To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Do moderatorów i zainteresowanych - kwestie porządkowe

Admete - Czw 02 Maj, 2013 17:12
Temat postu: Do moderatorów i zainteresowanych - kwestie porządkowe
Tak sobie pomyślałam, że czas nieco posprzątać. Proponuję usunąć wszystkie martwe konta ( ktoś się zalogował i nigdy nie pisał). Obecnie jestem w nastroju, w którym nie mam zrozumienia dla faktu, że ktoś tu zagląda i czyta, ale nie uczestniczy. Propozycja nr 2 - dział Na każdy temat powinien być zamknięty i żeby w nim uczestniczyć, trzeba dostać "dopuszczenie" jednego z moderatorów. Wcześniej trzeba być aktywnym w pozostałych działach. Dawniej byłam takiemu zamykaniu przeciwna, ale zmieniłam zdanie. Tyle ode mnie. Proszę o przekazanie informacji tym moderatorom, którzy zaglądają rzadziej i wypowiedź w temacie. Decydujmy w miarę szybko. Może dajmy sobie tydzień nie więcej.
Edit: takich zerowych jest jakieś 270. Z jednym postem jeszcze nie liczyłam - zaraz to zrobię, bo tych od 1 posta tez bym skasowała ( 44 ).

Anaru - Czw 02 Maj, 2013 19:58

Admete napisał/a:
Proponuję usunąć wszystkie martwe konta ( ktoś się zalogował i nigdy nie pisał).

Zerowe wywalić absolutnie, już dawno widziałam konta, których od rejestracji nikt nie tknął i nawet chyba była już o tym mowa dawno temu. :roll:

Admete napisał/a:
Obecnie jestem w nastroju, w którym nie mam zrozumienia dla faktu, że ktoś tu zagląda i czyta, ale nie uczestniczy.

Już dawno byłam tego zdania i chyba się na ten temat dyskutowało, chociaż nic z tego nie wynikło.

faktycznie, była mowa ;)
http://forum.northandsout...8559.htm#268559

Caitriona - Czw 02 Maj, 2013 20:03

Popieram pomysł Admete. Też nie rozumiem, po co się logować, a potem nie pisać. Przez jakiś czas można się oswajać z nowym forum, ale ile można?...
Anonymous - Czw 02 Maj, 2013 20:10

Nie napisałam, że popieram a przecież popieram :mrgreen:
Admete - Czw 02 Maj, 2013 20:31

To kto pisze do admina? pProponuję dać mu spokój i pisać dopiero po wolnym ;) Jak to technicznie wygląda? Od razu wszystkie? Pojedynczo? Dużo tego jest i może to jakoś trzeba podzielić. Kto może to robić? Tylko admin?
Anaru - Czw 02 Maj, 2013 20:41

Pewnie admin.

Jedna sprawa: jakby wylatywali jacyś uczestnicy, to bez wywalania postów, ok? Bo czasem są jakieś prastare watki do których się sięga po zobaczeniu czegoś (np ja tak mam) i nie przeszkadza użytkownik usunięty, ale dziura po poście i owszem ;) . Chociaż ci nie biorący udziału w życiu forum zazwyczaj nie piszą ;) .

Anonymous - Czw 02 Maj, 2013 20:43

Ustaliliśmy, że posty zostają.
Anaru - Czw 02 Maj, 2013 20:43

I byłabym za zamknięciem przed niezidentyfikowanymi użytkownikami działu z osobistymi rzeczami, serio. Bo tak to nawet foty na forum strach zamieścić... :roll:
BeeMeR - Czw 02 Maj, 2013 20:44

Jak najbardziej popieram skasowanie martwych, zerowych kont.
Admete - Czw 02 Maj, 2013 20:46

Na początek zamknięte ( usunięte ) zostaną konta tych "zerowych". Na każdy temat zostałby zamknięty i obowiązywałaby aktywacja. To jest do zrobienia. Mam nadzieje, że to zamknięcie kont nie jest jakoś strasznie pracochłonne, bo ich jest strasznie dużo.
Trzeba pw do Admina napisać i zobaczymy, co jest możliwe, a co nie.

Anonymous - Czw 02 Maj, 2013 20:46

Anaru napisał/a:
I byłabym za zamknięciem przed niezidentyfikowanymi użytkownikami działu z osobistymi rzeczami, serio. Bo tak to nawet foty na forum strach zamieścić...

Nie chcę offtopić, ja na to nalegałam kilkukrotnie i dostało mi się od paranoiczek etc.
:wink:

Admete - Czw 02 Maj, 2013 20:47

To teraz masz pełne poparcie i możesz za Riellą powtórzyć "A nie mówiłam" ;)
Anonymous - Czw 02 Maj, 2013 20:50

Ok

"A NIE MÓWIŁAM" :D

pozostaje problem jak dopuszczać się będzie osoby do Na każdy temat.

Uważam, że powinny to być osoby aktywne. Nie takie które kiedyś były, zmyły się i zaglądają w celu czytania "co słychać".
Nie, że mienie się osobą odpowiednią do wyboru i selekcji. Wciąż jest we mnie niepewność czy dostąpię.
Ale uważam, że zasady powinny być jasne. :wink:

Aragonte - Czw 02 Maj, 2013 21:06

Wiosna w końcu przyszła, to może i czas na wiosenne porządki :wink:
Jestem zarówno za usunięciem "martwych dusz", jak i zamknięciem działu "Na każdy temat" przed milczkami, czyli za postulatami Admete, Anaru, Kaśka i Caitri.

Admete - Czw 02 Maj, 2013 21:11

Dobra - to mam napisac sama na pw do admina czy może ktoś jeszcze napisze?
Aragonte - Czw 02 Maj, 2013 21:13

Jeśli masz wolniejszą głowę, to Ty napisz - podpisuję się pod każdym Twoim słowem, jakby co.
Admete - Czw 02 Maj, 2013 21:25

Dobrze, ale zrobię to dopiero po weekendzie, bo teraz to każdy chce mieć wolne.
Anonymous - Czw 02 Maj, 2013 21:32

Mam dziwne przeczucie, że Admin dostanie PW i to niekoniecznie tylko w tej sprawie :roll:
Aragonte - Czw 02 Maj, 2013 21:31

Admete, jasne :)
Przeglądałam na szybko listę użytkowników - może być trochę kłopotów z ustaleniem dobrego kryterium odsiewu, jeśli chodzi o dostęp do "Na każdy temat". Będzie czasowe, tzn. określimy czas od ostatniego napisanego posta? Ale jaki zakres wybrać? Pół roku? Rok? Czy też np. będzie potrzebne poręczenie kogoś - moda, forumowicza o długim stażu? Albo jeszcze inne kryterium?
Chodzi też o to, żeby admin nie miał z tym zbyt wiele roboty :-|

Edit: Kaśku, przynajmniej usuwanie postów nie wchodzi już w grę :roll:

Admete - Czw 02 Maj, 2013 22:03

Myślę, że na początek to doskonale wiemy, kto ma mieć dostęp do prywatnych części, a kto nie. Potem trzeba będzie poręczenie kogoś z forum lub zgodę większości po okresie udzielania się w innych wątkach. Damy radę.

EDIT: Jak się zaloguje ktoś nowy, to piszemy pw i ostrzegamy, że jak w ciągu miesiąca nie zacznie się udzielać to konto ulega zamknięciu. Nawet ostatnio się jakaś babka zarejestrowała i ani me, ani be. Wkurza mnie to.

Anonymous - Czw 02 Maj, 2013 23:33

Admete napisał/a:
Jak się zaloguje ktoś nowy, to piszemy pw i ostrzegamy, że jak w ciągu miesiąca nie zacznie się udzielać to konto ulega zamknięciu.

To ja mogę się zobowiązać do takiego pisania :mrgreen:

Anaru - Czw 02 Maj, 2013 23:52

Nie było już kiedyś czegoś takiego? :mysle: Pamiętam, że ktoś do kogoś pisał chyba pw i wkurzał go brak reakcji ;)

Podsumowując:
- konta zerowe pod względem postów i nieaktywne od lat wylatują
- zamykamy przed niepiszącymi i nieaktywnymi na każdy temat (i przed nowymi?)
- osoby piszące (bądź takie, które już jakiś czas nie były, ale znamy je) miałyby dostęp

Admete napisał/a:
Myślę, że na początek to doskonale wiemy, kto ma mieć dostęp do prywatnych części, a kto nie.

Jak coś, to można Łukaszowi zrobić listę na "tak", albo na "nie" w razie wątpliwości, bo na "nie" miałabym np. dwie sztuki do wywalenia dla spokoju ducha (mojego :roll: ), tzn zamknięcia dostępu, oczywiście

Myślę, że jak ktoś pisze i się udziela, to jak najbardziej na tak, jak ktoś nowy chciałby to co? Dział będzie tajny/poufny i nowa osoba nic nie wie, czy wie i może się starać o dostęp? :mysle:

(czyli wracamy do dyskusji sprzed 3 lat ;) )

Aragonte - Pią 03 Maj, 2013 00:04

Mam wrażenie, że Przywitalnia powinna być w takim układzie w części forum widocznej od razu po zalogowaniu (może w Komunikatach?? a może nawet w takim minidziale widocznym od razu na górze, żeby nikt nie przegapił i od razu tam się skierował??) - i tam można by umieścić informację o tym, że konto "martwe" będzie kasowane i o konieczności udzielania się.
Ewentualnie mogłoby być coś takiego - taka informacja - już na etapie rejestracji - czasem np. konieczna jest akceptacja regulaminu :mysle: Ale obawiam się, że tekstu dłuższego niż dwie linijki to i tak nikt na tym etapie nie czyta :roll:

Jutro wyjeżdżam i będę poza netem, ale spróbuję pomyśleć o tym wszystkim, może coś mi przyjdzie do głowy (może wymyślę pytania do ankiety??). Zakładam, że i tak do końca majowego weekendu nie zrobimy nic konkretnego.

Anonymous - Pią 03 Maj, 2013 01:01

Pomysl z watkiem zamknietym zawsze mi sie podobal, ale wydaje mi sie, ze potrzebne sa 2 tajne dzialu. Pierwszy Members Only, a drugi wylacznie dla moderatorow - tak aby moderatorzy mielis woje miejsce na narady na szczycie, a w czesciach oficjalnych przekazywali juz uzgodnione stanowisko.
Pozostaje kwestia rozwiazania przynaleznosci nowych membersow - ale poreczenie i glosowanie jest dosc dobrym pomyslem :)
Zastanawiam sie tylko, czy naprawde caly dzial musi byc zamkniety - przeciez tematy lasuchowe, humor, czy podroznicze, wspominki historyczne - to takie tematy bedace sola naszego forum. nMiejsca gdzie sie zbieramy i plotkujemy, gdzie pokazujemy swoje prawdziwe oblicze, ale niekoniecznie odslaniamy prywatnosc. Na czesc prywatna - z galeria, narzekalnia i nienarzekalnia moze stanowic osobny dzial.
No i dajmy swiezakom wiecej niz miesiac. Chyba kazdy rejestrujac sie na forum wstydzi sie pisac, raczej czyta. Albo tak jak Basia - niewiele pisze, wszystko czyta. Moze warto patrzyc jednak na logowania. Jesli ktos sie loguje raz w tygodniu, napisac do niego, zachecic, albo sprobowac dowiedziec sie dlaczego milczy. I jeszcze jedna, wazna rzecz - warto powolac odrebnego moderatora do uzytkownikow. Takiego ministra bez teki. Jego zadaniem nie byloby sprzatanie dzialow (stad brak dzialowej teki), a porzadkowanie spraw zwiazanych z uzytkownikami i uzyszkodnikami. To na jego barkach byloby sprzatanie martwych dusz. On tez posredniczylby np. pomiedzy zwyklymi uzytkownikami, a dzialem Members only, zajmowalby sie ew. przywolywaniem do porzadku podczas sporow, a jego zdanie byloby decydujace (stad tez musi to byc osoba nieangazujaca sie w spory,nie msciwa, potrafiaca zdystansowac sie do spraw, a jednoczesnie o duzym autorytecie i sympatii calego forum - w sumie chyba wszyscy wiemy, ze mamy tylko 3 takie osoby: Anaru, Agn i PraEda ).
Odciazyloby to moderatorow, ktorzy i tak maja kupe roboty ze sprzataniem offtopow.

Mam jeszcze jedna sprawe i po mojemu, bede walic wprost, bez zbednego owijania - wbrew ilosci postow, nie chcialabym, aby do dzialu "Members" miala dostep Calipso i Mag. Pierwsza i tak sie nie udziela i w zasadzie nie loguje, drugiej chyba nikt sobie nie zyczy. Forum na tej blodzadzie nie straci (moze wrecz zyskac na swietym spokoju), a i ja i kilka osob sobie ich obecnosci po prostu nie zycza.

Akaterine - Pią 03 Maj, 2013 08:08

AineNiRigani napisał/a:
I jeszcze jedna, wazna rzecz - warto powolac odrebnego moderatora do uzytkownikow. Takiego ministra bez teki. Jego zadaniem nie byloby sprzatanie dzialow (stad brak dzialowej teki), a porzadkowanie spraw zwiazanych z uzytkownikami i uzyszkodnikami.

Z pewną dozą nieśmiałości - jeżeli nikt ze starszyzny forumowej się nie zgłosi to ja mogę.