając, nie ucieknie, on zdąży... Co wybrał Kmicic? Chyba wszyscy wiemy :)

Ulka - Pon 11 Gru, 2006 23:48

Stojowskiego mialam w ręku i to na pewno nie to :razz: moim zdaniem lepiej tego nie tykac, jesli kto choc troche polubil Trylogie, wiec zgodze sie z opinia Agn :mrgreen:
co prawda jezyk polski mialam ladnych pare lat wstecz, ale pamietam, ze chodzilo o losy Kmicica po zakonczeniu akcji powiesci. w jednej z wersji mial stac sie typowym szlachciura, awanturnikiem etc. dlaczego ja sie wtedy dokladnie nie dopytalam?? :cry: