PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Profil  | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  | Zaloguj
Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Dziwne losy Jane Eyre" Charlotte Brontë
Autor Wiadomość
Maryann 

Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 21:56   

A to, że ją oszukiwał i usiłował wmanewrować w nieważne małżeństwo ? :?

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 22:13   

totez wlasnie pisze - lamal jej reguly, a to jest nie do przyjecia.

Maryann 

Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 22:16   

Ja bym nie powiedziała, że to są "jej" reguły... Raczej ogólnie przyjęe normy...

fanturia 

Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 22:27   

Że tez nie pomyslał o rozwodzie... :confused3:

Sofijufka 
ja chcę miec spokój...

Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 22:54   

fanturia napisał/a:

Nie mógł :zalamka: . Wyraźnie było powiedziane, iż lekarze stwierdzili, że Berta zwariowała juz po slubie. I wszystkie zdrady na konto choroby poszły. A z psychiczną rozwieść się nie mógł. Mógł ją zamknąć w Bedlam (tam by się szybko wykończyła), albo w tym malarycznym dworku, ale sumienie mu nie pozwoliło :frustracja: ...

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Lis, 2007 01:09   

Maryann napisał/a:
Ja bym nie powiedziała, że to są "jej" reguły... Raczej ogólnie przyjęe normy...

a to juz zalezy i od czasow i od osoby. Moje normy, na ten przyklad, odbiegaja od ogolnie przyjetych i ja nie mialabym jakichs skrupulow. ale skoro wiadomo, ze jane miala, i skoro Rochester pokochal ja wlasnie m.in. za te skrupuly i zasady moralne - ich zlamanie bylo najwiekszym grzechem tej milosci. I moim zdaniem - wlasnie za to zostal ukarany.

fanturia 

Wysłany: Sro 28 Lis, 2007 09:39   

Sofijufka napisał/a:
fanturia napisał/a:

Nie mógł :zalamka: . Wyraźnie było powiedziane, iż lekarze stwierdzili, że Berta zwariowała juz po slubie. I wszystkie zdrady na konto choroby poszły. A z psychiczną rozwieść się nie mógł. Mógł ją zamknąć w Bedlam (tam by się szybko wykończyła), albo w tym malarycznym dworku, ale sumienie mu nie pozwoliło :frustracja: ...

A... Bo ja na razie tylko po filmie jestem.

kas1a

Wysłany: Pią 02 Maj, 2008 17:02   

Ja kupiłam właśnie na targu (1,50 zł:) Dziwne Losy i cała szczęśliwa przyniosłam je do domu, a tu kicha, tylko pierwszy tom! :cry2: nie spostrzegłam w swej naiwności :rumieniec: i teraz nie pozostaje mi nic innego niż zapytywać, czy nie ma któraś z Was w posiadaniu zbędnego drugiego tomu? :roll: (to jest wydanie PIWu z '74)
Wiem, że to byłby cud, no ale ponoć się zdarzają :-D

India 
Dumna i Uprzedzona...

Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009 22:30   

Ja przeczytalam za namowa znajomej, rozmawialysmy sporo o JA i ta kazala mi koniecznie przeczytac JE ;) zarwalam dwie nocki i pol dnia, bo nie moglam sie oderwac, ksiazka mi sie bardzo ale to bardzo podobala, i wszystko Rochesterowi wybaczylam...

Nashira 
na zielonej polance!

Wysłany: Nie 04 Paź, 2009 22:18   

Sofijufka napisał/a:
fanturia napisał/a:

a mi sie zakodowało, ze on ją na strychu trzymał :rotfl: ale czytałam dawno i skleroza sie pogłabiła od tamtego czasu ZNACZNIE. :paddotylu:

mi sie tam średnio podobała ksiązeczka, choć szybko sie czytała ( 1 nocka i do obiadku - to pamiętam ). teraz czas wrócić do niej, bo chyba za dużo ubiegło w niebyt z mojego mózgu. Dorwałam to to po angielsku, moze język poćwiczę i na coś nowego wpadnę, jak w ońcu zdejmę z półki. Na pewno odkryję gdzie ja trzymał, bo zwątpiłam czy wizja strychu nie jest moją wymyśloną wersją :co_stracilam:

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Paź, 2009 23:40   

Nashiro - jak to szalenie milo widziec znajoma "twarz" (w sensie nick).

Nashira 
na zielonej polance!

Wysłany: Nie 04 Paź, 2009 23:47   

AineNiRigani napisał/a:
Nashiro - jak to szalenie milo widziec znajoma "twarz" (w sensie nick).

toż tu masz wiele takich, Kochana :mrgreen:
ale widzisz, jak obiecałam, wpadam sobie ile mi czas pozwoli ( czyli rzadko : :thud: )
i powiem Ci, zę coraz bardziej mi sie podoba ;-)
pomijając, ze zdałam sobie sprawę z ogarniającej mnie demencji starczej :paddotylu:

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 00:21   

Tutaj sa same zyczliwe i znajome twarze - to fakt, ale mnie chodzilo o "znajoma inaczej" :P Czasem mi sie ckni za ezo - w koncu ogrom pracy tam wlozylam, ale to zamkniety rozdzial i nie zamierzam do niego wracac. Fajnie jest jednak Cie zobaczyc od czasu do czasu. Przypomina to ten najlepszy okres (nawet jesli zaraz potem wszystko szlag trafil...)

Nashira 
na zielonej polance!

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 00:46   

AineNiRigani napisał/a:
Tutaj sa same zyczliwe i znajome twarze - to fakt, ale mnie chodzilo o "znajoma inaczej" :P Czasem mi sie ckni za ezo - w koncu ogrom pracy tam wlozylam, ale to zamkniety rozdzial i nie zamierzam do niego wracac. Fajnie jest jednak Cie zobaczyc od czasu do czasu. Przypomina to ten najlepszy okres (nawet jesli zaraz potem wszystko szlag trafil...)

dziękuję Ci. Wiesz. To już nie to samo ezo. Bez Was. BEZ CIEBIE. Często czytam i tak sobei myślę - "co by na to Boa", "ale by im Boa teraz dała popalić", "ale mają szczęscie, ze im Boa nie dogada".
i cieszę się, że mozemy znów porozmawiać. że znów widze ten podpisik ( choć czekolady i de czorta mi brak jeszcze ;-) )...
fajnie było. to fakt. sentyment zostanie..
wzruszyłam się starzeję się :zalamka: heh

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 01:02   

Pewnie nasz offtop zostanie wywalony, ale ja po piwie tez sie robie sentymentalna. Mnie tamtego wcielenia mi specjalnie nie brakuje, brakuje mi jedynie ludzi - stad sprowadzam Was perfidnie tutaj :twisted: Tak jak pisalam - tam bylam urzedasem, biurwa niejako. Tutaj zawsze bylam i bede soba. Ale ciesze sie, ze tamten rozdzial zaistnial - bez niego nie poznalabym Cal, nie byloby naszego cudownego krakowskiego weekendu...

Nashira 
na zielonej polance!

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 09:04   

AineNiRigani napisał/a:
Pewnie nasz offtop zostanie wywalony, ale ja po piwie tez sie robie sentymentalna. Mnie tamtego wcielenia mi specjalnie nie brakuje, brakuje mi jedynie ludzi - stad sprowadzam Was perfidnie tutaj :twisted: Tak jak pisalam - tam bylam urzedasem, biurwa niejako. Tutaj zawsze bylam i bede soba. Ale ciesze sie, ze tamten rozdzial zaistnial - bez niego nie poznalabym Cal, nie byloby naszego cudownego krakowskiego weekendu...

hihihi, wiesz, to trzeb zalozyc watek - ezowspominki, czyli ile jeszcze musimy sciagnac tu innych ;-) a tak na serio, to na ezo cudowni ludzie byli.. ale odchodza, bo sie talatajstwo robi jak nikt za morde nie trzyma... wiec czekam, kochana, kiedy spelnisz to, o czym rozm
awialysmy ;-) ten okres moze sie powtorzyc, ale na innych zasadach :D
buziaczki, kochana ( moze do Ciebie dojda przed usunieciem ;-) )

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 17:40   

Jak to nie? W ksiazce wystepuje mnostwo ezo-elementow: od paranormalnych zdolnosci Jane, przez duchy i telepatie do czarownicy sztuk jeden wlacznie... :P

Nashira 
na zielonej polance!

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 21:24   

no dokladnie, tylko biedaczka nie miala szczescia internetu, aby z nami popisac ;-) raz dwa by jej ktos wywrozyl, ze on ma zione i nie byloby galimatiasu ;-)

Hiacynta76 

Wysłany: Pon 08 Sie, 2011 10:33   

Uwielbiam tą powieść. Jest jedną z moich ulubionych. Bardzo romantycznie pisarka opisała miłość; Pan Rochester mimo, że został przedstawiony jako mężczyzna , któremu brak urody-pokazany jest jako szalenie inteligentny o nieprzeciętnej osobowości-co czyni go szalenie fascynyjącym i seksownym-mimo wszystko :slina: .

migotka 
migotka

Wysłany: Sob 08 Paź, 2011 14:23   

jest już nowe wydanie
http://www.matras.pl/jane-eyre-3.html

milenaj 

Wysłany: Sob 08 Paź, 2011 14:29   

Lubię filmowe okładki. Sama mam tanie, kieszonkowe wydanie, którego nie lubię.

Bonduelle 
Pani inżynier

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 00:31   

Moje wydanie jest drukowane na jakiejś makulaturze i niemal dosłownie rozpływa się w rękach,.ale grunt że jest ;) Lubię do tej powieści wracać i oglądam wszelkie ekranizacje, ku rozpaczy mamy, która współdzieli ze mną telewizor. Chociaż wydaje mi się, że żadna z postaci tak naprawdę nie budzi sympatii. Kilku mi żal, kilka mnie wkurza, ale nie umiałabym wymienić takiej, którą lubiłabym tak jak np. się lubi Lizzy Bennet.

milenaj 

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 13:40   

A wiesz, że masz rację. Ja też jakoś nie lubię nikogo w ksiązkach Bronte. To trudno wytłumaczyć, bo zawsze oglądam ekranizacje. Całe ksiązki mi się podobają, ale żebym darzyła bohaterów taką czystą sympatią, to, faktycznie, nie.

Odpowiedz do tematu