Wysłany: Czw 08 Lip, 2021 19:21
Jeśli nie będą po mnie za bardzo chodzić
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Annmichelle, malarstwo Beksińskiego na pewno jest specyficzne i może odstraszać, ale mam do niego sentyment, choć już nie taki, jak kiedyś Tj. nie chciałabym mieć takiego obrazu w domu, ale wystawę chętnie obejrzę (i uruchomię swoje mroczniejsze zakamarki mózgu ).
A ja jednak dziękuję za takie dołowanie się sztuką.
Lubię gdy sztuka (obojętnie: malarstwo, muzyka, teatr, literatura, itd.) wywołuje u mnie pozytywne wrażenia i NIE MUSI być strikte radosna (typu jeleń na rykowisku czy komedia lub muzyka disco), lubię też refleksyjną, nawet z domieszką smutku, melancholii, tragedii, itp.
Ale wszelka makabra, horror czy właśnie, jak wspomniałam nocny koszmar - nie, nie potrzebuję tego do szczęścia, spełnienia czy jako doznania estetycznego.
Ale, oczywiście, każdy jest inny, lubi co innego, ma różny gust - i póki ktoś nie zacznie po obejrzeniu tych obrazów latać z nożem i atakować ludzi, bo "się zainspirował" to czemu nie?
Miłych wrażeń życzę i nie zdołujcie się za bardzo po tym wernisażu.
Do mojego miasta też dotarła wystawa Beksińskiego - wprawdzie tylko kilka obrazów, kilkanaście grafik komputerowych, najwięcej zdjęć, plus parę obrazów przerobionych na 3D oraz 25-minutowa prezentacja jego twórczości z komentarzem, tłem muzycznym (m.in. Adagio Albinoniego i Lacrimosa Mozarta) i efektami wideo (np. ogień na obrazach jest animowany, twarze delikatnie się zmieniają itp.). To jest darmowe, dodatkowo z płatnym wstępem jest wirtualna rzeczywistość, gdzie można wejść w jego obrazy. Poszliśmy na bezpłatną część, z zamiarem odwiedzenia też drugiej, ale tak nas ta pierwsza część trzepnęła, że nie daliśmy rady .
Byłam na Beksińskim w Koneserze i faktycznie obrazy mocno fantasmogoryczne, ale mnie osobiście nie przygnębiają takie rzeczy. Pięknie malował detale. Przy niektórych można było spędzić sporo czasu i co rusz dostrzegać jakieś nowe elementy.
Wysłany: Sro 16 Lut, 2022 19:27
Rzeczywiście dość...niezwykłe 😉
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old." "We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Świetnie malowała, nie znałam jej zupełnie, choć wydaje mi się, że jej obraz "Portret młodej kobiety z różą w ręku" znam. Na pewno jednak nie wiedziałam, kto go namalował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.