To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Harper's Island - czyli kto następny i jak zginie ;)

BeeMeR - Wto 05 Maj, 2009 09:35
Temat postu: Harper's Island - czyli kto następny i jak zginie ;)
Młoda para zaprasza swoich gości weselnych na wyspę, na której chcą miło spędzić kilka ostatnich dni przed ślubem - no i faktycznie, dni okazują się ostatnimi dla co poniektórych, bo goście zaczynają tajemniczo i wielce malowniczo ginąć:

Sprawą interesuje się zaś dzielny szeryf:

i będzie zapewne chciał złapać zabójcę, podobnie jak kilka lat wcześniej zlikwidował Johna Wakefielda - mordercę kilku osób - między innymi swojej żony:

Serial jest bardzo pięknie kręcony :oklaski:

i bardzo w wymowie optymistyczny ;)

tylko postaci - faktycznie zachowujące się w dużej mierze jak rozpieszczone nastolatki - trochę mi się początkowo myliły :P

aneby - Wto 05 Maj, 2009 11:28

He he, Praedzio dorobiłyśmy się wątku o Harper's :mrgreen:
Nie miałam już wczoraj siły na ostatni odcinek, ale jak głupia podejrzałam końcówkę :roll:
I była :paddotylu: Dzisiaj sobie zapodam całość :wink:

Już wiem skąd znam gębę Henry'ego. Grał księgowego w Ugly Betty (chyba też Henry miał na imię :mysle: )

praedzio - Wto 05 Maj, 2009 13:42

Nooo... Ostatni odcinek był bardzo emocjonujący!...

Może jakaś dobra dusza, przeniesie również nasze posty z wątku "Fajny serial wczoraj widziałam..."? Ładnie by się nam skomponowały w całość. :D

Co do bohaterów - poziom nastolatkowości jest na znośnym poziomie (chociaż trudno mówić o nastolatkach, skoro dwoje z nich zamierza stanąć na ślubnym kobiercu). Mnie wczoraj rozbroił ten blondynek Jakmutam, który po pijaku rozmawiał z dmuchaną lalką, pytając się jej, co kobiety widzą w znienawidzonym Brytyjczyku. :rotfl:

A Jimmy, ach... Jimmy...! :serce:

BeeMeR - Wto 05 Maj, 2009 13:50

praedzio napisał/a:
Mnie wczoraj rozbroił ten blondynek Jakmutam, który po pijaku rozmawiał z dmuchaną lalką, pytając się jej, co kobiety widzą w znienawidzonym Brytyjczyku. :rotfl:
Czwarty odcinek obejrzę dzisiaj - brzmi interesująco :mrgreen:
praedzio napisał/a:
A Jimmy, ach... Jimmy...! :serce:
[szept:]Który to? :mysle: Ten rybak? bo on z nich chyba najciekawszy :mrgreen:
praedzio - Wto 05 Maj, 2009 13:52

Taaaaaak. Rybak! :serce:
P.S. Jeszcze jest ciekawy z urody ten, no, jak mu tam... cholera, zapomniałam imienia!... Ten, co podrywa (dosyć ostro! :shock: ) żonę ojca Trish. Sprawia wrażenie dupka, ale jednocześnie wygląda na rasowego i dobrze urodzonego Anglika. Pod koniec 4 odc. wyciąga Trish z basenu ratując ją przed utonięciem.

BeeMeR - Wto 05 Maj, 2009 14:09

praedzio napisał/a:
ten, no, jak mu tam... cholera, zapomniałam imienia!...
dla mnie wszyscy się tam tak właśnie nazywają :rotfl:
Wszyscy są tak wypacykowani, że na początku miałam wrażenie, że dwie identyczne laski rozmawiają, zanim zaczęłam odróżniać "Ruby" :-P

Eee... ojca Trish rozróżniam, ale... on ma żonę...? :shock: Musiałam coś przeoczyć :mrgreen:

praedzio - Wto 05 Maj, 2009 14:16

Ma, ma - taką ognistą brunetkę, która się lubi brzydko zabawiać z tym właśnie "dupkiem". ;)
praedzio - Wto 05 Maj, 2009 14:21

BTW. co do zapominania imion, na Wikipedii jest ciekawie rozrysowana tabelka (ci co nie oglądali czwartego odcinka, niech jeszcze się wstrzymają z zajrzeniem do tej tabelki) zaznaczająca zgony poszczególnych bohaterów. :rotfl:

http://en.wikipedia.org/wiki/Harper's_Island

Caitriona - Wto 05 Maj, 2009 14:27

Czwartego jeszcze nie widziałam, ale trzy pierwsze obejrzałam maratonem po nocy ;)

Może powinnysmy zacząć obstawiać kto zginie następny? :-P

A rybak faktycznie najciekawiej się prezentuje ;)

BeeMeR - Wto 05 Maj, 2009 14:35

Ja mogę obstawiać, kto mam nadzieję szybko nie zginie :-P
Szeryf
a tabelkę obejrzę jutro - bo dziś czwarty odcinek już czeka :banan:

Nota bene bardzo podobał mi się motyw z piórami na wosku :rotfl:
ale nie, nie jest to równoważne spoiler odc.3
Spoiler:
zostawieniu kogoś w lesie wiszącego głową w dół :confused3: :wsciekla:

praedzio - Wto 05 Maj, 2009 14:37

Ja jeszcze tylko dodam, że od czerwca bodajże HI będzie można oglądać w polskiej TV, na AXN chyba. ;)
Admete - Wto 05 Maj, 2009 14:55

Caitri czwarty odcinek obejrzysz dopiero next week - sorry ;)
Ja tu będę przychodzić i marudzic ;-)

Caitriona - Wto 05 Maj, 2009 15:17

Admete, non problemo ;) Aż tak się nie przywiązałam do bohaterow, zresztą cieżko by było skoro co chwila ktoś ginie :-P

Przychoć i marudź, nie ma co ukrywać że to serial raczej niższych lotów ;)

BeeMeR - Śro 06 Maj, 2009 09:26

nie mówiłabym, że jest to jeden ze słabych seriali, bo wprawdzie nie będę o nim opowiadać wnukom, ale najgorszy nie jest. Jest nieco bzdurny - ludzie giną, a mało co kto zauważa - i to giną czasem w zupełnie nieprawdopodobny sposób (no sorry, ale np. wujek na mostku urwany w pół :roll: - kto oprócz predatora tak robi? :shock: albo przywiązanie pod łodzią? :shock: po kiego grzyba? No chyba, że to jeszcze się kiedyś do czegoś przyda - choć wątpię :roll: )

Moje przemyślenia odnośnie czwartego odcinka HI:

spoilery!

- zginął ten, na którego stawiałam - dotąd przebywał w "szarej masie" drużby, teraz zaczęli nadawać mu jakiś odrębny rys (podobnie było z Kelly), poza tym samotna (he he ;) ) wyprawa do lasu w nocy nie wróży nic dobrego :P
- pan młody jest tak poprawny, że aż mdli :roll:
- jak czytałam o "dmuchanej lali", to miałam tą pierwszą przed oczami :P

- absolutnie nie przywiązuję się do bohaterów - nawet nie staram się zapamiętać ich imion :P
- teraz obstawiam, że drugi drużba nie pożyje długo (pazerność nie popłaca :P ), aczkolwiek zginie niekoniecznie w następnym odcinku.

praedzio - Śro 06 Maj, 2009 09:48

BeeMeR napisał/a:
- jak czytałam o "dmuchanej lali", to miałam tą pierwszą przed oczami

Ej, no!... ;) Ja się nie wypowiadam tak brzydko o bohaterkach. ;)
A mnie ta poprawność Henry'ego w jakiś sposób cieszy. Powinna być w serialu choć jedna taka postać. Mimo że może nudna, ale wyróżniająca się na tle czarnych owieczek. ;)

Ja bym także nie nazywała HI słabym serialem. Może nie jest super inteligentny i nie zmusza widza do łamigłówek i głębokich przemyśleń, ale na pewno zostaje w pamięci. I to jak!

P.S. Mówiłam, że zasnęłam na 3 odc. Castle? :ops1:

BeeMeR - Śro 06 Maj, 2009 09:58

praedzio napisał/a:
P.S. Mówiłam, że zasnęłam na 3 odc. Castle? :ops1:
Nie mówiłaś ;)
ale w gruncie rzeczy się nie dziwię - ma słabsze momenty.

A czy ja mówiłam, że robiłam sobie porównanie - znajdź szczegół, którym różnią się następujące obrazki: :mrgreen:

i już wiem, że punktów stycznych jest więcej, co najmniej dwa razy tyle, ale zdjęć nie mam (na razie :P )

praedzio - Śro 06 Maj, 2009 10:18

No, pierwsza para obrazków jest nie do odróżnienia! :mrgreen:
aneby - Śro 06 Maj, 2009 10:24

Jak widać zasób amerykańskich aktorów jest mocno ograniczony :wink:

Mi się HI podoba głównie dlatego, że chwilami naprawdę się boję (a naprawdę niewiele scen w filmach wzbudza we mnie strach - raczej rozbawienie). Ale tak sobie wczoraj pomyślałam, oglądając 4 odc., że zaczynają mnie trochę nudzić znikający ludzie, których nikt nie szuka. W ogóle nie widać żeby ktoś prowadził jakieś śledztwo :mysle: Szeryf się nie wysila .... Wujka nikt nie szuka, tej laski co spłonęła chyba też nie..... :confused3: już nie mówiąc o tym jak-mu-tam, na łodzi.
No, jakby Trish zniknęła, pewnie Henry by jej szukał (ale ona jest pewnie ostatnia w kolejce :-P jak już nikt nie zostanie na wyspie).

Spoiler:
W obliczu wydarzeń dziejących się na wyspie - tajemniczych śmierci, drużbowie na łodzi zrobili najgłupszą rzecz pod słońcem zatapiając trupa. :roll: Nie ważne kto to był, ważne, ze kolejny trup i trzeba było to nagłośnić

Caitriona - Śro 06 Maj, 2009 10:42

Dziewczyny, nie napisałam, ze HI jest słabym serialem tylko ze jest niższych lotów - nie ma co go porównywać do większości rzeczy które większość z nas wspólnie ogląda. Ale nie jest słaby, chociażby dlatego że wciąga i daje widzowi niezłe emocje, głowie strach i zaskoczenie.

Praedzio napisał/a:
P.S. Mówiłam, że zasnęłam na 3 odc. Castle?
U, widzę, że nie załapałaś klimatu Castle ;)

aneby napisał/a:
zaczynają mnie trochę nudzić znikający ludzie, których nikt nie szuka
Czyli w czwartym odcinku nadl nikt nie szuka wujaszka i jendej z druhen? Trochę to źle świadczy o przywiązaniu rodzinnym wsród tych ludzi ;)
BeeMeR - Śro 06 Maj, 2009 11:00

że wujka nikt nie szuka to jeszcze rozumiem o tyle, że niby ekscentryk i jakiś sms był, że pojawi się na ślubie,
Harper był niechcianym gościem, Trish mówiła mu, żeby zniknął - kto niby ma go szukać?
ale parę innych osób - w tym druhny i pastora bodajże - czemu? :mysle:
Zobaczymy jak to będzie z tym ostatnim gostkiem.

Zgadzam się ze spoilerem Admete, a w dodatku nikt się nie zainteresował tym petem, w które wpadł blondasek :shock: - choćby kto to wieszał?

aneby - Śro 06 Maj, 2009 11:11

BeeMeR napisał/a:
choćby kto to wieszał?

Eeee, to chyba się zakłada jako sidła na zwierzęta (dość brutalny sposób :? ) tak samo jak ten dół przykryty gałęziami.

Admete - Śro 06 Maj, 2009 15:40

Praedzio nie lubi Castle, bo nie ma słabości do Filliona, tak jak my. Ja się moge po prostu patrzeć na Nathana i cieszyć jego grą. Natomiast co do HI - obejrzałam dwa odcinki i nie mam ochoty na kolejne, najmniejszej. No i dobrze, bo za dużo oglądam i kolejny serial tylko by mi zaszkodził ;-)
praedzio - Pon 11 Maj, 2009 23:11

O, w mordę kopany! :shock:
Końcówka odcinka piątego jest zaiste.... ścinająca z nóg. :thud:

I znamy już twarz mordercy. ;) A przynajmniej jej połowę. :P

aneby - Pon 11 Maj, 2009 23:35

Dzisiaj chyba dam sobie siana z oglądaniem
BeeMeR - Wto 12 Maj, 2009 17:14

a ja sobie obejrzę wieczorem :mrgreen:
już o to zadbałam :P