To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Gilmore Girls - Kochane Kłopoty

BeeMeR - Sob 14 Mar, 2009 22:52
Temat postu: Gilmore Girls - Kochane Kłopoty
Obejrzałam sobie jak już wspomniałam sezon pierwszy i pół drugiego - i to z wielkim bananem na twarzy :mrgreen: i teraz się będę zachwycać :D
A może nawet spamować fotkam: :mrgreen:

Lubię filmy i ludzi pozytywnie zakręconych, a GG jest właśnie o dwóch uroczych świruskach: mamie - Lorelai i córce - Rory żyjących sobie spokojnie i niespokojnie w małym miasteczku - Stars Hollow. Bohaterki mają wile zalet i może jeszcze więcej wad, co tylko pozwala lepiej je polubić, a nade wszytko mają tworzą bardzo fajną, bardzo ciepłą chemię matczyno-córczaną.

I może pokrótce o innych postaciach, z niewiadomego względu ;) skupiając się na panach: :-P

Dean - Na pewno nikt nie zauważył, że lubię Jareda :twisted: , kryję się z tym bowiem niemal równie dobrze jak Lady Kasiek z sympatią do Ikera ;) aczkolwiek moje uczucie niewątpliwie nie jest tak płomieniste :P Jared śliczny jest taki młodziuni z oczkami jak pesteczki i jako Dean też tworzy wspaniałą, szczenięca chemię z Rory. :D

Dean najczęściej, ambitnie ;) , zajmuje się tym:

i tym: :mrgreen:

Luke - Luke jest cudowny, spodobał mi się od początku jako "gburek", a potem gdy okazał się przyjacielem, na którego można zawsze liczyć, czy to ganiając kurczątko po domu po nocy :rotfl: czy że naprawi barierkę (o zbrodniczej rannej porze typu szósta rano w sobotę! :paddotylu: ). Och, cudny misiek jest i tyle :)

Christopher - ma piękny, ciepły, seksowny uśmiech :) :serduszkate:

Max Medina jakoś robi na mnie najmniejsze wrażenie, ale jest ok. No, jakieś zalety musi mieć - porządny jest na ten przykład :)

Sookie - oj, w pilocie to mnie trochę denerwowała, przeraziłam się bowiem, że jej sceny wpadania na wszystko i wszystkich będą jak wstawki haha-śmieszne w bollywoodach, czyli najmniej śmieszna rzecz pod słońcem, ale potem postać nabrała ciekawszego rysu i było ok. :)
Z a Jacksonem tworzy urocza parę.

Pozostali bohaterowie, zarówno z miasteczka: Patty, Taylor, Kirk, Jane jak i z Chilton: Paris, Tristin - są świetnie skontrastowani i bardzo fajnie zagrani. Trochę podejrzane zdaje mi się tylko to, że absolutnie wszyscy mają identyczne poczucie humoru, niezależnie czy właśnie pojawiają się w miasteczku czy żyją tam od lat. No i wszyscy mówią z prędkością karabinu maszynowego, ale to oczywiście specyfika serialu.

Och, jestem wierną fanką zebrań rady miejskiej :rotfl: (i Luke'a :serce: ) I tego, co się dzieje lub prawie dzieje w miasteczku :rotfl:

I żarcia - one jedzą bez przerwy! :paddotylu:
I pija hektolitry kawy! :paddotylu:

Serial polecam z całego serca - to lekka, miła rozrywka :)

BeeMeR - Sob 14 Mar, 2009 22:55

W sezonie drugim pojawia się Jess - oj, jak mi się z początku nie spodobał wizualnie :confused: (przypomina mi wampira Edzia, a to nie jest mój ideał mężczyzny :roll: ) , bo postać jest bardzo ciekawa i dobrze wpasowana w serial :)

Na szczęście z czasem Jess (Milo) przestaje wyglądać jak kurczak udający faceta i zaczyna nieco przypominać Petera z Herosów, dzięki czemu przestał być na spalonej pozycji w moim odczuciu :) Tym bardziej, że postać Deana (Jared wyglądający jak kurczak nie udający, że jest kimś innym niż kurczakiem :P , co wybitnie wpływa pozytywnie na mój poziom sympatii do tej postaci :D ) staje się w drugim sezonie nieco zbyt zaborcza i drażliwa. :roll:

Szkoda mi tylko trochę postaci Tristina - pokazał się tylko w jednym odcinku drugiego sezonu, choć i trochę namieszał :mrgreen:

Gosia - Sob 14 Mar, 2009 22:57

Nigdy tego nie widziałam. Sam tytuł coś mi mówi, ale nie widziałam ani fragmencika tego serialu.
Admete - Sob 14 Mar, 2009 23:58

Tak naprawdę z tych paru odcinków serii 1, które widziałam, pamiętam tylko Luke'a i Tristana :-D
Harry_the_Cat - Nie 15 Mar, 2009 00:12

Dawno dawno temu lubiłam oglądać... ale potem przyszły czasy DVD i już nie umiem współpracować z programem telewizyjnym i stałymi godzinami nadawania...
BeeMeR - Wto 24 Mar, 2009 10:28

Skończyłam drugi sezon i będę się dalej zachwycać i spoilerować :mrgreen:

Serial bowiem dalej mi się podoba - w swojej lekkości formy a jednocześnie wielce życiowymi obserwacjami, aczkolwiek niewątpliwie przerysowanymi na potrzeby filmu. Bardzo dobrze napisane są dialogi i sceny, zwłaszcza konfrontacje między Lorelai i matką, bo te między Lorelai i córką mają bardziej charakter sprzeczek "na pokaz", wtrącających tysiące nawiązań do nie-zawsze-wiadomo-czego. :roll: Ale są zabawne, a o to przecież chodzi.
Jeśli chodzi o panów w sezonie drugim to powiedziałabym, że Rory nie ma zbytniego szczęścia, bo jeden się zrobił namolny, a drugi jest natrętny, choć obaj są ciekawymi, zainteresowanymi nią postaciami. Póki co nie wydaje się, żeby coś z tego miało być na dłużej, bo Jess wprawdzie intryguje, ale też sobie pogrywa z jej uczuciami, co nigdy dobrze nie wróży, Dean zaś stał się tak zaborczy i zazdrosny i czepliwy, że właściwie kwestią czasu wydaje się próba wyrwania spod "kurateli". ;) A do tego trzeba dodać Rory, z opinią dobrego dziecka, które nikogo nie krzywdzi :roll: , ale która na mnie sprawia wrażenie cichej wody, co to niebawem przerwie brzegi. Tym bardziej, że obaj jej chłopcy sprawiają wrażenie, że odreagowują na niej brak pewności siebie - każdy w inny sposób: jeden krzykiem i kłótliwością przy każdym spojrzeniu Rory na innego, a drugi złośliwostkami. Osobiście nie podchodzi mi żadne z tych zachowań, Rory zaś zdaje się chcieć obu - co jest awykonalne, zakładając, że obaj są normalni. :P

Mam wrażenie, że cała trójka jest po prostu jeszcze zbyt niedojrzała - co tylko dobrze świadczy o sportretowaniu postaci nastolatków :P

Dużo więcej szczęścia ma Lorelai - może nie w miłości, bo do ślubu ani dłuższego związku wprawdzie nie doszło, ale ma dwóch bardzo dobrych przyjaciół zawsze pod ręką, gotowych stawić się na każde wezwanie - Luke'a i Christophera - i to są moi osobiści faworyci serialu :mrgreen:

Sookie i Jackson też przeżywają swoje dobre i złe chwile :)

Podoba mi się też swego rodzaju chemia między Luke'm a Jessem - a szczególnie sceny rozwiązywania problemów między nimi: a to Luke Jessa wrzuci do jeziora, a to Jess przebierze się za Luke'a, a potem żaden z nich nie powie, że tęsknił, że mu zależy na tym drugim. Czy pisałam już, że uwielbiam Luke'a? :mrgreen:

I na koniec kilka scenek rodzajowych:

Calipso - Wto 24 Mar, 2009 22:08

BeeMeR napisał/a:
Czy pisałam już, że uwielbiam Luke'a?

Pisałaś,ale wspominaj o tym od czasu do czasu bo nie tylko Ty go uwielbiasz :serce:

trifle - Wto 24 Mar, 2009 22:52

Matko, chyba znowu zacznę oglądać, te zdjęcia sa super :mrgreen: Niech no mi się skończy House :D

Zdjęcia z Luke'a z najpierwszego postu są zabójcze :rotfl: Nie wiem, czy bardziej mi się podoba taki rozwalony na dachu czy z tymi dziewuszkami na ławeczce :rotfl:

Pierwsze trzy sezony są bardzo dobre, potem już tak słabiej.

BeeMeR - Śro 06 Maj, 2009 09:29

Skończyłam czwarty sezon i muszę przyznać, że już gdzieś od połowy trzeciego trochę siada tempo - albo częściowo zatraca się żartobliwa otoczka serialu. :roll: Niby wszystko ok, i dalej ogląda się przyjemnie, ale już nie aż tak jak z początku.
Prawdopodobnie nie bez znaczenia jest fakt, że większość interesujących męskich postaci albo zaczęła grać praktycznie same epizody (Dean), albo zanika (Jess) albo już dawno zniknęła z horyzontu (Christopher) :(
Dobrze, że choć Luke został :serce: ale niestety trochę samotnie :roll:

Paris natomiast jest już tak przerysowana, że jej postać chwilami zaczyna męczyć zamiast śmieszyć. :roll:
Obejrzę sobie do końca piąty sezon - a potem zobaczymy :)

BeeMeR - Pią 22 Maj, 2009 15:05

Oglądam - kończę właściwie - piąty sezon, ale bardziej z przyzwyczajenia niż czegokolwiek innego, bo serial raczej nie jest już zabawny :roll: kłótnie z Emily zwłaszcza :roll:
Nawet nie wiem, czy będzie mi się chciało zdobywać i oglądać szósty i siódmy sezon :mysle:

trifle - Nie 31 Maj, 2009 21:58

A ja pierwszy lubię chyba najbardziej :mrgreen: Jest świeży, naprawdę śmieszny i w ogóle fajny :mrgreen: Ja sobie zrobię powtórkę na wakacjach, yes! Teraz nawet nie zaczynam, bo przecież nie skończę, a sesja to się chyba bujać będzie :roll:
BeeMeR - Pon 01 Cze, 2009 08:21

Mnie się najbardziej podobały pierwsze trzy sezony - żywa akcja, fantastyczne dialogi, śmiałam się chwilami na głos. Czwarty sezon był ok, już nie tak rozrywkowy, ale dobry - na piątym póki co utknęłam :roll: - konfrontacje mnie nie śmieszą, sprawiają wrażenie wymuszonych, akcje Kirka czy Paris też są mam wrażenie na siłę. Rory mnie wnerwia. Wiem niby, że nie mogła zostać na zawsze idealistyczną małolatą o oczach jak bławatki, ale teraz czasem jest złośliwa czy głupia i ma pretensje do bycia kimś wyjątkowym phi :roll:
Jedyne, co mnie trzyma, żeby może jednak dokończyć serial to panowie: Luke :serce: zwłaszcza. Logan jest ciekawą postacią - zobaczymy co dalej. No i Chris chyba wraca - obaczym (kiedyś :P )

BeeMeR - Pon 01 Cze, 2009 09:31

W gruncie rzeczy tak sobie myślę, że moja słabość do Luke'a spowodowana jest tym, że on mi bardzo, bardzo mentalnie przypomina mojego Tomka (fizycznie ani trochę :P ):
nie znosi spotkań towarzyskich, czuje się ciągnięty jak na rzeź, marudzi, że musi iść, a potem mu się nieraz nawet podoba :mrgreen: , chodzi ubrany niemal tak samo (on ma tony czarnych podkoszulków :mrgreen: ), ale zawsze jest, gdy potrzeba, można na niego liczyć, jeśli cokolwiek się dzieje, a nieraz wychodzi z własną inicjatywą jeśli chodzi o zrobienie czegoś czy to naprawa stołu czy wyjazd do mojej rodziny (za czym niby nie przepada ;) ) itd.... :serduszkate:

trifle - Pon 01 Cze, 2009 10:10

No to Ci się trafiło :hug_grupowy:

Luke na spotkaniach miejskich jest cudowny :rotfl: Robicie mi smaka no :roll: :wink:

BeeMeR - Pon 01 Cze, 2009 11:38

trifle napisał/a:
No to Ci się trafiło :hug_grupowy:
A jak jemu się trafiło! ;)
Nie oddałabym mojego Gburka o złotym sercu za żadnego pięknolicego Chrisa :P ;)

stawrogi - Nie 12 Gru, 2010 18:26

Uwielbiałam ten serial:)
Eeva - Nie 12 Gru, 2010 20:54

Absolutnie uwielbiam.
Jessie, marry me.
Dean, zgiń.
Kiedyś też nie lubiłam Logana, ale po drugim razie oglądania wszystkich sezonów trochę się do niego przekonałam.

Luke to osobna kategoria. Bardzo kocham.