To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Jane Austen - życie i epoka - 16 grudnia

Caroline - Nie 10 Gru, 2006 21:06
Temat postu: 16 grudnia
Dziewczyny!
W zeszłym roku troszkę nam umknęła rocznica urodzin Jane, chociaż data była okrągła. Może w tym roku jakoś ją uczcimy.

Co powiecie na wspólną herbatką o tej samej porze i pobyt na forum?

Anne Mary - Nie 10 Gru, 2006 21:17

Z chęcią się przyłączę, jeśli panie z towarzystwa przyjmą mnie do swojego grona. Będę wdzięczna. Proszę tylko o podanie godziny, o której mamy zaparzyć herbatę :smile:
Admete - Nie 10 Gru, 2006 21:25

Anne Mary witaj - zajrzyj do przywitalni w dziale Na każdy temat. Możesz tez wybrać avatar z galerii ( w profilu ).
Alison - Nie 10 Gru, 2006 21:32

Carolciu, córciu, to bardzo piękny pomysł! To spotykamy się 16 grudnia. Godzinę jeszcze ustalimy.
Harry_the_Cat - Nie 10 Gru, 2006 21:49

Jaki to dzień tygodnia?
Maryann - Nie 10 Gru, 2006 21:50

Sobota.
Harry_the_Cat - Nie 10 Gru, 2006 21:57

Dzięki :D
Matylda - Nie 10 Gru, 2006 22:16

Świetny pomysł Carolino :hello:
Trzykrotka - Nie 10 Gru, 2006 22:20

Dzięki za pamięć o Jane :wink: . Piękny pomysł. Rozumiem, ze tego dnai zachowujemy się jeszcze bardziej jak na Damy przystalo?
Balbina - Wto 12 Gru, 2006 11:43

OK sobota pyszna herbatka w ślicznej filiżance :lol:
Anonymous - Wto 12 Gru, 2006 15:37

Uff, zdazylam odebrać i będę :D
Może jeszcze dodajmy - angielską herbatkę, zmlekiem?
Eeee, nie. Ja takiego świństwa nie przeknęłabym, to i innym nie polecam :D
Ale ja parzę Earl Greya, albo English Breakfast

Alison - Wto 12 Gru, 2006 15:41

AineNiRigani napisał/a:
Uff, zdazylam odebrać i będę :D
Może jeszcze dodajmy - angielską herbatkę, zmlekiem?
Eeee, nie. Ja takiego świństwa nie przeknęłabym, to i innym nie polecam :D
Ale ja parzę Earl Greya, albo English Breakfast

Jakiego świństwa?! Mocna dobra czarna herbata z odrobinką śmietanki, całość w kolorze kawy z mlekiem jest SUPER!!!

A wiesz dziecino, że Ci różne "cukry" do kolekcji :grin: przywiozła Mama z Brna?

Maryann - Wto 12 Gru, 2006 16:32

Alison napisał/a:
Mocna dobra czarna herbata z odrobinką śmietanki, całość w kolorze kawy z mlekiem jest SUPER!!!

Nie, tylko żadnej śmietanki, błagam ! Mocna, czarna herbatka - ewentualnie z cytryną. Ale żadnych zabielaczy !

Alison - Wto 12 Gru, 2006 16:48

Maryann napisał/a:
Alison napisał/a:
Mocna dobra czarna herbata z odrobinką śmietanki, całość w kolorze kawy z mlekiem jest SUPER!!!

Nie, tylko żadnej śmietanki, błagam ! Mocna, czarna herbatka - ewentualnie z cytryną. Ale żadnych zabielaczy !

Czarna, mocna z cytryną jest, że zacytuję pana Darcy'ego "argh", a Anglicy bardzo rzadko piją z cytryną, właśnie najczęściej zabielają. W Polsce dostaję szału jak wszyscy mi mówią, że piję "bawarkę", bo to zupełnie co innego, słaba herbata pół na pół z mlekiem = smak wygotowanej ściery, a czasem nawet herbata parzona na mleku. Herbata z odrobina mleka jest pyszna i zdrowa, bo mleko neutralizuje garbniki, których w mocnej herbacie zawsze się trochę przemyci.
A przy okazji, przedwczoraj w Brnie poprosiłam w restauracji o "czernyj czaj" ze smietanką, to mi pani przyniosła imbryczek z wrzątkiem, herbatkę w kopertce, ćwiartkę cytryny i mleczko - i wszyscy przygladali się co ja teraz z tym zrobię :wink:

Anonymous - Wto 12 Gru, 2006 17:33

Alison napisał/a:
A wiesz dziecino, że Ci różne "cukry" do kolekcji :grin: przywiozła Mama z Brna?

A czy mamusia wie, że Ainusia Mamusię kocha miłością czystą i prawdziwą? :serce2: : :serce2: :serce2:

Anonymous - Wto 12 Gru, 2006 17:35

Ja czytałam kiedyś historię herbaty i przyczyna, dla której zaczęto psuć dobrą herbatkę dobrą cytryną jest dla mnie zrozumiała, sam produkt jednak - nie do zaakceptowania.
Admete - Wto 12 Gru, 2006 17:59

A o której tę herbatke pijemy? Aine czy Ty do nas wróciłaś w końcu? ;-)
MiMi - Wto 12 Gru, 2006 20:38

Też bardzo chętnie się dołączę, ale zależy o której godzinie! Pomysł jest świetny
:wink:

Caroline - Wto 12 Gru, 2006 20:58

To może 20.00?
Anonymous - Wto 12 Gru, 2006 21:14

Admete - tak, wróciłam. Ja zawsze wracam. Mówiłam - Aine jest jak zarazek grypy - prędzej czy poźniej zawsze ajmbakuję:D
Admete - Wto 12 Gru, 2006 21:22

Alez Aine ja się cieszę, ze jesteś z powrotem. 20 chyba moze być :-)
Maryann - Wto 12 Gru, 2006 21:26

Alison napisał/a:
Czarna, mocna z cytryną jest, że zacytuję pana Darcy'ego "argh", a Anglicy bardzo rzadko piją z cytryną, właśnie najczęściej zabielają.

Ale jam nie Angielka... :wink:

Alison napisał/a:
Herbata z odrobina mleka jest pyszna i zdrowa, bo mleko neutralizuje garbniki, których w mocnej herbacie zawsze się trochę przemyci.

Może i zdrowa... Co do "pyszności" - spuśćmy na to zasłonę milczenia...

Alison napisał/a:
A przy okazji, przedwczoraj w Brnie poprosiłam w restauracji o "czernyj czaj" ze smietanką, to mi pani przyniosła imbryczek z wrzątkiem, herbatkę w kopertce, ćwiartkę cytryny i mleczko - i wszyscy przygladali się co ja teraz z tym zrobię :wink:

Twarożek herbaciany ? :lol:

Anonymous - Wto 12 Gru, 2006 21:33

Maryann napisał/a:
Alison napisał/a:

Twarożek herbaciany ? :lol:

Na zakwasie... :mrgreen:

Maryann - Wto 12 Gru, 2006 21:37

Możnaby opatentować. Serka "smakowego" tego rodzaju chyba nikt jeszcze nie wymyślił... :mrgreen:
Tyle, że kolorek trochę mało apetyczny...

Anonymous - Wto 12 Gru, 2006 21:52

O Serek Mamuni :D
A hasło reklamowe "Nie ma jak u mamy" :D
Kolorek jak kolorek, zawsze jakieś barwniki można wrzucić... :D