To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Dranie, oszuści i niegrzeczni chłopcy

Agn - Śro 25 Paź, 2006 19:19
Temat postu: Dranie, oszuści i niegrzeczni chłopcy
Ok, jestem jedyna czy wam czasem też miękną kolana, kiedy nagle w pół strony wkracza ON - ten zły, ten podstępny manipulator, ten przebiegły drań?

Niektóre czarne charaktery są o wiele ciekawsze od głównych, cnotliwych postaci.
Proszę o jedno - na razie nie wklejajcie tutaj Snape'a, ok? W jego sprawie JKR nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, do końca nie wiadomo, czy jest na pewno zły.

No to jeden z moich ulubionych czarnych charakterów...
Martel. Postać z trylogii Elenium Davida Eddingsa. Kojarzycie Sparhawka? On był ten dobry. Martel mu zawsze coś bruździł. Inteligentny drań, na którego bidny Sparhawk musiał uważać, żeby mu znowu szyków nie pokrzyżował. Facet był naprawdę wredny, ale ponieważ był też godnym przeciwnikiem Sparhawka, to plasuje mi się bardzo wysoko na liście ulubionych su... khem, złych.

Czekam na waszych złych chłopców! :mrgreen:

Harry_the_Cat - Śro 25 Paź, 2006 19:26

To dział literatura, więc raczej nie będę wyjeżdząła z Guyem z Gisborne w wykonaniu Ryśka...
Anonymous - Czw 26 Paź, 2006 01:21
Temat postu: Re: Dranie, oszuści i niegrzeczni chłopcy
Agn napisał/a:
Kojarzycie Sparhawka?

Agn, gdybym za Tobą nie przepadała, to teraz pokochałabym Cię miłością czystą i prawdziwą !! Ktoś zna jeszcze Elenium, Sparkhawka i Martela !!! Nie no, to wymaga toastu !!!

Ja dodam uroczego Arsena Lupina, którego nie da się nie lubieć, mimo że należy do gatunku "tych złych" :D

Agn - Czw 26 Paź, 2006 12:08

Aine! Moja ty! Pójdź w me ramiona!!! *miętosi w uścisku*

Powinnam dank złożyć osobie, która mi te książeczki pod nos podsunęła...

Kicia, Guy z Gisbourne to postać książkowa. Ale jeśli chodzi tylko o Ryśka to raczej nie.

Harry_the_Cat - Czw 26 Paź, 2006 13:10

Agn napisał/a:
Guy z Gisbourne to postać książkowa. Ale jeśli chodzi tylko o Ryśka to raczej nie.

Wiem właśnie, wiem... tylko inny Guy mógłby nie mieć tego efektu...

Aragonte - Wto 31 Paź, 2006 17:02
Temat postu: Re: Dranie, oszuści i niegrzeczni chłopcy
AineNiRigani napisał/a:
Agn napisał/a:
Kojarzycie Sparhawka?

Agn, gdybym za Tobą nie przepadała, to teraz pokochałabym Cię miłością czystą i prawdziwą !! Ktoś zna jeszcze Elenium, Sparkhawka i Martela !!! Nie no, to wymaga toastu !!!

Ja dodam uroczego Arsena Lupina, którego nie da się nie lubieć, mimo że należy do gatunku "tych złych" :D

Martela muszę sobie przypomnieć, bo czytałam "Elenium" daaawno temu i ta postać mi zwietrzała w pamięci :cool:

Dodam do kolekcji postać, którą nie wiem czy znacie... Lucjusza Sergiusza Katylinę z powieści R. Saylora "Zagadka Katyliny" :mrgreen: No uwielbiam faceta po prostu, choć do świętych to on nie należał...
Idę szukać innych ulubionych drani i szubrawców :cool:

Trzykrotka - Wto 31 Paź, 2006 17:59

Moim absolutnie ukochanym draniem literackim jest Rhett Butler. Uwielbiam go od czubka wypomadowanej głowy do stop w lakierkach, od taksującego spojrzenia na schodach w Dwunastu Dębach do słynnego "szczerze mówiąc, nic mnie to nie obchodzi". Najbardziej lubię go za to, że jego draniowatość jest pozorna - i bardzo zbójecko - malownicza
Agn - Wto 31 Paź, 2006 18:31

W tym rzecz, on jest draniem na pokaz, a tak naprawdę w środku siedzi w nim porządny chłop. ;) Ale niech będzie. :P
Trzykrotka - Śro 01 Lis, 2006 00:36

No i drugi - wzorcowy drań, którego oczy świeciły w ciemnościach i w którym od samych jego narodzin kochały się czytelniczki - Bohun, Bohun, który kradnie Ogniem i mieczem Skrzetuskiemu.
Caitriona - Śro 01 Lis, 2006 01:04

Trzykrotka napisał/a:
No i drugi - wzorcowy drań, którego oczy świeciły w ciemnościach i w którym od samych jego narodzin kochały się czytelniczki - Bohun, Bohun, który kradnie Ogniem i mieczem Skrzetuskiemu.

A, Trzykrotko - pójdz w me ramiona!!
Tak się zastanawiałam nad tym tematem kogo by tu zaproponowac, a zrobiła to za mnie Trzykrotka :) :)
Bohun....

GosiaJ - Śro 01 Lis, 2006 01:10

I ja się przyłączam - Bohun, Bohun - i to bardziej niż Rhett w moim przypadku, bo bardziej dziki i nieokiełznany :grin:
Anonymous - Śro 01 Lis, 2006 02:36

Bojun, Bohun, Bohun !!!!
Aragonte - Śro 01 Lis, 2006 09:24

Trzykrotka napisał/a:

Oj tak, Bohun, Bohun! :mrgreen: Też go chciałam podsunać, ale Trzykrotka mnie uprzedziła.

Agn - Śro 01 Lis, 2006 10:48

O taaaak! Bohun!!! *melts*
Admete - Śro 01 Lis, 2006 11:33

A ja chyba lubię tych porządnych, bo zaden drań mi do głowy nie przychodzi ;-) Ideał literacki - Faramir ;-) Rhett Butler móicie w gruncie rzeczy porządny gość. Bohun...nie, ne...zdecydowanie nie. Cóz chyba zadnego złego nie znam.
Mag - Śro 01 Lis, 2006 20:39

Ja też nie potrafię żadnego wskazac, bo onisą źli na pozór, my zaś czytając w sercach, wiemy, że są ok!
Muszą być dobrzy,żeby ich polubić , bo znając motywy możemy wybaczyć złe postępki.