Co do bezinteresowności - nie mam pojęcia. Pewnie przynajmniej niektóre chciały sobie w tes sposób coś załatwić. Tyle, że spora część jego podbojów przypada na czasy, kiedy jeszcze nie miał żadnej władzy - bo przecież zaczynał jeszcze w seminarium...
_________________ If I could write the beauty of your eyes...
AineNiRigani [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Paź, 2006 21:14
Maryann, a może w jego przypadku zadziałała reguła prawej ręki?
Aine, co do małolatów to mam wrażenie, że zbytni idealizm przez Ciebie przemawia... :grin:
AineNiRigani [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Paź, 2006 15:32
To nie idealizm, a odpowiedzialność
To co każda wie o pszczółkach i bocianach to sprawa indywidualna, ale jednak pewne formy na forum musza obowiązywać. Nie ma to - tamto
Maryan nie rób ze mnie purytańskiego moherowego beretu
A czy ja coś takiego sugerowałam ? Chodziło mi tylko o to, że "Dzieje..." opowiadają o losach trzeciej żony Szczęsnego Potockiego, która zaczynała swoją nieprawdopodobną karierę jako utrzymanka polskiego posła w Stambule. Naszły mnie więc pewne wątpliwości, czy aby jest to lektura odpowiednia dla takiego małolata jak Gunia... :smile:
AineNiRigani [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Paź, 2006 20:41
Maryann, podaj dokładnie autora i tytuł. Niech się dziecko uczy. Byle nie od nas
Proszę bardzo: :smile:
Jerzy Łojek "Dzieje pięknej Bitynki". W ramach kontynuacji - tego samego autora "Potomkowie Szczęsnego. Dzieje fortuny Potockich z Tulczyna".
Możnaby na podstawie tych książek nakręcić całkiem niezły serial - aż się nie chce wierzyć, że to jest prawdziwa historia.
Wysłany: Pią 27 Paź, 2006 21:50
Mam te ksiazke, choc jej nie czytalam
a widze ze duzo trace
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met Strona North and South by Gosia
Jeśli lubisz historię "od podszewki", to powinna Ci się spodobać - to naprawdę niesamowite, że dziewczyna ze społecznych nizin, właściwie ulicznica, tylko dzięki własnej urodzie, sprytowi i brakowi skrupułów zostaje jedną z pierwszych dam Rzeczypospolitej, przyjmowaną i podziwianą na dworach Europy.
Wysłany: Pią 27 Paź, 2006 22:07
Mam jeszcze jakas ksiazke o romansach, kochankach, zonach itp.
Niektore z tych historii czytalam, niestety sa skrotowe
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
Adresy moich blogów:
przepraszam za offtop, bardzo ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać, chyba gorączka jakaś :oops: mam w tym miejscu własne zdjęcie i musiałam to powiedziec.... po prostu wspomnienia...wspomnienia... wybaczcie.. :oops:
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2007 08:04
Ulka napisał/a:
P.S. A pałac Branickich w Białymstoku piękny jest ...
Obrazek
Dopiero teraz tu dotarłam i znowu będzie offtop Chciałam tylko podzielić się radością, że podziwiacie moje rodzinne strony. Nie ma tygodnia, żebym nie przechodziła obok tego pałacu... A teraz, wiosną, jak przyjemnie pospacerować po przypałacowym parku... Ech...
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
A wiecie, mam na ścianie oprawione zdjecie z parku pałacu białostockiego, w sepii, wygląda jak przdwojenna rycina . Śliczne jest. Ale - chyba- nigdy w Białymstoku nie byłam.....
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2007 17:35
Mam nadzieje w tym roku byc w tym palacu
Bylam w Bialymstoku jedynie przejazdem, ale chcialabym zwiedzic miasto, bo wygladalo pieknie!
Adresy moich blogów:
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2007 19:01
Pośpieszcie się, zanim wytną nam wszystkie drzewa :mad: A tak na serio, polecam samo miasto, oczywiście pałac i park przypałacowy, no i Zwierzyniec. Białystok nie jest dużym miastem, nie ma starówki, ale parę miejsc jest do obejrzenia! :smile:
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2007 22:20
Faktycznie, Białystok jest niewielkim miastem, ale można parę ciekawych i pięknych rzeczy zobaczyć - pałac, kościół św. Rocha, cerkiew św. Mikołaja Cudotwórcy. Trzeba wybrac się na długi spacer z przewodnikiem w ręku i pooglądac różne kamienice, pałacyki itp.
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2007 22:32
Ja osobiście zawsze lubię spacerować ulicą Warszawską. Jest bardzo klimatyczna. No i polecam takie zapyziałe miejsca, jak ul. Młynowa czy Bojary. Straszą tam rudery, ale za to jakie! Niektóre jeszcze przedwojenne!
P.S. Kurczę! Zaraz utworzymy wątek poświęcony miastu Białystok! :grin:
Adresy moich blogów:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.