No i na taki bal to raczej w parach się chodzi. A gdzie znaleźć partnera? Znając mojego męża to na samą myśl o takim balu popukałby się w głowę i popatrzył na mnie z politowaniem.
E tam, ja na balu w Operze Flamandzkiej byłam bez męża (jedynie ze znajomymi, ale i tak było nieparzyście) i też się świetnie bawiłam. Kontredanse i tak się tańczy grupowo, często zmieniając partnera, więc to nie ma aż takiego znaczenia. No i bez męża wyjdzie taniej.
_________________ To było dawniej niż pudełka od cygar
i atlantyda o ludziach dalszych niż tajemnica,
gdy na szerokich ławicach wieczór barczysty jak sztygar
trzymał w zębach szczerbatą fajkę księżyca...
Dla wszystkich, którzy mają ochotę na bal: 7 lipca we Wrocławiu odbędzie się Historyczny Bal Kostiumowy, epokowo to taki trochę multi-period będzie, ale na pewno jakieś XIX-wieczne kontredanse się pojawią. Aha, wstęp bezpłatny! Szczegóły: http://www.pawana.eu/bal.html
Większość z nas tańce z minionych epok kojarzy głównie z filmów, zwłaszcza z ekranizacji powieści Jane Austen. Seriale BBC są chyba najlepszą reklamą tańca dawnego.
Cóż...w większości dzieł ekranowych odtwarza się świetnie kostiumy, dobiera odpowiednią muzykę, wnętrza i kreuje atmosferę, ale jeśli chodzi o taniec, to nie jest zbyt dobrze przedstawiany. Raczej podporządkowany temu, by rozwijać dramat. Tańce ze wspomnianych przez Panią produkcji są zbyt wczesne, nie z okresu działalności Jane Austen. Powinniśmy więc zachować ostrożność, bo reżyserzy wybierają ładną choreografię, ale nie do końca zgodną z historyczną.
Anaru my to się kiedyś musimy umówić jak na dłużej do Krakowa przyjedziesz. Bo ja mam sporo kiecek do sfotografowania a nie ma mi kto zdjęć zrobić. A jak się samemu robi w lustrze to nie to samo. Do tego na manekin mi niektóre nie wchodzą, więc wcale ich na blog nie daję. Przede mną szycie tiurniury i empirki. Myślę, że do lata uszyję to byśmy się na jakąś sesję zdjęciową umówiły. Co ty na to?
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota,
chociaż co do pierwszego nie mam pewności"-A.Einstein
Znowu mam problem pierwszego świata słuchałam sobie muzyki i przypomniał mi sie hopsający pan Collins https://www.youtube.com/watch?v=Wpyl54cXFPk i tak się zaczęłam zastanawiać nad tańcami ówczesnymi, bo z tego co wiem , rozmaite tańce były przeznaczone dla różnej ilości par i w związku z tym po pierwsze - czy np w zaproszeniu na bal było wyszczególnione jaki taniec kiedy, następnie czy istniał jakiś wodzirej kierujacy ruchem jak w późniejszych epokach, i czy ktos liczył ile par z obecnych może dany taniec tańczyć, a co z dołączaniem, jak w sławetnej scenie z Emmy ? przecież pan Knightley z Harriet wpakowali się zupełnie poza porządkiem, a to były skomplikowane układy choreograficzne
I tak sobie przy okazji myślę, ze w rzeczywistości to chyba bardziej wyglądało jak na tym filmiku, niż na filmach
_________________ Niepełnosprawny umysłowo współpracownik gestapo czyli kanalia o zdradzieckiej mordzie , de domo chamska hołota
Jakiś czas temu obejrzałam sobie kilka filmików z tego kanału:
https://www.youtube.com/c...GpIzUeNDsoLdDvQ
Babeczka fajnie opisuje te tańce, podobał mi się zwłaszcza ten filmik, w którym tłumaczy, dlaczego Elizabeth i Darcy mieli rozmawiać w "czasie tańca" - mi to jakoś trochę zgrzytało, bo serio w tych kontredansach to średnio się rozmawia, a już na pewno średnio z jednym partnerem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.