To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Inne ekranizacje - Wives and Daughters (1972)

Gosia - Sob 17 Lis, 2007 18:15
Temat postu: Wives and Daughters (1972)
Mysle ze mozna to włączyć do ciekawostek. Przed znana nam wersją z roku 1999, nakrecono juz w 1972 roku ekranizację powiesci Gaskell: "Żony i córki" (Wives and Daughters). Z pewnoscią żadna z nas jej nie widziala, ale warto wspomniec, ze w ogole cos takiego juz bylo. W rolach glownych wystapili:
ZHIVILA ROChE jako Molly
ROSALIND LLOYD jako Cynthia.
Rowland Davies jako Roger Hamley
Stephan Chase jako Osborne Hamley
http://www.imdb.com/title/tt0424745/
http://www.answers.com/to...mance-tv-series
http://movies.nytimes.com...eries-/overview
Byl to film 6-czesciowy.
Zhivila Roche wystapila tez w "Perswazjach" wg Jane Austen z 1971 roku - grala tam Luizę Musgrove (przypominacie ją sobie?).
Podobnie Rowland Davies (tu Roger) zagral w "Perswazjach" 1971 Karola Musgrove.

Jesli chodzi o ROSALIND LLOYD, to prawdopodobnie ona na tym zdjeciu:

Aż zajrzalam do tych "Perswazji" 1971
Oto Karol i Mary Musgrove

i Luiza Musgrove:

Moze Wenwortha w tej wersji nie bede Wam przypominac :mrgreen:

izek - Nie 18 Lis, 2007 20:17

Gosia napisał/a:

Mój ty losie, Karol Musgrove dla mnie w każdej ekranizacji wygląda prawie tak samo :shock: Jasne, że różni się wzrostem i tuszą, ale ci z ekranizacji '95 i 2007 zawsze mi się mylą, a teraz widzę że i tem podobny.

achata - Śro 09 Sty, 2008 21:09

izek napisał/a:
Gosia napisał/a:

Mój ty losie, Karol Musgrove dla mnie w każdej ekranizacji wygląda prawie tak samo :shock: Jasne, że różni się wzrostem i tuszą, ale ci z ekranizacji '95 i 2007 zawsze mi się mylą, a teraz widzę że i tem podobny.

Ciągnąc dalej ten offtop stanowczo oponuję. Karol Musgrove 1995 to był bardzo sympatyczny facet, trochę okrągły, ale bez przesady. Karol Musgrove 07 to był dziwny osobnik sprawiający lekko niedorozwinięte wrażenie. W koncu musieli go dopasowac do żony... ;)

izek - Pią 11 Sty, 2008 11:27

achata napisał/a:
Karol Musgrove 07 to był dziwny osobnik sprawiający lekko niedorozwinięte wrażenie. W koncu musieli go dopasowac do żony...

A nie masz wrażenia, że wszyscy aktorzy 07 byli jakby bardziej nerwowi? Co w niektórych przypadkach sprawiało wrażenie o jakim wspominasz :wink:

ps. zastanawiam się jak to przenieść do ekranizacji P?

Alison - Pią 11 Sty, 2008 14:06

achata napisał/a:
izek napisał/a:
Gosia napisał/a:

Ciągnąc dalej ten offtop stanowczo oponuję. Karol Musgrove 1995 to był bardzo sympatyczny facet, trochę okrągły, ale bez przesady. Karol Musgrove 07 to był dziwny osobnik sprawiający lekko niedorozwinięte wrażenie. W koncu musieli go dopasowac do żony... ;)

Zgadzam się z Achatką, tamten dawniejszy Karolek, był taki ciepluch, taki bidny jak się przy tym kominku Annie wyżalał, ale miły bardzo. Ten nowy to jakis kabotyn wklęsły ze strzelbą. O żonie paralityczce, tośmy już księgi pisały :wink: