To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy - Al Pacino

Calipso - Pon 15 Wrz, 2008 20:45
Temat postu: Al Pacino
Al Pacino

Prawdziwe nazwisko : Alfredo James Pacino
Data urodzenia : 1940 – 04 – 25
Miejsce urodzenia : Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Urodził się w rodzinie włoskich emigrantów w Nowym Jorku.Tam też uczęszczał do Wyższej Szkoły Aktorskiej,którą porzucił by przenieść się do Herbert Berghof Studio. Swoją pierwszą ważną rolę filmową zagrał w roku 1971 w obrazie pt . „Narkomani”.Kolejny film - „Ojciec chrzestny” – przyniósł mu nie tylko sławę,ale i nominację do Oscara.Pacino urósł do rangi wybitnego aktora a każda następna rola tylko to potwierdzała.Tak było do roku 1977,kiedy artysta uczynił fałszywy krok.Wystąpił wtedy w filmie pt. "Bobby Deerfield",który okazał się kompletną klapą.Podobnie było z następnymi obrazami "Sprawiedliwość dla wszystkich", "Cruising", czy "Rewolucja", które również nie spotkały się z przychylnym przyjeciem zarówno ze strony krytyków,jak i publiczności.Popularność Al. Pacino odzyskał dopiero w roku 1989 po filmie „Morze miłości”.Od tamtej pory pozostaje cały czas na szczycie.W 1993 r. został nominowany do Oscara w dwóch kategoriach : najlepszy aktor i najlepszy aktor drugoplanowy.
Al. Pacino występował również na Broadwayu. W 1977 r. otrzymał nagrodę Tony za rolę w sztuce "The Basic Training of Pavlo Hummel".

Zdobywca Oscara i Złotego Globu w kategorii: najlepsza rola męska za niezwykłą kreację Franka Slade w filmie „Zapach kobiety”. Był ośmiokrotnie nominowany do Oscara - m.in. za „And Justice For All”, „Ojciec Chrzestny II”, „Dog Day Afrternoon” i „sernico”. Za role w wymienionych filmach otrzymał również Złotego Globa.
Role Mochaela Corleone w „Ojcu Chrzestnym”, Ricky Roma w ”Glenngarry Glen Ross”oraz Big Boy Caprice w „Dick Tracy” Al Pacino był trzykrotnie nominowany do Oscara w kategorii: najlepszy aktor drugoplanowy.

Zaczynał jako aktor teatralny. Uczęszczał do znanej High School of the Performing Arts i pracował jako bileter w teatrze. Studiował również w prestiżowej Actors Studio Lee Strasberga w Nowym Jorku. Zadebiutował w sztuce The Connection wystawianej na Off-Broadwayu. Dwa razy został uhonorowany prestiżową nagrodą Tony Awards za główne role The Basic Training of Pavlo Hummel i Does A Tiger Wear A Necktie?. Zagrał tyrana w Ryszardzie III Shakespeare`a, spektaklu przygotowanym przez David`s Wheeler Experimental Theatre Company w Bostonie, którego od wielu lat jest członkiem.

Jego role od wielu lat przyciągają do kin rzesze fanów i wielbicieli. Zagrał w „Donnie Brasco” z Johnny Deppem, „Adwokacie diabła” z Keanu Reevesem, „Gorączce” z Robertem de Niro, „Ludziach miasta” z Johnem Cusakiem, „Życiu Carlita” Briana De Palmy, „Frankie & Johnny”, „Ojcu Chrzestnym III”, „Morzu miłości”, „Author!Author!”, „Boby Deerfield” oraz „Człowieku z blizną”. Za rolę w tym ostatnim otrzymał Nagrodę Dla Najlepszego Aktora na festiwalu w Cannes w 1973 r.

Niedawno widzowie mieli okazje zobaczyć Ala Pacino w „Męskiej grze” z Cameron Diaz, „Informatorze” z Russellem Crowe, a także w „Chinese Coffee” - filmie, który sam wyreżyserował i wyprodukował.

Filmografia : http://al.pacino.filmweb.pl/

Anonymous - Pon 15 Wrz, 2008 21:30

i troszke zdjatek:

Calipso - Pon 15 Wrz, 2008 22:01

Och wielka Aine :thud: :thud: padłam i szybko nie powstanę :slina:
aneby - Pon 15 Wrz, 2008 22:34

"Człowiek z blizną" chyba mój ulubiony film z Alem. Jets jakiś nowy film z duetem Pacino-De Niro http://www.imdb.com/title/tt1034331/
Cos mi się widzi że panowie schodzą na psy (dosłownie i w przenośni :wink: ). Ile można nakręcić filmów o gliniarzach ?

Anonymous - Pon 15 Wrz, 2008 23:17

Cal - zawsze do uslug :D
Gitka - Wto 16 Wrz, 2008 12:53

De Niro i Pacino zostaną... siostrami
Robert De Niro i Al Pacino, gwiazdy filmu "Righteous Kill", który od minionego piątku prezentowany jest na ekranach kin w USA, chcą zagrać razem także w kolejnym filmie.

Zgodnie z pojawiającymi się doniesieniami aktorzy, którzy wystąpili już razem w "Gorączce" w 1995, roku mają w planach role w niezatytułowanej jeszcze komedii, w której zagrają… siostry.
Szczególy scenariusza filmu na razie nie są jeszcze znane, ale obaj aktorzy bardzo cieszą się z możliwości ponownej współpracy. - To wspaniały pomysł - mówi Al Pacino, który docenia także komediowe występy De Niro i uważa, że on bez problemu potrafi odnaleźć się w roli komediowej.
http://www.stopklatka.pl/...skad=newsletter

Calipso - Wto 16 Wrz, 2008 16:10

Cytat:
Cos mi się widzi że panowie schodzą na psy (dosłownie i w przenośni :wink:

Kogo jak kogo,ale Ala będę bronić własną piersią :mrgreen: Aneby,filmy o gliniarzach mają w USA ogromne wzięcie i chyba szybko to się nie zmieni.Jednak na takich policjantów mogę cały czas patrzeć :mrgreen:

21 września(niedziela),godz.23.55 "Zapach kobiety" na Cinemax.
Mój ulubiony film a nie będe go mogła obejrzeć :cry2: ale gorąco Wam go polecam.Scena w resteuracji gdy Frank tańczy z dziewczyną :thud:

Caitriona - Wto 16 Wrz, 2008 23:01

Mam nadzieję, ze mnie nikt nie pobije ;) ale ja ogólnie nie lubię Pacino. Doceniam jego niezaprzeczalny talent, ale po prostu patrzeć na faceta nie mogę (i nie chodzi o fizjonomię, a przynajmniej nie tylko). Choć tango tańczy fantastycznie ;)
Ale postanowiłam nadrobić pewne braki i kupiłam sobie Człowieka z blizną, teraz tylko musze się zmobilizować i obejrzeć.

Calipso - Śro 17 Wrz, 2008 13:15

Caitriona,ja nawet muchy nie potrafię skrzywdzić,chyba że jest wyjątkowo wredna :wink:
Caitriona napisał/a:
kupiłam sobie Człowieka z blizną

jesteś na dobrej drodze,film jest świetny :-D
doskonale rozumiem,ze Al nie każdemu się podoba,ale filmy z jego udziałem goraco polecam :wink:

Calipso - Nie 21 Wrz, 2008 10:57

Przypominam :-D
21 września(niedziela),godz.23.55 "Zapach kobiety" na Cinemax.
Niestety pora jest dosyć późna :roll: powtórka w poniedziałek na Cinemax 2 o 23.45.

lizzzi - Nie 21 Wrz, 2008 21:09

Bardzo lubię Pacino i zawsze staram się obejrzeć z nim film w TV. Szalenie podobał mi się w "Pieskim popołudniu" i "Strachu na wróble" i właściwie podobał mi się we wszystkim co widziałam :oklaski: Zdecydowanie lubię filmy z młodym Alem, ale starszy Al też jest niczego sobie.
Duet Al Pacino - Robert De Niro lubię tak średnio, bo średnio lubię De Niro

Calipso - Nie 21 Wrz, 2008 21:20

lizzzi napisał/a:
właściwie podobał mi się we wszystkim co widziałam

całe szczęście,że tylko kilka razy zbłądził i źle wybrał role :wink:
lizzzi napisał/a:
Zdecydowanie lubię filmy z młodym Alem, ale starszy Al też jest niczego sobie.

myślę dokładnie to samo :-D ale jeśli miałabym wybrać młodszego lub starszego Ala to wolę starszego :mrgreen: ostatnio Aine powiedziała coś na ten temat :wink:

Anonymous - Nie 21 Wrz, 2008 21:26

Calipso napisał/a:
ostatnio Aine powiedziała coś na ten temat :wink:

a coooo? Bo ja wiele rzeczy mowie... :mysle:

Calipso - Nie 21 Wrz, 2008 21:28

Coś w stylu "bielizna na głowę" czy cuś takiego :ops1:
lizzzi - Nie 21 Wrz, 2008 21:58

Al Pacino dla mnie nigdy nie zbłądził. Żaden film z jego udziałem nie był knotem.
Calipso - Nie 21 Wrz, 2008 22:03

Racja.Zresztą nie widziałam jego wszystkich filmów.Zdanie jest zasłyszane od moich znajomych(jeśli to mnie usprawiedliwia).
Lizzzi,jak dobrze zauważyłam,nikt nic nie napisał o knocie.Ja napisałam,ze tylko zbłądził :wink:

Anonymous - Nie 21 Wrz, 2008 22:07

Cal, to były majtki :D
Calipso - Nie 21 Wrz, 2008 22:18

to były majtki :-D ale jakoś nie mogło mi to przejść przez gardło :wink:
Anonymous - Nie 21 Wrz, 2008 22:32

ale one nie musza Ci przez gardlo przechodzic - wystarczy, ze przejda przez głowe :banan_czerwony:
Calipso - Nie 21 Wrz, 2008 22:34

jeśli dane będzie mi go kiedyś spoktać to kto wie :serduszkate:
Anonymous - Sob 11 Wrz, 2010 23:29

Kocham Go, Kocham Go, Kocham Go
:slina: :slina: :slina:
:serduszkate: :serduszkate: :serduszkate:

*post o niskiej wartości intelektualnej, ale to nihil novi w sumie*

Admete - Nie 12 Wrz, 2010 09:29

A za co? :)
Eeva - Nie 12 Wrz, 2010 09:50

o, ja to go kocham chyba za wszystko :-)
Anonymous - Nie 12 Wrz, 2010 11:13

Admete napisał/a:
A za co? :)

Aktualnie za czarne oczy i postać Mike`a Corleone :serce2:

Yvain - Nie 12 Wrz, 2010 11:53

Wspaniały aktor i przystojny, pełen uroku facet, jest co podziwiać :mrgreen: większość ról fantastyczna, wiec nawet nie ma co wymieniać.