Wysłany: Nie 09 Sie, 2015 09:37 Shut up and dance!
Jak niektóre z Was wiedzą, o założeniu wątku z tego typu muzyką nosiłam się już dawno, ale wiadomo - i chciałam, i bałam się... Wciąż jeszcze rozglądam się bojaźliwie w oczekiwaniu na nadlatujące pomidory, ale może co bardziej wybredne muzycznie dziouszki okażą wspaniałomyślność i przymkną oko na goszczący tu repertuar, który zresztą nie zawsze musi być z niskiej półki.
Niejednokrotnie już mówiłam, że wychowałam się na muzyce dyskotekowej z lat osiemdziesiątych (obaj bracia - zarówno rodzony, jak i cioteczny byli zawsze dobrze zaopatrzeni w ówczesne klubowe nowości). A i w genach mam chyba zaprogramowane ciagoty do muzyki tego typu (ojciec nieraz z łezką w oku wspomina, jak to ongiś kilometrami przez Puszczę łaził po okolicznych zabawach - ile z tego prawdy, a ile chwalenia się, to chyba tylko on i ewentualnie mama wiedzą ).
A dziś natchnęła mnie do założenia wątku całonocna impreza w pobliskim Boryku (uroczysko leśne - miejsce większości imprez plenerowych i koncertów), z którego dźwięki niosły się doskonale, powodując bezzsenność okolicznych mieszkańców, w tym niżej podpisanej.
Wśród kawałków, które usłyszałam, przebijał się dość wyraźnie taki:
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Wysłany: Nie 09 Sie, 2015 13:51
To nawet nie jest takie złe
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Inna sprawa, że czasem piosenki w podobnych klimatach przewijają się przez filmy i seriale, gdzie bohaterowie odwiedzają przypadkiem, bądź nie jakieś przygodne tańcbudy. Lubię takie przerywniki.
Wysłany: Nie 09 Sie, 2015 17:17
Ja mam z nimi do czynienia w trakcie ćwiczeń fitness
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Wysłany: Wto 11 Sie, 2015 20:27
Oj, ja tam ostatnimi czasy bardzo dużo słucham takiej muzyki, na zmianę z U2, ale słucham Co w tym złego? Mnie to daje kopa energii, np. gdy muszę pozmywać stertę naczyń, a za oknem żar.
Lean On bardzo mi się podoba. Tak to jeszcze Years & Years, m.in. King: https://www.youtube.com/watch?v=g_uoH6hJilc
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
Wysłany: Sro 28 Paź, 2015 20:51
Dorwałam płytę - uwaga! - polskiego zespołu Kamp! wpisującego się w nurt tzw. synth pop albo electro pop. Jak zwał, tak zwał - ale mnie się od razu skojarzył z muzyką z lat 80-tych, co spowodowało, że łezka tu i ówdzie mi kapnęła. Ostatnio usłyszałam ich w Trójce - i przepadłam. Nie sądziłam, że kiedykolwiek ktokolwiek wróci do tych rytmów. :o
Ten drugi kawałek polecam Waszej uwadze również ze względu na robiący wrażenie teledysk.
Step irlandzki różni się mnóstwem szczegółów, ale pewne elementy są podobne
Pomijam już fakt, że figury wyglądają bardzo znajomowo - chyba widziałam podobnie tańczących w pubie w Galway w zachodniej Irlandii.
Wysłany: Sro 19 Lip, 2017 20:30
No ja umieram od tego ciepła.
Wysłany: Sro 19 Lip, 2017 21:27
Jedni umierają, drudzy wracają do życia. Tak to już bywa.
Wysłany: Czw 20 Lip, 2017 07:03
Współczuję. Ja to się pocieszam, że przynajmniej nazbieram grzybów na urlopie (o ile sierpień też będzie taki byle jaki).
Ludzie ponoć szaleją przy tej piosence - nie powiem, wciągająca - w sensie, że ciało zaczyna się samo bezwiednie kołysać do rytmu: Prawdziwy letni hit imprezowy. https://www.youtube.com/watch?v=kJQP7kiw5Fk
Ja chcę mieszkać nad takim oceanem...
_________________ "Carry on my wayward son,
For there'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Now don't you cry no more..."
["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion Winchesterland forever and ever!
Wysłany: Pią 11 Sie, 2017 18:11
Nasza Ola uwielbia ten utwór, ale teledysku zabraniam jej oglądać. Wkurza mnie to, że teraz nic nie można sprzedać, jak nie ma półgołej wyginającej się kobiety.
Ostatnio zmieniony przez Admete Pią 11 Sie, 2017 19:07, w całości zmieniany 1 raz
Wkurza mnie to, że teraz nic nie można sprzedać, jak nie ma półgołej wyginającej się kobiety.
No, na szczęście dzieci nie znają tłumaczenia. W teledysku jest wyraźny podtekst seksualny, bo ta piosenka jest właśnie o tym , o miłości, powiedzmy - czytałam sobie przekład tekstu. http://www.tekstowo.pl/pi...ddy_yankee.html
M.in. w refrenie:
"Powolutku,
chcę poczuć zapach Twojej szyi, powolutku
pozwól, że szepnę Tobie coś na ucho,
byś pamiętała (o tym) kiedy nie będzie Cię przy mnie.
Powolutku,
chcę rozebrać Cię w pocałunkach, powolutku,
podpisywać ściany Twojego labiryntu,
i w całości uczynić Twoje ciało rękopisem.
Chodź, chodź, chodź, chodź.
Chcę widzieć jak tańczą Twoje włosy,
chcę być Twoim rytmem,
byś pokazała moim ustom
swoje ulubione miejsca.
Pozwól mi przekroczyć strefy twojego niebezpieczeństwa,
by pobudzić twoje krzyki
i byś zapomniała (o tym) jak się nazywasz."
Wysłany: Pią 11 Sie, 2017 19:07
Wiem, że o tym jest. Ale nawet ja nie znam języka, a co dopiero Ola. Choc angielskiego się już uczy od roku w Brytanni. Szybko łapie języki.
Wysłany: Pią 11 Sie, 2017 23:39
Yyyy.... wole, kiedy Oktawian prowadzi zumbe, niz kiedy spiewa....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.