Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 22:50 Muzyka a obraz - gra w skojarzenia
Sama siebie zainspirowałam pisząc o tym, że Cocteau Twins kojarzy mi się z malarstwem Turnera, bo jedno i drugie jest niedookreślone, magiczne jak dla mnie, raz świetliste, raz mroczne. Ogółem mam fioła na punkcie wiązania muzyki z obrazem, czasem konkretnym, czyjegoś autorstwa, a czasem po prostu z jakąś sceną, realistyczną bądź wymyśloną przeze mnie (nie będę już sprawdzać, ile scenek tfurczościowych napisałam pod konkretny utwór ).
Nie wiem, czy ktoś się włączy w taką grę w skojarzenia, ale podejmę próbę. I po namyśle umieszczam ten wątek w Muzyce, bo jednak punktem wyjścia jest dla mnie dźwięk, a nie wizja.
No to na początek coś prościutkiego
Znacie? Znacie? No to posłuchajcie
Wysłany: Wto 18 Maj, 2010 04:33
Uwielbiam ten utwór, choć wole inny obraz Lady of Shalott:
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Dlaczego ja jeszcze nie trafiłam do tego tematu?! (bo jest świeży? ) Co do wspomnianego malarstwa, mam identyczną słabość od dawna. I lubię wszystkie możliwe obrazy przedstawionej Lady - naturalnie Loreenę także. Podoba mi się pomysł ze skojarzeniami.
_________________ "Carry on my wayward son,
For there'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Now don't you cry no more..."
["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion Winchesterland forever and ever!
Wysłany: Wto 18 Maj, 2010 16:24
Ja podzielam zdanie Aragonte, bardzo lubię Waterhouse'a i zdecydowanie wolę jego obraz jako ilustracje tej piosenki Loreeny
Fajny temat
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
Riella - temat jest świeżutki, więc wcześniej nie mogłaś go znaleźć
BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
choć wole inny obraz Lady of Shalott:
Ja też wolę ten, gdy jest zaplątana w nitki niż topielicę na łódce
De gustibus
Od dawna mam słabość do tego obrazu Waterhouse'a, więc nic dziwnego, że od razu mi się nasunął na myśl. Ale jasne, że każdy może mieć własne skojarzenia
No dobra, skoro o Williamie Turnerze była już mowa, to zarzucam obrazkiem i dźwiękiem.
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010 06:24
Pasują do siebie. Na pewno coś wkleję, jak znajdę trochę czasu.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Wysłany: Sob 29 Maj, 2010 16:28
Z ta muzyka kojarzy mi sie własnie taka letnia zabawa w ogrodzie albo spacer
Znalazłam na f-b pewien film, a właściwie długi ciąg animacji.
Bardziej znaczące jest tu malarstwo, ale muzyka też odgrywa ważną rolę.
Niesamowite to http://vimeo.com/84279493
_________________ There is always hope. (J.R.R.T.)
Wysłany: Sob 14 Cze, 2014 06:21
Bardzo ciekawe i takie magiczne. Potem okrutne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.