Wysłany: Pon 30 Paź, 2006 15:56 "The professor" Charlotte Brontë
"The professor" Charlotte Brontë (napisana jeszcze przed Jane Eyre, wydana pośmiertnie w 1857)
Pierwsza powieść autorki, opisuje historię młodego arystokraty, który postanowił odrzucić przywileje związane z pozycją jego rodziny i sam chce zapracować na własne życie. Zostaje nauczycielem w szkole dla dziewcząt, gdzie zakochuje się w pięknej Zoraide... Książka napisana w języku angielskim.
Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007 18:16
Ja chchciałam się zapytać, czy ktoś nie ma ebooka z "The professor" Ch. Bronte.
Wiem, że podałyście niezliczone adresy do ściągania ebooków, ale ja za głupia jestem by oswoić tę maszynę. :oops:
Tak więć jak by ktoś miał ebooka i był skłonny się podzielić, to czy mógłby go wysłać na adres: whiteowl@tlen.pl?
Z góry dziękują.
_________________ Mil veces tuvo que estrellarme para darme cuenta que no puedo volar!
Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007 19:49
Malmik ja to kiedys przeczytałam, a nie ejstem znowu jakas świetna w angielskim. Nie jest taka trudna. Shirley nie przeszłam, ale z Profesorem mi sie udało.
Tutaj jest tekst Profesora:
http://arthursclassicnove...te/tprof10.html
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Mój angielski też nie jest rewelacyjny, ale jak narazie książki nie przeczytałam, bo się zasypałam i ciągle zasypuję kolejnymi pozycjami, a nie jest jakaś strasznie porywająca
Ja zaczęłam niedawno, potem zrobiłam przerwę, bo wsiąkłam w napisy do filmów, ale mnie się to bardzo fajnie czyta. Mam za sobą dopiero parę rozdziałów, ale ma klimat ta książka.
Wysłany: Czw 03 Maj, 2007 09:38
Czytalam w ksiazce o siostrach Bronte, ze "The Professor" zostal na poczatku odrzucony przez wydawcow. Dopiero po sukcesach siostr go wydano.
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met Strona North and South by Gosia
Wysłany: Czw 03 Maj, 2007 09:59
Admete! Napisalas, ze przeczytalas ta ksiazke w calosci....
Czy mozesz zdradzic, czy powiesc jest dobra? Oczywiscie bez zdradzania nam fabuly
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met Strona North and South by Gosia
Czy ktoś czyta/przeczytał Profesora, tj. to polskie tłumaczenie? Ja jestem w trakcie i pewnie napiszę coś po zakończeniu lektury, ale ciekawa jestem, czy będzie z kim wrażenia wymienić
_________________ ...
lady_kasiek [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Gru, 2012 18:03
Ale z Ciebie czarownica. Wczoraj wieczorem skończyła. Faktycznie czyta się lepiej od Agnes Grey i o niebo lepiej od takiej Vilette.
Mnie irytowały francuskie wstawki, nie władam akurat tym językiem i non stop siedziałam w przypisach.
Wiesz, że hasło "czarownica" traktuję jak komplement?
Mnie się też czyta całkiem nieźle. Vilette kiedyś zaczęłam i nie skończyłam, Agnes Grey i Shirley ciągle przede mną. Postanowiłam wszystkie powieści sióstr Bronte przeczytać, skoro są wreszcie dostępne po polsku
Wysłany: Pią 28 Gru, 2012 18:25
Aragonte napisał/a:
Czy ktoś czyta/przeczytał Profesora, tj. to polskie tłumaczenie? Ja jestem w trakcie i pewnie napiszę coś po zakończeniu lektury, ale ciekawa jestem, czy będzie z kim wrażenia wymienić
Wiesz, że hasło "czarownica" traktuję jak komplement?
Wiem i tylko dlatego Go użyłam
Aragonte napisał/a:
Mnie się też czyta całkiem nieźle. Vilette kiedyś zaczęłam i nie skończyłam, Agnes Grey i Shirley ciągle przede mną. Postanowiłam wszystkie powieści sióstr Bronte przeczytać, skoro są wreszcie dostępne po polsku
mam i wszystkie przeczytałam. Profesor był niezłą książką, Vilette też porzuciłam ale staja na półce i czeka na lepszy czas.
No dobra, "Profesor" doczytany do końca. Akcja typowo XIX-wieczna, więc momentami mocno niepochopna ale w sumie czytało mi się nieźle. Jednak z uwagi na to, że znam dość dobrze biografię sióstr Bronte, to nie mogłam się oprzeć pokusie dokonywania porównań z tym, co faktycznie się wydarzyło, a co wysnuła z fantazji Charlotta, by sobie osłodzić przykre doświadczenia. No i niekiedy w jakimś sensie czytałam "Profesora" jak coś w rodzaju fanfika osnutego wokół biografii
Przerażała mnie momentami ksenofobia narratora, brrr - ale może wtedy były to typowe poglądy? Nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.