To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Dlaczego nikt nie lubi Emmy, a wszyscy kochają Darcy'ego ?

Tamara - Pią 17 Lut, 2023 09:05
Temat postu: Dlaczego nikt nie lubi Emmy, a wszyscy kochają Darcy'ego ?
Odpaliłam sobie wczoraj ścieżkę dźwiękową nowej Emmy, i słuchając jej zaczęłam się zastanawiać nad skrajnymi opiniami, jakie ta wersja wywołała, a stąd juz tylko krok był do myśli o samej Emmie. To jest chyba najbardziej nielubiana z bohaterek JA , i zaczęłam się zastanawiać, dlaczego . A skąd do kompletu pan Darcy ? bo uderzyło mnie podobieństwo obojga . Oboje są bogaci, na szczycie drabiny społecznej w sowich okolicach, niezależni, robią co chcą, oboje są głęboko przekonani o swojej mądrości i wyjątkowości, oboje uważają, że wolno im więcej niż innym, oboje lubią rządzić innymi i ustawiać im życie, bo wiedza lepiej co dla innych dobre - Darcy steruje Bingleyem, Emma Harriet. Oboje potrafią się zachowywać w sposób niewybaczalnie arogancji - scena na Box Hill to odpowiednik oświadczyn Darcy'ego na plebanii . Obojgu wpojono właściwe zasady - oboje wiedzą jak powinni postępować, ale żadnego z nich nie nauczono stosowania tych zasad w praktyce i przez siebie . Oboje kochają swoje rodziny i są im oddani, ale wobec innych potrafią być bezlitośni. Różnica jest taka, że Darcy jest milczącym wyniosłym facetem, a Emma rozmowną młodą kobietą. Dlaczego więc - skoro mają tyle wspólnego - jej nikt nie lubi, a za nim wszyscy szaleją :confused3: ?
Loana - Pią 17 Lut, 2023 10:36

Może dlatego, że czytelniczki nie uosabiają się z Darcym, tylko jest on obiektem miłosnym, a mogą się uosabiać z Emmą i wtedy nie bardzo się dobrze czują z tym, że są takie nie do końca idealne?
Ale tylko strzelam, bo jeśli chodzi o osobowość to zawsze byłam bardziej fanką Elizabeth niż Darcego :P Darcy jest przystojny i bogaty i chce płacić za dziewczynę i jej rodzinę - dlatego mi się podoba ;)

Tamara - Pią 17 Lut, 2023 12:20

No właśnie - dlaczego zarozumiały bucowaty facet jest obiektem westchnień ? jest bogaty i przystojny, ale poza tym na pierwszy rzut oka wybitnie niesympatyczny, aspołeczny i uzurpuje sobie prawo do decydowania o życiu innych . Przecież jego prawdziwe wnętrze poznajemy dopiero pod koniec całej historii. Niemniej od początku budzi zachwyty czytelniczek. A Emma, która się zachowuje podobnie,jest tylko bardziej towarzyska, budzi niechęć. Nie wiem, czy ktokolwiek chce się utożsamiać z Emmą - chyba jak dotąd nikt się do tego nie przyznał :wink:
Admete - Pią 17 Lut, 2023 14:47

Ja tam najbardziej zawsze lubiłam Knightleya i kapitana Wenwortha.
annmichelle - Pią 17 Lut, 2023 14:51
Temat postu: Re: Dlaczego nikt nie lubi Emmy, a wszyscy kochają Darcy'ego
Tamara napisał/a:
Dlaczego więc - skoro mają tyle wspólnego - jej nikt nie lubi, a za nim wszyscy szaleją :confused3: ?

Mówimy o książkach czy o filmach? :mysle:

Przy czytaniu książek nie miałam skrajnych odczuć wobec tych dwóch postaci. Ani nie nie lubiłam Emmy, ani nie uwielbiałam Darcy'ego. Oboje byli mi raczej obojętni. :cool: Pamiętam, że podczas pierwszego czytania "DiU" (jeszcze przed obejrzeniem serialu) Darcy wydawał mi się przede wszystkim nieśmiałym, młodym mężczyzną, nieco aroganckim, ale bez tego pazura i męskości jakiej nadał mu Colin Firth.

Wydaje mi się, że "uwielbienie" dla postaci Darcy'ego w dzisiejszych czasach to efekt ekranizacji i aktorów, którzy się w niego wcielali. Całego tego "kultu" plus mitu "od nienawiści do miłości", "kto się czubi ten się lubi".

A filmową Emmę w wykonaniu Kate Beckinsale bardzo lubię. Panienka z charakterkiem, ale o dobrym sercu. :mrgreen:

Admete - Pią 17 Lut, 2023 14:58

Darcy'ego się lubi z powodu jego zmiany i dlatego, że tak bardzo kochał Elizabeth.
Tamara - Pią 17 Lut, 2023 18:35

Admete napisał/a:
Darcy'ego się lubi z powodu jego zmiany i dlatego, że tak bardzo kochał Elizabeth.

Emma też się zmienia.

annmichelle napisał/a:
Mówimy o książkach czy o filmach?

Głównie o książkach , często pada stwierdzenie że Emma jest najbardziej nielubianą bohaterką Austen i zastanawia mnie, dlaczego.

Admete - Pią 17 Lut, 2023 19:18

Tamara napisał/a:
Emma też się zmienia.

Ale ja jestem hetero :lol:

Ania Aga - Pią 17 Lut, 2023 21:17

Emma jest wkurzająca. W DiU Elżbieta jest postacią wiodącą, nie Darcy, kibicujemy jej i zaczynamy lubić Darcego, kiedy on zaczyna ją doceniać. Tak to widzę.
Admete - Pią 17 Lut, 2023 22:53

Ogólnie mniej lubię całą powieść. O wiele bardziej lubię Mansfield Park.
Tamara - Sob 18 Lut, 2023 00:22

Admete napisał/a:
Ale ja jestem hetero :lol:

Czekaj, nie rozumiem. Co ma wewnętrzna przemiana bohatera/ki literackiej do orientacji czytelnika :shock: ? :shock:

Ania Aga napisał/a:
Emma jest wkurzająca.

No właśnie o to mi chodzi, jest wkurzająca, ale dlaczego ? przecież ona ma nastawienie do świata takie samo jak Darcy, tylko że on nic nie mówi,a daje do zrozumienia co myśli swoim zachowaniem, a ona otwarcie o tym mówi od początku . Dlaczego więc on jest lubiany, a ona nie , skoro są tak do siebie w gruncie rzeczy podobni ? Czy nie dlatego, że jemu jako facetowi z góry dajemy przyzwolenie na aroganckie , w podtekście męskie, zachowanie ? A od bohaterki podświadomie oczekujemy słodyczy, rozsądku, dopasowania do norm , a przynajmniej uroku i czaru jednającego jej wszystkich ?

Admete - Sob 18 Lut, 2023 10:13

Tamara napisał/a:
Czekaj, nie rozumiem. Co ma wewnętrzna przemiana bohatera/ki literackiej do orientacji czytelnika ?

Ale pytasz o to, dlaczego czytelniczki bardziej lubią Darcy'ego. To jest oczywiste - bo jest bohaterem, a nie bohaterką. Płeć ma tu znaczenie. Lubimy Darcy'ego, bo jest atrakcyjną postacią literacką płci męskiej. Chciałybyśmy być na miejscu Elizabeth ;) Zestawienie Emmy i Darcy'ego jest więc bez sensu.
A co do mnie - po prostu mniej lubię "Emmę" jako powieść - nie z powodu bohaterki, po prostu jako powieść. Wolę "Mansfield Park", a tam przecież bohaterka jest dużo skromniejsza, mniej błyskotliwa niż Emma. Głowna bohaterka nie ma tu nic do rzeczy.

Ania Aga - Sob 18 Lut, 2023 13:52

Z Emmą jako główną bohaterką trudno się utożsamiać, jest irytująca. Do tej powieści nie wróciłam. W DiU akcja jest inaczej poprowadzona, główną bohaterką jest Elżbieta, nie Darcy, patrzymy na niego głównie jej oczami, na początku ona widzi w nim odpychającego facet. Zaczynamy zmieniać o nim zdanie, kiedy on zaczyna o nią zabiegać, facet dostrzegł w niej zalety, przeszedł na naszą stronę, przyznał nam rację. A w Emmie zastanawiałam się, co ten, nie pamiętam jak się nazywa, w niej widzi. Darciego polubiłam poprzez Elżbietę. Partner Emmy, ten z którym się związała, jest przedstawiony w powieści mniej interesująco, niż Darcy, ani mnie ziębi, ani grzeje.
Tamara - Sob 18 Lut, 2023 19:20

Ale co konkretnie w niej Cie irytuje ? piszesz, że jet wkurzająca, irytująca, ale dlaczego ? jakie jej cechy to powodują ?
Admete napisał/a:
Ale pytasz o to, dlaczego czytelniczki bardziej lubią Darcy'ego. To jest oczywiste - bo jest bohaterem, a nie bohaterką. Płeć ma tu znaczenie. Lubimy Darcy'ego, bo jest atrakcyjną postacią literacką płci męskiej. Chciałybyśmy być na miejscu Elizabeth ;) Zestawienie Emmy i Darcy'ego jest więc bez sensu.

Czyli facetowi wybaczamy wiecej, bo jest facetem, nawet jeżeli postępuje jak kompletny buc.
Zestawienie nie jest bez sensu, bo oboje mają podobną postawę , o czym pisałam w pierwszym poście. Czyli stosujemy seksizm w czystej postaci przy ocenie nawet bohaterów literackich.

Admete - Sob 18 Lut, 2023 19:24

Tamara napisał/a:
Zestawienie nie jest bez sensu

Dla mnie jest. Nie na to nie poradzę. Tak więc z mojej strony to tyle w tym temacie. "Emmę" jako powieść najmniej lubię i rzadko do niej wracam.

Czy Darcy był bucem? Ty lubisz takie określenia, mocne słowa ;) Tak jak wcześniej napisała Ania Aga - widzimy go oczami Elizabeth i wybaczamy mu tak jak ona. To zresztą normalne ;) Cały czas piszę ci o tym, że kobiety w literaturze i filmie lubią takie wątki. Nic na to nie poradzisz - można się feministycznie oburzać, ale jak się zacznie wszystko tak nowopolitycznie wygładzać, to romans znika. Nie mogę obecnie oglądać zachodnich produkcji tzw. komedii romantycznych ( ani to komedie, ani romantyczne :roll: ), bo są wyprane z emocji i nudne, bo poprawne.

Tamara - Sob 18 Lut, 2023 20:03

Tak był przez otoczenie odbierany, nic na to nie poradzę :wink:
Mnie interesuje, co jest takiego w Emmie, że jest najbardziej nielubianą bohaterką. jest najmniej papierowa, najmniej idealna, najbardziej rzeczywista ze wszystkich bohaterek JA - czy dlatego , że nie jest królewną z bajki ?

Admete - Sob 18 Lut, 2023 20:30

Nie wiem czy nie lubię Emmy. Po prostu nie trafia do mnie "Emma" ;) Taka Fanny jest aż za bardzo idealna, co może irytować, a MP lubię. Nie z jej powodu - bardziej z powodu fabuły. W "Emmie" nie trafia do mnie całość historii - jest zasadniczo zbyt komediowa. Emma na pewno "grabi" sobie traktowaniem panny Bates. To chyba jej największy grzech. Jane Fairfax i Frank Churchil też nie budzą sympatii. Knightleya lubię, ale strona uczuciowa, to tam chyba trochę szwankuje :mysle: Harriet jest głupia, a Emma nią manipuluje i tylko łaska autorki ratuje obie te postaci od katastrofy. Może więc nie jest to problem bohaterki, tylko fabuły jako takiej?
Ania Aga - Nie 19 Lut, 2023 15:12

Emma mnie irytuje, ponieważ jest kobietą? Darcy jest taki sam, ale jego lubię, bo jest mężczyzną? Fabuła w Dumie jest ciekawsza , przemiana Darciego spektakularna, dokonuje się przez miłość, mnie to przyciągają. Tarcia między Elżbietą i Darcym są świetnie przedstawione przez Austen.
RaczejRozwazna - Nie 19 Lut, 2023 16:47

A to nie jest tak, że u Darcy'ego przemiana dotyczyła tylko stosunku do tzw. niższej warstwy społeczeństwa jako potencjalnego źródła partnerów życiowych? O ile pamiętam Darcy był ceniony i kochany przez służbę i podwładnych, a osobowosciowo był nieśmiały ale i szlechetny. U Emmy jest zgoła odwrotnie, ona chce wywindować Harriet, a świat jej pokazuje, że to niemożliwe.
Ja w Emmie nie widzę specjalnie zmiany, ot, dobra choć jednocześnie dość płytka dziewczynka dorasta do wymagań swojej sfery. Darcy przekracza te wymagania i pokazuje głębię swojej osobowości.

BeeMeR - Nie 19 Lut, 2023 17:59

Dla mnie to są dwie kompletnie różne postaci, nawet jeśli cokolwiek je łączy, to jeszcze nie stawia znaku równości między nimi, i to nie tylko ze względu na odmienną płeć. Już sama kwestia osoby gadatliwej a cokolwiek mrukliwej wyklucza taki znak równości.
A Knightleya też bardzo lubię :serce:

Admete - Nie 19 Lut, 2023 18:25

BeeMeR napisał/a:
Już sama kwestia osoby gadatliwej a cokolwiek mrukliwej wyklucza taki znak równości.

Właśnie - Emma jest ekstrawertyczką, która w końcu uczy się, że nie wszystko jej wolna. Darcy uczy się być mniej wyniosłym.

Tamara - Pon 20 Lut, 2023 11:56

Gadatliwość czy mrukliwość to drugorzędne sprawy, mnie zastanawia, dlaczego z dwóch osób uważających się za mądrzejsze i lepsze od reszty , co wg nich upoważnia je do lekceważenia sporej części ludzkości i swobodnego okazywania tego lekceważenia, jedna jest uwielbiana, a druga cieszy się dość powszechną niechęcią. Tym bardziej, że takie zachowanie jest możliwe do zrozumienia i usprawiedliwienia u młodej dziewczyny będącej oczkiem w głowie najbliższych i pozbawionej kontaktu z szerszym otoczeniem, a raczej naganne u wykształconego, obytego i doświadczonego dorosłego faceta, tymczasem ona wszystkich wkurza, a nad nim wszyscy się rozpływają . Po prostu widzę tu podwójny standard oceny.
Tamara - Pon 20 Lut, 2023 11:58

Admete napisał/a:
Darcy uczy się być mniej wyniosłym.

Darcy też się uczy, że nie wszystko mu wolno , że nie wolno mu obrażać ludzi ani arbitralnie wtrącać się w sprawy uczuciowe innych.

BeeMeR - Pon 20 Lut, 2023 12:18

Cytat:
Gadatliwość czy mrukliwość to drugorzędne sprawy
nie dla mnie, dla mnie to kluczowasprawa, bo najczęściej nie znoszę gaduł. I płeć nie ma tu nic do rzeczy, acz kobiety mają nieraz bardziej drażniące, bo wyższe głosy.
Tamara - Pon 20 Lut, 2023 12:29

Ale Emma nie jest gadułą, gadułą jest panna Bates , Emma też nie cierpi gadulstwa, natomiast nie jest mrukiem i milczkiem jak Darcy.