Wysłany: Sro 21 Sie, 2013 11:04
Też ją lubię, chociaż, a może własnie dlatego, że nie jest taka dołującą i depresyjną, a jej tekst nie pozostawia człowiekowi strasznych obrazów przed oczami.
_________________ I live in the real world where vampires burn in the sun.
I don't want to achieve immortality through my work; I want to achieve it through not dying.
The Cure, Joy Division and Morrissey make it cool to be unloved.
Ta piosenka przypomniała mi się jakiś czas temu; byłam w niej kiedyś zakochana, a teraz chyba doceniam jej piękno jeszcze bardziej.
Zucchero, Diamante https://www.youtube.com/w...hannel=Zucchero
To stara piosenka, chyba jeszcze z lat 80. Bardzo aktualna, powiedziałabym. To marzenia żołnierza, który jest na wojnie, ale myśli o tym jak wróci do domu, poczuje zapach rodzinne wsi, spotka się z narzeczoną. Będą płakać z radości i znowu nauczą się spacerować trzymając się za ręce. Piękny, prosty, wzruszający tekst, urzekająca melodia, moje ulubione wykonanie. Wolę wersję włoską od amerykańskiej, z Randy Crawford.
Zucchero napisał tę piosenkę dla swej babci imieniem Diamante i odnosił się w niej do drugiej wojny światowej. Ale patrząc na płaczące Ukrainki, które zostawiły mężów, synów, braci, myślę, że te uczucia są uniwersalne (co za banał)
A juz humorystycznie - piosenka jest znakomita dla tych, którzy ucząc się włoskiego napotykają na problem z czasem przyszłym - bo cała jest na czasie przyszłym zbudowana
Tak, pisałam o wersji z Randy Crawford. Była popularniejsza, ale mnie mniej się podoba. Nawet tekst ma uboższy, a Randy, choć ma piękny głos, nie pasuje mi do tej piosenki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.