To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Dźwięki muzyki i prawdziwa historia rodziny von Trapp

lady_ania - Pią 11 Maj, 2007 09:55
Temat postu: Dźwięki muzyki i prawdziwa historia rodziny von Trapp
Inrteresujący i piękny jest film "Dźwięki muzyki" (ang. 'the sound of music'). Zastanawiam się czy ktoś może ma więcej informacji na temat tej rodziny?

http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_von_Trapp

W wikipedii są wspomniane książki Marii von Trapp ale ja niestety nie znalazłam ich. Jeśli ktoś ma ciekawe wiadomości lub może się podzielić literaturą to chętnie.

Maryann - Pią 11 Maj, 2007 10:09

Książek nie widziałam, ale od dłuższego czasu poluję na film - bez skutku, bo u żadnego dystrybutora go nie ma :sad:
1agawa - Pią 11 Maj, 2007 12:07

Na tubisiu można obejrzeć większość piosenek z filmu. Maryan mam nadzieję, że wystarczy to tobie na początek. A jeżeli mowa o początku, to piosenka którą córki mnie męczyły przez dwa miesiące: do re mi
Harry_the_Cat - Pią 11 Maj, 2007 12:10

Maryann napisał/a:
Książek nie widziałam, ale od dłuższego czasu poluję na film - bez skutku, bo u żadnego dystrybutora go nie ma :sad:

Widziałam jako żywo u Malmika w łapie we wtorek - zapytaj się jej gdzie upolowała ;)

malmik - Pią 11 Maj, 2007 19:56

Malmik dorwał w sklepie internetowym, ale zdaje się, że tam już nie mają. A jeśli chodzi o rodzinę Von Trapp to o ile pamiętam, to na żywo nie było tak słodko jak w filmie. I to nie wliczam sprawy utraty praw do historii Marii, ale też trochę za mocno wyespoatowanych dzieci :sad: Także nie wiem czy jest sens się interesować.
lady_ania - Pią 11 Maj, 2007 20:17

Ja chcialabym przeczytac ktoras z ksiazek Marii von Trapp. Poznac te prawdziwe losy.
malmik - Pią 11 Maj, 2007 20:41

Bardzo lubię ten film i też chciałam poznać losy bohaterów, ale zderzenie z prawdą troszkę mnie zdołowało.
nicol81 - Pią 28 Wrz, 2007 20:21

Kiedyś w telewizji leciała japońska kreskówka o tej rodzinie. Bliższa prawdy niż musical, choć z "Do-re-mi" jako piosenką tytułową. :wink: Dzieci miały prawidłowy wiek i imiona, Maria była znacznie bardziej narwana niż w filmie, jej związek z kapitanem też był bliższy rzeczywistości.
(Z piosenek musicalowych najbardziej uwielbiam "Edelweiss" :rumieniec: )

lady_ania - Sob 29 Wrz, 2007 21:56

Też oglądałam tą bajkę. Bardzo dawno temu co prawda ale oglądałam. Bardzo mi się podobała. Szkoda, ze terz nie robie się takich bajek dla dzieci tylko karmi się je bijatykami i innymi małofajnymi rzeczami.
nicol81 - Nie 30 Wrz, 2007 18:51

Chyba w Japonii nadal powstają takie bajki- głównie ekranizacje klasycznych powieści dla dzieci, wyróżniające się wiernością wobec oryginału. Teraz produkują "Emilkę ze Srebrengo Nowiu". Kiedyś dużo ich w Polsce pokazywali- powieści Burnett, "Anię z Zielonego wzgórza", "Skarby Śniegu". Teraz przestali. :(
Dorfi - Wto 02 Paź, 2007 22:55

Oj, Emilkę to będę oglądać, jeśli ją tylko kupią panowie z TV. Uwielbiam te książki.
lady_ania - Śro 10 Paź, 2007 19:42

Szkoda, że w polsce nie emitują tej bajki o rodzinie von Trapp. Ja bym była wiernym widzem tego ;)
nicol81 - Śro 10 Paź, 2007 19:58

A emitowali- z 10-15 lat temu na ?Polsacie? Dwa razy.