To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści - Zza Wielkiej Wody

Blair W. - Nie 04 Mar, 2012 19:22
Temat postu: Zza Wielkiej Wody
A może dla odświeżenia coś prosto ze stolicy określenia glamour:

Edith Wharton i jej "Wiek Niewinności"

W zasadzie nieśmiertelność powieści nadała ekranizacja z 1993 roku w reżyserii Martin Scorsese. Od tego czasu Newland Archer ma twarz Daniela Day-Lewisa, a piękna May Welland ma sarnie oczy Winony Ryder.
Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo Nowego Yorku i jego wyższych sfer.

Dodałam dopisek w opisie tematu, aby był bardziej czytelny dla forumowiczy - Aragonte.

nicol81 - Pon 30 Kwi, 2012 23:21

Blair W. napisał/a:
piękna May Welland ma sarnie oczy Winony Ryder.

Co dziwi, jako że ksiązkowa May była niebieskooką blondynką. W ten sposób skontrastowana z egzotyczną ciemnowłosą Ellen. W filmie to odwrócono - ciekawe, czy chciano coś przekazać, czy po prostu przypadek?

W książce bohaterowie wydają się wyjątkowo niesympatyczni - oczywiście w przypadku bohaterów drugoplanowych to zamierzone, ale Newland Archer jako bohater mi średnio pasuje.

Agn - Wto 01 Maj, 2012 00:39

nicol81 napisał/a:
ciekawe, czy chciano coś przekazać, czy po prostu przypadek?

Mogę wtrącić? Kolorystyka aktorki moim zdaniem nie ma tu nic do rzeczy, albowiem jakoś pasuje z tymi swoimi sarnimi, ślicznymi oczyskami i niewinną buzią. Zaś Miśka Pfeiffer bardziej pasuje na hrabinę (ona hrabiną była? Sto lat temu czytałam, nic już nie pamiętam), choć jest niebieskooka i jasnowłosa. :)

nicol81 - Wto 01 Maj, 2012 19:44

Tak, Ellen była hrabiną i zoną polskiego magnata :wink: (a gdzie zabory?) - ale na moje to ona właśnie powinna nie wyglądać jak hrabina, a bardziej "dziko". niekonwencjonalnie.

Ja z kolei film widziałam wieki temu - ale wydaje mi się, że May tam była sympatyczniej przedstawiona. W książce Archer ją ledwie toleruje...

Anonymous - Wto 01 Maj, 2012 20:45

Mam ta ksiazke i zabrac sie nie moge. Kiedys zaczelam ale na pierwszych stronach odpadlam _