To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Rozważna i romantyczna (2026)

annmichelle - Pią 26 Cze, 2026 11:12
Temat postu: Rozważna i romantyczna (2026)
Po obejrzeniu zwiastuna myślę, że temat ma potencjał i będzie rozwojowy. :-)

Zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=mcrwcvad84U

Fryzury i stroje masakra. Jeszcze gorzej niż w DiU 2005.
Edward puszczający oczko.🤣
Edward?! :mrgreen:
Nawet Willoughby się nie odważył, a co dopiero nieśmiały, wycofany Edward.
Lubię aktorkę grająca Elinor (Daisy Edgar-Jones), ale to nie wygląda na Austen tylko na kolejne wyobrażenie twórców.
Cottage wygląda jak zrujnowane resztki po czymś co kiedyś mogło być domkiem.😳
Ale najbardziej rozbawił mnie Willoughby, który wygląda jak dzierżawca i fryzury (tzn. ich brak) u Marianne.
Bardzo lubię serial z 2008 roku, bo nie jest przesłodzony, wygładzony wizualnie (jak film Anga Lee z 1995), aktorzy byli młodzi, stroje i fryzury codzienne bez popadania w skrajności.
Tutaj jednak widzę zbyt dużą niechlujność- Dashwoodowie to nie była rodzina parobków, stała wyżej niż Bennetowie.
Prezentowanie więc panien jako służących/ulicznic (te włosy...) mi nie pasuje.😉

Admete - Pią 26 Cze, 2026 14:39

Mnie też nie pasuje. Obejrzeć - pewnie obejrzę...
RaczejRozwazna - Pią 26 Cze, 2026 17:53

Co to jest za moda na bure, szare i rozczochrane :roll: Dziewczyny są ładne i żywe.

Brandon mi się nie widzi wizualnie, a Edward osobowościowo. Willoughby w wersji chłopskiej - dziwne.
Ale też zobaczę.

BeeMeR - Pią 26 Cze, 2026 17:56

Ja też zobaczę ale również zadziwia i trochę zniechęca mnie rozczochranie :roll:
Tamara - Pią 26 Cze, 2026 23:34

Ja nie będę oglądać. Brud i niechlujstwo w trailerze odrzuciły mnie skutecznie na 10 metrów :obrzydzenie: wystarczyły mi świnie i suszące się majtki w DiU z Keirą.