Powieści - Samotnia
annmichelle - Nie 20 Paź, 2019 10:29 Temat postu: Samotnia Nowe wydanie "Samotni":
Już wiem, co chcę w tym roku na Gwiazdkę od Mikołaja.
Kiedyś oglądałam serial i mi się bardzo podobał (na szczęście sporo zapomniałam, więc książkę będę czytać "jak nową").
Nie przeraża mnie objętość (mam dobry trening po Willkie Collinsie )
Czytałyście? Jak wrażenia?
Admete - Nie 20 Paź, 2019 10:36
Tylko oglądałam i serial mi się podobał. Chyba sobie nawet go przypomnę. Piękne wydanie.
annmichelle - Nie 20 Paź, 2019 10:42
Właśnie m.in. ze względu na dobre wrażenia po serialu (pewnie już z jakieś 10 lat temu) chętnie przeczytałabym książkę.
Przeczytałam, że przez znawców jest uważana za najlepszą i najbardziej dojrzałą powieść Dickensa.
Przyznaję się bez bicia, że chyba nigdy nic Dickensa nie czytałam, więc jak mam zacząć to od razu od najlepszej powieści, a co mi tam!
BeeMeR - Nie 20 Paź, 2019 10:42
Też tylko oglądałam Bleak house - podobało mi się. Może powtórzę.
Caroline - Nie 20 Paź, 2019 20:11
Ja też nie czytałam. Było kiedyś chyba stare wydanie, ale nie udało mi się na nie natknąć w bibliotece. Ciekawy opis na stronie wydawcy:
"Dzięki nowatorskiej podwójnej narracji oraz historii opartej na prawdziwych doświadczeniach autora z czasów kariery prawniczej Samotnia to najbardziej wyjątkowa i porywająca powieść Charlesa Dickensa.
Wielu – wśród nich Vladimir Nabokov i G.K. Chesterton – określa Samotnię najlepszą i najbardziej dojrzałą powieścią Charlesa Dickensa, a Stephen King zalicza ją do swoich dziesięciu ulubionych książek.
Przede wszystkim jest to oparta na prawdziwych sądowniczych przypadkach historia o bezwzględnym działaniu absurdalnego brytyjskiego prawa, na pierwszy plan wysuwają się w niej jednak kobiece losy. Wprowadzenie rozdziałów pisanych z perspektywy Esther Summerson, sieroty z nizin społecznych, jest niezwykle nowatorskim chwytem w wiktoriańskiej prozie."
annmichelle - Nie 20 Paź, 2019 20:45
Caroline, dlatego się skuszę (choć akurat opinia Kinga na pewno na to nie wpłynęła...) (mąż już poinformowany co chcę pod choinką ).
Ciekawe, może zgłosi się ktoś kto przeczytał i podzieli się wrażeniami (bez spoilerów).
Caroline - Wto 22 Paź, 2019 13:06
Ja też zaczynam się łamać, mimo że ostatnio staram się jednak ograniczać zakupy książkowe.
Fibula - Wto 22 Paź, 2019 20:49
Ja mam stare, upolowane na allegro, którego pewnie żadna biblioteka ani fundacja by nie wzięła.
annmichelle - Sob 26 Paź, 2019 14:38
Fibula, a przeczytałaś? Jak wrażenia?
Fibula - Nie 27 Paź, 2019 00:18
Jeszcze nie, widziałam tylko serial.
|
|
|