To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Opowieść o dwóch miastach

BeeMeR - Wto 06 Gru, 2016 13:53
Temat postu: Opowieść o dwóch miastach
czyli opowieść o Londynie i Paryżu w drugiej połowie XVIIIw, ze szczególnym uwzględnieniem rewolucji francuskiej. Bohaterami są dwaj dość podobni na pierwszy rzut oka mężczyźni, francuz i anglik: Karol Darnay i Sydney Carton obaj zakochani w Łucji Manette, jeden tragicznie. Równie ważnym - może i ważniejszym - bohaterem zbiorowym są masy biedoty uciskane przez arystokrację, wrzące i dochodzące do odwetu przez gilotynę, opowieść rozciąga się na długie lata.
Po dalsze szczegóły odsyłam do wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Opowie%C5%9B%C4%87_o_dw%C3%B3ch_miastach

Obejrzałam wersję z 1989r - miniserial dwuodcinkowy - ale mam w planie jeszcze jedną wersję (zerknąć albo obejrzeć) ale nie będę tworzyć dwóch tematów, bo i tak nie wróżę im wielkiej przyszłości ;)
Trochę mi zajęło wgryzienie się w film i dojście co kto komu winien ale ostatecznie podobał mi się, a na koniec nawet się autentycznie wzruszyłam. Najsłabszym punktem była dla mnie panna, a może jej ukochany, a najmocniejszym ten odrzucony i biedota, ale w sumie całość mi się podobała.

Anaru - Wto 06 Gru, 2016 16:27

Czy to jest w naszej wersji językowej? :wink: Uśmiechnęłabym się wtedy :kwiatek:
Widziałam jeszcze o tym tytule filmy z 1935 i 1958 roku oraz coś z 1980, którą zamierzasz obejrzeć? ;)

BeeMeR - Wto 06 Gru, 2016 17:16

Nie mam wersji pl ani nawet ang napisów. Mam jeszcze 1935 - ale nie wiem czy obejrzę czy zerknę tylko :P
Anaru - Wto 06 Gru, 2016 18:52

No faktycznie, może być do zerknięcia jako ciekawostka, ale jako całość to nie wiem ;)
BeeMeR - Śro 25 Sty, 2017 12:58

Obejrzałam wersję z 1935r.

Batalistyczne sceny świetne :oklaski:
Zwłaszcza zdobycie Bastylii i szubienica na koniec :oklaski: Podróże też zacnie sfilmowane, nocą i dniem

Konflikt arystokracja-biedota też (tu markiz rozjechał chłopca bo mu się spieszyło, a dodatkowo nie widział w tym swojej winy - przecież malec spłoszył mu konie od karocy :uzi: )

Najsłabiej wypada trójkąt miłosny - ale tez panna jest okropna, 3/4 filmu na wytrzeszczu :roll: . Z panów ponownie bardziej podobał mi się odrzucony prawnik :serce: niż piękny wybranek

Na pamiątkę - kieszonkowa wersja szubienicy ;)

Agn - Śro 25 Sty, 2017 16:50

BeeMeR napisał/a:
Obejrzałam wersję z 1935r.

Masz to jeszcze? (hint: czy Ania ma?) :mrgreen:

BeeMeR - Śro 25 Sty, 2017 17:14

Nie mam - Ania nie chciała ;)
annmichelle - Śro 22 Lut, 2017 15:20

BeeMeR napisał/a:
i szubienica na koniec (...)
Na pamiątkę - kieszonkowa wersja szubienicy ;)

Nie chcę wyjść na taką "akuratną" :wink: , ale w obu przypadkach to gilotyna, a nie szubienica. :wink:

BeeMeR - Śro 22 Lut, 2017 16:49

:zawstydzona2:
Oczywiście...
:zawstydzona2: