To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Tajemnica Edwina Drooda / The Mystery of Edwin Drood (2012)

BeeMeR - Wto 24 Sty, 2012 20:12
Temat postu: Tajemnica Edwina Drooda / The Mystery of Edwin Drood (2012)
Na początku 1870 roku Charles Dickens, ceniony przez krytykę i uwielbiany przez czytelników spełniony pisarz, decyduje się podjąć wyzwanie i… napisać kryminał. Powieść ukazuje się w odcinkach, lecz na zawsze pozostaje bez zakończenia…
"Tajemnica Edwina Drooda” okazała się być jeszcze bardziej tajemnicza niż zamierzył to Dickens. Pisarz zmarł zanim dokończył powieść, a na przestrzeni lat pojawiło się wiele spekulacji dotyczących jej związków ze śmiercią autora. Książka doczekała się wielu interpretacji, alternatywnych zakończeń, spiskowych teorii i zaskakujących finałów.
http://www.qfant.pl/index...a-edwina-drooda

To opowieść o miłości, tej wymuszonej planami rodzicielskimi i tej obsesyjnej, nie chcianej przez jej obiekt. O nieślubnym potomstwie, przyrodnim rodzeństwie i więzach krwi, przyjaźni, zawiści i morderstwie - i to w nie byle jakiej scenerii bo w katakumbach :twisted: . Ja jestem filmem wielce usatysfakcjonowana, oglądało mi się bardzo dobrze, polecam :mrgreen:

Anaru - Wto 24 Sty, 2012 22:06

Wygląda kusząco i chyba sie skuszę na Twoja wersję zapasową, szczególnie jeżeli język przyjazny dla użytkownika. :wink:
Caitriona - Nie 29 Sty, 2012 17:04

Faktycznie, ogląda się naprawdę dobrze.
BeeMeR - Pon 30 Sty, 2012 09:32

ja to się nawet w trakcie oglądania nie zorientowałam, że druga część została napisana przez kogo innego acz podejrzanie dużo rodzeństwa mi się tam zdawało ;)
ciekawa jestem, jakie są inne pomysły na rozwikłanie zawiązanej intrygi :mysle:

Iza_Jesienna - Wto 31 Sty, 2012 00:50

A czy któraś z Was nie wie, gdzie można zdobyć polskie napisy?
Ja niestety z angielskiego ze słuchu rozumiem przeciętnie co dziesiąte słowo, a jestem bardzo ciekawa tego filmu :)

Anaru - Wto 31 Sty, 2012 15:28

Czy ja to już od Ciebie dostałam i nie pamiętam, czy dobrze pamiętam, że jeszcze nie dostałam? :mysle: :mrgreen: