To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP

Szafran - Wto 21 Lip, 2020 22:05
Temat postu: List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP
Nie pamiętam, czy kiedyś pokazywałam moją okładkę na paszport. Czasem ją mi komplementują, jak się melduję:)

https://photos.app.goo.gl/BE3LGzWEpCeXUpJq7

To jeszcze przy okazji, takie zdjęcie mam:D

https://photos.app.goo.gl/RZCZ9qf2qAe8y57JA

Tamara - Wto 21 Lip, 2020 22:10

Szafran :serduszkate: :mrgreen:
trifle - Śro 22 Lip, 2020 00:51

Też tam byłam, ale zdjęcia nie mam. Ja chyba nie jestem aż tak zagorzałą fanką, a miejsce było średnio ciekawe tak w sumie :P Bardziej mi się podobał Alnwick Castle, gdzie kręcili lekcję latania na miotle i tam był fajnie fazowy sklep z gadżetami ze wszystkimi szalikami, swetrami, słodyczami. Ba, różdżki tam były :lol:
Admete - Śro 22 Lip, 2020 07:22

Jaka super na oprawka na paszport :)
Szafran - Śro 22 Lip, 2020 10:08

trifle napisał/a:
Też tam byłam, ale zdjęcia nie mam. Ja chyba nie jestem aż tak zagorzałą fanką, a miejsce było średnio ciekawe tak w sumie :P Bardziej mi się podobał Alnwick Castle, gdzie kręcili lekcję latania na miotle i tam był fajnie fazowy sklep z gadżetami ze wszystkimi szalikami, swetrami, słodyczami. Ba, różdżki tam były :lol:

Dokładnie taki sam sklep z gadżetami, różdżkami, swetrami, szalikami itd (zresztą stamtąd moja okładka na paszport) masz tam na dworcu - i ten punkt do zdjęć to trochę jego wizytówka. W sezonie letnim obsługa koordynuje kolejkę chętnych i użycza różdżki i szaliczka - swoich nie mam :D :D:D:D

Dla mnie Kings Cross St. Pancrass to jeden z ładniejszych architektonicznie londyńskich dworców - i w ogóle uwielbiam okolicę. To dla mnie stały węzeł przesiadkowy w Londynie - albo kolejowy, kiedy jadę potem gdzieś dalej w Anglię, albo miejscowy. Tam wysiadam, kiedy idę na świetnie opracowane wystawy w British Library, stąd zwykle wędruję do British Museum, a stamtąd to już tylko chwila do fenomenalnego sir John Soan.

Na potterowy peron się nigdy specjalnie nie wybrałam, mijałam go mimochodem mnóstwo razy:D Po tłumku fanów zorientowałam się za którymś razem, że tam coś jest urządzone. Swoją drogą, punkt najpierw wyglądał inaczej i był trochę gdzie indziej:D

Zdjęcie machnęłam sobie ze dwa lata temu, kiedy w drodze powrotnej po obskoczeniu dwóch wystaw nie miałam już siły na nic konstruktywnego, a i tak musiałam zajść do sklepu z merchem po breloczek ze zniczem dla synka przyjaciółki:D

trifle - Wto 04 Sie, 2020 10:27

Wpadł mi dziś w oko super tort:

Admete - Wto 04 Sie, 2020 11:57

Piękny - tylko czy da się go zjeść ;)
Tamara - Wto 04 Sie, 2020 12:28

Jakby go odwinąć z tej masy cukrowej , to pewnie tak :wink:
Szafran - Wto 04 Sie, 2020 12:46

Ano, ta masa cukiernicza jest niejadalna. Ale łatwo odchodzi;).
trifle - Wto 04 Sie, 2020 18:05

Ja myślę, że jest super, bo znam autorkę z internetów i mam książkę z jej przepisami. Jak masa cukrowa jest cienko rozwałkowana to też jest jadalna i nie ma z tym jakiegoś problemu. Wiadomo, że masa ma głównie charakter dekoracyjny, żeby imponująco wyglądał.
Akaterine - Wto 26 Sty, 2021 06:59

HBO Max ma nakręcić serial osadzony w świecie HP
https://antyweb.pl/harry-potter-serial-hbo-max/
Ja bym chętnie zobaczyła po prostu serialową ekranizację serii, bo choć filmy lubię, to jest tam tyle rzeczy, które mi nie odpowiadają, że chciałabym zobaczyć inne przedstawienie tego świata i wydarzeń. Na pewno z młodszymi dorosłymi aktorami i nie tak mrocznie ;) .

Admete - Wto 26 Sty, 2021 07:24

Też bym chciała serial z inaczej dobranymi dorosłymi aktorami. Zawsze mi przeszkadzało, że są starsi niż powinni.
Akaterine - Wto 26 Sty, 2021 07:59

Jak byłam młodsza (w sensie <20 ;) ) nie przeszkadzało mi to, ale teraz, 30+, jednak czuję dyskomfort widząc, że Snape, Lupin czy Syriusz mają być mniej więcej w moim wieku :lol: .
Tamara - Wto 26 Sty, 2021 09:14

Ja bym miała problem, bo nie wyobrażam sobie wielu postaci granych przez innych aktorów - główna trójka, bliźniacy, prof.McGonagall, Snape, Hagrid - nie da rady tego obsadzić innymi niż w filmach :confused3:
Agn - Śro 27 Sty, 2021 11:12

Mam jak Tamara.
Aczkolwiek i tak bym obejrzala, pewnie. :P

No i filmy musza byc jednak mroczne - ksiazki sa chwilami bardzo mroczne, wiec...

Tamara - Śro 27 Sty, 2021 13:15

Może bym spróbowała obejrzeć, ale miałabym od razu wrażenie że to podróba :-P tak jak z serią Transporter z Jasonem Stathamem, po której zrobili serial telewizyjny z kimś innym i to jest zupełnie nie to :confused3:
Akaterine - Śro 27 Sty, 2021 13:48

Agn napisał/a:
No i filmy musza byc jednak mroczne - ksiazki sa chwilami bardzo mroczne, wiec...

Rozwinę myśl - chodziło mi o osiąganie odpowiedniej atmosfery bez uciekania się do zimnej, stonowanej kolorystyki. Ostatnio obejrzałam Lśnienie i uderzyło mnie, jak dużo większe wrażenie robi bardziej naturalna kolorystyka w zestawieniu z mroczną fabułą. W serialu HBO Kraina Lovecrafta jest jasno, ciepło, słonecznie, mimo (z założenia) mrocznej tematyki.

Aragonte - Śro 27 Sty, 2021 15:48

Akaterine napisał/a:
Jak byłam młodsza (w sensie <20 ;) ) nie przeszkadzało mi to, ale teraz, 30+, jednak czuję dyskomfort widząc, że Snape, Lupin czy Syriusz mają być mniej więcej w moim wieku :lol: .

A ile w książce miała lat profesor McGonagall? Około czterdziestki? :mysle:

Akaterine - Śro 27 Sty, 2021 16:06

Według fanowskiej wikipedii urodziła się w 1935 roku, czyli po 50. Maggie Smith też miała trochę zbyt wiele lat, ale w jej przypadku jestem stronnicza ;) .
annmichelle - Śro 27 Sty, 2021 16:13

Ja najpierw obejrzałam pierwsze 4 filmy, następnie przeczytałam wszystkie książki, więc niejako automatycznie twarze aktorów przychodziły mi na myśl, gdy czytałam. :-)
Jeden z nielicznych wyjątków to m.in. ojciec Harry'ego i sam Harry Potter - inaczej go sobie wyobrażałam. Ale Radcliffe zupełnie mi nie przeszkadza podczas oglądania filmów. :-) Film to film, książka to książka. :wink:

RaczejRozwazna - Śro 27 Sty, 2021 16:18

Mnie zgrzyta Lupin - czytając książkę wyobrażałam sobie raczej kogoś o aparycji Aragorna-Obieżyświata albo Włóczykija z muminków :lol: No i rodzice Harry-ego - zdecydowanie zbyt wiekowi.

McGonagall była cudowna :-D

Admete - Śro 27 Sty, 2021 16:52

U mnie najpierw były książki. Dwa pierwsze filmy mnie nudziły. Lubię filmy, ale dopiero od trzeciego. Do dwóch pierwszych nie wracam.
Akaterine - Śro 27 Sty, 2021 16:57

Ja sobie wyobrażałam Lupina mniej więcej tak, jak wyglądał młody Peter Capaldi :lol: . A Syriusza jako metalowca ;) . W sumie te fanarty całkiem odpowiadają moim wyobrażeniom :mysle:
https://www.deviantart.co...anart-672802728
https://www.deviantart.co...Black-688835466

annmichelle - Śro 27 Sty, 2021 18:32

Problemy pierwszego świata c.d. :
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,26727091,wokol-j-k-rowling-znowu-wybuchl-skandal-wystarczyla-plotka.html#s=BoxOpImg10

Dochodzę do wniosku, że chyba jestem za stara na tego typu burze w szklance wody. :roll:

Akaterine - Śro 27 Sty, 2021 18:54

Najbardziej bawią mnie komentarze typu "I kto to niby obejrzy?" :lol: .
A planowana produkcja (która w dalszym ciągu nie została oficjalnie potwierdzona) ma być "w uniwersum", więc nie musi być adaptacją książek. Fajnie byłoby zobaczyć czasy dojścia Voldemorta do władzy, szkolne czasy Maruderów, początki Zakonu Feniksa.