To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V

Admete - Pią 31 Sty, 2025 10:36
Temat postu: To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V
Zakładam nowy wątek, bo tamten nie działa poprawnie i ma już 97 stron.
Admete - Sob 08 Lut, 2025 10:03

Kontynuuję w takim razie wątek ;) Przeczytałam "Kroniki zakopiańskie" Macieja Krupy - krótkie historie dotyczące Zakopanego - od czasów najwcześniejszych do początku II wojny. Polecam na takie sympatyczne lekkie czytanie. Potem była książka poważniejsza i trudniejsza w odbiorze ( emocjonalnym ) - biografia Edelmana. A teraz czytam "Wędrowny zakład fotograficzny":

https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/wedrowny-zaklad-fotograficzny

Jak widać wyczytywanie książek z półki w Legimi trwa ;)

BeeMeR - Sob 08 Lut, 2025 11:27

Ja przeczytałam dzieciom trzeci Baśniobór, chcą czwarty więc chyba się podoba bardziej niż mniej (Adam miał kryzys w trakcie i części nie słuchał, za to czyta kolejnego Pratchetta już sam :mrgreen:
Ja zaś czytam Wartką śmierć - Robin wyszła już z sekty, dość tendencyjnie opisanej. Coraz bardziej męczą mnie opisy orzeżyć wewnętrznych Robin i Cormorana, jak bardzo chcieli by być ze sobą ale nie są :roll:
Chyba faktycznie czas się będzie rozstać z tą serią.

RaczejRozwazna - Sob 08 Lut, 2025 19:12

Czytam książkę Iwony Kordzinskiej-Nawrockiej "Japońska miłość dworska". To jest bardziej praca naukowa niż popularna ale bardzo dobrze się czyta. Autorka napisała też kilka innych książek o Japonii, chyba sięgnę.
Admete - Sob 08 Lut, 2025 20:32

Jeżeli dobra, to faktycznie warto sięgnąć.
Admete - Nie 16 Lut, 2025 12:15

Bardzo polecam "Wędrowny zakład fotograficzny" - uświadomiła mi, jak wielu ludzi po wojnie musiało zmienić miejsce zamieszkania.
Aragonte - Śro 19 Lut, 2025 12:23

Ja przeczytałam w ostatnim czasie "Czesałam ciepłe króliki", tj. wywiad z Alicją Gawlikowską-Świerczyńską, "Dobre żony, mądre matki" Małgorzaty Sidz o kobietach w Korei, a teraz czytam nieśpiesznie "Kwiaty w pudełku", dla odmiany o kobietach w Japonii. Wszystkie bardzo dobre.
Na razie nie mam ochoty na beletrystykę. Dobrze, że w ogóle zebrałam się za czytanie.

Admete - Śro 19 Lut, 2025 13:24

Nie znam tej pierwszej, muszę sprawdzić.
RaczejRozwazna - Śro 19 Lut, 2025 13:57

Ja czytam "Prowadzącego umarłych. Chiny z perspektywy nizin społecznych" - absolutnie niezwykła książka, autor (Chińczyk prześladowany w swoim kraju) przeprowadził wywiady z ponad trzydziestoma ludźmi, najczęściej starszymi, wykonującymi najmniej szlachetne "zawody", niekiedy przestępcze, parającymi się zajęciami tradycyjnymi, zakazanymi po rewolucji. Wyłania się z tego szokujący chwilami obraz Chin i mentalności tych ludzi, ale też można mieć wgląd w Chiny przedrewolucyjne. Znakomicie się to czyta.

"Kwiaty w pudełku" kolejne na kupce. Ciągle nie pamiętam czy po przypadkiem tego nie czytałam :wink:

Aragonte - Czw 20 Lut, 2025 00:32

Admete napisał/a:
Nie znam tej pierwszej, muszę sprawdzić.

Mnie się bardzo podobała. Ale na LC pojawiają się niechętne i zaszokowane opinie, że bohaterka reportażu nie jest ideałem, jeśli chodzi o moralność :-P Moim zdaniem to była szalenie ciekawa osoba, cóż z tego, że nieidealna.

Zapomniałabym - czytałam jeszcze ostatnio "Irlandia wstaje z kolan" Marty Abramowicz, nie wiem, czy o tym tu pisałam.

Cathie - Czw 20 Lut, 2025 09:03

Ostatnio przeczytałam "Zadzwoń jak dojedziesz" Jakuba Bączykowskiego. Studium rodziny - owdowiałego ojca i trójki dorosłych dzieci. Spotkanie rodzinne w trzecią rocznicę śmierci żony i matki pozwala nam spojrzeć na relacje w rodzinie oraz jest okazją do poznania co miało wpływ na życiowe wybory poszczególnych członków rodziny.
Książka wzbudziła we mnie wiele refleksji zarówno o mojej relacji z nieżyjącymi już rodzicami, jak i z córką.

annmichelle - Czw 20 Lut, 2025 13:36

Zastanawiałam się jakiś czas temu, czy przeczytać tę książkę.
Dzięki Cathie za opinię. :kwiatek:

Admete - Czw 20 Lut, 2025 18:23

U mnie czytadło - Siembieda "Kukły".
Aragonte - Nie 23 Lut, 2025 14:28

Czytam te "Kwiaty w pudełku" i coraz bardziej się utwierdzam w swoim przeświadczeniu, że Japończycy to kosmici, a Japonia to kraj kompletnie nie da mnie :wink: W Korei mogłabym trochę pomieszkać, jak myślę, ale w Japonii - brrrr. Strasznie przygnębiająca ta książka. Aż sobie dołożyłam dla relaksu "Kapłony i szczeżuje", żeby nie dołować się za bardzo. Mam też napoczęty pierwszy tom serii "Zagadki Grantchester", ale czytam tylko po kawałku przed zaśnięciem, bo jakoś nie jestem wessana.
Admete - Nie 23 Lut, 2025 15:04

U mnie teraz ta książka - dopiero zaczęłam:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4987007/anarchia

RaczejRozwazna - Nie 23 Lut, 2025 17:09

Mnie jednak z dwojga złego chyba bardziej przeraża kultura Korei. W stosunku do kobiet wydaje mi się że jest ona bardziej opresyjną. Japończycy są bardziej w moim odczuciu kompatybilni ze swoją kulturą, choć obcokrajowcowi bardzo trudno się tam znaleźć.

Mój bliski znajomy Japończyk powtarzał, że ja bym się w Japonii na pewno nie odnalazła :wink:

annmichelle - Nie 23 Lut, 2025 19:02

RaczejRozwazna napisał/a:
Mnie jednak z dwojga złego chyba bardziej przeraża kultura Korei. W stosunku do kobiet wydaje mi się że jest ona bardziej opresyjną. Japończycy są bardziej w moim odczuciu kompatybilni ze swoją kulturą, choć obcokrajowcowi bardzo trudno się tam znaleźć.

Też odnoszę takie wrażenie.
Pozycja kobiety w Korei jest dla mnie nie do przyjęcia. :roll:
Japonia kulturalnie i mentalnie też nie moja bajka :wink: , ale z dwojga "złego" :-P jakoś bardziej akceptowalna dla mnie (i produkują piękne puzzle. :serce: :lol: ), choć język brzmi dla mnie masakrycznie :-P .

Aragonte - Pon 24 Lut, 2025 18:14

annmichelle napisał/a:
Pozycja kobiety w Korei jest dla mnie nie do przyjęcia. :roll:

Odnoszę wrażenie, że w Japonii kobiety mają jeszcze gorzej :-P
Nie lubię za bardzo ani japońskiej kultury, ani kuchni, a koreańską bardzo.

RaczejRozwazna - Pon 24 Lut, 2025 18:54

Mnie się wydaje, ze główna różnica polega na tym, że Japończycy dopuszczają, że może być inaczej. a Koreańczycy płci męskiej nie bardzo. to też widać w zachowaniu tych nacji - Japończycy zawsze próbują się dostosować, a Koreańczycy Cię stratują na ulicy :wink:
Admete - Nie 02 Mar, 2025 09:32

"Anarchię" porzuciłam, bo za dużo szczegółów, których nie ogarniam i mnie nie interesują. Czytam teraz "Życie w chłopskiej chacie" Janickiego. Dwa domy wiejskie zbudowane - jeden w 1938, drugi w 1940 - znałam bardzo dobrze. Ten starszy ( po przebudowie ) istnieje nadal.
Tamara - Pon 03 Mar, 2025 08:22

Janicki u mnie czeka na stosiku, a na razie zaczęłam "Życie codzienne na dworze Wettynów" .
Aragonte - Czw 13 Mar, 2025 01:15

Admete napisał/a:
"Anarchię" porzuciłam, bo za dużo szczegółów, których nie ogarniam i mnie nie interesują. Czytam teraz "Życie w chłopskiej chacie" Janickiego. Dwa domy wiejskie zbudowane - jeden w 1938, drugi w 1940 - znałam bardzo dobrze. Ten starszy ( po przebudowie ) istnieje nadal.

O, polecasz? Bo ja się zastanawiałam. W takim starym chłopskim domu wychował się mój tata, mama zresztą też.

Admete - Czw 13 Mar, 2025 05:57

Książkę Janickiego polecam oczywiście. Bardzo dobrze mi się czytało.
BeeMeR - Czw 13 Mar, 2025 10:03

Ja wróciłam do Agaty Christie i Poirota - na razie mam na kocie morderstwo ABC - bardzo fajny pomysł, niestety zbyt łatwo dało się odgadnąć mordercę.
Trzykrotka - Pią 14 Mar, 2025 09:59

RaczejRozwazna napisał/a:
obcokrajowcowi bardzo trudno się tam znaleźć.

O tak, to bardzo hermetyczna kultura. Nasza koleżanka elkaa, która w Japonii pomieszkiwała na stypendiach studenckich zawsze powtarzała, że z wszystkich krajów "skośnych" jakie odwiedziła tylko w Korei mogłaby żyć na dłuższą metę. Porozumienie z Japończykami, nawet zaprzyjaźnionymi, na nieco głębszym poziomie było prawie nie do zrobienia.
Czytam nowego Amora Towlesa. Jest nowa książka, zbiór opowiadań Stolik dla dwojga. Choć wolę dłuższe formy, to tutaj wchodzi się jak w masło w każdą historię. Jak ten człowiek pisze! Cudowna, bogata narracja, to pisarz z prawdziwego zdarzenia.