Wysłany: Pon 30 Wrz, 2013 17:01
U mnie graja tylko przez tydzień i niestety nie zdążę. Może potem na dvd.
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
I bardzo mi się podobał główny aktor. Do zakochania
Oj tak! Ciepły, uroczy brzydal - do zakochana. Film nie na miarę inych filmów Curtisa, miał potworne luki w logice podrózy w czasie i za mało napięcia emocjonalnego, ale dobrze się oglądało.
Prawda? Co do luk Masakra - skoro można się tylko cofać,to jak wracali? Ale i tak warto to obejrzeć, ja w sumie chętnie bym poszła jeszcze raz. Dla tego morza, widoków i głównego bohatera
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi.
Nie wiem, gdzie to umieścić, ale może tutaj będzie pasowało
Co starsze panie na pewno pamiętają radosne dzieciństwo i piosenkarzy zza południowej granicy.
Vaclav Neckar po cieżkim wylewie i po kilkudziesięciu latach od peerelowskiej czechosłowackiej rzeczywistości nagrał tę piękną pastorałkę. Wzruszyłam się.
Ahem. Jakiś czas temu Eeva machnęła to na fb, ja ukradłam... a teraz złapałam nastrój (walka z plikami, ogólny wnerw). No to jest - jak by nie patrzeć, jest to poezja. Do tego świetnie zaśpiewana.
Julian Tuwim - Całujcie mnie wszyscy w dupę: https://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
(Tytułu nie cenzuruję - to Tuwim, nie ja. )
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Uwielbiam tę piosenkę Anny Marii Jopek: Szepty i łzy. To z muzyki nieodżałowanego pana Wojciecha Kilara do Portretu damy Jane Campion.
Cudownie jesienna muzyka, przepiękny wokal i tekst Marcina Kydryńskiego, na którym - gwarantuję - połamie język każdy obcokrajowiec, a niejeden tubylec na pewno także
Wymówcie starannie:
Zwierzę się wierzbom
z naszej rozłąki
wierzby wierzą szeptom i łzom
Wysłany: Czw 30 Paź, 2014 18:40
Bardzo mi sie ten utwór podoba
Cały program był przepiękny ale Trojka zachwycała mnie najbardziej. Aż się prosiło, żeby wokół śpiewających pojawił się jakiś zespół Bieriozka i krzesał obcasami iskry z estrady.
Cohen - im starszy, tym bardziej refleksyjny i gorzki. Nie przepadam za płytą Sear Heather, ale piosenka Faith jest jedną z najbardziej poruszającyh, jakie znam
https://www.youtube.com/watch?v=CI_V7BVoHGk
Tą piosenką promowano chyba kiedyś Ziemię obiecaną Andrzeja Wajdy. Film jest genialny, piosenka wspaniała, panowie młodzi i piękni (tylko te stroje i fakt, że Daniel Olbrychski ewidentnie uważa bieliznę za przereklamowaną )
Koleżanka podrzuciła mi ten utwór z pytaniem "znasz?". No i okazało się, że nie znałam, a niesamowicie mnie wzruszył i tekst, i wykonanie.
"Ismena" Joanna Trzepiecińska i Przemysław Gintrowski
https://www.youtube.com/watch?v=JyPQi_ThB0o
Admete, posłuchaj koniecznie, jeśli nie słyszałaś wcześniej
_________________ Nolite te bastardes carborundorum.
Wysłany: Sob 18 Lip, 2015 14:08
Znalazłam tekst:
Coś ty zrobiła, siostro, coś Ty zrobiła!
Oni teraz tu przyjdą po ciebie!
Ktoś musiał Cię zobaczyć, kiedy tam byłaś,
Ktoś widział, jak zwłoki w ziemi grzebiesz.
Przyjdą cię zabrać, siostro, oni cię stracą;
Wiem, że nigdy nie wybaczą tobie,
Choć nie wiem, czemu brata nazwali zdrajcą.
Wszak to nie są sprawy dla nas, kobiet.
Ty rozkaz bogów pragnęłaś wykonać,
Ale bogowie są przecież wysoko.
Któż ujmie się za tobą, Antygono,
Gdy Cię strażnicy do lochu powloką?!
Zakaz króla był, a nam słuchać trzeba;
Nikt Polinejka i tak nie przebudzi.
Mnie wszystko jedno, kto dziś rządzi w Tebach.
Nic się nie zmieni w losach zwykłych ludzi.
Nasza matka śmierć sobie zadała,
Własne dłonie ojcu wzrok wydarły,
Obu braci okrutna wojna zabrała
I tobie pilno do krainy zmarłych.
A ja tu będę żyła, siostro, bo przecież
Ktoś musi przeżyć z naszego rodu,
Kto dzieci na świat wyda, umrze zwykłą śmiercią
I o kim poeci nie ułożą rapsodu.
Wysłany: Sob 18 Lip, 2015 15:37
Takie troszkę z politycznym podtekstem tamtych czasów. Wajda wykorzystał Antygonę w Katyniu.
Jestem w stanie zignorować polityczne podteksty, na szczęście. Ratuje mnie też to, że nie słuchałam tego rodzaju utworów, kiedy słuchali ich wszyscy, tylko odkrywam z opóźnieniem
_________________ Nolite te bastardes carborundorum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.